Nieważne jaki numerek, ważne, aby połączyła ZP Wesoła-Ratusz z ZP al.Witosanapewno albo 137 albo 173 przetnie przez TS Wisłę
tylko trzeba wybrać najlepszą trasę
PoĹÄ czenia transpraskie
Moderator: Wiliam
- R-9 Chełmska
Dlaczego, skoro optymalne rozwiązanie już znamy? Teraz należy poddać je dyskusji: 169. Co Wy na to?pawcio pisze:Raczej bym się starał wymyślić coś w tym zakresie (połączenie międzypraskie - e.)
Sprawę tę z Pawciem analizowaliśmy bardzo precyzyjnie i nadzwyczaj długo, zaś wypracowanego stanowiska jesteśmy całkowicie pewni. I jest to pewność ocierająca się o perwersję
Oj tak, męczymy tą kwestię już jakieś pół roku.emdegger pisze:Sprawę tę z Pawciem analizowaliśmy bardzo precyzyjnie i nadzwyczaj długo, zaś wypracowanego stanowiska jesteśmy całkowicie pewni.
A wyszło nam to, co wyszło w całkiem ciekawy sposób. Linia transpraska (jeżeli ma spełniać swoje zadania) musi posiadać odpowiednią częstotliwość. Wyższą niż obecne 135. Podmienianie 135 na inną linię co 15/20/15//20 nie ma za bardzo sensu, bo to tlko mielenie numerkami. Należało więc dla tej linii dobrać dwa krańce, które mogłoby wygenerować odpowiednie potoki. O ile w sprawie krańca południowego od dawna jest zgoda co do Witolina, to na północy trwa(ł) spór. A przecież z wszystkich linii dojeżdżających na Kijowską od północy (oczywiste, że wydłużeniu powinno podlegać coś z tego krańca) tylko 169 posiada częstotliwość na wymaganym poziomie. 169 to także podstawowe połączenie z Targową dla połowy Bródna i części Targówka. Zagrożenie, że wyciągnięcie jego trasy na południe spowoduje odpływ pasażerów od tramwajów (co jest niezgodne z obowiązującą polityką transportową) jest więc minimalne, albowiem inaczej 169 i tak już dawno umarłoby śmiercią tragiczną lub właśnie konało w mękach niczym 512. Na tej właśnie zasadzie do tworzenia zrębu linii transpraskiej wytypowane zostało 169.
Jakieś sprzeciwy? Bo nie ukrywamy, że liczymy na duży aplauz.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Generalnie, żadna z tras na północ od Wileniaka (to znaczy taka, którą można by brać pod uwagę przy ew. przedłużaniu) oprócz tej, jaką legitymuje się 169, nie posiada jakichkolwiek danych po temu, by mogła zaspokoić popyt wysokiej zabudowy Witolina oraz bardzo dużej części Grochowa na połącznie z Wileniakiem (ok. 12/15//20). Witolin i Bródno (nie połowa, to jest jakieś 2/3) miałyby tę samą linię, która byłaby absolutną podstawową w relacji, jaką realizuje (dowozu do głównego węzła przesiadkowego Pragi), przy zbliżonym potencjale, oraz przy zachowaniu rozdzielności potoków podróżnych z autobusów i tramwajów (mam tu na myśli przede wszystkim Bródno, Ostrobramska wszak tramem na Wileniak nie dojedzie
).
