Jarmark Europa na wieki wiekĂłw

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 maja 2007, 21:49

jacek pisze:No przecież sam pisałeś że nawet w warszawie meldunku nie posiadasz
Porównywanie mojej sytuacji do sprawy nielegalnych imigrantów jest wielkim nadużyciem. Rzekłbym, że jest wręcz śmieszne.
Co gorsza - piszesz nazwę swego miasta z małej litery :D

Jeśli chcesz, to odważ się i donieś na mnie. No dawaj :>
solaris8315 pisze:Żeby mieszkać w jakimś innym mieście trzeba mieć meldunek (chodzi w sensie, że zameldowany jest w miejscowości X a mieszka w Y)?
Na podstawie ustawy z dnia 10 kwietnia 1974 r. o ewidencji ludności i dowodach osobistych trzeba.

Problem w tym, że ja nie znam nikogo zameldowanegoc zasowo ;-)
(czasowy meldunek służy jedynie celom ewidencji ludności)
Ot, martwe prawo (jeśli jest inaczej, to chętnie zostanę wyprowadzony z błędu).

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 17 maja 2007, 21:51

geograf pisze:Jeśli chcesz, to odważ się i donieś na mnie. No dawaj :>
Geograf, wydaje mi się, że jacek to pisał żartobliwie :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 17 maja 2007, 21:56

geograf pisze:Porównywanie mojej sytuacji do sprawy nielegalnych imigrantów jest wielkim nadużyciem. Rzekłbym, że jest wręcz śmieszne.
Ja nic nie porównuje, tylko stwierdzam fakty, jako że uwazam że ludzie pracujacy na stadionie, powinni być stamtąd usunięci jak najszybciej
geograf pisze:quot;]Co gorsza - piszesz nazwę swego miasta z małej litery
Czekałem kiedy to napiszesz :D Myslałem że bardziej mi to wykrzyczysz :D
geograf pisze:Jeśli chcesz, to odważ się i donieś na mnie. No dawaj
Ja nie z tych co donoszą, bo sie brzydze, w przeciwieństwie do innych na tym forum [-X

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 17 maja 2007, 21:58

Piotrek pisze:Geograf, wydaje mi się, że jacek to pisał żartobliwie
Może i mnie trochę poniosło... :oops: ;-)

[ Dodano: 2007-05-17, 22:00 ]
Ja nic nie porównuje, tylko stwierdzam fakty, jako że uwazam że ludzie pracujacy na stadionie, powinni być stamtąd usunięci jak najszybciej
Ależ ja uważam podobnie!
Sprzeciwiam się jedynie segregacji na lepszych i gorszych.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 17 maja 2007, 22:05

Koniec dyskusji nie na temat!
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Sindbad

Post autor: Sindbad » 17 maja 2007, 23:42

Karol pisze:Tajemnicą poliszynela jest to, że wielu legalnie przebywających Wietnamczyków "udostępnia" swoje paszporty na użytek innym...tak aby ci drudzy mogli "legalnie" przyjechać do Polski. I tyle w tym temacie z mojej strony.
:-$ :-$ Wietnamczycy są nieśmiertelni :!: :!: :!:
Nie daj się zepchnąć z twojej drogi nawet przez ludzi idących w tym samym kierunku.
S.J.Lec

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 18 maja 2007, 1:58

Obrazek
Kupców ze Stadionu podzieliły spory
Piotr Olechno2007-05-18, ostatnia aktualizacja 2007-05-17 20:28

Dwa główne stowarzyszenia kupieckie ze Stadionu Dziesięciolecia się pokłóciły. Jedno chce przenieść handlujących na Radzymińską na Pradze, drugie - na Marywilską na Białołęce. To ostatnie pobiera już od kupców kaucje za rezerwację miejsc.

Na Białołękę wyprowadzkę planuje Stowarzyszenie "Polski Klub Gospodarczy" zrzeszające ok. 1 tys. kupieckich firm.

