Koncepcje przedłużenia I linii metra

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 gru 2006, 13:02

Miało być spotkanie w szerszym gronie, z dyrektorami biur, prezesami spółek przewoźniczych i niezależnymi ekspertami. Fakt odwołania go i zastąpienia tete-a-tete świadczy, że pan prezydent ma już wyrobioną opinię. Wiadomo, decyzja polityczna...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 06 sty 2007, 14:51

inż. Glonojad pisze:Tyle, że cena 1,6 mld po prostu była zbyt wysoka. Można też wpisać kilka potaniających rzeczy w projekt - np. zrezygnować z budowy pomostu tramwajowego jako przystosowanego także do puszczenia na nim metra.
Z metra na Moscie Polnocnym juz zrezygnowano. To inzyniersko trudne do wykonania a w zasadzie niemozliwe, a dodatkowo nasz tabor metra nie moze wyjezdzac a powierzchnie.

Rosa

Post autor: Rosa » 06 sty 2007, 15:21

Dobrze by było aby w przypadku następnych linii metra myśleć zawczasu o taborze który BEDZIE mógł wyjeżdżac na powierzchnię. Wiadomo że w Centrum metro musi być pod ziemią ale na obrzeżach miasta tańsze by były chyba jednak estakady.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 sty 2007, 17:04

nasz tabor metra nie moze wyjezdzac a powierzchnie.
A czemu? Co przeszkadza?3 szyna?Ale to raczej w innych miastach też jest...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sty 2007, 17:08

Brak odpowiednich zabezpieczeń przeciwwilgociowych, brak ogrzewania i klimatyzacji/wentylacji (w tunelu wagon się raczej do 40 stopni nie rozgrzeje). A np. w przypadku EN95 przyczyną częstych awarii latem było chłodzenie urządzeń elektrycznych nieefektywne przy tak wysokich temperaturach.

[ Dodano: 2007-01-06, 17:09 ]
MisiekK pisze: Z metra na Moscie Polnocnym juz zrezygnowano
Też o tym słyszałem... masz niezłe źródła ;).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 06 sty 2007, 17:10

inż. Glonojad pisze:Brak odpowiednich zabezpieczeń przeciwwilgociowych, brak ogrzewania i klimatyzacji/wentylacji (w tunelu wagon się raczej do 40 stopni nie rozgrzeje).
No to niedobrze, choć planowane było od początku, że linia 1 nie będzie wychodzić na powierzchnię. Nie mniej przejazd przez most w gorące lato nie nagrzałby raczej tak szybko wagonu. No tylko ta wilgoć.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 06 sty 2007, 17:14

Trasowanie I linii przez ten most od Huty zawsze było absurdalne. Wystarczy popatrzeć na każdą mapę.

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 07 sty 2007, 8:32

Tramwaj wygrał z metrem walkę o obsługę Trasy Mostu Północnego, a więc fajnie ;-)

Saper-1022

Post autor: Saper-1022 » 07 sty 2007, 9:56

ratraciak pisze:Tramwaj wygrał z metrem walkę o obsługę Trasy Mostu Północnego, a więc fajnie ;-)
Należy pamiętać iż takie rozwiązanie ma ręce i nogi przy ówczesnym stanie rzeczy. Most Północny jest potrzebny i wg. mnie presją otoczenia będą musili go postawić do tego 2010 roku (zyskując na tym zapewne jakiś przekręt....), a przecież wszyscy wiedzą że metra do tej pory nikt nawet w teorii nie obieca, bo to dorga bajka i w grafiku więcej czasu potrzbeuje niż trajki.

Reasume: TRamawaj dla północnego - bardzo dobrze, metro koło wileniaka też dobrze.

