Objazdy i inne okresowe zmiany tras
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
A właśnie: jechałem kilka dni temu 520 z Duracza na Pl. Konstytucji. Równocześnie z Duracza ruszyło 35. Była niedziela, wczesny wieczór, żadnych korków ani utrudnień w ruchu. Na pl. Konstytucji specjalnie poczekałem, by zobaczyć ile czasu po przyspieszonym autobusie przyjedzie powolny tramwaj. Był 2,5 minuty później.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Wiem, o tym dość dobrze. Ja niestety jeżdżę z Aspektu a sam wiesz jak "wygodne" są przesiadki przy Al. Reymonta. W DS 520 ma nieco za wolny rozkład, mógłby być podkręcony, różnica między 520 a 35 w DP na odcinku Pl. Konstytucji - Al. Reymonta jest zazwyczaj ok. 3-5 minut na korzyść 520, niestety 35 ma systematycznie powolutku cięty rozkład i nie cieszy się zbytnią popularnością (chyba jest słabo znana i też po części z powodu rozkładu). Poza tym dla 35 uważam za błędną trasę na Bemowo (i nie mówi tu przeze mnie prywata), trasa na Hutę chyba dałaby lepsze obciążenie (jednak miałaby więcej przystanków z potencjalnymi chętnymi).Bastian pisze:A właśnie: jechałem kilka dni temu 520 z Duracza na Pl. Konstytucji. Równocześnie z Duracza ruszyło 35. Była niedziela, wczesny wieczór, żadnych korków ani utrudnień w ruchu. Na pl. Konstytucji specjalnie poczekałem, by zobaczyć ile czasu po przyspieszonym autobusie przyjedzie powolny tramwaj. Był 2,5 minuty później.
Za 520 przemawia trasa przez Wilsona a także lepszy standard pojazdów (zwłaszcza jak jest ITS). Przepraszam za OT.
- Bastian
- Sułtan Maroka
WiemKra pisze:sam wiesz jak "wygodne" są przesiadki przy Al. Reymonta.
Tu też się w pełni zgadzam. Nie widzę uzasadnienia dla wożenia Bemowa do Śródmieścia przez Bielany (tramwaj nie przebije zresztą 406 w zbliżonej relacji), a na Broniewskiego, Pl. Grunwaldzki i do Arkadii w zupełności wystarczy 2.Kra pisze:Poza tym dla 35 uważam za błędną trasę na Bemowo (i nie mówi tu przeze mnie prywata), trasa na Hutę chyba dałaby lepsze obciążenie (jednak miałaby więcej przystanków z potencjalnymi chętnymi).
Zaś brak 35 na Aspekcie jest bardzo poważnym czynnikiem utrudniającym zmiany na 520.
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Wlewasz miód w moje serce, od dawna o tym mówiłem (fakt dość rzadko), że obok wprowadzenia silnej linii z Chomików do Wilsona (albo po trasie 520 albo 121 - obydwa warianty mają swoje zalety i wady) właśnie 35 na trasie do Huty może pomóc w likwidacji 520.Bastian pisze: Zaś brak 35 na Aspekcie jest bardzo poważnym czynnikiem utrudniającym zmiany na 520.
I ja sie z tym zgadzam chociaz jak wiadomo 520 bliskie jest memu sercu. Nad roziwazaniem bielańskim jdnak powoli się powinnismy zastanawiać, by ZTMowi cos glupiego znów do łba nie przyszło.Kra pisze:Wlewasz miód w moje serce, od dawna o tym mówiłem (fakt dość rzadko), że obok wprowadzenia silnej linii z Chomików do Wilsona (albo po trasie 520 albo 121 - obydwa warianty mają swoje zalety i wady) właśnie 35 na trasie do Huty może pomóc w likwidacji 520.
Tyle, że "wożenie Bemowa do Śródmieścia przez Bielany" wcale nie trwa dłużej niż np. przez Młynarską.Bastian pisze:Tu też się w pełni zgadzam. Nie widzę uzasadnienia dla wożenia Bemowa do Śródmieścia przez Bielany
Rozumiem, że 406 + metro? Zresztą 406 i 2 się uzupełniają dla Bemowa...406 jest szybsze (chyba, że są korki na Maczka rano), 2 pewniejsza (rozkład 406 po 7:30 w stronę Targówka można było sobie przed wakacjami między bajki włożyć)Bastian pisze:(tramwaj nie przebije zresztą 406 w zbliżonej relacji), a na Broniewskiego, Pl. Grunwaldzki i do Arkadii w zupełności wystarczy 2.
