Warszawskie dworce i przystanki kolejowe

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 05 wrz 2007, 17:35

solaris8315 pisze:Ciekawe co z pętlą DW. ZACHODNI TUNELOWA....
Trochę ogólna ta mapka. Dworzec to ma być ten mały prostokąt. Za to ten wielokąt to tereny przeznaczone pod zabudowę ale z pozostawieniem przejazdu tunelową. Tak miało być kiedyś a czy tak zostało to nie wiem.
I przy okazji. Teren pod dworzec kolei dużych prędkości diabli wzięli.

Tm

Post autor: Tm » 05 wrz 2007, 17:49

Plesim pisze:I przy okazji. Teren pod dworzec kolei dużych prędkości diabli wzięli.
a po co taki dworzec?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
Plesim

Post autor: Plesim » 05 wrz 2007, 17:55

Tak samo widocznie stwierdzili włodarze PKP-e.

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 wrz 2007, 20:00

Ursus Północny to jest pierwszy w kolejności, ale do zamknięcia. :P
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2007, 20:03

Fikander pisze:Ursus Północny to jest pierwszy w kolejności, ale do zamknięcia. :P
Krótko: idiotyzm ](*,) Ta stacja ma wkrótce szanse przeżywać renesans. Zamiast brać się za budowę stacji co 5 metrów i w bzdurnych lokalizacjach należy spojrzeć na obecnie istniejące przystanki.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 wrz 2007, 20:07

R-11 Kleszczowa pisze:Ta stacja ma wkrótce szanse przeżywać renesans.
To jak będą ku temu przesłanki, to się ją otworzy ponownie. Chwilowo jest między polem a ruinami Ursusa i korzysta z niej może kilkadziesiąt osób na dobę, tyle ile z dwóch kursów 405 na OIPKP :P

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2007, 20:16

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Ta stacja ma wkrótce szanse przeżywać renesans.
To jak będą ku temu przesłanki, to się ją otworzy ponownie. Chwilowo jest między polem a ruinami Ursusa i korzysta z niej może kilkadziesiąt osób na dobę
:roll: na tym polu właśnie powstaje dość spore osiedle to raz =P~ . Dwa to te przesłanki zapewne już wkrótce objawią się dość poważniej. Idąc Twoim tokiem rozumowania to ja zadam jedno pytanie: po co budują stację pod Żwirki i Wigury jak będzie z niej korzystać może kilkadziesiąt osób na dobę...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 10 wrz 2007, 20:17

R-11 Kleszczowa pisze:Idąc Twoim tokiem rozumowania to ja zadam jedno pytanie: po co budują stację pod Żwirki i Wigury jak będzie z niej korzystać może kilkadziesiąt osób na dobę...
Sam się nad tym poważnie zastanawiam. :D

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 10 wrz 2007, 20:20

Fikander pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Idąc Twoim tokiem rozumowania to ja zadam jedno pytanie: po co budują stację pod Żwirki i Wigury jak będzie z niej korzystać może kilkadziesiąt osób na dobę...
Sam się nad tym poważnie zastanawiam. :D
No widzisz - wróciliśmy do punktu wyjścia: lepiej zmodernizować coś co ma w szeroko rozumianej bliskiej przyszłości przynieść efekt, niż budować stacje powstałe w ramach bzdurnych pomysłów wyborczych ](*,)
Albert Camus-"Dżuma"

chiste

Post autor: chiste » 13 wrz 2007, 12:37

Na peronie 2 dworca Środmieście zamontowano ławki. A własciwie nie ławki a zestawy kilku ażurowych siedzisk.
Identyczne siedziska zamontowano też ostatnio pod wiatą na dworcu w... Otwocku.
Wagen fahr!

