Oczywiście. Trasa będzie biec przez poligon równolegle do torów w stronę Zielonki Bankowej, a same tory przekroczy gdzieś w okolicach Mokrego Ługu. Mapka hmm- nie wiem ale pewnie na Siskomie gdzieś jest. Tam wszystko jestMZ pisze:Karol pisze:Tylko, że tam mamy rezerwat a tu... poligonA właśnie, przez poligon to też ma przebiegać? W ogóle przydałaby się jakaś mapka poglądowa
.
Obwodnica ekspresowa Warszawy: S2-S7/S8-S17
Moderator: Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jak przypuszczałem- są. http://siskom.waw.pl/s17.htm#mapy
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
R-11 Kleszczowa pisze:Jak przypuszczałem- są. http://siskom.waw.pl/s17.htm#mapy
GW pisze:W Wesołej awantura o drogi
Jarosław Osowski, ostatnia aktualizacja 2007-03-06 00:07
W poniedziałek cała remiza strażacka w Wesołej manifestowała poparcie dla mieszkającego w tej dzielnicy ministra środowiska Jana Szyszki. Ludzie są mu wdzięczni za to, że przesunął wschodnią obwodnicę Warszawy do sąsiedniego Halinowa.
Trasa przez Wesołą? Nie, bo tu mieszka 20 tys. osób i jest Mazowiecki Park Krajobrazowy. Prędzej bokiem "przez posowiecki poligon", a najlepiej wcale. Takie głosy powtarzały się na wczorajszym spotkaniu. Żeby się na nim stawić, księża nawoływali na niedzielnych mszach. Przyszedł tłum. - Ważne, by przebić się w szumie medialnym, który zaczął się w związku z Rospudą. Przy okazji minister Szyszko wydał korzystną dla nas opinię - stwierdził burmistrz Wesołej Edward Kłos.
- Wypowiedzi, że to jego prywatna sprawa, są nie do przyjęcia. Bo dlaczego mamy wpuszczać do Wesołej setki tirów? - pytała radna tej dzielnicy Irena Kuk.
Jak pisaliśmy, przed miesiącem Jan Szyszko niespodziewanie odrzucił wschodnią obwodnicę Warszawy planowaną od 20 lat w Wesołej, gdzie mieszka. Wybrał wariant forsowany przez tę dzielnicę, który jest o połowę dłuższy, prowadzi nie tylko przez poligon, ale i między rozbudowującymi się wsiami w gminie Halinów. Tu w planach była tylko droga rangi wojewódzkiej, ale nie ekspresowa dwupasmówka. Z tą informacją próbowała się wczoraj przebić Jadwiga Rożalska, ale tłum ją zakrzyczał. - Nie będziemy z panią dyskutować! Niech sobie pani zrobi swoje zebranie!
To poniedziałkowe pokazało, że problem ze wschodnią obwodnicą ma nie tylko minister Szyszko z PiS (mieszkańcy Halinowa złożyli na niego doniesienie do CBA), ale i PO, która zdobyła w Wesołej duże poparcie. Jeden z mieszkańców Wesołej Rafał Rogowski przywołał list Hanny Gronkiewicz-Waltz z kampanii wyborczej. Napisała wtedy, że najlepsza byłaby trasa przez Halinów. Wytyczał ją ówczesny burmistrz Wesołej, a dziś wiceprezydent miasta Jacek Wojciechowicz, także z PO. Jednak w zeszłym tygodniu pani prezydent powiedziała dziennikarzom, że opowiada się za obwodnicą wersji Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, czyli przez Wesołą. - Na szczęście to nie ja tu będę podejmować decyzje - stwierdziła.
