Scania CN2x0UB - technika, eksploatacja, opinie

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 05 cze 2007, 14:32

wczoraj kilka razy podczas jednego kursu słyszałem
"o idę albo o wolne miejsce jest tam , idę sobie usiąść" - a tu zamiast miejsca obicie nadkola:)
pozatym
w 173 był taki tłok, że na każdym przystanku kierowca wypraszał ludzi, żeby dalej pojechać bo te sie nie chciały zamknąć

EDIT: Popr. na polskie znaki

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 cze 2007, 15:37

alojzy pisze:Wydawało mi się też, że dźwięk przy zamykaniu drzwi występuje także przy ich otwieraniu.
Niestety, dobrze Ci się wydawało.
noidea

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 05 cze 2007, 18:43

Adam G. pisze:Niestety, dobrze Ci się wydawało.
Tak samo jest w np.4290 :D
Robert 514 pisze:w 173 był taki tłok, że na każdym przystanku kierowca wypraszał ludzi
wszystkich? :D

Ciekawe kiedy postarają się o wymontowanie tych czujek - takto na przepełnionych liniach będzie o płynną jazdę naprawdę ciężko :-k
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 05 cze 2007, 20:28

Piotrek pisze:
Adam G. pisze:Niestety, dobrze Ci się wydawało.
Tak samo jest w np.4290 :D
Tyle, że w 4290 jest to mniej uciążliwe ;)
noidea

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 05 cze 2007, 20:30

Więc podświetlenie tablicy jest. Składa się z 10 diód Helli świecących na biało.

Kierowca 173 niepotrzebnie wypraszał pasażerów. Jest przycisk na górze służący do wyłączenia fotokomórek przy drzwiach.
Przeciwwagi są systematycznie wymontowywane, bo w Warszawie linie, na których są Scanie są dziwnie przepełnione i są problemy z ruszeniem z przystanku (drzwi da się zamknąć, ale autobusowi za ciężko). W planach na najbliższe dni jest pogrzebanie w maszynach drzwiowych, aby drzwi otwierały się szybciej.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

bruno

Post autor: bruno » 05 cze 2007, 21:26

Adam G. pisze:
alojzy pisze:Wydawało mi się też, że dźwięk przy zamykaniu drzwi występuje także przy ich otwieraniu.
Niestety, dobrze Ci się wydawało.
A to dlatego, że otwieranie tych drzwi, w porównaniu z innymi busami w Wawie jest bardzo ciche i żeby ostrzec niewidomych stojących pod drzwiami potrzebny jest sygnał.

rafalzag
Zbanowany

Post autor: rafalzag » 05 cze 2007, 22:18

Dzisiaj w porannym 173 (n tab. zapomniałem) drzwi w Scanii otwierały się wyjątkowo szybko, czyli widocznie coś pogrzebali :)

Awatar użytkownika
Bernard
(MANiak3333)

Post autor: Bernard » 06 cze 2007, 21:04

Wrażenia z jazdy Scanią z mojej strony bardzo pozytywne. Najlepszym rozwiązaniem moim zdaniem w Scanii to umieszczenie wieży silnikowej po prawej stronie. Dzięki temu nie trzeba sie gnieść w ciasnych do tego nisko umiejscowionych fotelach jak w solarisie. Tutaj siada sie na podwyższeniu jak w mannie. Na plus zasługuje wnętrze przedewszystkim obicie sufitu. Przypomina to trochę wozy turystyczne i sprawia wrażenie bardzo miłe dla oka. Bardzo dobre rozmieszczenie foteli brak do boku i mało tzw. brydżowych, szerokie przejścia pomiedzy siedzeniami, dobre rozmieszczenie przycisków stop, praktycznie każdy ma je pod ręką. Silnik pracuje bardzo przyjemnie dla ucha (przypomina troche koparko-ładowarke ;-) ) Niemiłe wrażenie sprawiają szare plastiki, które jeszcze bardziej przyciemniają wnętrze wozu. Siedzenia miękkie ale chyba Ornowski Travel w swoich starszych Scaniach w Gdyni ma miększe :-k Pracy klimy ocenić nie moge bo nie była włączona. No i oczywiście minus za wolno zamykajace się drzwi. W skali od 1 do 5 moim zdaniem 4+.
102,105,109,115,157,183,500,514,N21,N24,N63,N71,723,731,736,L-9,L10,L11,S2,S3,S9,RL,R2,R9

fraktal

Post autor: fraktal » 12 cze 2007, 16:33

Napiszę krótko: komfort jazdy - porównywalny do MAN-a. Klima chyba nie działa lepiej niż w MAN-ach ITS-u przy zamkniętych oknach. Autobus nie szarpie zbytnio przy ruszaniu i hamowaniu, co również należy uznać za zaletę - również plus dla kierowcy. Przyklęk też dobrze działa. Szerokość przejść między siedzeniami - do zniesienia. Z tym, że kierowcy PKS-u Grodzisk także jeżdżą z wyłączoną blokadą przystankową - ten, z którym jechałem niekiedy ruszał na wzór PKS-u - tj. podczas zamykania drzwi. I to tyle.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 12 cze 2007, 16:56

