Połączenia transpraskie

Moderator: Wiliam

Rosa

Post autor: Rosa » 03 cze 2007, 20:48

Np. 143 jadące przez Bora która to ulica lada moment zmieni się w ładna dwupasmówkę.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 cze 2007, 9:30

143 niech jeździ prosto Bora do końca. Orlikowi też się coś od życia należy. Wyprostować to trzeba 416.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 04 cze 2007, 11:54

Ja cały czas będę obstawiał przy 301 -> w 168 po trasie: Abrahama, Bora - Komorowskiego, Trasa Siekierkowska O-) :idea: , szczególnie, że ZTM jest gotowy wycofać tą linię z obecnego zawijasa po osiedlu. A i to byłoby rozsądne wyjście zwłaszcza, że 123 ma robić obwód jako połączenie z Grochowem.
Gocławska linia mikrobusowa:

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Bo fantazja jest od tego O-)

Dennis

Post autor: Dennis » 04 cze 2007, 12:33

Abrahama??? Wstąpił do piekieł, po drodze mu było ;P

Rosa

Post autor: Rosa » 04 cze 2007, 12:54

Maro D. pisze:Ja cały czas będę obstawiał przy 301 -> w 168 po trasie: Abrahama, Bora - Komorowskiego, Trasa Siekierkowska O-) :idea: , szczególnie, że ZTM jest gotowy wycofać tą linię z obecnego zawijasa po osiedlu. A i to byłoby rozsądne wyjście zwłaszcza, że 123 ma robić obwód jako połączenie z Grochowem.
Widzę że kolejną linię chętnie byś wycofal z umińskiego nie dając nic w zamian. [-X

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 04 cze 2007, 13:19

Rosa pisze:
Maro D. pisze:Ja cały czas będę obstawiał przy 301 -> w 168 po trasie: Abrahama, Bora - Komorowskiego, Trasa Siekierkowska O-) :idea: , szczególnie, że ZTM jest gotowy wycofać tą linię z obecnego zawijasa po osiedlu. A i to byłoby rozsądne wyjście zwłaszcza, że 123 ma robić obwód jako połączenie z Grochowem.
Widzę że kolejną linię chętnie byś wycofal z umińskiego nie dając nic w zamian. [-X
Już proponowałem 117 :-s. Byłby prosty rachunek: na Umińskiego 117 za 301, na Meissnera 151 za 301. Więc w czym problem?
Dennis pisze: Abrahama??? Wstąpił do piekieł, po drodze mu było
A Tobie co w tym nie pasuje, że nie zgodnie z Twoją koncepcją? :-s

211 Gocław, Bora - Komorowskiego, Jugosłowiańska, Fieldorfa, Umińskiego, Rechniewskiego, Nowaka - Jeziorańskiego, Żymirskiego, Motorowa, Poligonowa, Grenadierów, Grochowska, Praga Płd. - Ratusz

Dennis

Post autor: Dennis » 04 cze 2007, 13:28

Maro D. pisze:A Tobie co w tym nie pasuje, że nie zgodnie z Twoją koncepcją?
To raz :D A dwa, co najważniejsze, że linia międzydzielnicowa dalekobieżna powinna mieć możliwie najprostszą i najkrótszą trasę pomiędzy krańcami. Zatem dla 301 vel 168 wchodzi w rachubę:
1) ...Wał - Fieldorfa - Zamieniecka...
2) ...Siekiera - Bora - Fieldorfa...
3) ...Siekiera - Bora - Umińskiego - Fieldorfa...
Oczywiście w zależności od trasy krążącego po Gocławiu 123 :)

Rosa

Post autor: Rosa » 04 cze 2007, 14:04

Maro D. pisze:
Rosa pisze: Widzę że kolejną linię chętnie byś wycofal z umińskiego nie dając nic w zamian. [-X
Już proponowałem 117 :-s. Byłby prosty rachunek: na Umińskiego 117 za 301, na Meissnera 151 za 301. Więc w czym problem?
W tym 117 i 301 obsługują KOMPLETNIE inne rejony.
117 powinno byc jako dowozówka do Centrum w zamian za osłabione , pocięte i jadące koszmarnie dlugą trasą 111 i likwidacje 303 natomiast 301 zapewnia dojazd na Grochów i na TS. W jaki sposób 117 miałoby je zastąpić?

