515 - co dalej z tą linią?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 02 lis 2007, 22:06

R-11 Kleszczowa pisze:Wiatraczna - Kolonia.
Ee. Myślałem, że Mokry Ług- Wiatraczna
R-11 Kleszczowa pisze:W sumie skoro z Rembertowa byłoby na Ostrą 515 to 143 mogłoby jechać Płowiecką, Grochowską. Słusznie...
A widzisz. :P
R-11 Kleszczowa pisze:Niektórzy będą zazdrośni
=P~ Ich sprawa. :D

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 02 lis 2007, 22:07

R-11 Kleszczowa pisze:143 powinno pojechać z Kolonii na Wiatraczną bezapelacyjnie. Może więc 168 skrócić na Witolin, 143 od Marsa skierować Ostrobramską, Zamieniecką i Grochowską, 343 przez Wygodę, a 408 + 515 z Kolonii na obwód przez Trasę Łazienkowska :-k
Ja tak walczyłem o cokolwiek za Płowiecką w zamian za 143, mam teraz 168, a Ty chcesz i to zabrać? Nie znam Cię Kleszczu!
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lis 2007, 22:10

PiotrekP pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Wiatraczna - Kolonia.
Ee. Myślałem, że Mokry Ług- Wiatraczna
Jeśli byłoby bardziej potrzebne tamże to nie widzę przeciwwskazań.
PiotrekP pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:W sumie skoro z Rembertowa byłoby na Ostrą 515 to 143 mogłoby jechać Płowiecką, Grochowską. Słusznie...
A widzisz. :P
Widzę.
PiotrekP pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:Niektórzy będą zazdrośni
=P~ Ich sprawa. :D
:D
R-9 Chełmska pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:143 powinno pojechać z Kolonii na Wiatraczną bezapelacyjnie. Może więc 168 skrócić na Witolin, 143 od Marsa skierować Ostrobramską, Zamieniecką i Grochowską, 343 przez Wygodę, a 408 + 515 z Kolonii na obwód przez Trasę Łazienkowska :-k
Ja tak walczyłem o cokolwiek za Płowiecką w zamian za 143, mam teraz 168, a Ty chcesz i to zabrać? Nie znam Cię Kleszczu!
Całotygodniowe 401 :> Na Ostrobramską nadal miałbyś 168, na Płowiecką 5xx :>
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 02 lis 2007, 23:31

nie twórzmy już 3xx nie lubie ich :)

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 lis 2007, 10:20

Robert 514 pisze:nie twórzmy już 3xx nie lubie ich :)
Wyrzućmy Bułgarię z UE - nie lubię jej.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 03 lis 2007, 10:25

Bywa.
Jednak teraz jest strasznie mocne 145 przez Wygodę na Wiatrak, to 343 byłoby zbędne... Gocław?
A 168 chyba się już nie zmieści na Witolinie. :neutral:

Robert 514

Post autor: Robert 514 » 03 lis 2007, 11:15

mocne dwie linie z Wesołej i kolejne dwie z Rembertowa (Starego) wystarczą bo zrobimy w końcu kilkanaścielinii o marnej czestotliwości

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 lis 2007, 11:50

R-11 Kleszczowa pisze:
Wyrzućmy Bułgarię z UE - nie lubię jej.
Kleszczu, nie trolluj [-X

Ja też nie lubię linii 3XX, a co? Ale ja mam uzasadnienie: otóż na pewno sprawdzają się tam, gdzie są odcinkowym wzmocnieniem linii 1XX, ale jestem ich wrogiem tam, gdzie tworzą połączenia unikalne, rzekomo w DS niepotrzebne (to samo zresztą dotyczy linii 4XX). Uważam, że jasność układu komunikacyjnego powinna polegać także na stałości połączeń, a te faktycznie niepotrzebne w DS (jak dawne 381) byłyby tylko wąskim marginesem.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 03 lis 2007, 12:58

Dokładnie. A jeśli jakiekolwiek unikalne połączenia tworzyć, to całodzienne, nie tylko szczytowe.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Rosa

