w sumie jesli juz to mogliby i dalej wzdłuz Klaudyny pociagnac a zpod Lasek Bielański. Linie autobusowe na osiedla marymonckie stałyby sie wówczas zbedne (z wyjatkiem np jednej wzdluz Podlesnej)alojzy pisze:osiedle Ruda,
Nowe trasy tramwajowe
Moderator: Wiliam
Klucz w tkwi nie w ich ilości, ale wielkościemdegger pisze:Samo osiedle Potok to aż 12 bloków,
Obecnie 36 kończy trasę po środku osiedla, zdecydowanie za wcześnie.
Nie wspominając o umożliwieniu im bezpośredniego dojazdu do centrum...
I wzdłuż Gwiaździstejmariow pisze:Linie autobusowe na osiedla marymonckie stałyby sie wówczas zbedne (z wyjatkiem np jednej wzdluz Podlesnej)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A wręcz na początku.geograf pisze: Klucz w tkwi nie w ich ilości, ale wielkości
Obecnie 36 kończy trasę po środku osiedla
Tak w zasadzie, to prawie każdą końcówkę, zwłaszcza historyczną, wypadałoby by pociągnąć:
- Marymont do Rudej,
- Cm. Wolski do Olbrachta albo PnR Połczyńska.
- Okęcie do Reala a w perspektywie Janek,
- Gocławek co najmniej do Węzła im. Płowieckiej,
- Stalową do Tesco/R-13 albo nawet Targówka,
- Służewiec na Ursynów a w perspektywie do Piaseczna,
- Żerań do Tarchomina
- Kawęczyńską do Ząbek
W zasadzie prawidłowo to jest ulokowane Koło, Nowe Bemowo, Os. Górczewska (ale już przebieg przez Jelonki umiarkowanie udany), Młociny, Żerań Wschodni i większość pętli "pośrednich" (chociaż AWF mógłby być przy szpitalu, mogłoby coś tam dalej kończyć, Banacha powinna być na Szczęśliwicach, a Piaski na Chomiczówce
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Rudyinż. Glonojad pisze:- Marymont do Rudej
Wyścigi, jak rozumiem. A Służewiec - Obrzeźną do Bokserskiejinż. Glonojad pisze:- Służewiec na Ursynów a w perspektywie do Piaseczna
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ty o zupie, ja o...Bastian pisze:Rudyinż. Glonojad pisze:- Marymont do Rudej
Tak, tor wyścigowy Służewiec... heh, kto te nazwy wymyślałWyścigi, jak rozumiem.inż. Glonojad pisze:- Służewiec na Ursynów a w perspektywie do Piaseczna
Tak. Albo nawet i do Okęcia. Ale to sienieda.A Służewiec - Obrzeźną do Bokserskiej
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Do P+R. Chociaż wątpię aby to zwiększyło popularność parkinguinż. Glonojad pisze: Tak w zasadzie, to prawie każdą końcówkę, zwłaszcza historyczną, wypadałoby by pociągnąć:
- Cm. Wolski do Olbrachta albo PnR Połczyńska.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
- Solaris U10
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Nie jest.Solaris U10 pisze:W kontekście planowanej przebudowy Marynarskiej i wybudowania od nowa wiaduktów nad linią radomska (inf. z 'Dziennika"), przyszło mi na myśl wydłużenie trasy tramwajowej od Służewca do Grójeckiej. Czy sądzicie, ze jest to realne,
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34862,4820886.html
W następnej kadencji wydatki na metro będą dwa razy wyższe niż w tej...
Tak oto "metro nie powstaje kosztem zaniechań w rozwoju komunikacji naziemnej". Wcale, a wcale.
Wytłuszczenie moje.
Wilanów i Modlińska bez tramwajów
Krzysztof Śmietana
2008-01-09, ostatnia aktualizacja 2008-01-09 09:18
Do 2012 r. spółka Tramwaje Warszawskie za własne pieniądze ma zbudować tory na moście Krasińskiego i zmodernizować trzy inne trasy. Za nową linię na Tarchomin zapłaci ratusz. Na razie nie będzie tramwaju do Wilanowa i prawdopodobnie wzdłuż Modlińskiej
Tramwaje Warszawskie będą mogły zacząć większe inwestycje dzięki podpisaniu z miastem umowy na wożenie warszawiaków przez 20 lat. Zgodę na takie wieloletnie porozumienie 24 stycznia ma wyrazić Rada Warszawy. Wtedy spółka tramwajowa będzie mogła zaciągać wysokie kredyty.
Wczoraj jej prezes Krzysztof Karos mówił radnym z komisji infrastruktury o opracowanych właśnie planach inwestycyjnych na najbliższe lata - przede wszystkim do 2012 r. W tym czasie spółka za 1,2 mld zł kupi 155 niskopodłogowych tramwajów. Przetarg w tej sprawie ma być ogłoszony wczesną wiosną, a pierwsze wagony powinny dotrzeć pod koniec 2009 r.