fraktal pisze:Napiszę krótko: komfort jazdy - porównywalny do MAN-a.
Scania trzeszczy (nieporównywalnie gorsze wykończenie niż w MANie) i ma jakieś gorsze zawieszenie (czuć każdą, choćby najmniejszą nierówność drogi).
fraktal pisze:Autobus nie szarpie zbytnio przy ruszaniu i hamowaniu, co również należy uznać za zaletę - również plus dla kierowcy.
Zdecydowanie plus dla kierowcy, tymi autobusami da się ruszyć tak, że jak ktoś się będzie za słabo trzymał, to upadnie.
fraktal pisze: Z tym, że kierowcy PKS-u Grodzisk także jeżdżą z wyłączoną blokadą przystankową - ten, z którym jechałem niekiedy ruszał na wzór PKS-u - tj. podczas zamykania drzwi. I to tyle.
To nie do końca tak jest, ta blokada często po prostu puszcza właśnie w trakcie zamykania drzwi. Jest to bardzo niebezpieczne...
noidea

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 12 cze 2007, 18:00

To nie do końca tak jest, ta blokada często po prostu puszcza właśnie w trakcie zamykania drzwi. Jest to bardzo niebezpieczne...
Z drugiej stronie przy tak koszmarnych drzwiach, jakie są w Scanii nie dziwie się, gdyby kierowcy wyłączali tą blokadę 8-[
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

fraktal

Post autor: fraktal » 12 cze 2007, 18:01

Adam G. pisze:Scania trzeszczy (nieporównywalnie gorsze wykończenie niż w MANie) i ma jakieś gorsze zawieszenie (czuć każdą, choćby najmniejszą nierówność drogi).
Ja na to nie zwróciłem uwagi (być może droga nie była aż tak bardzo wyboista). Poza tym wracałem gnotem z MZA - ten to dopiero trzeszczał na nierównościach.
Adam G. pisze:Zdecydowanie plus dla kierowcy, tymi autobusami da się ruszyć tak, że jak ktoś się będzie za słabo trzymał, to upadnie.
Chyba każdym autobusem da się tak ruszyć. ;-) =;
Adam G. pisze:To nie do końca tak jest, ta blokada często po prostu puszcza właśnie w trakcie zamykania drzwi.
To rzeczywiście dziwne - być może grodzio tak sobie zażyczył, wiedząc, że te autobusy mają jeździć na nockach.
A no i zapomniałem o tej poręczy przy stanowisku dla wózków, której być tam nie powinno (podobnie, jak w nowych solarisach). Poza tym te plastikowe uchwyty na górnych poręczach trochę nie pasują do wykończenia wnętrza - wolałbym takie, jak w MAN-ach ITS-u lub nowych solarisach MZA.

[ Dodano: 2007-06-12, 18:03 ]
Piotrek pisze:Z drugiej stronie przy tak koszmarnych drzwiach, jakie są w Scanii nie dziwie się, gdyby kierowcy wyłączali tą blokadę 8-[
Lepiej niech wyregulują mechanizm zamykania drzwi, jeśli mogą.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 13 cze 2007, 0:29

fraktal pisze:
Adam G. pisze:Zdecydowanie plus dla kierowcy, tymi autobusami da się ruszyć tak, że jak ktoś się będzie za słabo trzymał, to upadnie.
Chyba każdym autobusem da się tak ruszyć. ;-) =;
Oj nie, nie każdym ;) Te Scanie mają wręcz zabójcze przyspieszenie ;)
noidea

Awatar użytkownika
Tyrystor
Kontakt:

Post autor: Tyrystor » 13 cze 2007, 8:34

fraktal pisze:A no i zapomniałem o tej poręczy przy stanowisku dla wózków, której być tam nie powinno (podobnie, jak w nowych solarisach). Poza tym te plastikowe uchwyty na górnych poręczach trochę nie pasują do wykończenia wnętrza - wolałbym takie, jak w MAN-ach ITS-u lub nowych solarisach MZA.
Poręcz może być. W Solarisach jest bardzo przydatna, a w Scaniach powinna być przesunięta w którąś stronę, aby można było korzystać z miejsca dla wózka.

Plastikowe uchwyty to inna bajka. Orginalnie były (i są) takie jak w Jelczach MZA. W Grodzisku (lub może jeszcze w fabryce) domontowano te plastikowe uchwyty z miejscem na reklamę. Nikogo nie obchodzi, czy one pasują do wystroju wnętrza (one IMHO nie pasują do wnętrza żadnego pojazdu KM) - liczą się zyski.
112 120 190 240 256 412 527 E-9 L43 L45 N11

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 13 cze 2007, 9:19

Tyrystor 8401 pisze:W Grodzisku (lub może jeszcze w fabryce) domontowano te plastikowe uchwyty z miejscem na reklamę. Nikogo nie obchodzi, czy one pasują do wystroju wnętrza (one IMHO nie pasują do wnętrza żadnego pojazdu KM) - liczą się zyski.
Podobne chyba są też w Connexie, nie? Fakt, zbytnio nie pasują do wnętrza autobusu, ale za to jest ich dużo, więc można się czegoś chwycić :)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

ODPOWIEDZ