Post autor: Rosa » 03 lis 2007, 14:24

Jarek pisze:
pawcio pisze:Zacznę od 515 omijającego Gocław. Muchowóz jak ta lala.
emdegger pisze:515? Muchowóz jak ta lala. Ooops, ktoś to już napisał.
Nazgul pisze:Już widzę te potoki z Rembertowa czy Marysina na TS Utrzymywanie całotygodniowego pośpiecha w tej relacji pozbawione jakichkolwiek logicznych podstaw, bo 95% pasażerów z wymienionych przez Ciebie okolic podróżuje jednak na TŁ, do centrum lub na Grochów.
515 przez TS na pewno będzie frekwencyjnie słabsze
Z symulacji wychodzi akurat coś dokładnie innego - wzrost potoku w szczycie porannym o jakieś 400 osób/h w przekroju. Czyżby to było tak wbrew zdrowemu rozsądkowi? Obecnie nie ma linii zapewniającej dojazd z węzła Płowiecka przez Siekierę na Mokotów. 143 za bardzo kręci, ludzie wsiadają w 5xx i jadą do Metra. Sam rembertów musi zaliczyć 3 "ucha": Wygoda, Gocław, Stegny. A 143 i tak ich nawet do metra nie dowiezie. Tak więc grubo się mylicie, Panowie!
Przeczytajcie sobie jeszcze raz pierwsze dwie strony tematu.
WSZYSTKIE zastrzeżenia dotyczące braku pasażerów w linii na TS się potwierdzily. Ciekaw jestem co te symulacje dokladnie pokazywały i skąd Ci ludzie się mieli brać w tym autobusie biorąc pod uwage że ta linia ma 2 dobre przystanki po prawej stronie Wisly (Goclaw i Plowiecka) i 2 po lewej stronie (Witosa i Nowoursynowska, potem już bardziej oplacalna jest jazda do metra).
Uważam że jeśli już cos robic i jakos ratować to ją po prostu zamienić na zwyklaka. Widac ludziom bardziej potrzebna jest linia pokroju 112 czy 186. To cos potrzebuje pasażerów a pasażerowie niestety przystanków na ktorych by mogli wsiadać.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 03 lis 2007, 15:50

189 Niedźwiadek - Marysin, 516 Cm. Wolski - Sadyba? :-k
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Andrzej

Post autor: Andrzej » 03 lis 2007, 15:53

Ciekawa była koncpecja 143 z Kolonii do stacji Rembertów jak 196 (koord.), a dalej Marsa, ..., do Wiatracznej. Sugerowana wtedy dla 143 częstotliwość 20/30/30 przy korzystnym dla Wygody i Rembertowa utrzymaniu nowego 168 nie jest przegięciem. Rembertów musi mieć wreszcie jakieś cięcia.
R1+R2
R3+R7
R8+R9

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 lis 2007, 16:17

Bastian pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Wyrzućmy Bułgarię z UE - nie lubię jej.
Kleszczu, nie trolluj [-X
Oj bo mnie denerwuje takie pisanie. Jeśli już ktoś przedstawia jakąś teorię to niech oprze ją na bardziej merytorycznych argumentach.
Bastian pisze:189 Niedźwiadek - Marysin, 516 Cm. Wolski - Sadyba? :-k
Ciekawe :-k aczkolwiek 189 to by było okropnie poopóźniane - bardziej niż 401, a 516 przystanki, które omijałoby na północ od Ryżowej i tak ominęłoby stojąc w korku.
Fikander pisze:Dokładnie. A jeśli jakiekolwiek unikalne połączenia tworzyć, to całodzienne, nie tylko szczytowe.
Tak. Czasem 3xx unikalne mogłoby IMO istnieć - np. realizując połączenia do miejsc użyteczności publicznej, które nie są czynne w dni wolne.
Andrzej pisze:
Ciekawa była koncpecja 143 z Kolonii do stacji Rembertów jak 196 (koord.), a dalej Marsa, ..., do Wiatracznej. Sugerowana wtedy dla 143 częstotliwość 20/30/30 przy korzystnym dla Wygody i Rembertowa utrzymaniu nowego 168 nie jest przegięciem. Rembertów musi mieć wreszcie jakieś cięcia.
W zasadzie :-k Wygoda nie traciłaby dogodnego dojazdu w ciąg Ostrobramskiej :-k (chociaż może się wygodnie przesiadać przy Rekruckiej :roll: )
Albert Camus-"Dżuma"

ness

Post autor: ness » 03 lis 2007, 16:55

WSZYSTKIE zastrzeżenia dotyczące braku pasażerów w linii na TS się potwierdzily. Ciekaw jestem co te symulacje dokladnie pokazywały i skąd Ci ludzie się mieli brać w tym autobusie biorąc pod uwage że ta linia ma 2 dobre przystanki po prawej stronie Wisly (Goclaw i Plowiecka) i 2 po lewej stronie (Witosa i Nowoursynowska, potem już bardziej oplacalna jest jazda do metra).
Uważam że jeśli już cos robic i jakos ratować to ją po prostu zamienić na zwyklaka. Widac ludziom bardziej potrzebna jest linia pokroju 112 czy 186. To cos potrzebuje pasażerów a pasażerowie niestety przystanków na ktorych by mogli wsiadać.
A jakie wazne przystanki po prawej stronie Wisly zyskalaby ta linia, bo zaden nie przychodzi mi do glowy.
Czy moze jakies wazne ZP w lewobrzeznej czesci TS?

Przystanki to nie jest problem.
Problem to sa przesiadki z ciagu Plowieckiej i korzysc czasowa jaka z nich wynika.
A ta jest w najlepszym wypadku zerowa, jesli nie ujemna...

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 03 lis 2007, 16:57

ness pisze:

Problem to sa przesiadki z ciagu Plowieckiej i korzysc czasowa jaka z nich wynika.
Korzyść czasowa i szeroko pojmowana dogodność tych przesiadek.
Albert Camus-"Dżuma"

ODPOWIEDZ