Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sie 2007, 19:25

inż. Glonojad pisze:Nie sądzę, żeby ktokolwiek chciał reformować przystanki przy Wileniaku przed budową stacji metra (która to budowa, jak na XXI wiek przystało, będzie odkrywkowa i rozryje okolicę dokumentnie)...

(a były zakusy, by przebudowywać je w ciągu roku-dwóch...)
Czy będzie odkrywkowa, tego nie wiadomo. Oczywiście może być robiona metodą górniczą, tyle że to kosztuje o wiele więcej.

[ Komentarz dodany przez: Bastian: 2007-08-08, 23:44 ]
Uzupełnienie o cytat, spowodowane przesunięciem postów z podforum Komunikacja Miejska.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sie 2007, 19:29

A ja właśnie słyszałem z kręgów zbliżonych do MW informację, że
a) owszem, wiadomo
b) nie aż tyle więcej.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 07 sie 2007, 19:35

inż. Glonojad pisze:A ja właśnie słyszałem z kręgów zbliżonych do MW informację, że
a) owszem, wiadomo
b) nie aż tyle więcej.
Wypluj te słowa [-( Tfu, tfu... na psa urok [-X
Już raz przeżyłem 2 tygodniowy remont torowiska, i pamiętam go do dzisiaj - serdecznie dziękuje za kolumny po kilka autobusów, które się pojawiały przez ten czas w Markach średnio raz na 3 godziny.
Jak mają rozkopać jeszcze bardziej Wileński, to ja bardzo dziękuje za metro w tym miejscu :-?
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sie 2007, 20:00

Frencher pisze:
inż. Glonojad pisze:A ja właśnie słyszałem z kręgów zbliżonych do MW informację, że
a) owszem, wiadomo
b) nie aż tyle więcej.
Wypluj te słowa [-( Tfu, tfu... na psa urok [-X
Już raz przeżyłem 2 tygodniowy remont torowiska, i pamiętam go do dzisiaj - serdecznie dziękuje za kolumny po kilka autobusów, które się pojawiały przez ten czas w Markach średnio raz na 3 godziny.
Jak mają rozkopać jeszcze bardziej Wileński, to ja bardzo dziękuje za metro w tym miejscu :-?
I takie myślenie i obawy skutkuje przesuwaniem stacji...
inż. Glonojad pisze:A ja właśnie słyszałem z kręgów zbliżonych do MW informację
o metodach budowy i konstruckji oraz organizacji ruchu rozstrzygnąć ma obecnie trwający konkurs na WPK, tak więc na razie wstrzymałbym się z ferowaniem wyroków.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 07 sie 2007, 20:04

MeWa pisze:
Frencher pisze:Wypluj te słowa [-( Tfu, tfu... na psa urok [-X
I takie myślenie i obawy skutkuje przesuwaniem stacji...
Jak będą kopać pod ziemią to niech sobie kopią. Ale jak mają zrobić z Dw. Wileńskiego drugą ulicę Kasprowicza to lepiej żeby tego metra tam wcale nie było.
jak mam cierpieć przez budowę 2 lata, i czekać 3 godziny na autobus, który potrafił przyjechać w ilości kilku sztuk jednocześnie, to wolę sobie dojechać do stacji, i mieć spokojne życie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sie 2007, 20:05

Dzisiaj upłynął termin składania prac konkursowych na Uproszczony Wielobranżowy Projekt Koncepcyjny odcinka II linii metra. Wpłynęło 5 prac. Kryteria wyboru:
1) rozwiązania konstrukcyjne wraz z technologią wykonania robót – 40%
2) koszt wykonania Wielobranżowego Projektu Koncepcyjnego wraz z pełnieniem Funkcji Generalnego Koordynatora projektu w ramach nadzoru autorskiego – 30%
3) rozwiązania architektoniczne – 20%;
4) oddziaływania budowy obiektów metra na otocznie – 10%.

Zwycięzca konkursu będzie miał 90 dni na wykonanie Wielobranżowego Projektu Koncepcyjnego.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sie 2007, 20:09

I potem narzekać przez 100 lat, że stacja jest przesunięta względem miejsca, gdzie powinna być (vide: Plac Bankowy). Utrudnienia są, ale ich efekt służy potem przez kilkadziesiąt lat... Egoistyczne myślenie o tym, że dojazd będzie trwał przez rok nieco dłużej na pewno nie będzie służyć inwestycji. A utrudnień i tak nie unikniesz - chociażby sama budowa wyjść/prezejść, relokacja torów tramwajowych i przystanków. A tam tak dużo miejsca nie ma.
Zresztą nie wiem skąd porównanie do Kasprowicza - tam akurat CAŁA linia powstaje odkrywką i to w pasie pomiędzy jezdniami.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 07 sie 2007, 20:14

Utrudnienia są zawsze przy tego typu inwestycji - wiadomo trzeba pocierpieć.
Ale powtarzam jeszcze raz :arrow: jak budowa metra będzie taką metodą jak obecna przy Kasprowicza to dziękuje bardzo. Był zwykły remont torów, a autobusy od Kijowskiej do Wileńskiego jechały 3 godziny. A jak jeszcze zrobią takie wykopy jak na Kasprowicza i zwężą ulicę... wolę sobie nawet tego nie wyobrażać.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sie 2007, 20:19

No to już chyba powiedziane było, że nie będzie budowana taką metodą. Na Bielanach cały odcinek budowany jest wszak odkrykwą. Zwężenia jezdni i wykopki i tak będą, chociażby z tytułu PRZENOSZENIA przystanków, PRZEKŁADANIA torów, BUDOWY wyjść.
Może wówczas będziesz musiał pomyśleć o przesiadce na pociąg, albo zmianie trasy - nikt przecież nie będzie kazał pchać się aż na Wileński :D Myślę, że autobusy odbiją wcześniej, by nie jechać w ten rejon.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 07 sie 2007, 20:22

MeWa pisze:No to już chyba powiedziane było, że nie będzie budowana taką metodą.
A jaką masz pewność :?: Przy tylu inwestycjach na Euro wybiorą tańszą wersję budowy - i się wcale nie zdziwię jak nam przez środek Wileńskiego pewnego pięknego dnia wyrośnie tunel jak na Kasprowicza.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 07 sie 2007, 20:29

MeWa pisze:o metodach budowy i konstruckji oraz organizacji ruchu rozstrzygnąć ma obecnie trwający konkurs na WPK, tak więc na razie wstrzymałbym się z ferowaniem wyroków.
Nie mnie to mów, tylko metru :-$

Niewątpliwie jednak należy stację zbudować w najlepszej możliwej lokalizacji, a do tej lokalizacji dopasować najmniej uciążliwą metodę budowy - nie odwrotnie! Bo skończymy jak z Placem Bankowym, Wilsona...

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sie 2007, 20:29

Frencher - Taką, że tutaj tunel będzie głębiej :-s Poza tym mówiło się w kontekście Euro, że w razie czego prace skupiać się będą na odcinku do Stadionu.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 07 sie 2007, 20:32

MeWa pisze:Frencher - Taką, że tutaj tunel będzie głębiej :-s Poza tym mówiło się w kontekście Euro, że w razie czego prace skupiać się będą na odcinku do Stadionu.
Jak tak, to niech sobie budują ;-) Budowa wejść/wyjść jakoś specjalnie ingerująca w ruch nie jest :arrow: prędzej spowodują utrudnienia w ruchu pieszym niż kołowym.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sie 2007, 20:37

inż. Glonojad - nie wiem z kim rozmawiałeś, ale ostatnio było wiele wersji "na pewno", które z czasem się zmieniały, sam wiesz jak funkcjonuje to miasto. A w ocenach prac mają brać także przedstawiciele ZTM-u i miasta. Do tej pory mówiło się, że w przypadku niektóych stacji metoda górnicza będzie wskazana. Zresztą jeśli metoda górnicza nie byłaby zastosowana, istnieją różne rozwiązania, by zmniejszyć utrudnienia na ziemi - w postaci różnych mostów, przekładek.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 07 sie 2007, 20:40

inż. Glonojad pisze:Niewątpliwie jednak należy stację zbudować w najlepszej możliwej lokalizacji, a do tej lokalizacji dopasować najmniej uciążliwą metodę budowy - nie odwrotnie! Bo skończymy jak z Placem Bankowym, Wilsona...
Lokalizacja jest niby zatwierdzona...

Obrazek
Frencher pisze:Budowa wejść/wyjść jakoś specjalnie ingerująca w ruch nie jest
ale przejść do wyjść jest, poza tym jeśli przestanki tramwajowe mają być przenoszone, to niewątpliwie w niektórych miejsach powstaną tam, gdzie jest jezdnia. Utrudnień nie unikniesz.

ODPOWIEDZ