No to będzie pierwszy kubeł zimnej wody, Panowie 
Po pierwsze, dla relacji Bródno - Targówek - Grochów naturalnym korytarzem transportowym nie jest Targowa. W dodatku, po nieodległym a niechybnym rozkopaniu WILENIAKA, większość chętnych do takich podróży wybierze jednak 145 (no i może wreszcie wybudują tą Nowostrażacką, a odgrażają się
), zaś Wasza linia mieć będzie najprawdopodobniej ~100% wymiany na Targowej (no i frekwencję pomniejszoną o pasażerów tranzytowych). A więc nie będzie to dobra linia 
Dalej: w ten sposób dokumentnie odcinacie Bródno od Dworca Wschodniego (pomijam 120 i 140, bo one ledwo prześlizgują się po krańcach Bródna, przy czym 120 ma swoich pasażerów z Białołęki, a 140 jedzie bardzo naokoło)
Pamiętać przy tym należy o notorycznych zakusach na odcięcie go (Bródna) także od Centralnego (skrócenie 500; 118 pominę z litości) i Zachodniego (kasacja 127). I o ile tym ostatnim zamysłom trudno odmówić jakichś podstaw merytorycznych i pewnie, prędzej, czy później, nastąpią tu jakieś roszady, to odcinanie największego osiedla północno-wschodniej Warszawy od Dworca Wschodniego i pozostawienie całości ciężaru skomunikowania osiedla z jakimikolwiek dworcami kolejowymi na zatłoczonym 25 z jest absurdem 
IMHO idealnym kandydatem do stworzenia kręgosłupa transpraskości jest... 176 :suprise:
Nie posiadałaby ona powyższych wad, miałaby za to szereg dodatkowych zalet:
skomunikowanie ze sobą północnych i południowych dzielnic prawobrzeżnej Warszawy w sposób możliwy obecnie, a racjonalny także po wybudowaniu Nowostrażackiej, czy Nowowiatracznej, nieposiadający zarówno teraz, jak i w przyszłości alternatywy tak, jeśli chodzi o trasę przejazdu, jak i linie zbiorkomu;
stworzenie silnego połączenia zbiorkomowego na długim ciągu drogowym przebiegającym przez całą niemal długość leżącego na wschód od linii kolejowej legionowskiej obszaru Warszawy (Marywilska, Wysockiego, Odrowąża, Szwedzka);
stworzenie połączenia Grochowa zarówno z Pragą, Bródnem, jak i przemysłowymi terenami Białołęki, a co ważniejsze, z przesiadką na kolejową linię legionowską oraz autobusowe linie nieporęcko-zegrzyńskie (tak miejskie, jak i pekasowskie oraz prywatne).
Z zalet o znaczeniu bardziej lokalnym:
połączenie tej części Białołęki (posiadającej obecnie jedynie linie w zasadzie lokalne) z centrum prawobrzeżnej Warszawy;
połączenie zachodniego Bródna z TESCO oraz Dworcem Wileńskim;
możliwość odprzystankowania tramwajów na Odrowąża – jedna mocna linia autobusowa (litościwie pomijam 202) wystarczyłaby IMHO do obsługi przystanków POŻAROWA i STANIEWICKA, a zysk pasażerów tramwajów szedłby w dziesiątki tysięcy osobominut na dobę 
Jedynym problemem jest konieczność podniesienia częstotliwości 176 na obecnym odcinku trasy, bo nie wyobrażam sobie, podobnie jak Wy, aby efektywna i sprawna linia transpraska miała mieć częstotliwość dwudziestominutową. A zatem proponuję 12/15/12//20 i trzebaby kilka wozów niestety skombinować
Merytoryczne uzasadnienie wzmocnienia linii jest jednak dosyć oczywiste. Osiedla na Choszczówce i Białołęce Dworskiej się dogęszczają i zapotrzebowanie na zbiorkom wzrasta. Ze względu zaś na przeciwpotoki, a więc kursy szkolno-pracownicze, zwiększenie częstotliwości będzie ze wszech miar korzystne.
Teraz ja czekam na aplauz
Po pierwsze, dla relacji Bródno - Targówek - Grochów naturalnym korytarzem transportowym nie jest Targowa. W dodatku, po nieodległym a niechybnym rozkopaniu WILENIAKA, większość chętnych do takich podróży wybierze jednak 145 (no i może wreszcie wybudują tą Nowostrażacką, a odgrażają się
Dalej: w ten sposób dokumentnie odcinacie Bródno od Dworca Wschodniego (pomijam 120 i 140, bo one ledwo prześlizgują się po krańcach Bródna, przy czym 120 ma swoich pasażerów z Białołęki, a 140 jedzie bardzo naokoło)
IMHO idealnym kandydatem do stworzenia kręgosłupa transpraskości jest... 176 :suprise:
Nie posiadałaby ona powyższych wad, miałaby za to szereg dodatkowych zalet:
Z zalet o znaczeniu bardziej lokalnym:
Jedynym problemem jest konieczność podniesienia częstotliwości 176 na obecnym odcinku trasy, bo nie wyobrażam sobie, podobnie jak Wy, aby efektywna i sprawna linia transpraska miała mieć częstotliwość dwudziestominutową. A zatem proponuję 12/15/12//20 i trzebaby kilka wozów niestety skombinować
Teraz ja czekam na aplauz
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Eee(kasacja 127)
Faktycznym ogromnym minusem linii 169 jadącej z Bródna na Witolin jest rzeczywiście zabranie Bródnu połączenia z największym dworcem kolejowym miasta i ważnym punktem przesiadkowym nie tylko z pociągów dalekobieżnych (które wkrótce mają na pewien czas i tak wylądować na linii obwodowej). To raz.