Chcemy grunt po fabryce

PKG chce zająć tereny po fabryce materiałów budowlanych Faelbet przy Marywilskiej. - To 40 ha przy drodze na Nieporęt, z dobrym dojazdem, w pobliżu przyszłego mostu Północnego - chwali działkę Cezary Bunkiewicz, wiceprezes stowarzyszenia.

Teren należy do miasta, w większości najmują go różne podmioty gospodarcze, ale - jak zapewnia ratusz - zawarły one umowy na czas nieokreślony z trzy- lub sześciomiesięcznym okresem wypowiedzenia. Nie wszystkie trzeba będzie też usuwać z powodu bazaru.

- Nie wiemy, ilu kupców chce się tu przenieść. Może wystarczy, jak zajmą puste działki - mówi Tomasz Andryszczyk, rzecznik ratusza. Dodaje, że liczbę kupców, która gotowa jest się tam wprowadzić, PKG musi podać do 29 maja.

A PKG poważnie szykuje się do przeprowadzki. Choć nie wie, kiedy i czy przeniesie się na Białołękę, od chętnych pobiera opłaty za rezerwację miejsc. - To kaucje zwrotne - tłumaczy prezes Tomaszewski. - Tysiąc złotych za zwykłe miejsce, dwa tysiące za wiatę.

A my wolimy teren zielony

Z kolei ponad tysiąc kupców z drugiego stowarzyszenia - Stadion - chce się natomiast przenieść na działkę przy Radzymińskiej na Pradze-Północ. - To dwa hektary zielonego terenu przy przejeździe kolejowym, kilkaset metrów od hipermarketu Tesco, w pobliżu ogródków działkowych - tłumaczy Łukasz Mianowski ze tego stowarzyszenia.

Grunty należą tam do Agencji Nieruchomości Rolnych. - Nie planowaliśmy wydzierżawiać tego terenu kupcom, tylko sprzedać na normalnej drodze przetargu - mówi Witold Śniedź z Agencji. - Chyba że przedstawią ciekawą ofertę.

Rozmowy w tej sprawie kupcy planują na wtorek.

Handlujący muszą się spieszyć z wyborem nowej lokalizacji, bo z terenu stadionu muszą się wyprowadzić do końca września, zanim rozpocznie się budowa Narodowego Centrum Sportu na Euro 2012.

Już 30 czerwca handlujący na koronie stadionu będą musieli ją opuścić (od niej ma się zacząć rozbiórka obiektu) i przenieść się na tzw. błonia (między Dworcem Wschodnim, ul. Zieleniecką a torami). Problem w tym, że cały ten teren już jest zajęty, w dużej mierze przez kupców azjatyckich. - Oni w większości pracują nielegalnie - twierdzi Lucyna Kwiatek, prezes stowarzyszenia Stadion. - Dzierżawca terenu będzie musiał ich usunąć, a my przeniesiemy się w ich miejsce.

Ministerstwo pomocne dla wszystkich

W środę za nielegalnych uznało też kupców obcokrajowców Ministerstwo Sportu. W komunikacie dla prasy minister Tomasz Lipiec zaznaczał, że na przedłużony pobyt na stadionie pozwoli zarejestrowanym tam polskim kupcom. Rzeczniczka resortu Katarzyna Doraczyńska potwierdziła, że takie są zamiary ministra - chce, by porozumienia były podpisywane z legalnymi, polskimi kupcami. Zapytana, czy pozostali są nielegalni, odpowiedziała: "Z tego, co wiem, to tak". Protestowaliśmy przeciw nierównemu traktowaniu kupców zależnie od narodowości, choć część cudzoziemców ma także zarejestrowaną działalność.

Wczoraj ministerstwo się poprawiło. - Na stadionie będą mogli handlować dłużej wszyscy legalni kupcy, niezależnie od narodowości - zapewniła rzecznik Doraczyńska.

