O spółce PKP Intercity
Moderator: JacekM
- R-9 Chełmska
- R-9 Chełmska
Rzeczywiście. Ostatnio z Katowic jechałem za 18 złotych, ale widzę, że IC za 18 złotych to gatunek ginący niestety...
[ Dodano: 2007-09-02, 21:09 ]
[ Dodano: 2007-09-02, 21:09 ]
Za oblegalność trasy zapewne. Z Krakowa, Gdańska niezła frekwencja jest przy 25 zł, ja z Katowic za 18 złotych jechałem niemal całkowicie pustym składem...hafilip84 pisze:IC kosztuje 18 PLN, IC+ 25 PLN... Tylko nie wiem za co ze Zmorką dopłaciliśmy te 7 złotych... Bo jeśli za klimatyzację w wagonach, to mi się to wcale nie podoba...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
- R-9 Chełmska
IC Korfanty, odjazd z Katowic o 18.mariow pisze:a nie było to eurocity jakies? tam zdaje są inne stawki na miejscówki, bo chyba tak to zawsze chcą 25PLNR-9 Chełmska pisze:Rzeczywiście. Ostatnio z Katowic jechałem za 18 złotych,
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
http://www.rynek-kolejowy.pl/index.php? ... ote][b]PKP Intercity kupuje nowe wagony[/b]
PKP Intercity ogłosiła przetarg nieograniczony na zakup 30 nowych wagonów pasażerskich - poinformowała spółka w środę w komunikacie.
Przewoźnik chce kupić trzy wagony bezprzedziałowe klasy 1, trzy wagony przedziałowe klasy 1 (z czteroosobowymi przedziałami menedżerskimi), osiem wagonów bezprzedziałowych klasy 2, trzy wagony przedziałowe klasy 2 przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych, trzy wagony restauracyjne, dziesięć wagonów sypialnych (każdy z 2 przedziałami luksusowymi - łazienką, wyposażeniem audio-wideo).
Wagony mają być dostosowane do prędkości maksymalnej 200 km/h, zostaną wyposażone w pełen układ klimatyzacyjny i zamknięty, ekologiczny system WC.
Wagony sypialne, dzięki 2 kompletom wózków o zmiennym rozstawie kół, będą mogły poruszać się również po szerokim torze.
Termin składania ofert upływa 31 października bieżącego roku. Podpisanie umowy w grudniu 2007 r. pozwoli na rozpoczęcie realizacji zamówienia w styczniu 2009 r.
Przetarg jest kolejną z trzech dużych inwestycji taborowych spółki w tym roku. W czerwcu rozstrzygnięty został przetarg na modernizację 238 wagonów i rozpisane postępowanie na zakup 10 lokomotyw. Łączna kwota inwestycji Intercity zaplanowanych na ten rok to ponad 200 mln zł.
(źródło: PAP, 3 października 2007)[/quote]
http://www.rynek-kolejowy.pl/index.php?p=wiecej&id=6735
PKP Intercity ogłosiła przetarg nieograniczony na zakup 30 nowych wagonów pasażerskich - poinformowała spółka w środę w komunikacie.
Przewoźnik chce kupić trzy wagony bezprzedziałowe klasy 1, trzy wagony przedziałowe klasy 1 (z czteroosobowymi przedziałami menedżerskimi), osiem wagonów bezprzedziałowych klasy 2, trzy wagony przedziałowe klasy 2 przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych, trzy wagony restauracyjne, dziesięć wagonów sypialnych (każdy z 2 przedziałami luksusowymi - łazienką, wyposażeniem audio-wideo).
Wagony mają być dostosowane do prędkości maksymalnej 200 km/h, zostaną wyposażone w pełen układ klimatyzacyjny i zamknięty, ekologiczny system WC.
Wagony sypialne, dzięki 2 kompletom wózków o zmiennym rozstawie kół, będą mogły poruszać się również po szerokim torze.
Termin składania ofert upływa 31 października bieżącego roku. Podpisanie umowy w grudniu 2007 r. pozwoli na rozpoczęcie realizacji zamówienia w styczniu 2009 r.
Przetarg jest kolejną z trzech dużych inwestycji taborowych spółki w tym roku. W czerwcu rozstrzygnięty został przetarg na modernizację 238 wagonów i rozpisane postępowanie na zakup 10 lokomotyw. Łączna kwota inwestycji Intercity zaplanowanych na ten rok to ponad 200 mln zł.
(źródło: PAP, 3 października 2007)[/quote]
http://www.rynek-kolejowy.pl/index.php?p=wiecej&id=6735
Intercity będzie wkrótce spółką akcyjną
PKP Intercity złożyła wniosek do Krajowego Rejestru Sądowego o przekształcenie Spółki ze spółki z ograniczoną odpowiedzialnością w spółkę akcyjną. Jest to pierwszy krok na drodze do upublicznienia akcji Spółki na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych.
Wniosek, będący realizacją decyzji Ministerstwa Transportu, które w czerwcu bieżącego roku przyjęło harmonogram prywatyzacji Spółki, zawiera plan przekształcenia, sprawozdanie finansowe za osiem miesięcy 2007 r. i księgową wycenę udziałów. Wartość tych ostatnich wynosi nieco ponad 840 mln zł.
Tym samym Spółka wypełniła spoczywający na niej obowiązek formalnoprawny. Kolejnym etapem są decyzje i zgody korporacyjne – Rady Nadzorczej i Walnego Zgromadzenia udziałowców.
Proces przekształcenia mógłby się zakończyć jeszcze w grudniu tego roku, od stycznia zaś rozpoczęłyby się prace nad upublicznieniem akcji Spółki.
(źródło: PKP Intercity Sp. z o.o., 4 października 2007)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.