W Warszawie też tak jest, o to i przykładFikander pisze: Tu i ówdzie (Poznań?) widziałem wyświetlacze, na których w górnej linii była nazwa krańca, w dolnej - kolejne ulice trasy. Można by to zastosować i u nas
Linie nocne po reformie
Moderator: Wiliam
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Jeszcze jedna kwestia, która mnie ostatnio uderzyła (z serii BW1920 - Hynka = 3 min.):
N46 zobowiązane jest do rzeczy niemożliwej nawet dla szybkiego samochodu z brawurowym kierowcą, a mianowicie ma pokonać w 1 minutę odcinek od Pl. Grunwaldzkiego do Bohomolca (w kier. Bielan). Rozumiem, że to wymóg trasy objazdowej, ale bądźmy realni... Szczególnie, że w drodze powrotnej (łatwiejszej, bo bez objeżdżania Pl. Wilsona) przewidziano na to 4 minuty... Kolejny z wielu absurdów ZTM-u.
N46 zobowiązane jest do rzeczy niemożliwej nawet dla szybkiego samochodu z brawurowym kierowcą, a mianowicie ma pokonać w 1 minutę odcinek od Pl. Grunwaldzkiego do Bohomolca (w kier. Bielan). Rozumiem, że to wymóg trasy objazdowej, ale bądźmy realni... Szczególnie, że w drodze powrotnej (łatwiejszej, bo bez objeżdżania Pl. Wilsona) przewidziano na to 4 minuty... Kolejny z wielu absurdów ZTM-u.
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
O, faktycznie.Mario pisze:N46 zobowiązane jest do rzeczy niemożliwej nawet dla szybkiego samochodu z brawurowym kierowcą, a mianowicie ma pokonać w 1 minutę odcinek od Pl. Grunwaldzkiego do Bohomolca (w kier. Bielan).
Nie wiem, czy Szamot to czyta, bo się ostatnio wyalienował, ale inni czytają.
Nikt nie jest doskonały i nikt nie stworzy doskonałego rozkładu. Po kilku wycieczkach można zaobserwować, że rozkład jest czasem ścięty za bardzo (przykładem N33/83), a czasem jest go jednak ciut za dużo.
Rozkład na N01 wydaje się być optymalnie dobry, ale ponieważ frekwencja nie jest powalająca, można się "obudzić" na plusie nawet przy rozsądnej, spokojnej jeździe. Przy punktualnym wyjeździe z krańca Żoliborz przy Ryżowej znaleźliśmy się +4 i trzeba było odczekać, bo przecież z R-11 jeżdżą kierowcy. Z Wilanowa też mało ludzi i od Metra Ursynów trzeba się pilnować, żeby nie złapać przyśpieszenia. Jeśli z czasem linia będzie miała więcej pasażerów, a tym samym więcej zatrzymań, to wtedy rozkład będzie w sam raz.
Dziś czeka mnie obserwacja N02.
O N50 już pisałem. Przy frekwencji 3-4 osób na wozie czasu, mimo odważnej dość szamotyzacji, jest za dużo.
Nikt nie jest doskonały i nikt nie stworzy doskonałego rozkładu. Po kilku wycieczkach można zaobserwować, że rozkład jest czasem ścięty za bardzo (przykładem N33/83), a czasem jest go jednak ciut za dużo.
Rozkład na N01 wydaje się być optymalnie dobry, ale ponieważ frekwencja nie jest powalająca, można się "obudzić" na plusie nawet przy rozsądnej, spokojnej jeździe. Przy punktualnym wyjeździe z krańca Żoliborz przy Ryżowej znaleźliśmy się +4 i trzeba było odczekać, bo przecież z R-11 jeżdżą kierowcy. Z Wilanowa też mało ludzi i od Metra Ursynów trzeba się pilnować, żeby nie złapać przyśpieszenia. Jeśli z czasem linia będzie miała więcej pasażerów, a tym samym więcej zatrzymań, to wtedy rozkład będzie w sam raz.
Dziś czeka mnie obserwacja N02.
O N50 już pisałem. Przy frekwencji 3-4 osób na wozie czasu, mimo odważnej dość szamotyzacji, jest za dużo.
- Petroniusz
Rozkład na N02 jest po prostu świetny! Nic dodać, nic ująć.levar pisze:Dziś czeka mnie obserwacja N02.
Kolejne spostrzeżenia:
- rozkład N81 dobry, choć od Wilanowa do Waflowej praktycznie zerowa frekwencja
- rozkład N37 ścięty jak 607. Postoje na Kabatach to fikcja
- na N38/88 można by dodać ze 2 minuty - w końcu na Okęciu i tak jest długi postój to po co gnać gniotolotem na zabicie
W dodatku dziś na węźle Metro Ursynów całą noc stało dwóch pisarzy, w obu kierunkach. Podobno od tygodnia jest tak jeden wielki nocny punkt obserwacyjny - to wczystko pod czekające nas zmiany
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Grodzisk w N01 ma na wyświetlaczu WILANÓW. Szkoda, że nie z dopiskiem "przez Metro Ursynów", ale zawsze lepsze to niż Metro Ursynów. Nie wiem jak sytuacja ma się w Mobilisie.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel