Okęcie, Raszyn i dalsze okolice

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 08 sty 2008, 18:33

Było powiedziane skąd: Komorów albo Michałowice.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Wolfchen
(Busmann)

Post autor: Wolfchen » 08 sty 2008, 18:36

MeWa pisze:Było powiedziane skąd: Komorów albo Michałowice.
Michałowice OK. Ale z Komorowa, to już za daleko...
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 sty 2008, 18:50

TGM pisze:Niby dlaczego dziennikarz miałby to sobie wymyślać?
Myślę, że prędzej coś przeinaczył... :-s
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 08 sty 2008, 18:51

No z Michałowic byłoby ok, ale pewnie nawet nie ma co za bardzo o tym dyskutować bo i tak się to nie spełni :]
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 08 sty 2008, 19:00

Notabene ciekaw jestem czy Nadarzyn byłby chętny finansować linię autobusową jadącą do Pruszkowa - w domyśle do KM, SKM i WKD (w Nowej Wsi) :-k
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 sty 2008, 20:47

R-11 Kleszczowa pisze:Notabene ciekaw jestem czy Nadarzyn byłby chętny finansować linię autobusową jadącą do Pruszkowa - w domyśle do KM, SKM i WKD (w Nowej Wsi)
Zapewne tak.
Tylko wszystko rozbija sie o koszty.
Przed wakacjami kursowała linia z Rozalina przez Nadarzyn, Nową wieś, do Pruszkowa. ale linia wg. PKS miała słabe obłozenie i została zlikwidowana ( o czym przekonałem sie na własnej skórze. Prawda jest taka ze do Pruszkowa warto by sie wybrać ot choćby na basen, czy do różnych innych miejsc, takich jak choćby lekarze, szpital i starostwo. W tej chwili jest kilka PKS po cenie 4zł z Nadarzyna do Pruszkowa w liczbie kursów 11+5 (czyli mogło by sie wydawać sporo kursów.
Ale w użytkowaniu codziennym te kursy nie są skorelowane z odjazdami SKM i obowiązywała strefa ZTM to linia była by ZNACZNIE popularniejsza tak 4zł w jedna stronę + sieciowy ZTM to taniej wychodzi jeździć ZTM 703,711,733 niż PKSem.
myślę ze poczatkowo minibus kursujący często rano i popołudniu pilotażowo mógłby wybadać rynek.
A już pewny jestem że stojący na Pl.Poniatowskiego mając do wyboru
Minibus do SKM i Tułaczkę przez Raszyn - wybiorą Minibusa.
Obrazek

Tm

Post autor: Tm » 08 sty 2008, 22:14

Gdyby nie te nieszczęsne porozumienia międzygminne to mógłby powstać obwód podwarszawski w postaci linii z Konstancina/Piaseczna/Ursynowa do Pruszkowa. Zwłaszcza gmina Raszyn powinna zabiegać o połączenie z siedziba powiatu.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 sty 2008, 22:36

Tm pisze:Gdyby nie te nieszczęsne porozumienia międzygminne
Tzn? To dobrze czy źle? bo ostatnio podpisały gminy jakiś dokument o współpracy.
Obrazek

Tm

Post autor: Tm » 08 sty 2008, 22:42

Ryoga pisze:Tzn? To dobrze czy źle? bo ostatnio podpisały gminy jakiś dokument o współpracy.
Źle, jeden chce rzadziej, drugi częściej, trzeci zakręcić linię, a czwarty nie chce płacić.

Teokryt

Post autor: Teokryt » 08 sty 2008, 22:47

ale w sytuacji braku porozumienia - nie ma zgody i linia robi sie nieopłacalna.

Może po prostu wystarczyło by zwyczajne zaczepienie jej na istniejących przystankach bez kursów wariantowych.