Nie znam osobiście sytuacji natomiast mam sporo znajomych z pracy, ktorzy w ostatnim czasie narzekają na czas przejazdu przez Młynarską i wybierają drogę przez Bielany i są zadowoleni z wyboru. Pytanie czy jest to tendencja tymczasowa czy w istocie zmienia się układ w czasach przejazdu.Dennis pisze:PE napisał/a:
Tyle, że "wożenie Bemowa do Śródmieścia przez Bielany" wcale nie trwa dłużej niż np. przez Młynarską.
Pojeździj trochę kolego, to się przekonasz że trwa duuuużo dłużej
Na Młynarskiej czasy przejazdu bywają fikcyjne, bo jest wspólne torowisko z blachosmrodami. Stąd niekiedy trzeba tam swoje odstać w tramwaju. I to jest jak najbardziej do zmiany i to mam nadzieję w niedługim czasie (wydzielenie torowiska tramwajowego). Natomiast wszystko pewnie zależy od tego o jakiej części Bemowa mówimy. Z okolic np. Radiowej zawsze się będzie bardziej opłacało jechać przez Koło. Z okolic pętli, w przypadku istnienia dużych korków na Młynarskiej (czasami nie ma ich tam wcale), jazda przez Broniewskiego może być niekiedy opłacalna.
W sprawie remontu przy Metro Marymont/Potocka.
Tymczasowe przystanki dla Z8 już przygotowane, dla wysiadających przy autobusowym w kierunku Bielan, dla wsiadających przy wyjeździe z pętli (dojście do niego wyłącznie od przejścia podziemnego - no i z parku).
Z4/Z5 - na razie nie jest możliwy "oberek" wokół d. stacji CPN, czyli prawdopodobnie jednak nie będzie (przynajmniej na razie) zamknięty przejazd na wprost Słowackiego.
A tak w ogóle to co się kryje pod hasłem "prace torowe na Popiełuszki" ?
Na Stołecznej znalazłem następujące informacje :
Na stronie ZDM znalazłem takie informacje :
Tymczasowe przystanki dla Z8 już przygotowane, dla wysiadających przy autobusowym w kierunku Bielan, dla wsiadających przy wyjeździe z pętli (dojście do niego wyłącznie od przejścia podziemnego - no i z parku).
Z4/Z5 - na razie nie jest możliwy "oberek" wokół d. stacji CPN, czyli prawdopodobnie jednak nie będzie (przynajmniej na razie) zamknięty przejazd na wprost Słowackiego.
A tak w ogóle to co się kryje pod hasłem "prace torowe na Popiełuszki" ?
Na Stołecznej znalazłem następujące informacje :
dodano 12:00Gazeta pisze: Przyczyną zawieszenia siedemnastki jest kolejny etap budowy ogromnej magistrali kanalizacyjnej na Żoliborzu. To inwestycja, której końca nie widać, a powoduje coraz większe zakłócenia w ruchu. Od marca tramwaje nie kursują ul. Słowackiego od pl. Wilsona do Potockiej. Nie można też wyjechać ani wjechać w Gdańską i Potocką. Teraz aż do 1 sierpnia nieprzejezdna będzie linia tramwajowa na ul. ks. Popiełuszki i skrzyżowanie Słowackiego z ul. ks. Popiełuszki.
Na stronie ZDM znalazłem takie informacje :
ZDM pisze: Uprzejmie informujemy, że od dnia 2007-07-23 do dnia 2007-07-31 z powodu robót torowych przez cała dobę wystepować będą utrudnienia w ruchu na ulicy Słowackiego na odcinku od Popiełuszki do -.
Zamknięte dla ruchu będą 4 pasy/ów - strony jezdni -. Proponowany objazd prowadzi ulicami:Zamknięte obie jezdnie Słowackiego na przecięciu z torami tramwajowymi na skrzyżowaniu z Popiełuszki. Objazd w kierunku północnym Gdańską i Potocką, a w kierunku południowym Popiełuszki i Krasińskiego
Inwestor: Tramwaje Warszawskie
Wykonawca: -
ZTM pisze:Remont ul. Spisaka
Od 13.07.br. (piątek) od ok. godz. 22.00 do 16.07.br. (poniedziałek) do godz. 4.00 zamknięty zostanie przejazd ul. Spisaka na odcinku Regulska – Kompanii Kordian.
Autobusy linii 177, 178, 187, 191, 517 oraz N35 i N85 zostają skierowane na poniższe trasy objazdowe:
Linia 177 (kierunek OKĘCIE) od skrzyżowania ulic Kościuszki / Sosnkowskiego ulicami: Sosnkowskiego – Kompanii Kordian – Spisaka i dalej bez zmian.
Linia 178 (kierunek REGULSKA) od skrzyżowania ulic Kościuszki / Sosnkowskiego ulicami: Sosnkowskiego – Kompanii Kordian – Regulska i dalej bez zmian.
Linie 187, 191, 517, N35, N85 (kierunek Centrum) od skrzyżowania ulic Kościuszki / Sosnkowskiego ulicami: Sosnkowskiego – Pużaka i dalej bez zmian.
Na trasie objazdowej obowiązuje przystanek zastępczy (dla linii N35 i N85 jako warunkowy) MALINOWA 51 zlokalizowany na ul. Sosnkowskiego po skręcie z ul. Kościuszki oraz dla linii 178 wszystkie napotkane na trasie. Zawieszeniu ulega funkcjonowanie przystanku MALINOWA 01.
Utrudnienia związane są z modernizacją ul. Spisaka.
ZTM pisze:Utrudnienia w ruchu w rejonie Dworca Centralnego
Od dnia 13.07.br. (piątek) od ok. godz. 22:00 do odwołania (planowany termin 27.07.br.) częściowo zamknięty zostanie przejazd przez skrzyżowanie Al. Jerozolimskie / al. Jana Pawła II / Chałubińskiego.
Linie autobusowe: 130, 159, 174, 700, Z-3, N32, N34, N35, N36, N38, N43, N85, N88 zostaną skierowane na następujące trasy objazdowe:
Linia 130 (kierunek CH REDUTA), 159 (kierunek KOŁO) od skrzyżowania Chałubińskiego / Nowogrodzka ulicami: Nowogrodzka – Emilii Plater – Al. Jerozolimskie i dalej swoimi trasami;
Linia 174 (kierunek PL. HALLERA) od skrzyżowania Chałubińskiego / Al. Jerozolimskie / al. Jana Pawła II ulicami: Al. Jerozolimskie – Emilii Plater – Świętokrzyska i dalej swoją trasą;
Linia 700 (kierunek DW. CENTRALNY) od skrzyżowania Chałubińskiego / Nowogrodzka ulicami: Nowogrodzka – Emilii Plater – Al. Jerozolimskie – al. Jana Pawła II i dalej swoją trasą;
Linia Z-3 (kierunek DW. CENTRALNY) od skrzyżowania Chałubińskiego / Al. Jerozolimskie / al. Jana Pawła II ulicami: Al. Jerozolimskie – Emilii Plater – Świętokrzyska – rondo ONZ – al. Jana Pawła II i dalej swoją trasą do przystanku krańcowego DW. CENTRALNY 27;
Linie nocne N32, N34, N35, N36, N38, N43, N85, N88 (kierunek DW. CENTRALNY) od skrzyżowania Al. Jerozolimskie / Chałubińskiego / al. Jana Pawła II ulicami: Al. Jerozolimskie – zawrotka przy Emilii Plater – Al. Jerozolimskie – al. Jana Pawła II i dalej swoimi trasami.
Na zmienionych odcinkach tras obowiązują następujące przystanki:
- linie 130 i 159 – DW. CENTRALNY 02;
- linie 174 i Z-3 – DW. CENTRALNY 26 oraz EMILII PLATER 06;
- linia 700 – DW. CENTRALNY 02;
- linie N32, N34, N35, N36, N38, N43, N85, N88 – nie obowiązują dodatkowe przystanki.
A jeden objazd został odwołany:ZTM pisze:Zamknięcie skrzyżowania Alei Jerozolimskich i Kruczej
Od dnia 13.07.br. (piątek) od ok. godz. 22:00 do odwołania (planowany termin 27.07.br.) zamknięty będzie przejazd ul. Kruczą przez skrzyżowanie z Al. Jerozolimskimi. Wprowadzone zostają następujące objazdy dla autobusów:
Linia 107 (kierunek ESPERANTO) od skrzyżowania Piękna / Krucza ulicami: Piękna – Marszałkowska i dalej swoją trasą;
Linie 111, 116, 122, 180, 195 i 503 (w kierunku południowym) od skrzyżowania Jasna / Świętokrzyska ulicami: Świętokrzyska – Marszałkowska – rondo Dmowskiego – Al. Jerozolimskie i dalej swoimi trasami;
Zawieszone zostaje funkcjonowanie przystanków: DH SMYK 04 i GRAND HOTEL 02 na ul. Kruczej.
