O nazwach ulic

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 kwie 2007, 15:11

Dennis pisze:Zawinił czynnik ludzki na lotnisku w Grudziądzu, który nie zezwolił na awaryjne lądowanie, skutkiem czego samolot musiał wracać na Okęcie. Niestety nie doleciał... :(
A nie w Modlinie :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Dennis

Post autor: Dennis » 11 kwie 2007, 15:12

Dawno było, ale coś mi się kojarzy, że doleciał aż do Grudziądza :-k

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 11 kwie 2007, 15:16

Dennis pisze:Dawno było, ale coś mi się kojarzy, że doleciał aż do Grudziądza :-k
Z tego co słyszałem to faktycznie doleciał tamże, ale potem zawrócił i chcieli "usiąść" na lotnisku w Modlinie- w Grudziądzu i okolicy notabene nie ma zresztą chyba lotniska z betonowym pasem startowym (najbliżej chyba Malbork. Gdańsk i Bydgoszcz :-k )
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 15:27

MeWa pisze:na początku lat 90-tych był klimat do tych zmian, burzono pomniki, zmieniano nazwy. Potem ludzie uspokoili się.
niestety wtedy popełniono zaniedbania, ale czy to oznacza, że teraz mamy tego nie naprawić? czy takie osoby maja mieć swoje ulice już po wieki wieków?
PS. a co to za błąd z Raabem? ulicę ma ten (nie)właściwy - Henryk(tu będzie prosto, bo można zmienić imię na jego syna Zdzisława)
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Dennis

Post autor: Dennis » 11 kwie 2007, 15:33

Tak, oznacza, że mamy tego nie "naprawiać", tylko posiadane pieniążki przeznaczyć na coś pożytecznego :-$ Dotarło :?: :!:

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 15:38

Dennis pisze:Tak, oznacza, że mamy tego nie "naprawiać", tylko posiadane pieniążki przeznaczyć na coś pożytecznego :-$ Dotarło :?: :!:
ale głupi byli po wojnie ludzie, pieniądze były tak potrzebne, a oni wszystkie ...Strasse i ...Platze pozdejmowali i wykosztowali się na jakieś nowe tabliczki

Kra

Post autor: Kra » 11 kwie 2007, 15:47

R-11 Kleszczowa pisze:Z tego co słyszałem to faktycznie doleciał tamże, ale potem zawrócił i chcieli "usiąść" na lotnisku w Modlinie- w Grudziądzu i okolicy notabene nie ma zresztą chyba lotniska z betonowym pasem startowym (najbliżej chyba Malbork. Gdańsk i Bydgoszcz :-k )
Doleciał nawet w rejon Gdańska. Piloci najpewniej znali problem (ten sam co 1979 roku), ale IŁ-62M powoli zrzucał paliwo, a tylko na Okęciu była wtedy profesjonalna straż pożarna, stąd OIDP decyzja powrotu do Warszawy.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 15:49

Tm pisze:
MeWa pisze:na początku lat 90-tych był klimat do tych zmian, burzono pomniki, zmieniano nazwy. Potem ludzie uspokoili się.
niestety wtedy popełniono zaniedbania, ale czy to oznacza, że teraz mamy tego nie naprawić? czy takie osoby maja mieć swoje ulice już po wieki wieków?
PS. a co to za błąd z Raabem? ulicę ma ten (nie)właściwy - Henryk(tu będzie prosto, bo można zmienić imię na jego syna Zdzisława)
No właśnie ktoś pisał już chyba, że Raabego zamieniono już.

Odnośnie naprawiania - mało kto chce zmian. Mieszkańcy, któzy mieszkają przy tych ulicach NIE CHCĄ ZMIAN. Nie tylko musisz wszystkie dokumenty wymieniać, ale ważne też są przyzwyczajenia. Po co te koszty? Bo za wymianę tabliczek zapłacimy my wszyscy.
Nauczymy się wreszcie, że miasto jest dla mieszkańców i nie zmieniajmy nazw tylko dlatego, że jakiemuś zakompleksionemu radnemu się jakaś nazwa nie podoba, albo dlatego, że niewyżyte organizacje kombatanckie domagają się kolejnych zmian. Niektórym w tym kraju to mania dekomunizacyjna przesłania racjonalne myslenie.
Tm pisze:ale głupi byli po wojnie ludzie, pieniądze były tak potrzebne, a oni wszystkie ...Strasse i ...Platze pozdejmowali i wykosztowali się na jakieś nowe tabliczki
ale tu mamy jeszcze kwestię językową. Zresztą ciekawe ile tabliczek pozostało niezniszczonych...[/i]
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 16:00