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 13 wrz 2007, 13:26

MeWo, skąd pochodzi mapka?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 13 wrz 2007, 14:11

Z informacji prasowych Grupy PKP SA.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 24 wrz 2007, 16:03

PKP SA pisze:INFORMACJA PRASOWA
19.07.2007

Nowy Dworzec Zachodni w Warszawie na EURO 2012

W Warszawie przed EURO 2012 powstanie nowy Dworzec Zachodni, a jego okolica zostanie zagospodarowana nowocześnie, na europejskim poziomie. PKP S.A. zaprosiła wszystkich zainteresowanych do rokowań w celu wyłonienia inwestora dla stacji kolejowej Warszawa Zachodnia i rejonu „Czyste”, położonego na północ od niej. Inwestor ma zostać wybrany w I kwartale 2008 r. W ramach inwestycji powstanie nie tylko nowy dworzec, ale także m.in. budynki biurowo-hotelowe, powierzchnie handlowe i parkingi.

Budowa nowego Dworca Zachodniego powinna rozpocząć się na przełomie 2008 i 2009 roku, a zakończyć w roku 2010/2011. PKP S.A. ma nadzieję, że w ciągu pięciu lat – czyli do EURO 2012 – uda się wybudować dwa całkiem nowe budynki dworcowe, które zastąpią obecne, mocno wyeksploatowane hale dworców Zachodniego i Wschodniego.
W pierwszej fazie inwestycji mógłby powstać budynek biurowy, składający się z pięciu niezależnych jednostek, wraz z powierzchnią dworcową i kasami. Jako pierwsze powstałyby budynki od strony placu między dworcem PKS a tunelem do dworca PKP, następnie 3 budynki wzdłuż Alej Jerozolimskich w kierunku budynku Informatyki Kolejowej. Zgodnie z planowanym projektem, możliwa będzie budowa pięciu 9-10 kondygnacyjnych budynków połączonych wspólnym parkingiem.
Powierzchnia całkowita pojedynczego budynku może sięgnąć ok. 12 600 m kw, a powierzchnia całkowita wszystkich budynków – nawet 63 tys. m kw. Parking powinien liczyć 800 miejsc (np. 2 poziomy po 400 miejsc), jego powierzchnia to 20 tys. m kw.
W drugiej fazie mogłoby powstać zadaszenie peronów, ewentualna część handlowa i parkingi. Faza trzecia objęłaby prawdopodobnie budowę kompleksu biurowo-hotelowego po północnej stronie peronów, na działce o powierzchni co najmniej 2-3 ha. Faza czwarta powinna objąć pozostałe części terenu „Czyste”. Planowana inwestycja mogłaby polegać na budowie kompleksu biznesowego, apartamentowców, biurowców i ewentualnego hotelu. Zależeć to będzie jednak od planowanego rozwoju i przebudowy przez Urząd Miasta Warszawa ulic Kolejowej i Prądzyńskiego.

Szacuje się, że organizacja EURO 2012 w Polsce przyspieszy realizację 636 km autostrad, modernizację 1566 km linii kolejowych, rozbudowę ośmiu portów lotniczych, a także budowę lub rozbudowę sześciu stadionów sportowych w Gdańsku, Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu, Chorzowie i Krakowie. W związku z organizacją EURO 2012 w Polsce, oprócz sieci dróg i autostrad, rozbudowana zostanie również baza hotelowa i baza mieszkaniowo-usługowa. Planowana inwestycja w okolicy Dworca Zachodniego doskonale wpisuje się w te założenia.
Na terenie inwestycji istnieje bardzo dobrze rozwinięta infrastruktura techniczna, dostępne są wszystkie media. Istnieje także możliwość współpracy z PKP Energetyka w zakresie dostaw energii elektrycznej. Do terenu inwestycyjnego łatwo dojechać komunikacją miejską, a także samochodem. Skomunikowanie może być jeszcze lepsze po zatwierdzeniu przez Urząd Miasta Warszawy planów przedłużenia Trasy łazienkowskiej do ul. Kasprzaka w postaci wiaduktu nad torami, pomiędzy budynkiem Informatyki Kolejowej a budynkiem EuroCenter.
Przed EURO 2012 planowana jest także poprawa wyglądu Dworca Centralnego. Pod uwagę jest poważnie brana budowa nowego Dworca Centralnego. Jest ona jednak uzależniona od kilku czynników, m.in. wyników zleconej przez PKP ekspertyzy, mającej ocenić podłoże obecnego dworca. Budowa nowego zależy też od tempa budowy: Dworca Zachodniego, Dworca Wschodniego i Dworca Gdańskiego, które przejmą ruch pasażerski, by odciążyć Dworzec Centralny i umożliwić jego budowę na nowo. Dopiero po przebudowie tych dworców mogłaby rozpocząć się budowa nowego Dworca Centralnego, najwcześniej w połowie 2009 r.
Wstępne wyniki Grupy PKP S.A. za I półrocze 2007 r. wskazują, że w tym czasie z przejazdów skorzystało 110,8 mln pasażerów i przewieziono 76,9 mln ton ładunków.
W latach 2007-2012 ze środków PKP, Unii Europejskiej, budżetu państwa i prywatnych inwestorów 5,5 mld euro ma być przeznaczone na budowę linii kolejowych, 1,5 mld zł – na budowę dworców kolejowych i 1,2 mld euro na modernizacje taboru.
Załączniki
Zach.JPG
Zach2.JPG
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 25 wrz 2007, 0:42