Dwa - wydaje mi się - po głębszej analizie - że większe szanse na powodzenie ma w relacji transpraskiej linia łącząca dwa spore osiedla - blokowiska. 169 takie coś faktycznie może zapewnić lepiej niż linia jadąca z osiedla domków jednorodzinnych przez "pola i łąki" (
Ciekaw jestem jaki % mieszkańców Zachodniego Bródna ma potrzebę dojazdu do Tesco - w momencie gdy ma całkiem nie najgorszą komunikację z CH Targówek.
Może nie doczytałem: dlaczego uważasz, że 169 będzie miało na Targowej ~100% wymian, a Twe 176 nie
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tescosolaris8315 pisze:Mają przecież na Kondratowicza.R-11 Kleszczowa pisze:Ciekaw jestem jaki % mieszkańców Zachodniego Bródna ma potrzebę dojazdu do Tesco - w momencie gdy ma całkiem nie najgorszą komunikację z CH Targówek.
Narobili teraz tych małych osiedlowych Tesków
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
No te małe Tesco (dawne Leader Price) jest pomiedzy Targówek-Ratusz a Szpital BródnowskiR-11 Kleszczowa pisze:Tescosolaris8315 pisze:Mają przecież na Kondratowicza.Gdzie dokładnie
![]()
Narobili teraz tych małych osiedlowych Tesków![]()
A ja tam bym 169 puścił od Targówek jak 509 do Gocławia bez tego zawijasa na Umińskiego
Nie będę ukrywał. Nie zawiodłeś nas!Dennis pisze:No to będzie pierwszy kubeł zimnej wody, Panowie![]()
Bródna od Wschodniego odcinać w żadnym względzie nie chcemy. Mamy w zanadrzu pakiet zmian towarzyszących, które tego typu problemy rozwiązują. Na razie jednak chodzi o określenie się, która linia ma stanowić podstawę rozważań szczegółowych.Dennis pisze:w ten sposób dokumentnie odcinacie Bródno od Dworca Wschodniego (pomijam 120 i 140, bo one ledwo prześlizgują się po krańcach Bródna, przy czym 120 ma swoich pasażerów z Białołęki, a 140 jedzie bardzo naokoło)Pamiętać przy tym należy o notorycznych zakusach na odcięcie go (Bródna) także od Centralnego (skrócenie 500; 118 pominę z litości) i Zachodniego (kasacja 127). I o ile tym ostatnim zamysłom trudno odmówić jakichś podstaw merytorycznych i pewnie, prędzej, czy później, nastąpią tu jakieś roszady, to odcinanie największego osiedla północno-wschodniej Warszawy od Dworca Wschodniego i pozostawienie całości ciężaru skomunikowania osiedla z jakimikolwiek dworcami kolejowymi na zatłoczonym 25 z jest absurdem
![]()
Jest. Z jednego powodu. Sam bezpośredni potok Bródno-Grochów nie jest specjalnie duży. Nowostrażacka, czy nawet Trasa Tysiąclecia (jak już kiedyś powstanie) spowodowałaby, że takie połączenie zawisłoby tylko na takim potoku, a dodatkowo spowodowałoby konieczność dalszego utrzymywania połączenia z Targową. Zamiast jednej częstej linii miałbyś dwa potworki. A tego chyba nam nie trzeba?Dennis pisze:dla relacji Bródno - Targówek - Grochów naturalnym korytarzem transportowym nie jest Targowa
Po rozkopaniu Wileniaka to i tak jakiekolwiek połączenie transpraskie sttraci sens, bo najwygodniej będzie pojechać przez Centrum. Dyskusję od razu można przenieść na moment, kiedy Targowa wróci do normalnego funkcjonowania.Dennis pisze:po nieodległym a niechybnym rozkopaniu WILENIAKA, większość chętnych do takich podróży wybierze jednak 145 (no i może wreszcie wybudują tą Nowostrażacką, a odgrażają się), zaś Wasza linia mieć będzie najprawdopodobniej ~100% wymiany na Targowej (no i frekwencję pomniejszoną o pasażerów tranzytowych).
Tranzyt z Bródna na Grochów nie ucieknie do 145, bo już to zrobił na ile mógł. Nowostrażacka trochę pomoże, ale niewiele. Czas przejazdu przez Chełmżyńską i Marsa do Wiatracznej i tak będzie nieporównywalny z tym przez (odbudowaną) Targową. Z drugiej strony nie wiadomo, jaki procent pasażerów korzysta z 145, bo nie ma bezpośredniego połączenia przez Targową. Argumentu o 100%-owych wymianach też nie rozumiem. Dlaczego 169 miałoby funkcjonować inaczej niż 3?Dennis pisze:zaś Wasza linia mieć będzie najprawdopodobniej ~100% wymiany na Targowej (no i frekwencję pomniejszoną o pasażerów tranzytowych).