W drugiej połowie tego roku ma się zacząć modernizacja trasy wzdłuż al. "Solidarności" - od Dworca Wileńskiego na Wolę. Na środku mostu Śląsko-Dąbrowskiego i Trasy W-Z powstaną pasy dla całej komunikacji zbiorowej, dziś wytyczone prowizoryczne tylko tramwajów.
Z remontem trzeba się mocno spieszyć, żeby zdążyć z nim przed kwietniem 2009 r. Wtedy ma się zacząć budowa drugiej linii metra między rondem Daszyńskiego (u zbiegu Prostej i Towarowej) a Dworcem Wileńskim. Władze miasta uznały, że obu inwestycji nie można prowadzić jednocześnie, bo spowodowałoby to gigantyczne utrudnienia w ruchu.
Przed 2012 r. zmodernizowane zostaną jeszcze dwie trasy tramwajowe • od Dworca Wileńskiego przez Targową i al. Zieleniecką do ronda Waszyngtona, • na ul. Broniewskiego, w al. Jana Pawła II i w al. Niepodległości - od pętli Piaski do Rakowieckiej. W tym czasie spółce uda się jeszcze zbudować tory od pl. Wilsona wzdłuż ul. Krasińskiego po nowym moście do ul. Budowlanej na Bródno. Nie stać jej już za to na wytyczenie planowanych linii na Tarchomin i Nowodwory - ani tej od Żerania wzdłuż Modlińskiej, ani tej od mostu Północnego, który ma być gotowy w 2010 r. - Ich budowę ma zlecić Zarząd Transportu Miejskiego - zapowiedział wczoraj Krzysztof Karos.
Większe szanse na realizację ma linia prowadząca od mostu Północnego i kończonej właśnie stacji metra Młociny pod Hutą Warszawa. Budowa odnogi z Żerania może być przesunięta w mglistą przyszłość. - Nie rezygnujemy z niej, ale pojawiły się pewne kłopoty z jej wytyczeniem w rejonie węzła z Trasą Toruńską, który ma przebudowywać Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad. Wiadukty drogowe trzeba by podwyższać albo tramwaj skierować do tunelu. Liczymy na to, że znajdzie się jakieś wyjście z sytuacji - mówi Leszek Ruta, szef ZTM.
Okazuje się, że nie ma też co liczyć na to, że w najbliższych latach powstanie linia od Dworca Zachodniego do Miasteczka Wilanów (m.in. ma biec skrajem Pola Mokotowskiego i wzdłuż ul. Sobieskiego). - W tej kadencji ogromne środki pochłonie budowa drugiej linii metra. Na tramwaj do Wilanowa nie wystarczy na razie pieniędzy - przyznaje Leszek Ruta.
W następnej kadencji wydatki na metro będą dwa razy wyższe niż w tej...
Tak oto "metro nie powstaje kosztem zaniechań w rozwoju komunikacji naziemnej". Wcale, a wcale.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Wiadomo.
Nie chodzi mi o kolejną dyskusję o wzajemnej wyższości autobusów, metra czy tramwajów w zależności od warunków, a jedynie o kolejne potwierdzenie faktu, o którego istnieniu mówię od dawna, a którego istnieniu wielu zaprzecza zarzucając mi wiarę w spiskową teorię dziejów.
Nie chodzi mi o kolejną dyskusję o wzajemnej wyższości autobusów, metra czy tramwajów w zależności od warunków, a jedynie o kolejne potwierdzenie faktu, o którego istnieniu mówię od dawna, a którego istnieniu wielu zaprzecza zarzucając mi wiarę w spiskową teorię dziejów.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
W 2040?
[ Dodano: 2008-01-09, 10:35 ]
Aha, co do Modlińskiej - koszty ewentualnej budowy przejścia tramwaju przez węzeł ŻERAŃ FSO w tunelu musi ponieść GDDKiA. To ona ma psi obowiązek uwzględniać w swoich opracowaniach plany miast, przez które przechodzi, a tak się przypadkiem składa, że trasa ta jest w Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Warszawy zapisana.
No, ale przecież biedna GDDKiA musi walczyć z "20-letnimi zapóźnieniami" w rozwoju dróg, prawda?
[ Dodano: 2008-01-09, 10:35 ]
Aha, co do Modlińskiej - koszty ewentualnej budowy przejścia tramwaju przez węzeł ŻERAŃ FSO w tunelu musi ponieść GDDKiA. To ona ma psi obowiązek uwzględniać w swoich opracowaniach plany miast, przez które przechodzi, a tak się przypadkiem składa, że trasa ta jest w Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Warszawy zapisana.
No, ale przecież biedna GDDKiA musi walczyć z "20-letnimi zapóźnieniami" w rozwoju dróg, prawda?