Linie nocne po reformie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Carefour

Post autor: Carefour » 10 cze 2007, 0:43

Trzy dni temu czekałem na przystanku Ząbkowska 01 :arrow: DWC na N14, który zamiast o 0.15 nadjechał 0.29, zastanawiałem się, czy uda się nadrobić opóznienie tak, abym zdążył przesiąść się na centralnym w swój nocny - kiero zrobił mi niespodziankę olewając totalnie skręt w lewo na Dw.Wschodni :!: Pasażerów wkurzonych tym faktem (jadących na Wschodni lub chcących wysiąć na Kijowskiej ) którzy poderwali się do kabiny przeprosił mówiąc "Przepraszam, nie wiedziałem że mam tam skręcic :shock: po czym wysadził ich na światłach przed przyst.Al.Zieleniecka. Pózniej zrobił jeszcze nizeły numer przy Smyku, gdy również totalnie olał czekających na przystanku i wyraznie machających na niego ludzi. Przyznam, że byłem w lekkim szoku, ale spóznienie szybko nadrobił.

[ Dodano: 2007-06-10, 00:48 ]
Zauważyłem dziś znaczący błąd w powieszeniu rozkładu N33 DWC :arrow: Zajezdnia Woronicza, otóż na Centrum 05 wisi rozkład N33 z Centrum 06 (i odwrotnie zapewnie), tak więc rozkład sugeruje, że N33 z Centrum 05 jedzie w kierunku DWC - ciekawe kiedy to poprawią :-k

Awatar użytkownika
span

Post autor: span » 10 cze 2007, 2:49

Dzisiaj będąc na Służewiu nad Dolinką miałem nieprzyjemność wracać liniami nocnymi do siebie na Ursynów. Przystanek Nowoursynowska 01 - rozkładów brak (zresztą N01 czyN02 dojechałbym tylko na M.Ursynów a potrzebowałem na Imielin), podjąłem więc decyzję i poszedłem na przystanek Nowoursynowska 05 (aby podjechać do M.Służew) gdzie N83 miał być o 1.34. Nagle N01 prawie równocześnie N02(z prędkościa światła) przejechały obok przystanku Nowoursynowska 01. Za daleka odległość jest żeby można było podbiec. Czekam więc na to nieszczęsne N83......czekam i czekam w końcu przyjechał rozlatujący się gniot o..........1.44. Efekt był taki, że wysiadłem przy M.Służew i czekałem prawie 20 min. na metro. W porównaniu z innymi częściami Warszawy może to nie jest wogóle problem ale................kiedy było 607 to nie było żadnego problemu. I tu moje pytanie............na cholere komuś ze Służewia linia do PKP Jeziorki czy na zajezdnie Woronicza :-s ........dlaczego N37 nie jedzie przez Służew, tylko wali widuktem od razu na AL.KEN :-k . Ja rozumiem że punkt przesiadkowy przy M.Ursynów mógłby się rypnąć ale...........to jakaś paranoja, że nie ma dojazdu z Wałbrzyskiej/Nowoursynowskiej w głąb Ursynowa. Aż 4 linie miałem do dyspozycji a wszystkie totalnie z dupy. Gdyby N37 powróciło na trasę (zamiast tych pseudo nocnych donikąd) to gwarantuje że na brak pasażerów by nie narzekało :!: :!: Czasami widać, że nie wszystko co starsze musi być gorsze :!: :!:
KS Unibax Toruń - mój klub
503 - moja linia
208 - linia z przymusu

