Koncepcje przedĹuĹźenia I linii metra
Moderator: JacekM
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Miało być spotkanie w szerszym gronie, z dyrektorami biur, prezesami spółek przewoźniczych i niezależnymi ekspertami. Fakt odwołania go i zastąpienia tete-a-tete świadczy, że pan prezydent ma już wyrobioną opinię. Wiadomo, decyzja polityczna...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Z metra na Moscie Polnocnym juz zrezygnowano. To inzyniersko trudne do wykonania a w zasadzie niemozliwe, a dodatkowo nasz tabor metra nie moze wyjezdzac a powierzchnie.inż. Glonojad pisze:Tyle, że cena 1,6 mld po prostu była zbyt wysoka. Można też wpisać kilka potaniających rzeczy w projekt - np. zrezygnować z budowy pomostu tramwajowego jako przystosowanego także do puszczenia na nim metra.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Brak odpowiednich zabezpieczeń przeciwwilgociowych, brak ogrzewania i klimatyzacji/wentylacji (w tunelu wagon się raczej do 40 stopni nie rozgrzeje). A np. w przypadku EN95 przyczyną częstych awarii latem było chłodzenie urządzeń elektrycznych nieefektywne przy tak wysokich temperaturach.
[ Dodano: 2007-01-06, 17:09 ]
.
[ Dodano: 2007-01-06, 17:09 ]
Też o tym słyszałem... masz niezłe źródłaMisiekK pisze: Z metra na Moscie Polnocnym juz zrezygnowano
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
No to niedobrze, choć planowane było od początku, że linia 1 nie będzie wychodzić na powierzchnię. Nie mniej przejazd przez most w gorące lato nie nagrzałby raczej tak szybko wagonu. No tylko ta wilgoć.inż. Glonojad pisze:Brak odpowiednich zabezpieczeń przeciwwilgociowych, brak ogrzewania i klimatyzacji/wentylacji (w tunelu wagon się raczej do 40 stopni nie rozgrzeje).
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Trasowanie I linii przez ten most od Huty zawsze było absurdalne. Wystarczy popatrzeć na każdą mapę.
-
Saper-1022
Należy pamiętać iż takie rozwiązanie ma ręce i nogi przy ówczesnym stanie rzeczy. Most Północny jest potrzebny i wg. mnie presją otoczenia będą musili go postawić do tego 2010 roku (zyskując na tym zapewne jakiś przekręt....), a przecież wszyscy wiedzą że metra do tej pory nikt nawet w teorii nie obieca, bo to dorga bajka i w grafiku więcej czasu potrzbeuje niż trajki.ratraciak pisze:Tramwaj wygrał z metrem walkę o obsługę Trasy Mostu Północnego, a więc fajnie
Reasume: TRamawaj dla północnego - bardzo dobrze, metro koło wileniaka też dobrze.
Post traktować jako przychylność do obecne sytuacji zagospodarowania przestrzennego km.
od dziś r-9 jest cacy, r-7 jest nie cacy
Ja też tak mówię, zwłaszcza w związku z trasą tego szybkiego tramwaju po moście Pólnocnym. Ale czy zostało cokolwiek ROZSTRZYGNIĘTE? Bo jak na razie wracamy do punktu wyjścia: brak przetargu, brak wykonawcy... nie ma mostu... Wcale się nie zdziwię, jeśli wygra nowy przetarg most beztramwajowy - a że w obiecankach HGW było metro na Tarchomin to się powie: trasa tramwajowa jest tam niepotrzebna, bo puścimy metro (którędy to bez znaczenia, 'rozpiszemy przetarg na nowy most tylko dla metra', bo na tym dzisiejszym Północnym się nie mieści) innym mostem. Rozpisze się przetarg... I w ten sposób most będzie tylko dla blachosmrodów, a o szynowej komunikacji na Tarchomin z Młocin przez Wisłę będzie można zapomnieć na 20 lat...ratraciak pisze:Szybkiemu Tramwajowi na Tarchomin mówimy TAK
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...
To spiew dalekiej przyszlosci. Na dzis tramwaj przez most Polnocny jest pilniejszy i wygodniejszy dla mieszkancow Tarchomina.MeWa pisze:na razie, to móienie o metrze na Tarchomin wygląda na zasłonę dymną - Metro Warszawskie nie dostało jakichkolwiek konkretnych informacji do rzekomego "analizowania" w tym zakresie.
A kogo przed kim ta zasłona zasłania? Bo jeśli mówiący o takim metrze (osobiście sam to kiedyś wymyśliłem - żeby pociągnąć z Młocin metro na Tarchomin mostem, ale to było b. dawno i na żadnym forum <nie było jeszcze takich możliwości - lata wczesno-90te> tego nie pisałem, a nie znałem osobiście i nadal też osobiście nie znam HG-W) zasłaniają się w ten sposób niemożnością realizacji Mostu Północnego to należałoby powiedzieć wprost, niczym abp. Wielgus 'Zełgał(a)em o metrze na Tarchomin z Młocin aby zjednać sobie wyborców'. Ja to tak zresztą odczuwałem, ale nie chcę teraz pisać 'politycznie', bo po pierwsze, nie jestem wyborcą Warszawy, po drugie nie znoszę PiSu, po trzecie nie dla skompromitowania HG-W mi w tym poście chodzi, tylko o ogólny niesmak wiążący się z tym, że inwestycje komunikacyjne (wydawałoby się apolityczne) są jednak polityczne, z czym się nie mogę pogodzić. Dlaczego wybierając pomiędzy metrem i tramwajem mam wybierać 'politycznie' tzn w zasadzie 'czy jestem za czy przeciw ogólnokrajowemu rządowi'? Nie podoba mi się to.MeWa pisze:na razie, to mówienie o metrze na Tarchomin wygląda na zasłonę dymną - Metro Warszawskie nie dostało jakichkolwiek konkretnych informacji do rzekomego "analizowania" w tym zakresie.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Mam wrażenie, że uchwyciłeś tu ważne spostrzeżenie. To niestety wynika z upolitycznienia samorządów w Polsce.JaBaal pisze:Dlaczego wybierając pomiędzy metrem i tramwajem mam wybierać 'politycznie' tzn w zasadzie 'czy jestem za czy przeciw ogólnokrajowemu rządowi'? Nie podoba mi się to.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow