Dennis pisze:ostateczne pochowanie 109
Spoglądam sobie tędy i owędy i zastanwiam się, gdzież by Ci tu odpowiedzieć. Czasu mam jednak mało, więc spożytkuję go tam, gdzie ma to (większy) sens. Kota zdążę i tak pogonić, toć kot to, nie
lepus europeaus
Dennis pisze:408->5xx
Zgoda, zgoda

Ale kompleksowo aż się prosi o inne rozwiązania. Olbrzymią wadą obecnego układu tras brak połączeń ekwiwaletnych wobec odcinkowych relacji starego 515. Pierwej należy tu napisać (nie wgłębiam się w Bielany):
- odcinek PL. SZEMBEKA - SASKA
- odcinek WIATRACZNA - METRO POLITECHNIKA
W dodatku (od obtrąbiania czego na prawo i lewo nie odstąpię, uprzedzam

) zabrano autobus z Majdańskiej. I bez gadania, że 188 i 523 są w stanie to obsłużyć. Otóż z całą pewnością nie są - 188 cierpi na krańcowe przeciążenie JUŻ; jeśli po zabraniu z TŁ 515 coś powinno być wzmocnione, to pierwszej kolejności linie po obwodzie/"cięciwie" TŁ, nie linie z Patelni (choć lekkiego podkręcenia 520 nigdy dość

Ale to raczej z racji innych przestasowań), nie tylko z powodu odciążenia ciągów promienistych - burdel na przystankach przy Politechnice też nikomu nie służy, priorytet więc winna mieć linia na Wiatraczną. Ponieważ:
a) zabranie 515 z Al. USA bez ekwiwalentu spowoduje rozerwanie 188 i 523
b) skierowanie 141 tamże jest w stanie tylko
częściowo przetasować rozkład potoków będących obecnie udziałem 515 o tyle, że zostaną faktycznie one przyporządkowane do połączenia Saska - Szembek
c) nie widzę absolutnie żadnych możliwości manewru w zakresie żonglowania brygadami w Rembertowie,
d) ZTM wyświadczył miłą przysługę trasując 125 Prostą i Kasprzaka...
Przyszedł mi do głowy mały szacher-macher

Gdyby osoba znająca realia wolskie była w stanie sensownie stworzyć kompromisową trasę na Woli, to należałoby jednak pochować 109, zaś brygadami zasilić nowe, mocne 523 (co 10 minut). Podaż dla Olszynki nie zmienia się, 188 zostałoby także rozrzedzone do co 10 (nie bójcie się Panie i Panowie o obsługę przystanków na TŁ tylko dla lini czarnych - i tak będą nadal miały za dużo

), ale jednocześnie skoordynowane rano na ŻiW ze 175

. Cześć potoków "wiatracznych" na Politechnikie (przecież kolej nic tu nie załatwia!) idzie wreszcie na właściwy przystanek! Brygady - jedną z sześciu, jak mi wyszło, można zaoszczędzić na tę nieszczęsną pięćsetkę na Jelonki. To jednak nie idzie w wartości niepoliczalne

Niestety, ZTM kompletnie pokrzyżował mi szyki nową częstotliwością 136. Nie spodziewałem się stałki co 10 jadącej z Młynowa

Czy widzicie jakieś inne źródła odzysku wozów? (ale przede wszystkim na Woli) Bo zarówno 408 przemianowane na pięćsetkę, jak i ekwiwalenty za 515 na TŁ (ale po "obwodzie") są potrzebne. Niniejszy pomysł to tylko szkic (za przyczyną 136

), ale może ktoś z Was go twórczo rozwinie?

Zwłaszcza że sygnalizowane przeze mnie problemy są poważne.
PS:
Dennis pisze:trzebaby
Istnienia 'trzebabów' naukowo ani językowo nie dowiedziono
(trzeba by) Chyba że to jakiś hermetyczny termin z inżynierii drogowej
Dennis pisze:Dla frekwencji w porywach do 30 osób, to nawet lwiątek szkoda na tą linię*
To co, zasilamy tak 105?
* uprzejmie informuję Administrację Forum, że pogrubienie działa