- Na pewno nie zmieniła zdania, te komentarze prasowe są nieprawdziwe - zarzekała się wczoraj warszawska radna PO Ligia Krajewska. Pomoc dla Wesołej zaoferowała posłanka Platformy Julia Pitera. Przypomniała, że była też z protestującymi w innych częściach Warszawy. Ci przyjechali wczoraj do remizy. Były weteranki protestów przeciw drogom z Okęcia i Ursynowa. - Musimy się zjednoczyć! U nas we Włochach chcą puścić drogę przez środek osiedla. I już są zawały, bo ludzie tego nie wytrzymują. Powodzenia! - wołała jedna z kobiet. - Wariant zero! Żadnych dróg! - odpowiadali gospodarze.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Szkoda, że w Halinowie nie mieszka jakiś minister to może być przerzucił WOW pod Siedlce
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- MeWa
- Cukiereczek
Niektóre stwierdzenia to są śmieszne, a niektóre fakty po prostu załamują...
Warszawa
DROGI Awantura o wschodnią obwodnicę
Wesoła murem stoi za ministrem
Trzy dni po proteście mieszkańców Halinowa przeciw budowie obwodnicy przez ich tereny mieszkańcy Wesołej, którzy na razie trasy się pozbyli, przypuścili kontratak
![]()
Mieszkańcy Wesołej nie chcą u siebie wschodniej obwodnicy Warszawy
MARCIN ŁOBACZEWSKI
Na spotkanie zorganizowane w strażackiej remizie przyszło niemal 200 osób. I od razu zrobiło się gorąco, bo wiceprzewodnicząca rady dzielnicy Irena Kruk zaatakowała dziennikarzy relacjonujących powstawanie wschodniej obwodnicy: - To, co dzieje się w mediach, jest nie do przyjęcia. Dziennikarze naginają fakty i tworzą szum medialny, w którym brakuje rzetelnej informacji! - radna grzmiała zza stołu prezydialnego, a sala przyjęła jej słowa burzą oklasków.
Po niej przemówili mieszkaniec Wesołej Rafał Rogowski, burmistrz dzielnicy Edward Kłos i Lidia Oktaba z Obywatelskiego Sztabu Antykryzysowego "Nie przez miasto". Wszyscy dowodzili, że decyzja ministra środowiska Jana Szyszki, sprzeciwiająca się planowanemu od 1987 r. wariantowi obwodnicy przez Wesołą, była słuszna i nie miała związku z tym, że Szyszko w Wesołej mieszka, a jego żona Krystyna zasiada w radzie dzielnicy. Argumentowali, iż Halinów nie ucierpi z powodu budowy drogi ekspresowej, tak jak Wesoła.
- Trasa obwodnicy w wariancie przez Halinów przechodzi przez zdegradowany ekologicznie po radziecki poligon wojskowy, omija duże miejscowości. A Wesoła jest najładniejszą dzielnicą Warszawy - dowodził Rafał Rogowski.
Burmistrz Kłos obiecał mieszkańcom, że będzie bronił decyzji ministra środowiska. -Obwodnica w wariancie przez naszą dzielnicę nie może powstać, bo nie jest dla nas. Nie będziemy mogli nawet na nią wjechać - dowodził.
Według badań Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad wariant trasy przez Wesołą wymaga wyburzenia większej liczby budynków. Za to z drogi przez Halinów korzystałoby znacznie mniej kierowców. Ten wariant jest najdroższy i na progu opłacalności.
W piątek mieszkańcy Halinowa oskarżyli ministra Szyszkę o prywatę. Napisali zawiadomienie do Centralnego Biura Antykorupcyjnego i list do premiera Jarosława Kaczyńskiego. Decyzja o odgięciu obwodnicy w stronę Halinowa nie jest ostateczna. GDDKiA wystąpiła do ministerstwa o jej zmianę.
Obwodnica ma być częścią pierścienia dróg ekspresowych wokół Warszawy, na który będzie można wjechać z autostrady A2. Koszt inwestycji to 14 mld zł.
MACIEJ SZCZEPANIUK
--------------------------------------------------------------------------------
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Powtarza nam się niejako sytuacja z trasy przez Chomiczówkę
Natomiast argumenty mieszkańców Wesołej są krótko mówiąc- żałosne i śmieszne.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Pointa jak najbardziej trafna. I kto w końcu przejrzy na oczyR-11 Kleszczowa pisze:Źle się dzieje w tym kraju.
