Jarmark Europa na wieki wiekĂłw

Moderatorzy: Poc Vocem, Dantte

homer84

Post autor: homer84 » 07 sty 2008, 13:25

była przerabiana. Kod poprawiłem, adres przeoczyłem. Poprawione. Dzięki

Awatar użytkownika
Kozik

Post autor: Kozik » 02 lut 2008, 0:26

Rzeczpospolita pisze:Biało-czerwony Stadion Narodowy

Ministerstwo Sportu oficjalnie przedstawiło projekt Stadionu Narodowego. Obiekt w barwach narodowych zostanie umieszczony w niecce Stadionu X-lecia, ale murawa będzie podwyższona, a na poziomie obecnej znajdą się parkingi.

Wykonawca - spółka JSK Architekci przestawiła wizualizację i makietę stadionu, którego fasada nawiązuje do barw narodowych - falującej polskiej flagi.

Stadion Narodowy, z krytymi trybunami, powstanie w niecce istniejącego Stadionu X-lecia pomieści 55 tys. widzów.

Zbigniew Pszczólny z firmy JSK Architekci zapewnił, że obiekt spełnia wszystkie wymogi stawiane przez Europejską Unię Piłkarską (UEFA). Nowy stadion posadowiony będzie na istniejących wałach ziemnych Stadionu X-lecia, wzmocnionych schodami. Boisko znajdzie się około ośmiu metrów powyżej istniejącego, a pod nim znajdą się parkingi na ok. 1700 samochodów. Dojazd do parkingów zapewnią istniejące tunele.

Fasada z przeźroczystych materiałów ma zapewnić widzom wzrokowy kontakt z otoczeniem stadionu, a komunikację dla publiczności zapewnią dwie okalające cały obiekt galerie. Projektanci zaproponowali oryginalną konstrukcję dachu - nad trybunami zbudowany będzie dach stały, nad boiskiem ma powstać lekkie zadaszenie, "parasol" składający się od środka na zewnątrz.

Budowa zakończy się w 2011

Zgodnie z założeniami, we wrześniu tego roku powinny rozpocząć się prace nad utwardzaniem terenu, a w marcu 2009 roku - budowa obiektu. Jej ukończenie jest planowane na jesień 2011 roku.

W czerwcu 2012 roku na Stadionie Narodowym ma zostać rozegrany mecz otwarcia piłkarskich mistrzostw Europy, organizowanych wspólnie przez Polskę i Ukrainę.

Projekt podoba się Elżbiecie Jakubiak

Przewodnicząca sejmowej komisji kultury fizycznej i sportu, była minister sportu Elżbieta Jakubiak jest bardzo zadowolona z prezentacji projektu Stadionu Narodowego, który na potrzeby finałów piłkarskich mistrzostw Europy w 2012 roku powstanie w Warszawie.

- Bardzo się cieszę, że w zaplanowanym terminie odbyła się prezentacja projektu Stadionu Narodowego - powiedziała Jakubiak. - Na koniec listopada 2006 roku wybrani zostali najlepsi architekci, a dziś przedstawiona została ich koncepcja. Miły jest także fakt, że firma JSK Architekci dotrzymała słowa. To także dowód, że prezes zarządu spółki Narodowe Centrum Sportu Michał Borowski potrafi współpracować. Myślę, że obiekt bardziej będzie kojarzył się z flagą narodową, a mniej z koszykiem - dodała.
Źródło: Rzeczpospolita

Tak więc chyba plany co do Stadionu Narodowego nam się skonkretyzowały. I dobrze bo uważam, że to jest najlepsze miejsce na ten obiekt.

A tak będzie wyglądał Stadion Narodowy (źródło wizualizacji: Rzeczpospolita):
Załączniki
12.jpg
11.jpg
10.jpg
09.jpg
06.jpg
05.jpg
04.jpg
03.jpg
02.jpg
01.jpg
pozdrawiam Kozik

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 02 lut 2008, 0:28

Bardzo ładny, z polotem, "patriotyczny". Spodziewałem się znacznie gorszego...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lut 2008, 12:35

Ładny - szkoda tylko, że bez bieżni i możliwości jej ew. dobudowy :/ ;( ;(
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 lut 2008, 12:45

R-11 Kleszczowa pisze:szkoda tylko, że bez bieżni
Ja wiem czy szkoda... Będzie motywacja do następnych obiektów :D ;)

BTW na Legii będzie bieżnia? Bo na Polonii raczej nie.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lut 2008, 12:48

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze:szkoda tylko, że bez bieżni
Ja wiem czy szkoda... Będzie motywacja do następnych obiektów :D ;)
ROTFL.
Piotrek pisze: BTW na Legii będzie bieżnia? Bo na Polonii raczej nie.
Ani na Polonii, ani na Legii.
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 lut 2008, 12:52

R-11 Kleszczowa pisze: Ani na Polonii, ani na Legii.
Z drugiej strony takie wymogi UEFA, czy nawet naszego PZPNu. Wiem, że gdyby powstała bieżnia np. na Polonii to w którymś tam roku nie mogliby zyskać licencji na grę w 1 lidze, więc wiesz... Nie opłaca im się to teraz.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 02 lut 2008, 12:53

E.. co to za "most" w połowie? miedzy Mostem kolejowym a poniatowszczakiem?
Obrazek

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 02 lut 2008, 13:04

Kozik pisze:E.. co to za "most" w połowie?
Może to ten dla pieszych? Fajnie by było.

Co do samego stadionu - może być. Bez zachwytu.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 02 lut 2008, 14:14

Może nawet pieszo rowerowy i tylko dojazd do Stadionu przez obsługę ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lut 2008, 14:47

Piotrek pisze:
R-11 Kleszczowa pisze: Ani na Polonii, ani na Legii.
Z drugiej strony takie wymogi UEFA
Jakie wymogi UEFA :?:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 02 lut 2008, 14:53

Że nei może być bieżni, czy też odległość boiska od trybun musi być jakaś konkretna... W każdym bądź razie albo spełni wymóg UEFA, albo będzie tamże bieżnia.

[ Dodano: 2008-02-02, 14:54 ]
Ale w sumie to na Polonii mogłaby być bieżnia, przecież drugo-trzecioligowy klub nie zawojuje europejskich pucharów, a wygrać PP też ciężko :D
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lut 2008, 14:54

R-9 Chełmska pisze:Że nei może być bieżni, czy też odległość boiska od trybun musi być jakaś konkretna... W każdym bądź razie albo spełni wymóg UEFA, albo będzie tamże bieżnia.
Stadion Olimpijski w Berlinie :?:
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 02 lut 2008, 14:55

R-9 Chełmska pisze: Ale w sumie to na Polonii mogłaby być bieżnia, przecież drugo-trzecioligowy klub nie zawojuje europejskich pucharów, a wygrać PP też ciężko :D
Była. Resztki się jeszcze zachowały chyba =;
Albert Camus-"Dżuma"

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 02 lut 2008, 14:56

Stoi sobie i ma się dobrze, choć trochę marnieje ;) Ale rzeczywiście, jest tam bieżnia. O tym wymogu UEFA słyszałem przy okazji dywagacji nt. budowy stadionów w Polsce, może to coś bardzo nowego?

ODPOWIEDZ