Przegubowiec
Moderator: Szeregowy_Równoległy
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
JUŻ działa.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Niestety, zawiadamiam, że www.przegubowiec.com w dalszym ciągu nie działa.
Czy ktoś może udzielić wiążącej informacji, co się faktycznie dzieje z tą stroną i kiedy będzie znów funkcjonować?
Czy ktoś może udzielić wiążącej informacji, co się faktycznie dzieje z tą stroną i kiedy będzie znów funkcjonować?
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
- fik
- Naczelne Chamidło
ależ funkcjonuje.Mario pisze:Czy ktoś może udzielić wiążącej informacji, co się faktycznie dzieje z tą stroną i kiedy będzie znów funkcjonować?
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
"Firefox nie może odnaleźć serwera www.przegubowiec.com"
I niezależnie, czy to przy reboocie kompa, czy nie...
Mr. Fikander - a cóż to za link: http://82.103.129.43/index.php
Czy to aby nowy adres Przegubowca?
I niezależnie, czy to przy reboocie kompa, czy nie...
Mr. Fikander - a cóż to za link: http://82.103.129.43/index.php
Czy to aby nowy adres Przegubowca?
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
Kod: Zaznacz cały
www.przegubowiec.com"Informuję, że powyższa wypowiedź stanowi wyłącznie moje prywatne zdanie i nie jest dozwolonym ażeby była wiązana z nieoficjalnym lub oficjalnym stanowiskiem organizacji lub firmy, z którą byłem, jestem lub będę zawodowo lub prywatnie związany.
- fik
- Naczelne Chamidło
ekhm, trochę tłumaczeń technicznych, choć niewiele.Mario pisze: Czy to aby nowy adres Przegubowca?
Każdy komputer w sieci ma swój adres IP, czyli cztery liczby w zakresie 0-255. 82.103.129.43 to IP serwera przegubowca.
Żeby jednak nie zapamiętywać takich trudnych rzeczy, ludzie wymyślili adresy domenowe, jak przegubowiec.com. Do tłumaczenia przegubowiec.com na 82.103.129.43 istnieją serwery DNS (domain name servers - serwery nazw domen). Jest ich sporo na całym świecie.
gdy wpisujesz w przeglądarkę 'www.przegubowiec.com', przeglądarka najpierw łączy się z serwerem DNS, zapytuje go 'jakie IP ma domena przegubowiec.com', dostaje w odpowiedzi to całe 82.blablabla, po czym łączy się z uzyskanym adresem.
Problem polega na ilości serwerów DNS i czasie aktualizacji wpisów w nich. Do tej pory domena przegubowiec.com była przypisana do innego IP i w części serwerów DNS tkwi ten wpis. Proces polegający na zmianie wpisów (poprzez wymianę informacji między serwerami DNS) zwie się popularnie 'rozchodzeniem DNSów' i trwa zazwyczaj 24-48h. Twoja przeglądarka po prostu pobiera informacje z serwera, w którym jest stary wpis, wskazujacy na już nieistniejący serwer. Poprzez podanie Ci bezpośredniego adresu IP umożliwiłem Ci połączenie się z przegubowcem z ominięciem serwerów DNS.
mam nadzieję, że zrozumiale wszystko wyjaśniłem.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Co prawda wiedziałem o tym, tym niemniej wyjaśnienie bardzo przystępne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.