[ Dodano: 2007-03-06, 22:27 ]
Taa... Ucierpią Ci co budowali się, gdy w planach przestrzennych nie było żadnej trasy przecinającej ich domy.Powtarza nam się niejako sytuacja z trasy przez Chomiczówkę
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Osoby, które to zrobił już dawno mieszkają w Londynie i DubliniePiotrek pisze:Pointa jak najbardziej trafna. I kto w końcu przejrzy na oczyR-11 Kleszczowa pisze:Źle się dzieje w tym kraju.![]()
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
No cóż.., Minister podjął decyzję ewidentnie pod Wesołą.
Media nagłośniły sprawę, choć przegięły z tym 'cierpiętnictwem' Halinowa (tam droga ma przepiegać przez najprawdziwsze wioski, praktycznie bez domów). Jedynie agrument, że na około jest podstawowy, słuszny i trafny.
Szkoda jednak, że media nie nagłośniły (zwłaszcza TV Polsat..) sprawy, że WOW już raz został przesunięty z wariantu, który jako jedyny mógł być realizowany czyli WIIIA i tylko na niego był zarezerwowany teren od 20 lat. Ale szef Polsatu mieszkający na Praskiego Pułku po cichaczu, wiadomo jak, "przesunął" WOW od siebie i powstał wariant W2, który nagle zyskał uznanie i "przeszedł".
Nie ma sprawiedliwości, wszystkim rządzą chwilowe układy i układziki, konflikty interesów. Argumenty za i przeciw są zawsze i można je dowolnie podpasować pod siebie w danej chwili. Jak i można się posłużyć tabelką BHP, zwaną przez niektórych raportem oddziaływania na środowisko... W razie czego pomoże SISKOM, który czyni wszkaże pijarowskie cuda.
Myślę, że WOW powstanie i tak w Wesołej, ale będzie to jeszcze jedna fuszerka. A jeśli przez Halinów, to tym bardziej. Na ten kraj zawsze można liczyć.
Media nagłośniły sprawę, choć przegięły z tym 'cierpiętnictwem' Halinowa (tam droga ma przepiegać przez najprawdziwsze wioski, praktycznie bez domów). Jedynie agrument, że na około jest podstawowy, słuszny i trafny.
Szkoda jednak, że media nie nagłośniły (zwłaszcza TV Polsat..) sprawy, że WOW już raz został przesunięty z wariantu, który jako jedyny mógł być realizowany czyli WIIIA i tylko na niego był zarezerwowany teren od 20 lat. Ale szef Polsatu mieszkający na Praskiego Pułku po cichaczu, wiadomo jak, "przesunął" WOW od siebie i powstał wariant W2, który nagle zyskał uznanie i "przeszedł".
Nie ma sprawiedliwości, wszystkim rządzą chwilowe układy i układziki, konflikty interesów. Argumenty za i przeciw są zawsze i można je dowolnie podpasować pod siebie w danej chwili. Jak i można się posłużyć tabelką BHP, zwaną przez niektórych raportem oddziaływania na środowisko... W razie czego pomoże SISKOM, który czyni wszkaże pijarowskie cuda.
Myślę, że WOW powstanie i tak w Wesołej, ale będzie to jeszcze jedna fuszerka. A jeśli przez Halinów, to tym bardziej. Na ten kraj zawsze można liczyć.
R1+R2
R3+R7
R8+R9
R3+R7
R8+R9
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dlaczego fuszerkaAndrzej pisze: Myślę, że WOW powstanie i tak w Wesołej, ale będzie to jeszcze jedna fuszerka. A jeśli przez Halinów, to tym bardziej. Na ten kraj zawsze można liczyć.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Od Siskomu to się Kolego Andrzeju odczep może.
A termin "najprawdziwsze wioski, bez domów" jest w sumie dość ciekawy - wydawało mi się, że wieś to jednak kilka domów mieć powinna, czymś się od łąki jednak różni
A termin "najprawdziwsze wioski, bez domów" jest w sumie dość ciekawy - wydawało mi się, że wieś to jednak kilka domów mieć powinna, czymś się od łąki jednak różni
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.