[PL] Infrastruktura drogowa
Moderator: JacekM
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Na Trasie Sucharskiego pod Martwą Wisłą.Piotrek pisze:Kak?
edit: ja mówiłem o tunelach po za miastami
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Jest zapisana na lata 2007-2013.Piotrek pisze:Kiedy ma takie coś być?Na Trasie Sucharskiego pod Martwą Wisłą.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Już naprawdę nie wiem co o tym mówić, aby nie bluźnić.
Urzędniczka zmieniła przebieg S-8?
Jestem nieźle nabuzowany - rozpoczął konferencję prasową rzeczywiście bardzo zły prezydent Jerzy Kropiwnicki. Chodziło o trasę S-8.
Rozporządzeniem Rady Ministrów z lutego tego roku ustalono przebieg dróg i autostrad m.in. trasy S-8, która bardzo interesuje łodzian. Jej położenie jest dla nas satysfakcjonujące - ma biec z Wrocławia przez Psie Pole, Kępno, Sieradz, Łódź, Piotrków, Rawę Mazowiecką, Warszawę, Ostrów Mazowiecką, aż do granicy państwa w Kownie. - Ta trasa jest zgodna z interesami Wrocławia i Łodzi i zgodna z polską racją stanu. Zapewnia dobrą obsługę Sieradza, Zduńskiej Woli, Łasku i Pabianic - mówił Kropiwnicki.
Tymczasem dwa tygodnie po wydaniu Rozporządzenia RM, Barbara Kondrat, podsekretarz stanu w Ministerstwie Transportu napisała do przewodniczącego rady powiatu zduńskowolskiego: "Ostateczny przebieg trasy S-8 na obszarze województwa łódzkiego nie został jeszcze ustalony" i przedstawiła trzy warianty, z których - jak twierdzi - dopiero będzie wybierany ten ostateczny. Tylko w jeden z tych wariantów trasa przechodzi przez Łódź.
- Będę rozmawiał na ten temat z premierem Jarosławem Kaczyńskim! Premier nie może być lekceważony przez podległych mu urzędników w terenie! Natychmiast napiszę pismo do pani Barbary Kondrat, dlaczego jest sprzeczność między jej pismem, a Rozporządzeniem Rady Ministrów - denerwował się Kropiwnicki.
Pomijając samą sprawe S8, nie wiedziałem ze Polska siega teraz po Kowno .... oj WYborcza, Wyborczageograf pisze:Już naprawdę nie wiem co o tym mówić, aby nie bluźnić.
Obrazek
Urzędniczka zmieniła przebieg S-8?
Jestem nieźle nabuzowany - rozpoczął konferencję prasową rzeczywiście bardzo zły prezydent Jerzy Kropiwnicki. Chodziło o trasę S-8.
Rozporządzeniem Rady Ministrów z lutego tego roku ustalono przebieg dróg i autostrad m.in. trasy S-8, która bardzo interesuje łodzian. Jej położenie jest dla nas satysfakcjonujące - ma biec z Wrocławia przez Psie Pole, Kępno, Sieradz, Łódź, Piotrków, Rawę Mazowiecką, Warszawę, Ostrów Mazowiecką, aż do granicy państwa w Kownie. - Ta trasa jest zgodna z interesami Wrocławia i Łodzi i zgodna z polską racją stanu. Zapewnia dobrą obsługę Sieradza, Zduńskiej Woli, Łasku i Pabianic - mówił Kropiwnicki.
Tymczasem dwa tygodnie po wydaniu Rozporządzenia RM, Barbara Kondrat, podsekretarz stanu w Ministerstwie Transportu napisała do przewodniczącego rady powiatu zduńskowolskiego: "Ostateczny przebieg trasy S-8 na obszarze województwa łódzkiego nie został jeszcze ustalony" i przedstawiła trzy warianty, z których - jak twierdzi - dopiero będzie wybierany ten ostateczny. Tylko w jeden z tych wariantów trasa przechodzi przez Łódź.
- Będę rozmawiał na ten temat z premierem Jarosławem Kaczyńskim! Premier nie może być lekceważony przez podległych mu urzędników w terenie! Natychmiast napiszę pismo do pani Barbary Kondrat, dlaczego jest sprzeczność między jej pismem, a Rozporządzeniem Rady Ministrów - denerwował się Kropiwnicki.
PURA VIDA!
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
RMF FM pisze:Ewentualne zablokowanie inwestycji w Dolinie Rospudy może kosztować Skarb Państwa kilkanaście milionów złotych - dowiedział się RMF FM. Taką kwotę otrzymałaby firma Budimex-Dromex wykonawca obwodnicy Augustowa, jeśli trybunał w Luksemburgu zdecydowałby o zatrzymaniu budowy.
