Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
GW pisze:Metro zmieni Bemowo?
Krzysztof Śmietana, ostatnia aktualizacja 2007-03-28 23:09
Kolejne zmiany w planach drugiej linii metra. Żeby umożliwić przyszły rozwój obrzeży Bemowa, urzędnicy przesunęli lokalizacji bazy technicznej.
Zmiany wyjawił wczoraj radnym z komisji infrastruktury Mieczysław Reksnis, tymczasowy szef Biura Drogownictwa i Komunikacji. Początkowo zakładano, że baza techniczno-postojowa dla drugiej linii metra znajdzie się tuż obok ostatniej stacji Chrzanów na obrzeżach Bemowa. Teraz są tam pola. Urzędnicy spodziewają się jednak, że budowa stacji metra spowoduje taki skutek, jak kilkanaście lat temu otwarcie przystanku na Kabatach, gdzie doszło do prawdziwego boomu inwestycyjnego.
- Żeby umożliwić tam budowę osiedli mieszkaniowych, zdecydowaliśmy, że stacja techniczno-postojowa zostanie odsunięta bardziej na południe. Powstanie między Połczyńską i linią kolejową w kierunku Poznania - zapowiada Mieczysław Reksnis.
Wokół stacji Chrzanów zostanie uwolniony ogromny teren, bo baza będzie miała wielkość porównywalną do tej na Kabatach - ok. 30 ha.
Na metro mieszkańcy Bemowa jeszcze poczekają. Na razie trwają przygotowania do budowy centralnego odcinka drugiej linii od ronda Daszyńskiego do Dworca Wileńskiego. Metro przymierza się do ogłoszenia konkursu na szczegółową koncepcję tego odcinka. Potem w nietypowym trybie tzw. dialogu konkurencyjnego zostałaby wybrana firma, która zaprojektuje i zbuduje centralny odcinek drugiej linii. Te plany szefów Metra muszą jeszcze zatwierdzić władze Warszawy. Według optymistycznych założeń z ronda Daszyńskiego do Dworca Wileńskiego pojedziemy metrem za pięć-sześć lat. Budowa tego odcinka będzie kosztować przynajmniej 2,5 mld zł. Docelowo cała druga linia z Chrzanowa na Bródno będzie miała 26 km. Być może równocześnie uda się zbudować odnogę drugiej linii od stacji przy Stadionie Dziesięciolecia na Gocław. Rząd obiecał, że na te inwestycje uzyska dotacje z Unii Europejskiej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Na Chrzanowie miała być stacja pasażerska odkąd w ogóle metro przesunęło się spod Połczyńskiej na północ, więc gdzież to novuum?
.
Inna sprawa, że dzięki budowie STP w Morach, zniknie (kiepska) wymówka o konieczności budowy trasy na Gocław ze względu na STP w Koziej Górce. Zmartwi się pewnie SKM, który pewnie chętnie by z Koziej Górki współkorzystał...
Inna sprawa, że dzięki budowie STP w Morach, zniknie (kiepska) wymówka o konieczności budowy trasy na Gocław ze względu na STP w Koziej Górce. Zmartwi się pewnie SKM, który pewnie chętnie by z Koziej Górki współkorzystał...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Niedaleko jest Główna Towarowa, chyba można w ramach połączenia STP z siecią kolejową zrobić obok STP stację postojową dla SKM. Aczkolwiek będzie oddalona od trasy.inż. Glonojad pisze:Zmartwi się pewnie SKM, który pewnie chętnie by z Koziej Górki współkorzystał...
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
A może by tak, oczywiście w przypadku budowy STP w Morach, zrobić jakąś niskokosztową stację w okolicy Instytutu Energetyki? Wtedy pozostaje tylko odremontować Krańcową wraz z dobudowaniem połączenia z Gierdziejowskiego i Ursus może mieć szybki i wygodny dojazd do Metra... 
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A po cholerę mu dojazd do metra, jak będzie miał dwie stacje SKM??
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Skoro metro i tak będzie dojeżdżało w bezpośrednie sąsiedztwo, to dlaczego nie można tego wykorzystać? W końcu, to transport szynowy powinien stanowić kręgosłup komunikacji, a SKM i Metro do niego należą...inż. Glonojad pisze:A po cholerę mu dojazd do metra, jak będzie miał dwie stacje SKM??
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bo SKM będzie bezpośrednio W URSUSIE, a nie "obok"? (Gdzie obok znaczy jakieś 3 km).
A połączenie Gierdziejowskiego z Morami i tak ma być.
A połączenie Gierdziejowskiego z Morami i tak ma być.
Trudno się nie zgodzić. Jednak szkoda, zeby stosunkowo długi tunel (akurat na jeszcze jedną płytką stację) był wykorzystywany czysto technicznie. Ta stacja chyba by znacznie nie zwiększyła kosztów w stosunku do całej inwestycjiinż. Glonojad pisze:Bo SKM będzie bezpośrednio W URSUSIE, a nie "obok"? (Gdzie obok znaczy jakieś 3 km).
O, tego nie wiedziałem.inż. Glonojad pisze:A połączenie Gierdziejowskiego z Morami i tak ma być.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Niestety, u nas niedasię robić tras w wykopie czy na estakadzie.
- MeWa
- Cukiereczek
albo będziesz pisał poważnie, albo możesz w ogóle nie pisać, bo wzmianki o sposobie budowy połączenia nie widziałem.inż. Glonojad pisze:Niestety, u nas niedasię robić tras w wykopie czy na estakadzie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]