To teraz kubełek w drugą stronę.
Co Twoim zdaniem miałoby zapewnić zapełnienie 176 na północ od Wileniaka? Dwa zespoły przystankowe na Bródnie? Trochę mało. Dalej jest jeszcze gorzej, zwłaszcza w DS. Do tego nie widzę jakichkolwiek szans, by na Choszczówkę dojechała linia z częstotliwością 12/15/12//20. A bez takiej częstotliwości szkoda sobie zawracać głowy. Odprzystankowienie tramwajów na Odrowąża to też mrzonki. Kilka szkół, trochę magazynów, które zaczynają wracać do życia i (last but not least) cmentarz powodują, że wycinanie stamtąd tramwajów jest niemożliwe i szkodliwe społecznie.Dennis pisze:IMHO idealnym kandydatem do stworzenia kręgosłupa transpraskości jest... 176 :suprise:![]()
Będziesz miał przesiadkę w S-X do Modlina na Żabie. Na jednej taryfie, itp. Od tego miejsca jazda w kierunku Choszczówki będzie już tylko dublowaniem szyny (poza dwoma przystankami na Bródnie).Dennis pisze:z przesiadką na kolejową linię legionowską
I tu masz problem. Wzmacnianie 176 to cholernie brygadochłonna zabawa. 169 ma tutaj dużo większe rezerwy. W jednym z wariantów zmian towarzyszących udało mi się wyjść nawet na lekki plus. Z 176 nie ma najmniejszych szans.Dennis pisze:trzebaby kilka wozów niestety skombinować
Przejedź no się 169 i zobacz, czy na Bródnie i Targówku narzeka na brak pasażerów.R-11 Kleszczowa pisze:jadący skrajem osiedla
Oczywiście! O to się rozchodzi walka, by była to linia możliwie częsta i z dużym taborem.solaris8315 pisze:Rozumiem na 169 same przeguby?
[ Dodano: 2008-03-13, 11:51 ]
Żeby taka linia miała znamiona obwodu, musi jechać na Grochów, a nie na Gocław.solaris8315 pisze:A ja tam bym 169 puścił od Targówek jak 509 do Gocławia bez tego zawijasa na Umińskiego
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
To macie mój aplauzpawcio pisze:Oczywiście! O to się rozchodzi walka, by była to linia możliwie częsta i z dużym taborem.
[ Dodano: 2008-03-13, 11:54 ]
Niech najpierw wybudują stację to wtedy na S8 przesiadam się... Na razie jakoś nie widać budowy peronu.pawcio pisze:Będziesz miał przesiadkę w S-X do Modlina na Żabie
Czyli proponowanej przez siebie linii - jadącej przez Bródno - nie widzisz docelowo na Targowej, czy tak?Dennis pisze:dla relacji Bródno - Targówek - Grochów naturalnym korytarzem transportowym nie jest Targowa.
Gdzie Marywilska, a gdzie Wincentego, Wysockiego, a Chodecka, Szwedzka (liczba jakichkolwiek znaczących przystanków wynosi tam ZERO, jedyny ważny o tożsamej nazwie ulokowany jest od strony al. Solidarności i jego rola jest efektem dużej ilości przesiadkowiczów z Radzymińskiej w autobusy jadące ze Szwedzkiej, ale w żadnym wypadku nie są "Szewdzczanie"Dennis pisze:silnego połączenia zbiorkomowego na długim ciągu drogowym przebiegającym przez całą niemal długość leżącego na wschód od linii kolejowej legionowskiej obszaru Warszawy (Marywilska, Wysockiego, Odrowąża, Szwedzka)
[ Dodano: 2008-03-13, 13:30 ]
Ale Kleszczowi chodziło 176pawcio pisze:Przejedź no się 169 i zobacz, czy na Bródnie i Targówku narzeka na brak pasażerów.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
@Pawcio: tak - 169 ma doskonałą frekwencję, ale 176, które załapałoby się tylko na dwa przystanki na Bródnie - i to jeszcze ulokowane na jego szarym końcu - nigdy by na zapełnienie podobne do 169 nie zapracowało. Chyba się tu zgodzimy? Możliwości 169 są o niebo większe właśnie dlatego, że nie jedzie ono skrajem Bródna jak 176 i co chyba ważniejsze ma odpowiedni tabor.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dokładnie.emdegger pisze:Ale Kleszczowi chodziło 176pawcio pisze:Przejedź no się 169 i zobacz, czy na Bródnie i Targówku narzeka na brak pasażerów., wobec którego jak nasłuszniej podniósł obiekcje.
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"