Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 cze 2007, 11:05

dzidek pisze:W końcu teraz gdy autobusy stoją na centralu tyle czasu to Metro powinno mieć tak ułożony rozkład by również 45 min po było na stacji Centrum w kierunku Ursynowa
Zrywając skomunikowania z liniami, które przyjeżdżają na Centrlany później i zmuszając pasażerów wręcz do biegu?
ness pisze:w tym wypadku chyba nic lepszego w obecnym ukladzie nie da sie wymodzic.
Puścić obwody co 15 minut :D - ale wtedy będzie problem z przesiadkami z obwodów.
(nie traktujcie tego poważnie)
dzidek pisze:Znacznie więcej mieszkańców Ochoty musi przesiadać się na Dworcu Centralnym.
W jakich relacjach, poza Ochota - święte R11?
dzidek pisze:Im bardziej na południe i wschód dzielnicy tym więcej mieszkańców (Wieżowce przy Korotyńskiego, w rejonie Sierpińskiego, Racławickiej, Gorlickiej, Majewskiego)
Kwestia dyskusyjna, masz jakieś dane wspierające tę tezę? :>

[ Dodano: 2007-06-04, 11:06 ]
Bastian pisze:Ja w takim układzie, gdy czas jest porównywalny, zawsze bym wybrał podróż przez Centralny
No a czy ja napisałem, że nie? Ja tylko napisałem, że potencjalnie najszybszym połączeniem jest przesiadka na obwód.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

ness

Post autor: ness » 04 cze 2007, 13:25

dzidek pisze:I bardzo wielu mieszkańców Ochoty, Ursusa i Okęcia traci bezpośrednie połączenia z miejscami rozrywek w niedalekiej odległości od miejsca zamieszkania ale to jest najmniej istotny argument bo wiem, że ci pasażerowie nie są najważniejszymi pasażerami Nxx.
Piszac Ochota nie mialem na mysli Okecia Ursusa czy co tam jeszcze dalej jest na poludnie. Ochota konczy sie na linii Radomskiej.

Miejscami rozrywek tj PM? No bez przesady z Okecia mozna teraz Nka na BW1920 i kawalek przejsc Banacha.
Trzeba troche ruszyc dupe, ale czasowo to dosc podobnie wypada.
W zamian Okecie dostaje obwodowke, ze 2 razy szybszy dojazd do DWC (w zamian za skasowanie dojazdu do DWZ) i linie do/z Janek.

Ale zostajac przy Ochocie (tej aktualnej a nie sprzed 15 lat)
dzidek pisze:Zależy jakie kryterium jest dla określenia znaczna część dzielnicy bo tylko Stara Ochota + północne rejony Szczęśliwic to raczej nie są znaczne części Ochoty. Im bardziej na południe i wschód dzielnicy tym więcej mieszkańców (Wieżowce przy Korotyńskiego, w rejonie Sierpińskiego, Racławickiej, Gorlickiej, Majewskiego)
Znaczna czesc Ochoty czyli:
Cale Filtry (przynajmniej 'zamieszkana' ich czesc)
Cala Stara Ochota
polowa Szczesliwic (do Dickensa/Drawskiej)
i kawalek Rakowca tez do Dickensa.
Strefa dojscia w porywach ~400-500m czyli tyle co nic.

Faktycznie to z Korotynskiego/Pruszkowskiej do BW1920/Banacha jest 10-12 min piechota wiec bez przesady ze mega niewygodnie. Z przejazdem N43 i tak ze 2 razy szybciej niz pchajac sie przez DWC.
Ofkoz jak ktos mieszka przy Baleya to ma pecha, ale juz takie zycie :D