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 10 cze 2007, 17:21

A ja mam mroczne spostrzeżenia z nocnej wycieczki N50 (sb/nd). Znajomy to miał, więc jeździłem całą noc.
Pierwszym kursem na pokładzie 4-5 osób. W dodatku niektórzy podróżowali do os. Arbuzowa, Wilanowa bądź Vogla, Powsinka, więc w autobusie zostały 2 osoby. 2 kolejne wsiadły na Polnej. Jakiś napruty chłopak z dziewczyną. Próbował on polemizować ze mną na temat frekwencji w wozie (bo usłyszał moje zdanie o małej ilości pasażerów), ale sobie odpuściłem, bo nie mam jeszcze przyjemności bliższego poznawania chłopców z Mirkowa. ;-) Reszta wysiadła na przystanku za drugim rondem (bodajże Sobieskiego).
Oczywiście cały czas byliśmy na plusie, do Skolimowa (BTW. niezwykle ciekawie prezentuje się kraniec NŻ :-$ :D ) zajechaliśmy na +4. Kierowca zaczekał i odjechał na O. Dzięki temu w ostatniej chwili zdążyło dobiec kilku pasażerów (3-4).
Teraz uwaga :!: W drodze powrotnej ze Skolimowa, na przystanku os. Konstancja, zaczaił się na nas... pisarz :szok: :szok: :szok: Na szczęście po wyjeździe ze Skolimowa czas jest dobrze ścięty i byliśmy -1 :dance: . W al. Wilanowskiej byliśmy już +3, do samego Metra dojechały 2-3 osoby.
Drugim kursem było podobnie. 2-3 osoby w wozie, jakiś koleś z piwkiem już mocno napruty i ledwie siedzący poganiał kierowcę a to na przejeździe kolejowym na Bielawskiej ("Jedź, tędy nic nie jeździ!"), a to na Mirkowskiej ("Jedź szofer, ja nie mam czasu!"). Na środku drugiego ronda próbował nas zatrzymać jakiś wesoły i pijany zapewne dziadek. I nawet mu się to udało, bo nie można przejechać człowieka, ale gdy już znalazł się po prawej stronie autobusu my w gaz i dziadek został :D . Przejdzie się piechotą.
W drugim kursie powrotnym liczba pasażerów na wozie na odcinku Skolimów - Dolina Służewiecka wynosił a O (słownie: zero) :!: Dlatego też poważnie zastanawiam się nad sensem tej linii. Jeśli z Metra ma ona wozić 3-4 w porywach do 5 osób (w tym ostatnim kursem dziadka z wędką), a z powrotem wracać na pusto, to sorry ale dla mnie taka linia po prostu nie ma racji bytu.
Rozumiem, że Konstancin chciał nocnika, rozumiem dobrą wolę ZTM-u. Ale jeśli burmistrz zrobi jakieś pomiary czy zleci je ZTM-owi, to wątpię, czy będzie tak entuzjastycznie utrzymywał tę linię. Ja bym na pewno za muchokilometry nie płacił.
A teraz kilka uwag o rozkładzie (głównie dla Szamota):
Przy obecnym nikłym wykorzystaniu linii, a co się z tym ściśle wiąże - naprawdę małą ilością zatrzymań, nawet ten rozkład jest za wolny. Za dużo czasu jest na odcinku Wilanów - Konstancin (Polna) - tam autobus na pewno nie zatrzyma się na wszystkich przystankach a przy jeździe 50-60 km/h na Polnej ląduje się +4. Mniej czasu wydaje się być w drugą stronę (ze Skolimowa), ale po przejechaniu Przyczółkowej już się jest na + (i większość kursów al. wilanowską przejeżdża na +3. Żeby być idealnie w rozkładzie trzeba by w stronę Skolimowa wlec się ok. 40 km/h, a z powrotem ok. 50 km/h i za Wilanowem zwolnić do 40 km/h.
Byłem entuzjastą tej linii (m.in. to nocny do mnie), ale teraz widzę, a raczej nie widzę sensu jej utrzymania :sad:.

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 10 cze 2007, 20:27

Ja bym poczekał z oceną napełnienia. Przecież to dopiero dziesiąta noc kursowania linii. ;)

Fakt jest jeden, że linia jest raczej dla imprezowiczów. Bo jeśli ktoś z Konstancina dostanie ofertę pracy trzyzmianowej w Warszawie (czy w odwrotnej "relacji"), to i tak musiałby korzystać z samochodu. Przez to pasażerów będzie mniej niż w innych liniach.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
rzeznik

Post autor: rzeznik » 10 cze 2007, 20:35

Wypowiem sie tylko na temat mojego miejsca zamieszkania, czyli Brodna.
Kiedy jeszcze kursowaly "szescsetki", to jedynym autobusem kursujacym na Brodno byl 602 i zwykle jechal tak upakowany, ze pekal w szwach. Teraz czesto jezdze do pracy N02 - zwykle jest pusty (albo max. 1-2 osoby), natomiast nie wiem, jak N14 i N64, ale z tego co widzialem, to juz garstka osob w nich jechala.
Z punktu widzenia mojego zamieszkania, reforma jest swietna, bo juz nie jestem skazany tylko i wylacznie na cholerne 602, a poza tym mam wielu znajomych na Bielanach, wiec nocny powrot nie zajmuje mi juz dwoch godzin, a ok. 20 minut :)
rury

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 10 cze 2007, 20:43

A jeśli chodzi o okęcie to ja powiem tak....N01 zyskało dość sporo pasażerów tutaj i spoko się spisuje ale uważam że linia ta powinna trochę wcześniej zaczynać kursowanie (sorry ale pierwszy kurs z Sasanki w stronę GM o 0:24 to trochę późno). Myślę że jak by jechał powiedzmy 23:30 to by było spoko bo ludzie na imprezy mogli by się pozabierać jeśli owa zaczynała by się powiedzmy po północy. Mam nadzieje że jak N01 zniknie z objazdu i dostanie stałą trasę to ZTM troche wcześniej puści tą linię.
MZA R-4 "STALOWA"
"Stalowym autobusem po Warszawie" - Facebook

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 11 cze 2007, 10:27

levar pisze:
Flash8222 pisze:No i już niedługo żegnamy się z U12 na nockach :) Teraz będą jeździć same gnioty oraz Ikarusy :)
No!!! Flashu, chyba niedługo Cię zacznę ściskać, ale nie, żeby coś teges ;-) , tylko z radości, że takie dobre wieści na forum przynosisz :dance: :dance: :dance: :!: Nareszcie ktoś zmądrzał tylko kto? Masz zapewne jakieś szersze info, skąd ta decyzja i od kiedy zacznie obowiązywać?