Maro D.
Kontakt:

Post autor: Maro D. » 04 cze 2007, 16:24

Dennis pisze:
Maro D. pisze:A Tobie co w tym nie pasuje, że nie zgodnie z Twoją koncepcją?
To raz :D A dwa, co najważniejsze, że linia międzydzielnicowa dalekobieżna powinna mieć możliwie najprostszą i najkrótszą trasę pomiędzy krańcami. Zatem dla 301 vel 168 wchodzi w rachubę:
1) ...Wał - Fieldorfa - Zamieniecka...
2) ...Siekiera - Bora - Fieldorfa...
3) ...Siekiera - Bora - Umińskiego - Fieldorfa...
Oczywiście w zależności od trasy krążącego po Gocławiu 123 :)
Po pierwsze: linia 301 od dawna jest linią w znacznej mierze dla Gocławia:

1.Od początku łączy to osiedle z Grochowem
2.Potem była łącznikiem Gocław - Grochów i Gocław - Mokotów.
3.Z Mokotowem, a dokładniej z Sielcami ŁĄCZY GOCŁAW na wniosek postulatów
4.Od początku ta linia robi kręcenie przynajmniej przez Umińskiego i zachacza o cały ciąg Bora - Komorowskiego i to właśnie na tej ulicy linia ma największe wykorzystanie. Więc nie ma co jej prostować. Dalekobieżna jest tylko w mniemaniu MKM z Wawkomu (a może TWA z Wawkomu? :]), jednakże na każdym odcinku spełnia swoją rolę. I tak wg ZTM-u kandyduje do skrócenia (Szczęśliwice, o ile jest tam miejsce - to ichni pomysł).

Po drugie: Chyba pora zacząć wtykać w nos w Bemowo, skoro mieszkańcy tego osiedla tak się obeznają w Gocławiu :]. Hmm...może na dzień dobry E-2 puścić Piastów Śląskich i dać mu esa floresa jakiego ma 507? O-)
Rosa pisze: W tym 117 i 301 obsługują KOMPLETNIE inne rejony.
117 powinno byc jako dowozówka do Centrum w zamian za osłabione , pocięte i jadące koszmarnie dlugą trasą 111 i likwidacje 303 natomiast 301 zapewnia dojazd na Grochów i na TS. W jaki sposób 117 miałoby je zastąpić?
Po pierwsze: to mi poprostu wygląda tak jakbyś chciał wszystkie gocławskie linie na Umińskiego, a to obiektywnie jest nierealne (ba, dodam ciekawostke - był swego czasu nawet protest, że za dużo linii tą ulicą jeździ! :-$ ).

Po drugie: 111 tak łatwo nie da się zabrać, gdyż tak wcale koszmarnie pocięte nie jest, a pisałem już że ma mieć częstotliwość co 6 minut, a od czerwca miały pojawić się dodatki w zamian za 303.

Dojazd na Grochów masz już pod postacią 123, nie za dużo tego? Prędzej bym pomyślał o wzmocnieniu 123 lub przegubach w szczycie. A utrata połączenia z TS - dużo szybciej by wyniosło dojście do przystanku GOCŁAW 05 na proponowane 168 niż krążenie nim przez 10 minut po osiedlu (szczerze wątpie w wytrasowanie: Umińskiego, Bora, TS - dlaczego - patrz wyżej.)

Dziękuje za uwagę 8-)

Dennis

Post autor: Dennis » 04 cze 2007, 16:49

Nie najeżaj się tak Marku, bo zbrzydniesz :P Jeśli będziesz mieszał w Bemowie z głową, tak jak ja w Gocławiu, to przyjmę Twe postulaty z otwartymi ramionami ;) A co do 301, to zauważ proszę, że to już od dawna nie jest ta sama linia, która dowoziła z WIATRAKA na ABRAHAMA. Teraz doszła jej nowa funkcja, linii międzydzielnicowej, którą jednak spełnia niezbyt dobrze. I jeśli linia ma pozostać, a tym bardziej stać się linią stałą, mieć frekwencję na całości trasy i nie stać się/pozostać kadłubkiem realizującym jedynie relacje odcinkowe (na Bemowie też jest taka linia i ma numerek 112 - polecam pomajdrowanie przy niej), to musi być linią dobrą, spełniającą kryteria linii międzydzielnicowej/obwodowej. A więc szybko i w miarę prostą trasą przejeżdżającą przez Gocław :-$ A w relacji na Grochów dostalibyście wzmocnione 123 tak, byście nie byli czasem stratni. I nie bójcie się tak, że Wam ktoś tą znakomitą komunikację zbiorową zabierze, gdzież byśmy śmiali :D W Warszawie są jednak też i inne potrzeby oraz inne osiedla, które zasługują na rzetelną komunikację zbiorową ;)