MeWa pisze:No właśnie ktoś pisał już chyba, że Raabego zamieniono już.
dalej jest Henryka
MeWa pisze:Nauczymy się wreszcie, że miasto jest dla mieszkańców i nie zmieniajmy nazw tylko dlatego, że jakiemuś zakompleksionemu radnemu się jakaś nazwa nie podoba, albo dlatego, że niewyżyte organizacje kombatanckie domagają się kolejnych zmian.
mieszkali sobie ludzie całe życie przy Placu Dzierżyńskiego, a tu nagle jakaś zakompleksiona swołocz przyszła i wszystko zmieniła, nawet pomnik obalili biedaczkowi
Posiadanie własnej ulicy to zaszczyt za szczególne zasługi, skoro uważasz, że działanie przeciw własnemu krajowi jest dostatecznym powodem do takiego uhonorowania to ja wysiadam.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 16:08

Tm pisze: mieszkali sobie ludzie całe życie przy Placu Dzierżyńskiego, a tu nagle jakaś zakompleksiona swołocz przyszła i wszystko zmieniła, nawet pomnik obalili biedaczkowi
czytasz w ogóle, co napisałem? na początku lat 90-tych był klimat do tego typu zmian i obopólna zgoda. Teraz nie ma. Tak samo jak nikt nie rwie się do burzenia Pałacu i jak zawiązują się komitety w obronie Czterech Śpiących.
Tm pisze:Posiadanie własnej ulicy to zaszczyt za szczególne zasługi, skoro uważasz, że działanie przeciw własnemu krajowi jest dostatecznym powodem do takiego uhonorowania to ja wysiadam.
ulica to nie pomnik, dla mnie nazwa powinna mieć charakter funkcjonalny i jestem przeciwny zmianom nazw, które już funkcjonują i które się przyjęły. Mieszkańcy nie chcą zmian, to po co zmieniać? Jestem przeciwny wyrzucaniu pieniędzy w błoto na nowe tablice z trasą autobusów, rozkłady, tabliczki z nazwą ulic itp. Założę się, że połowa meiszkańców nie wie kto to był np. ten Raabe. Zresztą, jak się okazuje jednoznaczna ocena historii nie jest możliwa - wystarczy wspomnieć dyskusje o Armii Ludowej i Dąbrowszczakach.

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 16:13

MeWa pisze:czytasz w ogóle, co napisałem? na początku lat 90-tych był klimat do tego typu zmian i obopólna zgoda. Teraz nie ma.
i co z tego? popełniono błąd, błędy sie naprawia, a nie kontynuuje
MeWa pisze:Założę się, że połowa meiszkańców nie wie kto to był np. ten Raabe.
jakby mieszkali przy Pol-Pota to też by nie wiedzieli kto zacz
MeWa pisze:Mieszkańcy nie chcą zmian, to po co zmieniać?
żeby było normalnie?
MeWa pisze:Zresztą, jak się okazuje jednoznaczna ocena historii nie jest możliwa
w jednych może i nie jest, w innych jest - Walter out!

[ Dodano: 2007-04-11, 16:15 ]
MeWa pisze:dla mnie nazwa powinna mieć charakter funkcjonalny i jestem przeciwny zmianom nazw, które już funkcjonują i które się przyjęły.
Nowa Aleksandria tez sie pewnie wśród części mieszkańców przyjęła, a jednak po odzyskaniu niepodległości powrócono do Puław i tak samo było z ulicą Puławską

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 16:17

Tm pisze: popełniono błąd, błędy sie naprawia, a nie kontynuuje
moim zdaniem błędem byłoby teraz zmienianie. Teraz jest o wiele za późno na takie zmiany. Takie zmiany mają sens, jeśli wypłyną z inicjatywy mieszkańców, za zgodą samorządu lokalnego.
Tm pisze:jakby mieszkali przy Pol-Pota to też by nie wiedzieli kto zacz
podejrzewam, że większe szanse by na to mieli :)
Tm pisze:żeby było normalnie?
nie, normalnością nie jest działanie wbrew woli mieszkańców.