Sam Nadarzyn nie sfinansuje jełśi tego nie pomoże Pruszków, a jak wiemy Pruszków nie jest zainteresowany i robi sie głupio. Bo w przypadku akurat tej linii na terenie gminy były by 3 przystanki :) Pl. Poniatowskiego, Lipowa, Strzeniówka.
Na razie lobbuje za nocnymi (choc ja z nich jeszcze w życiu nie korzystałem) i chyba nie skorzystam ze względu na tryb życia,a le wiem ze sa osoby które bardzo chętnie by skorzystały.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 08 sty 2008, 22:51

Ryoga pisze:Sam Nadarzyn nie sfinansuje jełśi tego nie pomoże Pruszków, a jak wiemy Pruszków nie jest zainteresowany
Pruszków mógłby się wreszcie puknąć w czoło i uświadomić sobie, że jest miastem ponad 50-tysięcznym i w dodatku stolicą powiatu. Obejmującego Nadarzyn, uprzejmie przypomnę. Normalnie żenada.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Tm

Post autor: Tm » 08 sty 2008, 22:53

Ryoga pisze:Na razie lobbuje za nocnymi (choc ja z nich jeszcze w życiu nie korzystałem) i chyba nie skorzystam ze względu na tryb życia,a le wiem ze sa osoby które bardzo chętnie by skorzystały.
Zbierzcie się na lokalnym forum czy czymś podobnym i zacznijcie zbierać podpisy w czasie jazdy do Warszawy. Powodzenie murowane.

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 08 sty 2008, 23:06

Tm pisze:Gdyby nie te nieszczęsne porozumienia międzygminne to mógłby powstać obwód podwarszawski w postaci linii z Konstancina/Piaseczna/Ursynowa do Pruszkowa. Zwłaszcza gmina Raszyn powinna zabiegać o połączenie z siedziba powiatu.
Jestem więcej niż pewien, że ZTM by sobie za linię eksterytorialną zażądał takiej dopłaty, aby linia finansowała się w 100%. A to już są takie koszty że...
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
humptyangel
Kontakt:

Post autor: humptyangel » 08 sty 2008, 23:37

Rozglądnąłem się w tych sprawach, sondowałem, bo w Pruszkowie jest ogromna presja na kwestie komunikacyjne i współpracę z ZTM.
Powiem tak, Starostwo mówi, że problemu nie ma, bo linie są obsługuje jest PKS GM. Pruszków mówi, że ZTM chce dużo kasy. Poza tym wcześniej wspominałem, że Zarząd Miasta chciał wycofać się z N85. Ogólnie nie lubią tu Warszawy etc. Twierdzą, że komunikacja jest, ale nikt nią nie jeździ. A czemu wg mnie? Bo każda linia na inną taryfę, a informacja o zmianach nie istnieje.
Linia Pruszków-Raszyn istnieje - 2 kursy dziennie (sic!).
O wiele częściej jest linia do Nadzarzyna. Obydwie finansuje Starostwo.
WKD do Janek jest bez sensu. Rozważane są dwa warianty (szczegóły poniżej na obrazku).
1) z Komorowa, przez środek Komorowa, wzdłuż Marii Dąbrowskiej i Sokołowskiej do Janek.
2) Odbicie miedzy Michałowicami a Regułami do Janek.
Obydwa warianty kolidują z Trasą S-W.

[ Dodano: 2008-01-08, 23:41 ]
PS SISKOM działa już w kwestiach wyżej omawianych :) ale jak na razie prosimy o ciszę :-# by nie zapeszać. Może uda się przełamać upór.
Załączniki
s2.jpg
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
Obrazek
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sty 2008, 1:07

Wolfchen pisze:
MeWa pisze:Było powiedziane skąd: Komorów albo Michałowice.
Michałowice OK. Ale z Komorowa, to już za daleko...
Powstanie tam, gdzie będzie możliwe i opłacalne, poczekać trzeba na studium wykonalności.

Czas przejazdu z Centrum Warszawy do Komorowa to ok. 30 minut. Jadąc tramwajem i autobusem, byłbyś gdzieś na Okęciu. Jak weźmie się pod uwagę dalsze korki, to bardzo złe by to nie było. Ale zapraszam do stosownego wątku...
humptyangel pisze:WKD do Janek jest bez sensu.
Według Siskomu w związku z tym w ogóle należy zrezygnować z WKD i wszystkim starczyć ma Trasa S-W?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

ODPOWIEDZ