Na pewno. Pod każdym wyświetlaczem (przynajmniej w Lion'sach nie pamietam jak w solo) jest www.itsnaukajazdy.pl ...reserved pisze:Możliwe że to.. nie pamiętam dokładnie (to też jest informacja pasażerska).
Informacja pasażerska
Bastian pisze:Na czym?Mario pisze:na displeju
Ale o co chodzi, do córy Koryntu??!!! W regulaminie masz wyraźnie napisane:inż. Glonojad pisze:Polecam regulamin niniejszego potworum...Mario pisze: displeju
A teraz polecam lekturę słownika:- obcojęzyczną terminologię fachową stosujemy wyłącznie wtedy, gdy określenie nie ma polskiego odpowiednika
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 550BC5.php
Jeszcze jakieś zastrzeżenia?Słownik wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych Władysława Kopalińskiego pisze:displej, wyświetlacz, jeden z elementów konfiguracji maszyny cyfrowej, monitor (mały telewizor), przeważnie z klawiaturą, na którym można wyświetlać dane liczbowe; służy również do wyszukiwania informacji i do pracy konwersacyjnej z komputerem; w kalkulatorze - okienko, w którym wyświetlane są cyfry.
Etym. - ang. display 'wystawa, pokaz; jw.' z łac. displicare 'rozproszyć; rozrzucić'; dis- zob. dys- 1; plicare zob. aplikacja.
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
- Bastian
- Sułtan Maroka
No właśnie, wyświetlacz. Dlatego nie podoba się nam displej ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Termin displej zakorzenił się już w języku polskim, więc można go spokojnie stosować. Tym bardziej, że w odnośnej wypowiedzi był on synonimem wyświetlacza (zresztą również użytego), bo też - ile razy można użyć ten sam wyraz w jednej myśli? (Specjalnie podkreśliłem - jak to wygląda?)Bastian pisze:No właśnie, wyświetlacz. Dlatego nie podoba się nam displej
A że Tobie / Wam się nie podoba - to już nie moja wina. De gustibus non est disputandum...
214 (w wersji 2012) - był to pożyteczny muchowóz; choć nieekonomiczny, dowoził do eSKaeMki.
- MeWa
- Cukiereczek
kto tak stwierdził? Wyświetlacz nadal jest słowem dominującymMario pisze:Termin displej zakorzenił się już w języku polskim
źle, bo jest użyć wymaga innego przypadkuMario pisze:Specjalnie podkreśliłem - jak to wygląda?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
Nikt nie twierdzi, że wyświetlacz przestał być terminem dominującym. A co do pierwszej części - skoro hasło pojawiło się u Kopalińskiego, oznacza to, że wyraz przyjął się w języku.MeWa pisze:kto tak stwierdził? Wyświetlacz nadal jest słowem dominującymMario pisze:Termin displej zakorzenił się już w języku polskim
Przykro, że chodzą po tym świecie ludzie, którzy opierają się tylko na słownikach i za nic mają podtrzymywanie polskiego języka - wolą zastępować polskie wyrazy ich angielskimi odpowiednikami.Mario pisze:Nikt nie twierdzi, że wyświetlacz przestał być terminem dominującym. A co do pierwszej części - skoro hasło pojawiło się u Kopalińskiego, oznacza to, że wyraz przyjął się w języku.MeWa pisze:kto tak stwierdził? Wyświetlacz nadal jest słowem dominującym
noidea
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak to?
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.