:arrow: A to ciekawe z tym tunelem na przedłużeniu Grzymały-Sokołowskiego.
Rysunek mógłby być jednak bardziej szczegółowy, z pętlami autobusowymi itp.

Awatar użytkownika
MZ
Słońce Radomia
Kontakt:

Post autor: MZ » 09 paź 2007, 1:01

:arrow: Bardzo cenna inicjatywa. Paski pomogą zauważyć schody nie tylko niedowidzącym.
GW pisze:Jaskrawe taśmy na dworcu

Agnieszka Pochrzęst, ostatnia aktualizacja 2007-10-07 23:27

Ponad 1,2 tys. metrów jaskrawo żółtej i czarnej taśmy rozklejono w sobotę na schodach Dworca Centralnego w przejściach podziemnych wokół niego. Dzięki temu łatwiej będą się tu mogły poruszać osoby niedowidzące.

Kontrastowe taśmy naklejało prawie 50 wolontariuszy z Polski i całego świata biorących udział w międzynarodowej konferencji i warsztatach, które przez ostatnie dni odbywały się w Warszawie. Żółto-czarne pasy na schodach w holu głównym dworca w ramach akcji "Tak! Pomagam" naklejała Katarzyna Koper, wolontariuszka z Warszawy, która na co dzień pracuje w firmie udzielającej pożyczek.

- Jako wolontariuszka działam od półtora roku. To ogromna frajda - mówi Katarzyna Koper. - Staram się z innymi dzielić moją widzą z dziedziny komunikacji i kontaktów międzyludzkich, bezpłatnie uczę języka angielskiego. Robię także szkolenia dla stowarzyszeń.

Oznakować pierwsze i ostatnie schodki pomagali także modelki i modele.

- Gdy rzuciłam hasło, że można pomóc w oznakowaniu Dworca Centralnego, spontanicznie zgłosiło się dziesięć osób - opowiada Monika Smolicz, właścicielka agencji modelek Rebel Models, która w sobotę też pomagała w wielkim oklejaniu dworca. - Modelki są kojarzone głównie z urodą i łatwym życiem, a przecież wiele z nich angażuje się w działalność charytatywną. Myślę, że fajnie, że w taką działalność angażują się również bardzo młode dziewczyny, dopiero zaczynające karierę.

Jarosław Gniatkowski, prezes zarządu Okręgu Mazowieckiego Polskiego Związku Niewidomych, podkreślał, że taśmy w ostrzegających barwach umieszczone na pierwszym i ostatnim schodku ułatwią poruszanie się nie tylko osobom niedowidzącym.

- Gdy ktoś ma kłopoty ze wzrokiem, schody zlewają mu się - mówi Gnatkowski. - Dzięki tym taśmom będą lepiej widoczne. Myślę, że oznakowanie ułatwi życie nie tylko osobom niedowidzącym, ale także widzącym, zabieganym turystom i podróżnikom.

Obrazek
Dzięki takim taśmom na Centralnym niedowidzący łatwiej dostrzegą schody
Fot. Aleksander Prugar / AG

ODPOWIEDZ