dzidek

Post autor: dzidek » 04 cze 2007, 13:35

Fikander pisze:
dzidek pisze:Znacznie więcej mieszkańców Ochoty musi przesiadać się na Dworcu Centralnym.
W jakich relacjach, poza Ochota - święte R11?
Człowieku, sprawa świętego R11 jest w tym wypadku drugorzędna... Co prawda w dni powszednie to właśnie kierowcy Mobilisu i ZEA Kleszczowa przeważają w autobusach nocnych ale tu nie chodzi tylko o połączenie z Włochami bo przecież na piechotę można się przejść z rejonów Korotyńskiego, Racławickiej do N01 ! Chodzi o połączenie z Ursusem. Od lat bardzo wiele osób korzysta z połączeń relacji Ursus - Ochota i dlatego nocne połączenie tych dzielnic było i jest potrzebne.
Fikander pisze:
dzidek pisze:Im bardziej na południe i wschód dzielnicy tym więcej mieszkańców (Wieżowce przy Korotyńskiego, w rejonie Sierpińskiego, Racławickiej, Gorlickiej, Majewskiego)
Kwestia dyskusyjna, masz jakieś dane wspierające tę tezę? :>
Faktycznie kwestia dyskusyjna ale w blokach 10 i 12 piętrowych mieszka znacznie więcej ludzi niż w 4-5 piętrowych.

[ Dodano: 2007-06-04, 13:38 ]
Do tego co napisał ness bo nie będę wszystkiego znowu cytować gdyż temat nie dotyczy tylko Ochoty.
Gdyby z N35 i N85 można było na Ryżowej przesiąść się w N01 a później z N01 w N38/N88 i N32 to nie byłoby żadnego problemu i niech Stara Ochota ma 3 a nawet więcej autobusów nocnych co 30 minut ;)
Samo połączenie nocne przez Prymasa Tysiąclecia uważam za bardzo słuszne :D

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 04 cze 2007, 13:49

dzidek pisze:Od lat bardzo wiele osób korzysta z połączeń relacji Ursus - Ochota i dlatego nocne połączenie tych dzielnic było i jest potrzebne.
Czy istnieje jakakolwiek obiektywna przyczyna, która sprawia, że mieszkańcy Ursusa jeżdżą tylko/głównie na Ochotę? Bo w tej chwili zyskują dogodniejszy dojazd we wszystkie rejony miasta, tracąc tylko dogodny dojazd na Rakowiec. IMHO gra warta świeczki.
dzidek pisze:Faktycznie kwestia dyskusyjna ale w blokach 10 i 12 piętrowych mieszka znacznie więcej ludzi niż w 4-5 piętrowych.
Zauważyłeś może kiedyś, że bloki 10-12 piętrowe nie stoją tak blisko siebie, jak 4-5 piętrowe? To właśnie zwarta zabudowa o wysokości 4-5-6 pięter zazwyczaj daje najwyższą gęstość zaludnienia.

BTW, przyspieszenie odjazdów z Okęcia i Ursusa o ~5 minut dałoby możliwości przesiadki w zespołach WAWELSKA i PL. NARUTOWICZA... :-k
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

mariow

Post autor: mariow » 04 cze 2007, 13:55

Fikander pisze: Czy istnieje jakakolwiek obiektywna przyczyna, która sprawia, że mieszkańcy Ursusa jeżdżą tylko/głównie na Ochotę? Bo w tej chwili zyskują dogodniejszy dojazd we wszystkie rejony miasta, tracąc tylko dogodny dojazd na Rakowiec. IMHO gra warta świeczki.
nie jezdzą tylko na ochote,
ja sie bardzo cieszę z uproszczonej trasy N35/85. Wreszcie nie muszę jechac kołkiem przez BW1920, Grójecką i Łopuszańską

To taki kontrgłos dla tych co utyskują nad tą zmianą ....
PURA VIDA!