PS. Taki tabor ma szansę się wyrabiać w zeszamotyzowanych rozkładach. Ikarus to ikarus a w gniotach można łatwo blokadę wyłączyć i też się szaleje O-) .
Ikarus - rowzwiązaniem wszystkich problemów. Zgrozo w jakich czasach my żyjemy!!!

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 11 cze 2007, 11:24

Bastian pisze:Cóż, wysokopodłogowych kiedyś w ogóle zabraknie. Myślę, że już nie można robić rozkładów tylko pod nie.
a od kiedy rozkłady układa sie raz na 10 lat?
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 11 cze 2007, 11:28

Ostatnie nocne chyba nawet dłużej wytrzymały w co poniektórych przypadkach.
Choć tym razem na pewno będzie jakaś korekta.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Gacek
Kontakt:

Post autor: Gacek » 11 cze 2007, 11:50

pawcio pisze:Ostatnie nocne chyba nawet dłużej wytrzymały w co poniektórych przypadkach.
trasy ale nie rozkłady. O ironio- nocniki w 1992 jeździły szybciej niż teraz..
Całuję Was w Wasze małe serduszka.

Awatar użytkownika
levar
Kontakt:

Post autor: levar » 11 cze 2007, 12:10

Z tego co wiem, szykuje się korekta rozkładu N01. N34 i N37 nie wyrabiają się na skomunikowanie na Metro Ursynów.

A swoją drogą, jadąc z Żoliborza Mobilis ma na wyświetlaczu Metro Ursynów, a Grodzio Wilanów. Oczywiście najlepiej byłoby :arrow: Wilanów przez: Metro Ursynów, ale pewnie się nie da. Należy jak najszybciej to poprawić, liczę na to, że uda się to wraz z korektą rozkładową na N01, bo odpowiedni ludzie wiedzą, w czym problem.

Awatar użytkownika
Lukasz436
Kontakt:

Post autor: Lukasz436 » 11 cze 2007, 12:17

levar pisze:Z tego co wiem, szykuje się korekta rozkładu N01. N34 i N37 nie wyrabiają się na skomunikowanie na Metro Ursynów.

A swoją drogą, jadąc z Żoliborza Mobilis ma na wyświetlaczu Metro Ursynów, a Grodzio Wilanów. Oczywiście najlepiej byłoby :arrow: Wilanów przez: Metro Ursynów, ale pewnie się nie da. Należy jak najszybciej to poprawić, liczę na to, że uda się to wraz z korektą rozkładową na N01, bo odpowiedni ludzie wiedzą, w czym problem.
To prawda - punkt przesiadkowy Metro Ursynów fizycznie nie istnieje.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 11 cze 2007, 12:18

levar pisze:Oczywiście najlepiej byłoby :arrow: Wilanów przez: Metro Ursynów, ale pewnie się nie da.
Tu i ówdzie (Poznań?) widziałem wyświetlacze, na których w górnej linii była nazwa krańca, w dolnej - kolejne ulice trasy. Można by to zastosować i u nas :-k
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Mario

Post autor: Mario » 11 cze 2007, 14:28

ITS A 218 pisze:Mam nadzieje że jak N01 zniknie z objazdu i dostanie stałą trasę to ZTM troche wcześniej puści tą linię.
Myślę, że brak objazdu tutaj nic nie zrobi, jako że czas przejazdu zwiększy się raptem o minutę - dwie.
A co do godzin - N01 jest niby dostosowane, aby nie pomnażać 106/184 i 189. Ale faktem jest, że gdyby wyjeżdżał pół godziny wcześniej (Bielany -> Wilanów), to nie byłoby źle.
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.

Tm

Post autor: Tm » 11 cze 2007, 15:25

Fikander pisze:Tu i ówdzie (Poznań?) widziałem wyświetlacze, na których w górnej linii była nazwa krańca, w dolnej - kolejne ulice trasy. Można by to zastosować i u nas :-k
ja takie widziałem na grodziskim 713 w wariancie przez Parkową, więc dasię

[ Komentarz dodany przez: pawcio: 2007-06-11, 16:27 ]
Poprawiłem cytowanie.

ODPOWIEDZ