Źródło: Gazeta Wyborcza - Stołeczna
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Dennis

Post autor: Dennis » 18 maja 2007, 9:54

Karol pisze:Ale teksty lecą. Prawdziwi warszawiacy pojechali wsiochom
Uważaj co mówisz =; Prawdziwi warszawiacy, to piszą nazwę swojego miasta WIELKĄ LITERĄ [-(

TLG

Post autor: TLG » 18 maja 2007, 9:56

GW pisze:Kupców ze Stadionu podzieliły spory
Jak to mówią: dziel i rządź :D
15/12/2005-12/7/2019

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 18 maja 2007, 10:18

Ja nie wiem w ogóle, skąd aksjomat, że wszystkich kupców trzeba koniecznie przenieść w jedno miejsce :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 18 maja 2007, 10:34

Myślę, iż Ci "kupcy" zdają sobie sprawę z efektu skali. Ludzie obecnie przychodza na Stadion,bo jest duży wybór. Gdyby rozbili ich na 3-4 miejsca ich oferta stałaby się mniej atrakcyjna i klientów byłoby dużo mniej.
Choć z drugiej strony może łatwiej byłoby znaleźć więcej atrakcyjnych, ale małych działek, zamiast jednej dużej...

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 18 maja 2007, 15:05

Piotrek pisze:
Busmann pisze:Reszta raczej się przeniesie.
Dokąd...
Na "Wolumen" np. Wiesz, ci, co handlują piractwem sobie zawsze dadzą radę...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 18 maja 2007, 15:14

Busmann pisze:Na "Wolumen"
Tam już nie ma miejsca. Część bazaru przecież już została zlikwidowana :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

arek-Targówek

Post autor: arek-Targówek » 18 maja 2007, 20:31

Z kolei ponad tysiąc kupców z drugiego stowarzyszenia - Stadion - chce się natomiast przenieść na działkę przy Radzymińskiej na Pradze-Północ. - To dwa hektary zielonego terenu przy przejeździe kolejowym, kilkaset metrów od hipermarketu Tesco, w pobliżu ogródków działkowych - tłumaczy Łukasz Mianowski ze tego stowarzyszenia.

Już nie mają się gdzie przenosić tylko pod moje okno. :killer:

Oj bedzie się działo. :...: :...:

Poniedziałek god. 18:00, plac przed kościołem.
Zapraszam chętnych

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 28 maja 2007, 22:09

Jak nie z kupcami, to z gruzem problem :D

Obrazek
Warszawa
INWESTYCJE

Dokąd trafi Stadion Dziesięciolecia

anim rozpocznie się budowa Stadionu Narodowego na Euro 2012, robotników czeka gigantyczna operacja - trzeba rozebrać i wywieźć na wysypisko śmieci stary obiekt. Tymczasem na Mazowszu nie ma wysypisk, które pomieściłyby taką ilość gruzu

Obrazek
Budowa Stadionu Dziesięciolecia była jednym z największych przedsięwzięć w powojennej stolicy
RAFAŁ GUZ

Potężne wały korony Stadionu Dziesięciolecia usypano z gruzu zburzonej przez Niemców Warszawy. Trafiły tu m.in. pozostałości getta i Starówki. Na plac budowy trafiało wszystko jak leci. Cegły i ziemia, stalowe elementy i zwykłe śmieci.

Zdaniem niektórych wały korony to także cmentarz bezimiennych ofiar komunistycznej bezpieki. Co prawda historycy i IPN nie mają na ten temat informacji, ale nie można tego wykluczyć.

Przed budową nowego obiektu stary musi zostać rozebrany. Ile gruzu trzeba będzie wywieźć? Nie wiadomo. Może chodzić nawet o kilka milionów metrów sześciennych.

Skalę przedsięwzięcia może obrazować porównanie: teren stadionu to ok. 30 ha, tymczasem z placu budowy zajmujących raptem 3 ha Złotych Tarasów wywieziono 350 tys. metrów sześciennych ziemi.

Gdzie to wywieźć?

Problem jest niebagatelny. Właściwie od czasów wojny nikt w Warszawie nie miał do czynienia z taką masą gruzu.