Post traktować jako przychylność do obecne sytuacji zagospodarowania przestrzennego km. :smile:
od dziś r-9 jest cacy, r-7 jest nie cacy

ratraciak
Kontakt:

Post autor: ratraciak » 07 sty 2007, 12:44

Szybkiemu Tramwajowi na Tarchomin mówimy TAK :!:

JaBaal

Post autor: JaBaal » 07 sty 2007, 22:41

ratraciak pisze:Szybkiemu Tramwajowi na Tarchomin mówimy TAK :!:
Ja też tak mówię, zwłaszcza w związku z trasą tego szybkiego tramwaju po moście Pólnocnym. Ale czy zostało cokolwiek ROZSTRZYGNIĘTE? Bo jak na razie wracamy do punktu wyjścia: brak przetargu, brak wykonawcy... nie ma mostu... Wcale się nie zdziwię, jeśli wygra nowy przetarg most beztramwajowy - a że w obiecankach HGW było metro na Tarchomin to się powie: trasa tramwajowa jest tam niepotrzebna, bo puścimy metro (którędy to bez znaczenia, 'rozpiszemy przetarg na nowy most tylko dla metra', bo na tym dzisiejszym Północnym się nie mieści) innym mostem. Rozpisze się przetarg... I w ten sposób most będzie tylko dla blachosmrodów, a o szynowej komunikacji na Tarchomin z Młocin przez Wisłę będzie można zapomnieć na 20 lat...
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sty 2007, 22:42

na razie, to móienie o metrze na Tarchomin wygląda na zasłonę dymną - Metro Warszawskie nie dostało jakichkolwiek konkretnych informacji do rzekomego "analizowania" w tym zakresie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 07 sty 2007, 23:04

MeWa pisze:na razie, to móienie o metrze na Tarchomin wygląda na zasłonę dymną - Metro Warszawskie nie dostało jakichkolwiek konkretnych informacji do rzekomego "analizowania" w tym zakresie.
To spiew dalekiej przyszlosci. Na dzis tramwaj przez most Polnocny jest pilniejszy i wygodniejszy dla mieszkancow Tarchomina.

JaBaal

Post autor: JaBaal » 08 sty 2007, 0:04

MeWa pisze:na razie, to mówienie o metrze na Tarchomin wygląda na zasłonę dymną - Metro Warszawskie nie dostało jakichkolwiek konkretnych informacji do rzekomego "analizowania" w tym zakresie.
A kogo przed kim ta zasłona zasłania? Bo jeśli mówiący o takim metrze (osobiście sam to kiedyś wymyśliłem - żeby pociągnąć z Młocin metro na Tarchomin mostem, ale to było b. dawno i na żadnym forum <nie było jeszcze takich możliwości - lata wczesno-90te> tego nie pisałem, a nie znałem osobiście i nadal też osobiście nie znam HG-W) zasłaniają się w ten sposób niemożnością realizacji Mostu Północnego to należałoby powiedzieć wprost, niczym abp. Wielgus 'Zełgał(a)em o metrze na Tarchomin z Młocin aby zjednać sobie wyborców'. Ja to tak zresztą odczuwałem, ale nie chcę teraz pisać 'politycznie', bo po pierwsze, nie jestem wyborcą Warszawy, po drugie nie znoszę PiSu, po trzecie nie dla skompromitowania HG-W mi w tym poście chodzi, tylko o ogólny niesmak wiążący się z tym, że inwestycje komunikacyjne (wydawałoby się apolityczne) są jednak polityczne, z czym się nie mogę pogodzić. Dlaczego wybierając pomiędzy metrem i tramwajem mam wybierać 'politycznie' tzn w zasadzie 'czy jestem za czy przeciw ogólnokrajowemu rządowi'? Nie podoba mi się to.
Jeśli ktokolwiek wypowiada się o komunikacji w Pruszkowie, niech nie zapomina, że na północ od torów (Gąsin, Żbików, Bąki) też mieszkają ludzie.
Śp. 714 Ożarów - os. Staszica = to były piękne dni...

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 sty 2007, 0:31

JaBaal pisze:Dlaczego wybierając pomiędzy metrem i tramwajem mam wybierać 'politycznie' tzn w zasadzie 'czy jestem za czy przeciw ogólnokrajowemu rządowi'? Nie podoba mi się to.
Mam wrażenie, że uchwyciłeś tu ważne spostrzeżenie. To niestety wynika z upolitycznienia samorządów w Polsce.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