[ Dodano: 2007-04-11, 16:18 ]
Tm pisze:
MeWa pisze:dla mnie nazwa powinna mieć charakter funkcjonalny i jestem przeciwny zmianom nazw, które już funkcjonują i które się przyjęły.
Nowa Aleksandria tez sie pewnie wśród części mieszkańców przyjęła, a jednak po odzyskaniu niepodległości powrócono do Puław i tak samo było z ulicą Puławską
o domysłach rozmawiać nie będziemy. O tym, czy obecnie istniejąca nazwa się przyjęła już łatwiej nam rozmawiać.

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 16:20

MeWa pisze:moim zdaniem błędem byłoby teraz zmienianie. Teraz jest o wiele za późno na takie zmiany.
a czy pozostawienie takich nazw ulic w latach 90-tych było błędem?
MeWa pisze:podejrzewam, że większe szanse by na to mieli :)
może, a ci co by nie wiedzieli to może by chcieli zmiany jakby sie dowiedzieli
MeWa pisze:nie, normalnością nie jest działanie wbrew woli mieszkańców.
normalnością nie jest też pozostawienie ulic zdrajcom ojczyzny

[ Dodano: 2007-04-11, 16:22 ]
MeWa pisze:o domysłach rozmawiać nie będziemy.
ale to akurat jest fakt, zmieniono nazwę nie tylko ulicy, ale i całego miasta

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 11 kwie 2007, 16:34

Tm pisze:a czy pozostawienie takich nazw ulic w latach 90-tych było błędem?
zależy od ulicy.

[quote="Tm""]
może, a ci co by nie wiedzieli to może by chcieli zmiany jakby sie dowiedzieli[/quote]były próby zmiany al. Armii Ludowej i al. ZWM na Ursynowie. Oba zakończyły się ostrymi protestami mieszkańców. Ursynowska decyzja otarła się o NSA.

Tm pisze:normalnością nie jest też pozostawienie ulic zdrajcom ojczyzny
ja rozumiem, że dla Ciebie prawie każdy, kto pracował w instytucjach państwowych w PRL=u był zdrajcą. Ale nie nazywajmy jakiego ministra spraw zagranicznych czy wojewody od razu zdrajcą :D Jeśli mieszkańcy w jakimś mieście chcą mieszkać przy ulicy Nowotki bądź 25-lecia PRL, to nie widzę przeciwwskazań. Zresztą okazuje się, że ludzie wcale tak negatywnie nie oceniają komunizmu - nadawanie nazw po Gierku czy Ziętku to wymysł ostatnich lat.
Tm pisze: ale to akurat jest fakt, zmieniono nazwę nie tylko ulicy, ale i całego miasta
nie przeczę, ale domysłem pozostaje to, czy nazwa się przyjęła.

Tm

Post autor: Tm » 11 kwie 2007, 16:38

MeWa pisze:zależy od ulicy.
czy pzostawienie ulicy gen. Waltera było błędem?
MeWa pisze:ja rozumiem, że dla Ciebie prawie każdy, kto pracował w instytucjach państwowych w PRL=u był zdrajcą.
ja rozumiem, że kochasz fałszywe uogólnienia, ale może się od nich powstrzymaj
MeWa pisze:Jeśli mieszkańcy w jakimś mieście chcą mieszkać przy ulicy Nowotki bądź 25-lecia PRL, to nie widzę przeciwwskazań.
jeśli mieszkańcy protestują przeciwko budowie metra koło ścian ich domu to metro powinno odsunąć tunel
MeWa pisze:Zresztą okazuje się, że ludzie wcale tak negatywnie nie oceniają komunizmu - nadawanie nazw po Gierku czy Ziętku to wymysł ostatnich lat.
ale po Bierucie jakoś nikt nie chce nadawać

ODPOWIEDZ