Do tej pory nie ujawniano kwoty ewentualnego odszkodowania, bo gdyby doszło do sporu w tej sprawie taka informacja podana do publicznej wiadomości, mogłaby zostać wykorzystana w sądzie przez jedną ze stron. Jednak zarówno inwestor, jak i wykonawca zdają sobie sprawę, że ryzyko wstrzymania budowy obwodnicy Augustowa przez trybunał w Luksemburgu jest bardzo realne.
Odszkodowanie dla wykonawcy to nie jedyne koszty wstrzymania budowy obwodnicy Augustowa. Wszak przygotowanie samej dokumentacji do tej inwestycji kosztowało 17 milionów złotych. Po zaniechaniu budowy trzeba by więc wydać na nowe ekspertyzy kolejne miliony.
Ale są jeszcze inne straty - w ludziach, którzy giną pod kołami tirów w Augustowie.
Komisja Europejska sprzeciwia się wariantowi obwodnicy proponowanemu przez drogowców, czyli z estakadą nad doliną rzeki Rospudy. W ocenie Unii, inwestycja zagraża środowisku. Wprawdzie na razie Komisja Europejska nie zamierza wnosić o wstrzymanie prac, ale nie oznacza to, że inwestycja nie zostanie ostatecznie zaskarżona przed Trybunałem Sprawiedliwości w Luksemburgu.
Pozwolenie na budowę obwodnicy Augustowa wydał na początku lutego wojewoda podlaski. Przeciwko jej przebiegowi przez dolinę Rospudy protestowali wówczas ekolodzy. Przez kilka tygodni obozowali nawet w lesie, jednak na początku marca, kiedy rozpoczął się okres ochronny związany z lęgami ptaków, opuścili swe stanowiska.
Dolina Rospudy to jeden z najcenniejszych obszarów torfowiskowych w Polsce. Występują tam rzadkie gatunki roślin i zwierząt. Teren jest częścią Europejskiej Sieci Ekologicznej „Natura 2000”. Dolina Rospudy należy do tzw. „zielonych płuc Polski”, czyli regionalnego systemu ochrony tożsamości przyrodniczej i kulturowej północno-wschodniej części naszego kraju.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
Poza informacją o referendum lokalnym zwróćcie uwagę na to, z jakiego powodu odbywają się wybory do samorządu województwawp.pl za PAP pisze:
51 tys. podpisów za referendum ws. obwodnicy Augustowa
PAP -
Prawie 51 tys. podpisów pod wnioskiem mieszkańców województwa podlaskiego o referendum lokalne w sprawie obwodnicy Augustowa trafiło do Jarosława Schabieńskiego, który jednoosobowo pełni obowiązki marszałka, zarządu i sejmiku województwa.
Listy z podpisami, podobnie jak wcześniej wniosek o referendum, złożył podlaski PiS. Do poparcia wniosku o referendum potrzeba 5% uprawnionych do głosowania, w przypadku województwa podlaskiego to ok. 47 tys. podpisów.
Schabieński poinformował, że do końca tygodnia sprawdzi wniosek pod względem formalnym i jeżeli wszystko będzie w porządku, referendum odbędzie się 20 maja, czyli razem z przedterminowymi wyborami do sejmiku województwa. To data zgodna z propozycją PiS.
Prawo i Sprawiedliwość chce, by w referendum mieszkańcy odpowiedzieli na dwa pytania. Pierwsze ma dotyczyć przebiegu obwodnicy Augustowa w wariancie proponowanym przez drogowców (czyli z estakadą nad doliną rzeki Rospudy), drugie - innych inwestycji drogowych w regionie, przebiegających przez tereny chronione Natura 2000.
Referendum lokalne musi sfinansować z własnego budżetu samorząd województwa. Wstępnie szacuje się, że w Podlaskiem będzie ono kosztowało ok. 2 mln zł.
Przedterminowe wybory do sejmiku województwa podlaskiego muszą się odbyć, bo w lutym uległ on rozwiązaniu z mocy prawa, ponieważ w ustawowym terminie nie udało się radnym powołać nowego zarządu województwa.
Premier już ogłosił datę tych wyborów na 20 maja. Chęć startu w wyborach zgłosiło ponad dwadzieścia komitetów wyborczych. (ap)
- Bastian
- Sułtan Maroka
"Tanie państwo"?jednoosobowo pełni obowiązki marszałka, zarządu i sejmiku województwa
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Tu akurat nie odnosiłbym się do hasła PiS-u a raczej do kwestii, iż zrobił się klincz polityczny i nie ma jak się dogadać. Takie niestety (albo stety) zagrożenia niesie czasem proporcjonalna ordynacja wyborcza i całkowite upolitycznienie wyborów samorządowych.Bastian pisze:"Tanie państwo"?![]()
Co tam się dzieje, na tym Podlasiu?