http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4524668.htmlGW pisze:
Kierowcy autobusów dostaną 470 zł podwyżki
śmik, 2007-09-26, ostatnia aktualizacja 2007-09-27 09:39
Ratusz porozumiał się ze związkami zawodowymi w sprawie podwyżek płac dla kierowców i pracowników Tramwajów Warszawskich
Podwyżki mają m.in. powstrzymać exodus kierowców z Miejskich Zakładów Autobusowych. W spółce brakuje pracowników, którzy nie chcą siadać za kierownicę autobusu za niskie wynagrodzenie (ok. 1,5 tys. zł dla początkującego kierowcy).
Kłopoty kadrowe doprowadziły już do cięć w rozkładach jazdy. Teraz jest szansa na poprawę sytuacji. W trakcie rozmów związkowców z wiceprezydentem Jackiem Wojciechowiczem i szefami miejskich spółek przewozowych ustalono wysokość podwyżek.
Pracownicy MZA dostaną 470 zł brutto, a Tramwajów Warszawskich 400 zł. Wprawdzie związki zawodowe liczyły na więcej, ale przyjęły do wiadomości, że na razie jest to niemożliwe. Podwyżki zapewne zadowolą już zatrudnionych w Miejskich Zakładach Autobusowych i Tramwajach Warszawskich. Nie wiadomo, jednak czy skłonią do przyjścia do spółki nowych kierowców i motorniczych.
Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Quo vadis, MZA?
kurcze, to w koncu kierowca busu w mza zarabia ile? Bo wszedzie widzialam plakaty ze "co najmniej 1800zl na reke + premie". Na forum czytam, ze 1200 albo 1500
Apropo marnowania pieniedzy - miasto sfinansowalo kursy na prawko D dla bezrobotnych. Z czego zdecydowana wiekszosc przychodzi tylko po to, by nie stracic zasilku (przy mnie facet zagadywal do kierownika osrodka szkolenia "pan mi napisze zaswiadczenie, ze ja tu na liscie jestem":P) a ci co robia prawko bo chca, pracuja chwile i zmywaja sie na zachod. Ale na podwyzki dla kierowcow to juz sepia... ech
Apropo marnowania pieniedzy - miasto sfinansowalo kursy na prawko D dla bezrobotnych. Z czego zdecydowana wiekszosc przychodzi tylko po to, by nie stracic zasilku (przy mnie facet zagadywal do kierownika osrodka szkolenia "pan mi napisze zaswiadczenie, ze ja tu na liscie jestem":P) a ci co robia prawko bo chca, pracuja chwile i zmywaja sie na zachod. Ale na podwyzki dla kierowcow to juz sepia... ech
- R-9 Chełmska
Skargi przychodzą na pracowników wszystkich zajezdni... Wyobraź sobie, że pewien mieszkaniec Mokotowa wysłął do ZTMu skargę na R-1. Straszne, nie? ZTM ma się do skargi ustosunkować i sprawę wyjaśnić. Tak trzymać R-1...  ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32
Gdybyś wiedział ile tego napływa, i ile jest odsyłane tylko w skali miesiąca, to byś wiedział o co mi chodzi.R-9 Chełmska pisze:Skargi przychodzą na pracowników wszystkich zajezdni... Wyobraź sobie, że pewien mieszkaniec Mokotowa wysłął do ZTMu skargę na R-1. Straszne, nie? ZTM ma się do skargi ustosunkować i sprawę wyjaśnić. Tak trzymać R-1...
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
- R-9 Chełmska
Skoro to są takie niewyobrażalne ilości, to dlaczego piszesz o jednej konkretnej, do tego nie podając szczegółów? Zresztą powątpiewam w te twoje rewelacje, gdyż wg statystyk ZTM kilka miesięcy temu miesięczny ranking wygrała zajezdnia R-1 Woronicza, a wtedy skarg wpłynęło bardzo mało, na inne zakłady w takim razie jeszcze mniej...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
-
jacek
- Zbanowany
Czy tak podwyzka napewno poprawi sytuacje?inż. Glonojad pisze:Podobno na spotkaniu u Wojciechowicza związki z MZA wytargowały 470 PLN podwyżki
Czy, aby już nie jest za pózno,aby uniknąc podobnych sytuacji
dzidek pisze:Kolejne rekordy w MZA Dziś sama R10 potrzebowała 32 kierowców ! Z pomocą przyszła Redutowa choć niewiele zaoferować mogła ponieważ radowała Kleszczową , której 9 kierowców brakowało
Nie oszukujmy się... To co zaproponowano kierowcom jedynie zatrzyma składanie kolejnych wymówień a nie spowoduje większego zainteresowania ludzi pracą w MZA.jacek pisze:Czy tak podwyzka napewno poprawi sytuacje?inż. Glonojad pisze:Podobno na spotkaniu u Wojciechowicza związki z MZA wytargowały 470 PLN podwyżki
Czy, aby już nie jest za pózno,aby uniknąc podobnych sytuacjidzidek pisze:Kolejne rekordy w MZA Dziś sama R10 potrzebowała 32 kierowców ! Z pomocą przyszła Redutowa choć niewiele zaoferować mogła ponieważ radowała Kleszczową , której 9 kierowców brakowało
Tym bardziej, że w MZA mówi się o tym, że prawdopodobnie podwyżki nie wyniosą tyle ile obiecano a trochę mniej...
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie wiem, jak w MZA, ale w TW moim zdaniem powinna. Aczkolwiek ZZ tradycyjnie protestują przed próbą podzielenia jej pomiędzy pensję zasadniczą a premię (ZZ są bowiem tradycyjnie przeciwne nagradzaniu za dobrą jakość pracy).jacek pisze:Czy tak podwyzka napewno poprawi sytuacje?inż. Glonojad pisze:Podobno na spotkaniu u Wojciechowicza związki z MZA wytargowały 470 PLN podwyżki
Po ostatnich przypadkach przyznawania premii (niezgodnie z regułami ich przyznawania) przez mojego kierownika muszę się zgodzić z ZZ.inż. Glonojad pisze:Aczkolwiek ZZ tradycyjnie protestują przed próbą podzielenia jej pomiędzy pensję zasadniczą a premię (ZZ są bowiem tradycyjnie przeciwne nagradzaniu za dobrą jakość pracy).