Ale skoro już jadą na lewy brzeg Wisły to mogą sobie zostawić autko na P&R i potem pojechać dalej metrem/tramwajem/autobusem (niepotrzebne skreślić) i w ten sposób choć troszkę odciąży się Centrum.MeWa pisze:przez zakorkowany Grota-Roweckiego?
Parkingi Park&Ride
Moderator: Wiliam
Mimo wszystko myślę, że tych 400 się znajdzie (chyba tyle ma tam być miejsc), jak jeżdżą swoimi pojazdami i sami płacą za postój to raczej skorzystają. Zobacz jak wiele osób w tej chwili obstawia rano rejon Pl.Wilsona - choć to przybysze z nieco innych kierunków (ale część z nich też stoi w dużych korkach od Łomianek czy też na Wólczyńskiej).MeWa pisze:tylko komu będzie się opłacało pozostawiać tutaj samochód, skoro przebije się już przez najgorszy odcinek? Myślisz, że ilu kierowców będzie się kierowało odciążeniem centrum?
-
niedzwiedz
Jest tu napisane, że wyjazd z parkingu w kierunku Bielan oraz pętla autobusowa będą zbudowane w przyszłym roku. Wiadomo coś dokładnie czy to ma być np I albo IV kwartał przyszłego roku?Gazeta Wyborcza pisze:
Parking "parkuj i jedź" z kiepskim dojazdem
Krzysztof Śmietana
2007-03-15, ostatnia aktualizacja 2007-03-15 09:52
Przy Hali Marymonckiej na początku kwietnia zostanie otwarty pierwszy parking typu "parkuj i jedź". Niestety, na razie nie będzie do niego wygodnego dojazdu.
W trójpoziomowym garażu na 400 aut właśnie trwają prace wykończeniowe i pierwsze odbiory techniczne. Otwarcie strzeżonego parkingu zaplanowano za blisko trzy tygodnie. To tu swoje samochody mają zostawiać kierowcy, którzy mają dość korków i zbyt małych parkingów w Śródmieściu. Dalej mają jechać metrem, autobusem lub tramwajem. Znane są już zasady opłat w nowym garażu. Za darmo będą mogli zaparkować tam wszyscy, którzy mają ważną kartę miejską albo bilet na kartoniku: dobowy, trzydniowy lub tygodniowy.
- Te zasady musi jeszcze zaakceptować Rada Warszawy. Mam nadzieję, że do tego dojdzie na najbliższym posiedzeniu - mówi Michał Dąbrowski z Zarządu Transportu Miejskiego. Nie wyklucza jednak, że w pierwszych tygodniach parking będzie darmowy dla wszystkich. Urzędnicy chcą przekonać do korzystania z niego jak największą liczbę kierowców z północnych dzielnic Warszawy i okolicznych miejscowości. Problem jednak w tym, że na razie nie będzie może wygodnie dotrzeć do parkingu. Najkrótszy dojazd - ul. Włościańską od Słowackiego będzie zamknięty przynajmniej do jesieni z powodu budowy tunelu metra do stacji Słodowiec. Jadąc z Bielan ul. Słowackiego, trzeba będzie nadłożyć blisko kilometr drogi. Najpierw trzeba będzie skręcić w prawo w ul. ks. Popiełuszki i po 200 metrach znowu w prawo w ul. Gojawiczyńskiej i trzeci raz w prawo w Kłodawską, którą dotrzemy do parkingu. Z kolei najszybszy wyjazd w kierunku Łomianek czy Białołęki ma prowadzić ul. Włościańską do zjazdu na Trasę AK.
Wygodniej dotrzemy do parkingu dopiero pod koniec roku, po odtworzeniu fragmentu ul. Włościańskiej. Porządny wyjazd powstanie zaś w przyszłym roku, przy okazji budowy nowej pętli autobusowej przy stacji Marymont. Wtedy zmieni wygląd skrzyżowanie ul. Słowackiego z Włościańską. Z tej ostatniej ulicy wreszcie będzie można skręcać w lewo w kierunku Bielan.
Na razie oprócz kiepskiego dojazdu do korzystania z parkingu kierowców mogą zniechęcać także niewygodne przesiadki w metrze. Z pobliskiej stacji Marymont na razie odjeżdża tylko pociąg wahadłowy do stacji pl. Wilsona. Dopiero tam trzeba się przesiąść do pociągu w kierunku centrum. Regularne kursy metra z Marymontu będą możliwe dopiero w grudniu po oddaniu do użytku torów do zawracania za stacją Słodowiec.
