Fakt.Tm pisze:pewnie chodzi o Dzielna
Nie skojarzylem
Moderator: Wiliam
O ile dobrze pamiętam, chodziło o likwidację DYREKCJI FSO, rozważeniu likwidacji BUDZYŃSKIEJ-TYLICKIEJ (tu rekomendacja była wariantowa, bo bardzo rosła odległość międzyprzystankowa, a opracowanie zakładało ostre cięcia w liniach autobusowych). ZTM niestety nie zajął stanowiska w ogóle w sprawie. Podobno uznali, że zbyt mały zakres cięć zaproponowano i dlatego nie przeprowadził żadnego (SIC!).Tm pisze:to znaczy?inż. Glonojad pisze:(tzn. o likwidacji dwoch i scaleniu dwóch innych w jeden
Moim zdaniem w obu przypadkach jest około 150 metrów.to przystanki w kierunku Śródmieściu i Mokotowa za skrzyżowaniem, a zamiast przystanku na Ochotę ten przy metrze - odległość od placu jeszcze mniejsza niż w odwrotną stronęinż. Glonojad pisze:Oj, nie wiem - funkcja przesiadki między tramwajami chyba jest przyćmiona przez obecność metra, a do przesiadek z TŁ z kolei jest para przystanków MARSZAŁKOWSKA - PLAC ZBAWICIELA 04. Pytanie, co z przystankiem 03.
To raczej nie przejdzie - skoro nawet czerwone na dole stają? Naprawdę uważasz, że z tej przesiadki nikt nie korzysta?no własnie - TŁ out
Niestety, mam problemy z podobnymi nazwami - przy czym kryteria podobieństwa są u mnie czasem bardzo dziwne (np. myląs mi się skrzyżowania Powstańców Śl. z Conrada i z Broniewskiego).ness pisze:Fakt.Tm pisze:pewnie chodzi o Dzielna
Nie skojarzylem
Tyle, że wtedy będziesz miał odległości w rodzaju 350 - 1200, to raz. Dwa, że wszystko, co jest na pożarowej, jest w strefie dojścia do BUDOWLANEJ i będzie tam naturalnie ciążyło, szczególnie (ale nie tylko) po odpaleniu trasy tramwajowej na Krasińskiego (więcej połączeń, w tym do św. Metra).solaris8315 pisze:Ja bym wywalił Staniewicką a nie Pożarową.inż. Glonojad pisze:POŻAROWA - ograniczona wymiana pasażerów (zwłaszcza w porównaniu z liczbą pasażerów wyjeżdżających z Bródna), jednostronne zagospodarowanie częściowo magazynowo - składowe, odległość do sąsiedniego przystanku ok 320 metrów - przy czym na przystanku tym kursować będzie tramwaj szybki po Trasie Krasińskiego.
Kickiego wobec braku sprzeciwów wpisuję i uzasadniam - proszę o uwaginess pisze: Z niewymienionych imo Kickiego OUT i moze Wybrzeze Helskie.
Zawsze można coś postawić pośrodku między Pożarową a Staniewickąinż. Glonojad pisze:Tyle, że wtedy będziesz miał odległości w rodzaju 350 - 1200, to raz. Dwa, że wszystko, co jest na pożarowej, jest w strefie dojścia do BUDOWLANEJ i będzie tam naturalnie ciążyło, szczególnie (ale nie tylko) po odpaleniu trasy tramwajowej na Krasińskiego (więcej połączeń, w tym do św. Metra).solaris8315 pisze:Ja bym wywalił Staniewicką a nie Pożarową.
?
Jedynie dla ścisłości: to nie jest Powstańców Śląskich, od Gen. Maczka jest już Al. Reymontainż. Glonojad pisze: Niestety, mam problemy z podobnymi nazwami - przy czym kryteria podobieństwa są u mnie czasem bardzo dziwne (np. myląs mi się skrzyżowania Powstańców Śl. z Conrada i z Broniewskiego).![]()
Jakoś mnie ten pomysł, przypominając sobie zagospodarowanie, nie przekonuje...solaris8315 pisze:Zawsze można coś postawić pośrodku między Pożarową a Staniewicką
Tłumacz ludziom uczącym się w szkole przy Pożarowejsolaris8315 pisze:Zawsze można coś postawić pośrodku między Pożarową a Staniewicką
Do Budowlanej jest blisko - gdyby szkoła nie była przy ulicy, tylko w głębi, nikt by na 300 metrów dojścia nie pomstował. Liczba uczących się w tej szkole w porównaniu z liczbą podróżujących z Bródna jest zapewne pomijalna; jeśli nie zdecydujemy się na cięcie takich przystanków, to możemy zapomnieć o jakimkolwiek przyspieszaniu czegokolwiekIkarus 5780 pisze: Tłumacz ludziom uczącym się w szkole przy Pożarowej.
Masz rację, ja przychylam się do projektu Szamota, z wywaleniem Parku Traugutta, Na odcinku Gdański - Bródno powinny polecieć IMHO : Park Traugutta, Wybrzeże Helskie (Most Gdański nie, bo troche osób przesiada się chociażby z 185, a odcinek od Bonifraterskiej do Starzyńskiego byłby za duży (licząc zakładane wywalenie przeze mnie wybrzeża), dalej Namysłowska, Staniewicka, Pożarowa, (tu się przychylam, jest przecież 416 i 176), dalej czasami myślę o Bolesławickiej, bo z tym przystankiem to też żarty. I chyba tyle, co prawda jeszcze jest przystanek Poborzańska chyba ze 150 metrów za Rembielińską, ale tam sporo osób wsiada i wysiada z osiedli, więc ten powinien zostać. I chyba wszystko, nie wspominając o Faradaya, ale tak myśląc pętla powinna być przy Odlewniczej, (bo na pętli Żerań Wschodni dosłownie kilka razy na dzień przewinie się kilku pracowników Coca Coli i okolicznych i wszystko).inż. Glonojad pisze:Do Budowlanej jest blisko - gdyby szkoła nie była przy ulicy, tylko w głębi, nikt by na 300 metrów dojścia nie pomstował. Liczba uczących się w tej szkole w porównaniu z liczbą podróżujących z Bródna jest zapewne pomijalna; jeśli nie zdecydujemy się na cięcie takich przystanków, to możemy zapomnieć o jakimkolwiek przyspieszaniu czegokolwiekIkarus 5780 pisze: Tłumacz ludziom uczącym się w szkole przy Pożarowej.
byłoby bliżej - przystanek MP 04(w stronę Ochoty) niemal stykałby sie z przeniesionym przystankiem PZinż. Glonojad pisze:Moim zdaniem w obu przypadkach jest około 150 metrów.
to wszystko jest ze sobą powiązane - przystanek przy PZ za skrzyżowaniem w stronę Mokotowa byłby na tyle blisko, że zastąpiłby ten nad TŁinż. Glonojad pisze:To raczej nie przejdzie - skoro nawet czerwone na dole stają? Naprawdę uważasz, że z tej przesiadki nikt nie korzysta?![]()
biorąc pod uwagę ich lokalizacje całkiem sporo osób z nich korzysta(podobnie Most Gdański), ale 103 i 127 bez problemu zastąpią tramwajeinż. Glonojad pisze:Możemy o Wybrzeżu Helskim pogadać?
Jak uzasadnisz jego funkcjonowanie w DP w świetle ww obliczeń?Solaris U10 pisze:Na dobry początek ten przystanek powinien obowiązywać tylko w DP, bo w weekendy parking jest nieczynny
Jest tylko drobny problem - nie zmieścisz przystanków za skrzyżowaniem w obecnym ukłądzie torowo - drogowym.Tm pisze:byłoby bliżej - przystanek MP 04(w stronę Ochoty) niemal stykałby sie z przeniesionym przystankiem PZinż. Glonojad pisze:Moim zdaniem w obu przypadkach jest około 150 metrów.to wszystko jest ze sobą powiązane - przystanek przy PZ za skrzyżowaniem w stronę Mokotowa byłby na tyle blisko, że zastąpiłby ten nad TŁinż. Glonojad pisze:To raczej nie przejdzie - skoro nawet czerwone na dole stają? Naprawdę uważasz, że z tej przesiadki nikt nie korzysta?![]()
no fakt, można to było zrobić podczas remontu ulicy, teraz byłoby ciężkoinż. Glonojad pisze:Jest tylko drobny problem - nie zmieścisz przystanków za skrzyżowaniem w obecnym ukłądzie torowo - drogowym.
Moim zdaniem okres próby dla PnR już się skończył - nie ma sensu zatrzymywać tysięcy pasażerów tramwaju dla dziesięciu samochodów.Solaris U10 pisze:Nie widzę uzasadnienia oprócz "ideologicznego" (co to za P&R, z którego trzeba 5 minut do tramwaju iść). Dlatego też zaproponowałem usunięcie go w DŚ z czym, jak sądzę, nie powinno być problemu.inż. Glonojad pisze:Jak uzasadnisz jego funkcjonowanie w DP w świetle ww obliczeń?![]()
Dlatego uważam, że działaniem "na dziś" jest skasowanie przystanku przed placem na Nowowiejskiej, do dyskusji jest przystanek przy Berlinie, natomiast na przestawanie przystanków jest już po prostu za późno.Tm pisze:no fakt, można to było zrobić podczas remontu ulicy, teraz byłoby ciężkoinż. Glonojad pisze:Jest tylko drobny problem - nie zmieścisz przystanków za skrzyżowaniem w obecnym ukłądzie torowo - drogowym.