-Na Mazowszu nie ma składowiska wyspecjalizowanego w przyjmowaniu materiałów pochodzących z rozbiórki budynków - informuje rzeczniczka Urzędu Marszałkowskiego Marta Milewska.

Trafiają one na różne wysypiska, ale są też wykorzystywane przy innych inwestycjach.

-W 2005 roku na terenie całego województwa wytworzono nieco ponad 83 tys. ton odpadów budowlanych. Przeprowadzone szacunki mówiły, że w związku z boomem budowlanym ilość ta wzrośnie w 2007 roku do 310 tys. ton -dodaje Milewska.

Nie było w tych wyliczeniach Stadionu Dziesięciolecia.

W Centralnym Ośrodku Sportu, który ma być inwestorem Stadionu Narodowego, już szykują się do rozbiórki obiektu.

- Przygotowania są w trakcie. Pierwszym etapem będzie zrobienie projektu rozbiórki i uzyskanie pozwolenia na prace. Później ogłosimy przetarg, który wyłoni wykonawcę robót, podpiszemy umowy. Chcemy to zrobić do końca roku - informuje Marta Fijałkowska z Centralnego Ośrodka Sportu.

Wywóz i sprawy związane z utylizacją góry gruzu COS pozostawia wykonawcy rozbiórki.

Czym to wywieźć?

Rozbiórka i wywożenie gruzu potrwa wiele miesięcy. Kilka milionów metrów sześciennych to kilkaset tysięcy kursów. W ciągu doby przez miasto będzie musiało przejechać tysiące ciężarówek. Jak zadbać o to, by stolica nie stanęła w korkach?

- Nikt się jeszcze nad tym nie zastanawiał - przyznają urzędnicy z Biura Miejskiego Inżyniera Ruchu, który powinien zadbać o logistykę przedsięwzięcia.

Tysiące ciężarówek skutecznie mogą zablokować stolicę. Ich ruch na pewno nie wpłynie także na poprawę jakości stołecznych dróg. Sensowną alternatywą wydaje się więc transport rzeczny.

- Oficjalnie Wisła jest nadal drogą wodną, ale tak naprawdę to pływać się nią nie da - rozwiewa nadzieje zastępca dyrektora Regionalnego Zarządu Gospodarki Wodnej w Warszawie Wojciech Sokołow. - Lata zaniedbań i protesty ekologów sprzeciwiających się budowie ostróg, które mogłyby poprawić sytuację i przywrócić żeglowność Wisły, zrobiły swoje. Ostatnie regulacje rzeki robiono 30 lat temu. Teraz są na niej takie miejsca, że nawet kajakiem trudno przepłynąć, a co dopiero mówić o dużych barkach wyładowanych gruzem.

Innym rozwiązaniem mógłby być transport kolejowy. Obok przyszłego placu budowy biegnie przecież linia średnicowa. Jednak by wywieźć gruz koleją, trzeba by wybudować bocznicę kolejową z urządzeniami przeładunkowymi. Tymczasem właśnie na Euro 2012 w miejscu dzisiejszej stacji Warszawa Stadion ma powstać nowoczesna stacja kolejowa połączona ze stacją metra. Dwie inwestycje na małym skrawku terenu wciśniętym między stadion a Port Praski raczej się nie zmieszczą.

MICHAŁ KOZAK

--------------------------------------------------------------------------------

Stadion z olimpijskimi ambicjami
Budowę Stadionu Dziesięciolecia rozpoczęto w 1953 roku. Obiekt powstał według projektu Jerzego Hryniewieckiego, Zbigniewa Ihnatowicza i Jerzego Sołtana - zwycięzców zorganizowanego przez Stowarzyszenie Architektów Polskich konkursu na stadion olimpijski dla Warszawy. Na płycie obiektu znalazły się boisko do piłki nożnej i bieżnia lekkoatletyczna. Na odkrytych trybunach mogło jednocześnie zasiąść 71 tys. osób. Był to największy stadion w kraju. ¦
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