- linia 107 – wszystkie napotkane;
- linie 111, 116, 122, 180, 195 i 503 – CENTRUM 05 (pod Hotelem Novotel).
ZTM pisze:Odwołanie wyłączenia ruchu tramwajowego na ul. Okopowej
W związku z odwołaniem przez wykonawcę prac powodujących wyłączenie ruchu tramwajowego na ul. Okopowej na odc. rondo Radosława – al. Solidarności:
1) Odwołane zostają czasowe zmiany tras linii 1 i 22.
Kursowanie linii 1 i 22 odbywać się będzie wg obowiązujących rozkładów jazdy dnia świątecznego.
2) Utrzymane zostaje zawieszenie kursowania linii 27.
3) Zmianie ulegnie trasa zastępczej linii autobusowej Z-4 (tylko w kierunku krańca OKOPOWA) od ronda Radosława ulicami: al. Jana Pawła II – Stawki – Okopowa i dalej swoją trasą. Na zmienionym odcinku trasy obowiązują przystanki: RONDO "RADOSŁAWA" 01 oraz STAWKI 04.
Ciekawe czy jakiś baran w tym ZTM-ie czyta co napisał. Przecież ten objazd dotyczy 111, 116, 122, 180, 195 i 503 tylko w DSZTM pisze:Zamknięcie skrzyżowania Alei Jerozolimskich i Kruczej
Od dnia 13.07.br. (piątek) od ok. godz. 22:00 do odwołania (planowany termin 27.07.br.) zamknięty będzie przejazd ul. Kruczą przez skrzyżowanie z Al. Jerozolimskimi. Wprowadzone zostają następujące objazdy dla autobusów:
Linia 107 (kierunek ESPERANTO) od skrzyżowania Piękna / Krucza ulicami: Piękna – Marszałkowska i dalej swoją trasą;
Linie 111, 116, 122, 180, 195 i 503 (w kierunku południowym) od skrzyżowania Jasna / Świętokrzyska ulicami: Świętokrzyska – Marszałkowska – rondo Dmowskiego – Al. Jerozolimskie i dalej swoimi trasami;
Zawieszone zostaje funkcjonowanie przystanków: DH SMYK 04 i GRAND HOTEL 02 na ul. Kruczej.
- linia 107 – wszystkie napotkane;
- linie 111, 116, 122, 180, 195 i 503 – CENTRUM 05 (pod Hotelem Novotel).
Byłem dziś świadkiem kłótni z kierowcą spowodowanej tym idiotycznym komunikatem, jestem pewien, że pasażer napisze skargę na całkowicie niewinnego kierowcę.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No, napisane trochę nieprecyzyjnie, ale prawdziwie. Skoro zamknięcie jest do 27 lipca, to i weekend w międzyczasie się trafi. Pominęli zwrot "tylko w weekendy", który by wszystko wyjaśnił...
Dzwoniłem do ZTM i po dość nieprzyjemnej rozmowie przyznali rację, że rzeczywiście opis mówi, iż objazd obowiązuje w DP i DS. Z tego co zauważyłem zmienili już opis na stronie na poprawny.Bastian pisze:No, napisane trochę nieprecyzyjnie, ale prawdziwie. Skoro zamknięcie jest do 27 lipca, to i weekend w międzyczasie się trafi. Pominęli zwrot "tylko w weekendy", który by wszystko wyjaśnił...
Nie wiedziałem gdzie to dac.
Radio dla Ciebie pisze:W związku z planowanym na 25 lipca na warszawskim Torze Wyścigów Konnych Służewiec koncertem, Zarząd Transportu Miejskiego wprowadza zmiany w organizacji komunikacji miejskiej.
Tego dnia autobusy pojadą trasami objazdowymi, metro będzie jeździło o godzinę dłużej, zwiększy się także częstotliwość kursowania pociągów. Koncert rozpocznie się o godz. 21. Na Wyścigi będzie można wejść od godz. 16. Organizatorzy koncertu spodziewają się 40-45 tys. widzów. Tego dnia na trasy wyjadą dłuższe autobusy. Od godz. 16 do końca kursowania autobusów przy Wyścigach, ZTM uruchomi dodatkowe przystanki.