Tymczasem pod koniec kwietnia będą gotowe kolejne parkingi "parkuj i jedź" - przy stacji Wilanowska i na ul. Połczyńskiej, obok centrum handlowego Fort Wola. Szef ZTM Leszek Ruta przyznaje, że ta ostatnia lokalizacja może wzbudzać kontrowersje. Zaznacza jednak, że została wybrana przez jego poprzedników. Nie wiadomo bowiem, czy znajdzie się wielu kierowców, którzy zechcą się tam przesiadać do autobusów lub tramwajów. Leszek Ruta myśli teraz o budowie w tym miejscu przystanku kolejowego na biegnącej obok linii kolejowej z Odolan do Dworca Gdańskiego. Nie wiadomo jednak, czy ten pomysł jest realny.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dla mnie to nie tylko ta jedna lokalizacja wzbudza kontrowersje. Wszystkie trzy takowe wzbudzająTymczasem pod koniec kwietnia będą gotowe kolejne parkingi "parkuj i jedź" - przy stacji Wilanowska i na ul. Połczyńskiej, obok centrum handlowego Fort Wola. Szef ZTM Leszek Ruta przyznaje, że ta ostatnia lokalizacja może wzbudzać kontrowersje. Zaznacza jednak, że została wybrana przez jego poprzedników
To ostatnie zacytowane zdanie takie PiSowskie jest
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Ależ ja to wiem. I w pełni się z tym zgadzam. Aczkolwiek pozostaje jednak skrzywienie pewne- za dużo sejmu oglądam ostatnioMeWa pisze:ale akurat w tym zdaniu jest sama prawda - odkurzyli pewnie stary projekt jak jeszcze metro miało iść pod Połczyńską, by uzyskać dofinansowanie UE
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Nie. Będę jechał z Piaseczna zakorkowaną Puławską, dodatkowo rozkopaną, żeby zostawić auto za korkamiPiotrek pisze:Eee, Marymont bardzo dobrze, Wilanowska też, tylko ten parking przy Forcie Wola dziwny.R-11 Kleszczowa pisze:Wszystkie trzy takowe wzbudzają![]()
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
No dobra, ale za ile będziesz miał Most Północny? Do tego czasu się opłaci zobaczysz. Potem też. Marymont to nie tylko potoki z Nowodworów. Moi rodzice np. będę chcieli jak najczęściej korzystać z tego parkingu na Marymoncie.R-11 Kleszczowa pisze:Ktoś jadąc np. z Nowodworów zostawi samochód tamże, gdy za nim będą już najwięsze korki na Modlińskiej
Wiesz, na razie nie ma innej alternatywy w Piasecznie, więc póki co lepsze to niż nic. Znajomi z Zalesia bardzo się ucieszyli i też zapowiedzieli, że będą korzystać z parkingu, bo mimo wszystko do Centrum nie trzeba się pchać samochodemR-11 Kleszczowa pisze:Będę jechał z Piaseczna zakorkowaną Puławską, dodatkowo rozkopaną, żeby zostawić auto za korkami
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.
Pozdrawiam, Szafran.
- MeWa
- Cukiereczek
jak będzie Most Północny, to będą parkować na parkingu na Młocinach.Piotrek pisze:No dobra, ale za ile będziesz miał Most Północny? Do tego czasu się opłaci zobaczysz. Potem też. Marymont to nie tylko potoki z Nowodworów. Moi rodzice np. będę chcieli jak najczęściej korzystać z tego parkingu na Marymoncie.R-11 Kleszczowa pisze:Ktoś jadąc np. z Nowodworów zostawi samochód tamże, gdy za nim będą już najwięsze korki na Modlińskiej
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Ciekawe ilu kierowców wykorzysta opisany w GW dojazd Kłodawską, zwłaszcza rano gdy uliczka jest mocno zwężona z powodu dostaw do Hali i na bazar a poza tym jej nawierzchnia to bardzo liczne nierówności (i na całe szczęście gdyż wtedy chodzenie pieszo tamtędy byłoby już za bardzo niebezpieczne) i ... rosnące prawie na środku dość duże drzewo (oby go nie wycięli).Nazgul pisze: Tym co obstawiają teraz Plac Wilsona i okolice i przesiadają się w metro, bo nie chcą płacić za parkowanie w centrum. A jak zniknie pociąg wahadłowy to dużo wygodniej będzie zostawić samochód na Park&Ride niż szukać miejsca przy Wilsona.
Poza tym jeżeli wprowadzą zakaz parkowania na Kłodawskiej to mogą się spodziewać mocnych protestów mieszkańców, którym zlikwidowaliby kolejne miejsca postojowe nie budując nowych w zamian. Z tych m.in. powodów wydaje mi się, że do czasu przynajmniej odbudowania wyjazdu z Włościańskiej parking może być pustawy - obym się mylił.
Poza tym artykuł w GW wskazuje dla kogo jest ten parking - dla Łomianek i Białołęki - bo tylko w tamtym kierunku da się wyjechać w miarę rozsądnie.
I tak jeszcze na marginesie - czy będzie gdzieś tablica informacyjna czy na parkingu są wolne miejsca