dzidek

Post autor: dzidek » 04 cze 2007, 14:02

Fikander pisze:
dzidek pisze:Od lat bardzo wiele osób korzysta z połączeń relacji Ursus - Ochota i dlatego nocne połączenie tych dzielnic było i jest potrzebne.
Czy istnieje jakakolwiek obiektywna przyczyna, która sprawia, że mieszkańcy Ursusa jeżdżą tylko/głównie na Ochotę? Bo w tej chwili zyskują dogodniejszy dojazd we wszystkie rejony miasta, tracąc tylko dogodny dojazd na Rakowiec. IMHO gra warta świeczki.
nietylko Rakowiec ale i Szczęśliwice. Mieszkańcy Ursusa nie jeżdżą tylko na Ochotę ale spora część dość często korzysta z połączeń tych relacji a sprawiają to wspólne szkoły do którcyh chodzą mieszkańcy tych dzielnic , wspólne miejsca rozrywek i ogromna ilość nowych osiedli w Ursusie gdzie przenoszą się mieszkańcy Ochoty chcący mieć niedaleko do rodziny czy znajomych a przy okazji nie płacić tak wysokich cen za mieszkania na terenie Ochoty.
Fikander pisze:
dzidek pisze:]Faktycznie kwestia dyskusyjna ale w blokach 10 i 12 piętrowych mieszka znacznie więcej ludzi niż w 4-5 piętrowych.
Zauważyłeś może kiedyś, że bloki 10-12 piętrowe nie stoją tak blisko siebie, jak 4-5 piętrowe? To właśnie zwarta zabudowa o wysokości 4-5-6 pięter zazwyczaj daje najwyższą gęstość zaludnienia.
czy ja wiem... Na południu Rakowca wieżowce stoją pomiędzy blokami 4-5 piętrowymi.

[ Dodano: 2007-06-04, 14:06 ]
Gdyby SKM puścić także nocą to mieszkańcy Ursusa mieliby niemal ekspresowe połączenie z Centrum :)

[ Dodano: 2007-06-04, 14:10 ]
Fikander pisze:BTW, przyspieszenie odjazdów z Okęcia i Ursusa o ~5 minut dałoby możliwości przesiadki w zespołach WAWELSKA i PL. NARUTOWICZA... :-k
Na przyspieszenie o 5 min odjazdów z Ursusa nie masz co liczyć :P Najwyżej o 2-3 min. Co w sumie wystarczy by zapewnić połączenie z Ursynowem.

Awatar użytkownika
Sadek

Post autor: Sadek » 04 cze 2007, 15:26

Gacek pisze:
Sadek pisze:Czy jest ktoś z was zorientowany jak wygląda zawrotka linii N01 na krańcu Zajezdnia Żoliborz? O ile linie N44 i N46 mają przyjazd na przystanki 01 i 02 to odjazd mają z przystanku 05 czyli zawracają na zajezdni tramwajowej. Natomiast N01 przyjazd ma na przystanek 01 a odjazd w nowy półkurs z przystanku 02. Przy takim układzie przystanków nie da się zawrócić na zajezdni , chyba że na wstecznym.
A ochroniarze nie wpuszczali N01 bo oni wpuszcząja tylko 604- ręce opadają.
Ale tu wpuszczenie N01 na zajezdnie w celu zawrotki i tak nic nie daje. Po wyjechaniu z zajezdni można podjechać tylko na przystanek 05 na przystanek 02 można podjechać albo zawracając przy Marymonckiej albo wjechać przodem pod bramę zajezdni a potem wycofać do tyłu na przystanek 02. I tu zastanawiam się jaki sposób zawracania jest preferowany przez kierowców?