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 04 cze 2007, 18:06

napewno albo 137 albo 173 przetnie przez TS Wisłę
tylko trzeba wybrać najlepszą trasę

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 04 cze 2007, 18:58

Dennisie!
Obawy Marka są całkowicie zrozumiałe, zwłaszcza, że jego obowiązkiem jest obecnie dbanie o jak najlepszą komunikację na Gocławiu (i w zasadzie nigdzie indziej). Wiesz zresztą, że samo wyprostowanie 123 nie przejdzie i trzeba na tą okoliczność jednak nieco kombinować w liniach okolicznych.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 cze 2007, 20:17

Robert 514 pisze:napewno albo 137 albo 173 przetnie przez TS Wisłę
Możesz przybliżyć nam tą teorię :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Rosa

Post autor: Rosa » 04 cze 2007, 20:26

Maro D. pisze:
Po pierwsze: to mi poprostu wygląda tak jakbyś chciał wszystkie gocławskie linie na Umińskiego, a to obiektywnie jest nierealne (ba, dodam ciekawostke - był swego czasu nawet protest, że za dużo linii tą ulicą jeździ! :-$ ).

Po drugie: 111 tak łatwo nie da się zabrać, gdyż tak wcale koszmarnie pocięte nie jest, a pisałem już że ma mieć częstotliwość co 6 minut, a od czerwca miały pojawić się dodatki w zamian za 303.

Dojazd na Grochów masz już pod postacią 123, nie za dużo tego? Prędzej bym pomyślał o wzmocnieniu 123 lub przegubach w szczycie. A utrata połączenia z TS - dużo szybciej by wyniosło dojście do przystanku GOCŁAW 05 na proponowane 168 niż krążenie nim przez 10 minut po osiedlu (szczerze wątpie w wytrasowanie: Umińskiego, Bora, TS - dlaczego - patrz wyżej.)

Dziękuje za uwagę 8-)
Po pierwsze skoro jestes w samorządzie to możesz mieć dokladne dane gdzie ile osob mieszka a co za tym idzie ile osób korzysta i może korzystać z konkretnego przystanku. Ja twierdzę że przystanek Os Wilga jest jednym z najbardziej obleganych zarowno ze względu na gimnazjum i liceum gdzie codziennie kolo 1000 osob trzeba dowieźć i odwieźć jak i na 15 pietrowce na Umińskiego, 10 piętrowce na Rechniewskiego i całkiem sporo mniejszych bloków (a buduja się następne).
123 jako jedyny dojazd na Grochow, Szembeka i Wiatraczną szczególnie poza szczytem kiedy jest co 20 min nie wystarczy.
111 jakos na razie nie jeździ jeszcze co 6 min. i przypominam że do Centrum jedzie się nim dlużej niz powolnym 151.
Owszem, są szybkie E-5 i 507 ale trzeba jeszcze do nich jakos dojechać. gdy 301 nie będzie, 123 pojedzie Jugoslowiańską to jedyną linią zapewniająca dogodne przesiadki w te linie będzie 509 które częstotliwość ma średnią. Ciężko dopasowac przesiadkę z linii jeżdżącej co 20 min w coś jeżdżącego co 15 min.
Powtarzam jeszcze raz, miałem nadzieje że komunikacja wraz ze wzrostem osiedla będzie się poprawiala , tymczasem dojazd do Centrum wciąż się pogarsza. Jeśli dalsze poprawy maja iśc w tym kierunku co dotychczas to ja serdecznie dziękuję i zamiast kupować kwartalne te pieniądze przeznaczę na zainstalowanie gazu w samochodzie.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 05 cze 2007, 16:14

Bastian pisze:A, czyli 137 przez TŁ? Źle cię zrozumiałem...
nie potrzeba z Wesołej dwóch linii na Grochowskiej.
173 jednak powinno tam zostać. 137 może pojechać Ostrobramską (a po trasie 141 ładnie domknie odcinek, z którego można zabrać 514 i dać je przez Gocław w parze z jakąś linią z Wawra.

[ Dodano: 2007-06-05, 16:15 ]
Robert 514 pisze:napewno albo 137 albo 173 przetnie przez TS Wisłę
nie zbierze dostatecznej liczby ludzi!
lepiej gdyby było to 141 w nowym wydaniu, obwodowe na Okęcie.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

ODPOWIEDZ