Komunikacja podmiejska
Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Czemu nie. Myślę, że wspólnymi siłami stworzylibyśmy nawet ciekawą i wcale nie najgorszą ustawę.pawcio pisze:Piszemy projekt ustawy o transporcie zbiorowym?
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
ZTM nie usiało nawet by nazwy zmieniać.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pleonazm
Jest to samo, poza tym zmiana z ZTM (zetteem) na ZTA (zettea) jest trudniejsza w wymowie i nienaturalna do odmiany w mowie potocznej.
Z ZTM-u, ZTM-owi, ZTM-owe
a z ZTA? Nic sie nie da odmienić.
No ale nazwa to nie wszystko.
Nie wiem czy ZTM wpływa na TW, ale one to maja najbardziej kolory tabor w warszawie, co tramwaj to inne malowanie.
Z drugiej strony można robi linie w kształcie Literek "L" Jeden kraniec w warszawie drugi kraniec wspólny dla innej linii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Pleonazm
Jest to samo, poza tym zmiana z ZTM (zetteem) na ZTA (zettea) jest trudniejsza w wymowie i nienaturalna do odmiany w mowie potocznej.
No ale nazwa to nie wszystko.
Nie wiem czy ZTM wpływa na TW, ale one to maja najbardziej kolory tabor w warszawie, co tramwaj to inne malowanie.
Z drugiej strony można robi linie w kształcie Literek "L" Jeden kraniec w warszawie drugi kraniec wspólny dla innej linii.

- Bastian
- Sułtan Maroka
Coś Waść zaczynasz ostatnio bredzić. Malowanie (prócz PES) jest dosyć jednolite, za to wiele tramwajów jest oklejonych reklamami. Na autobusach obecnie reklam na całym pojeździe się nie stosuje (a pamiętam jeszcze całe liliowe ikarusy w "barwach" MilkiRyoga pisze:Nie wiem czy ZTM wpływa na TW, ale one to maja najbardziej kolory tabor w warszawie, co tramwaj to inne malowanie.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Dość jednolite?Bastian pisze:Coś Waść zaczynasz ostatnio bredzić. Malowanie (prócz PES) jest dosyć jednolite,
105N - bordowo-czerwono-wiśniowe. Jeden kolor. Drzwi żółte.
105N2k - bardziej żółte niż czerwone. Z czerwonym szlaczkiem...
123N - podobnie jak 105N2k - tyle ze ciemniejsze szyby.
120N - zupełnie inaczej. I teraz jeszcze pozostałe 5 sztuk ma być inaczej malowane.
Raz jest żółto, raz czerwono

Coś Panowie chyba zeszli z tematu, tramwajów w komunikacji podmiejskiej póki co nie mamy...Ryoga pisze:Dość jednolite?Bastian pisze:Coś Waść zaczynasz ostatnio bredzić. Malowanie (prócz PES) jest dosyć jednolite,
105N - bordowo-czerwono-wiśniowe. Jeden kolor. Drzwi żółte.
105N2k - bardziej żółte niż czerwone. Z czerwonym szlaczkiem...
123N - podobnie jak 105N2k - tyle ze ciemniejsze szyby.
120N - zupełnie inaczej. I teraz jeszcze pozostałe 5 sztuk ma być inaczej malowane.
Raz jest żółto, raz czerwono
- Bastian
- Sułtan Maroka
"Tramwajem za miasto"?

Wytnę to po prostu nieco później do śmieci, nie ma to wartości koniecznie potrzebnej do przekazania potomności
Proszę więc o powrót do tematu
Wytnę to po prostu nieco później do śmieci, nie ma to wartości koniecznie potrzebnej do przekazania potomności
Proszę więc o powrót do tematu
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Tylko to było przed powstaniem ZTM (linie 250, 251).Sadek pisze:Było jeszcz 250 i 251 w Otwocku. Też cała trasa poza granicami Warszawy.Bastian pisze:Bodajże statut na takie linie nie pozwala.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
Albert Camus-"Dżuma"
- Bastian
- Sułtan Maroka
Właśnie. Dawniej takie linie mogły funkcjonować, obecnie nie mogą. Co nie musi oznaczać, że to dobrze.
- humptyangel
- Kontakt:
nigdzie nie jest w statucie ZTM, że nie może on prowadzić lini eksterytorialnych! Już kiedyś szukałem i cytowałem w tej sprawie ww. dokument.
[ Dodano: 2007-11-15, 16:46 ]
O, znalazłem-statut ZTM
http://www.ztm.waw.pl/bip/1391_2005.pdf
Czy gdzieś jest to tu napisane? Niee
[ Dodano: 2007-11-15, 16:49 ]
PS po co zmieniać ZTM na ZTA? ZTM=Zarząd Transportu Metropolitalnego. I logo zostanie to samo, co nie daje kosztów bezsensowej wymiany naklejek etc...
[ Dodano: 2007-11-15, 16:46 ]
O, znalazłem-statut ZTM
Czy gdzieś jest to tu napisane? Niee
[ Dodano: 2007-11-15, 16:49 ]
PS po co zmieniać ZTM na ZTA? ZTM=Zarząd Transportu Metropolitalnego. I logo zostanie to samo, co nie daje kosztów bezsensowej wymiany naklejek etc...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- MeWa
- Cukiereczek
powiedziałbym, że to akurat najsłabszy ze wszystkich argumentów.Ryoga pisze: Jest to samo, poza tym zmiana z ZTM (zetteem) na ZTA (zettea) jest trudniejsza w wymowie i nienaturalna do odmiany w mowie potocznej.
A brak odmiany i tak raczej na korzyść działa, bo czasem załamaś się można jak ludzie radzą sobie ze skrótowcami...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- MeWa
- Cukiereczek
"Obszarem działania jest Warszawa i, na podstawie odrębnych porozumień międzygminnych, gminy sąsiadujące z Warszawą."humptyangel pisze: O, znalazłem-statut ZTM
Czy gdzieś jest to tu napisane? Niee![]()
Zależy jak to rozumieć
Zresztą chyba w przejazdach międzypowiatowych to i tak wypowiedzieć się muszą władze wojewódzkie.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"