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 cze 2007, 20:09

dzidek pisze:
Fikander pisze:BTW, przyspieszenie odjazdów z Okęcia i Ursusa o ~5 minut dałoby możliwości przesiadki w zespołach WAWELSKA i PL. NARUTOWICZA... :-k
Na przyspieszenie o 5 min odjazdów z Ursusa nie masz co liczyć :P Najwyżej o 2-3 min. Co w sumie wystarczy by zapewnić połączenie z Ursynowem.
Dokładnie. Obecnie na Kleszczowej rozkładowo N01 i N35 są o tej samej porze. To samo przy Ryżowej dodatkowo dla N85. Pomijając opóźnienia na N01 od strony Jelonek to delikatne podrasowanie czasu przejazdu na nocnych z Ursusa, Piastowa oraz Pruszkowa (np. poprzez skierowanie w stronę Centrum przez Spisaka :idea: ) umożliwiłoby dogodne przesiadki i spowodowałby zwiększenie atrakcyjności linii N01, która obecnie poza przesiadką w N42 nie daje innych możliwości w tej części swojej trasy. Jednocześnie w rozkładach N01 można by uwzględnić możliwość przesiadki w linie do Ursusa w ZP Ryżowa (czas ok. 7 minut na przesiadkę).
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 04 cze 2007, 20:11

R-11 Kleszczowa pisze:elikatne podrasowanie czasu przejazdu na nocnych
JESZCZE BARDZIEJ?? :shock: :shock:
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 04 cze 2007, 20:13

R-9 Chełmska pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:elikatne podrasowanie czasu przejazdu na nocnych
JESZCZE BARDZIEJ?? :shock: :shock:
Nie cytuj wybiórczo :*
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

r00t7

Post autor: r00t7 » 04 cze 2007, 23:00

ja osobiście zaobserwowałem dużo ludzi w N63 :) ledwie dało się wcisnac :)

Awatar użytkownika
gregory5576
Kontakt:

Post autor: gregory5576 » 05 cze 2007, 9:37

levar pisze:Ursynów do os. Arbuzowa. W 5 minut trudno jest ten odcinek przejechać
:arrow: W spokojnym stylu, ale jazda musi być konkretna, a nie ślimaczenie. Ale w weekendy może być nie ciekawie.Dzisjaj to przetestowałem. :D

[ Dodano: 2007-06-05, 09:44 ]
:arrow: A tak po za tematem , sorki ale jest pilna potrzeba dzisiaj na pilota na "PRUSZKÓW" ( BWL 37/35/85), po ursusie to sobie poradzę, gorzej w piastowie i pruszkowie, PLIS :D

Kra

Post autor: Kra » 05 cze 2007, 12:37

Miałem dziś przejażdżkę z lotniska na Żoliborz. N32 - 1.47 z lotniska (na początku drobne opóźnienie), przejazd bez pośpiechu (maksimum 5 os. na pokładzie). SU12 OK, kierowca tak naprawdę nie ma się dokąd spieszyć. Na Centralny dużo informatorów w porządku, są ulotki (szkoda może, że tak późno, choć z drugiej strony zastanawiam się czy gdyby były wcześniej to akcja odniosłaby skutek). Z Centralnego N44 - zaobserwowałem jeden problem - na Emilii Plater były razem chyba 4 wozy, na ONZ 3 - i jest problem dla pasażerów jak "machnąć" ręką aby zatrzymać właściwy bus gdy jedzie jeden za drugim (doszło do niepotrzebnych komentarzy kierowcy) ale i dla kierowców czujnie obserwować przystanek. Zastanawiam się czy czasem jednak pierwsze przystanki za Centralnym nie powinny być stałymi, bo aby zobaczyć czy ktoś nie chce wsiadać i tak trzeba się prawie zatrzymać.

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 05 cze 2007, 13:31

kierowcy mają obowiązek się zatrzymać jeśli na przystanku stoi już autobus a oni podjeżdżają jako drudzy.
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Kra

Post autor: Kra » 05 cze 2007, 14:26

Gacek pisze:kierowcy mają obowiązek się zatrzymać jeśli na przystanku stoi już autobus a oni podjeżdżają jako drudzy.
To po co w takim razie driver dość głośno komentował zachowania pasażerów mających opisane problemy ?
A ten obowiązek jest gdzieś zapisany, tak pytam z ciekawości.
Dzięki za info.

ODPOWIEDZ