OkÄcie, Raszyn i dalsze okolice
Moderator: Wiliam
- Bastian
- Sułtan Maroka
Myślę, że prędzej coś przeinaczył...TGM pisze:Niby dlaczego dziennikarz miałby to sobie wymyślać?
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Notabene ciekaw jestem czy Nadarzyn byłby chętny finansować linię autobusową jadącą do Pruszkowa - w domyśle do KM, SKM i WKD (w Nowej Wsi)
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Zapewne tak.R-11 Kleszczowa pisze:Notabene ciekaw jestem czy Nadarzyn byłby chętny finansować linię autobusową jadącą do Pruszkowa - w domyśle do KM, SKM i WKD (w Nowej Wsi)
Tylko wszystko rozbija sie o koszty.
Przed wakacjami kursowała linia z Rozalina przez Nadarzyn, Nową wieś, do Pruszkowa. ale linia wg. PKS miała słabe obłozenie i została zlikwidowana ( o czym przekonałem sie na własnej skórze. Prawda jest taka ze do Pruszkowa warto by sie wybrać ot choćby na basen, czy do różnych innych miejsc, takich jak choćby lekarze, szpital i starostwo. W tej chwili jest kilka PKS po cenie 4zł z Nadarzyna do Pruszkowa w liczbie kursów 11+5 (czyli mogło by sie wydawać sporo kursów.
Ale w użytkowaniu codziennym te kursy nie są skorelowane z odjazdami SKM i obowiązywała strefa ZTM to linia była by ZNACZNIE popularniejsza tak 4zł w jedna stronę + sieciowy ZTM to taniej wychodzi jeździć ZTM 703,711,733 niż PKSem.
myślę ze poczatkowo minibus kursujący często rano i popołudniu pilotażowo mógłby wybadać rynek.
A już pewny jestem że stojący na Pl.Poniatowskiego mając do wyboru
Minibus do SKM i Tułaczkę przez Raszyn - wybiorą Minibusa.

Gdyby nie te nieszczęsne porozumienia międzygminne to mógłby powstać obwód podwarszawski w postaci linii z Konstancina/Piaseczna/Ursynowa do Pruszkowa. Zwłaszcza gmina Raszyn powinna zabiegać o połączenie z siedziba powiatu.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
ale w sytuacji braku porozumienia - nie ma zgody i linia robi sie nieopłacalna.
Może po prostu wystarczyło by zwyczajne zaczepienie jej na istniejących przystankach bez kursów wariantowych.
Sam Nadarzyn nie sfinansuje jełśi tego nie pomoże Pruszków, a jak wiemy Pruszków nie jest zainteresowany i robi sie głupio. Bo w przypadku akurat tej linii na terenie gminy były by 3 przystanki
Pl. Poniatowskiego, Lipowa, Strzeniówka.
Na razie lobbuje za nocnymi (choc ja z nich jeszcze w życiu nie korzystałem) i chyba nie skorzystam ze względu na tryb życia,a le wiem ze sa osoby które bardzo chętnie by skorzystały.
Może po prostu wystarczyło by zwyczajne zaczepienie jej na istniejących przystankach bez kursów wariantowych.
Sam Nadarzyn nie sfinansuje jełśi tego nie pomoże Pruszków, a jak wiemy Pruszków nie jest zainteresowany i robi sie głupio. Bo w przypadku akurat tej linii na terenie gminy były by 3 przystanki
Na razie lobbuje za nocnymi (choc ja z nich jeszcze w życiu nie korzystałem) i chyba nie skorzystam ze względu na tryb życia,a le wiem ze sa osoby które bardzo chętnie by skorzystały.

- Bastian
- Sułtan Maroka
Pruszków mógłby się wreszcie puknąć w czoło i uświadomić sobie, że jest miastem ponad 50-tysięcznym i w dodatku stolicą powiatu. Obejmującego Nadarzyn, uprzejmie przypomnę. Normalnie żenada.Ryoga pisze:Sam Nadarzyn nie sfinansuje jełśi tego nie pomoże Pruszków, a jak wiemy Pruszków nie jest zainteresowany
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Zbierzcie się na lokalnym forum czy czymś podobnym i zacznijcie zbierać podpisy w czasie jazdy do Warszawy. Powodzenie murowane.Ryoga pisze:Na razie lobbuje za nocnymi (choc ja z nich jeszcze w życiu nie korzystałem) i chyba nie skorzystam ze względu na tryb życia,a le wiem ze sa osoby które bardzo chętnie by skorzystały.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
Jestem więcej niż pewien, że ZTM by sobie za linię eksterytorialną zażądał takiej dopłaty, aby linia finansowała się w 100%. A to już są takie koszty że...Tm pisze:Gdyby nie te nieszczęsne porozumienia międzygminne to mógłby powstać obwód podwarszawski w postaci linii z Konstancina/Piaseczna/Ursynowa do Pruszkowa. Zwłaszcza gmina Raszyn powinna zabiegać o połączenie z siedziba powiatu.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
- humptyangel
- Kontakt:
Rozglądnąłem się w tych sprawach, sondowałem, bo w Pruszkowie jest ogromna presja na kwestie komunikacyjne i współpracę z ZTM.
Powiem tak, Starostwo mówi, że problemu nie ma, bo linie są obsługuje jest PKS GM. Pruszków mówi, że ZTM chce dużo kasy. Poza tym wcześniej wspominałem, że Zarząd Miasta chciał wycofać się z N85. Ogólnie nie lubią tu Warszawy etc. Twierdzą, że komunikacja jest, ale nikt nią nie jeździ. A czemu wg mnie? Bo każda linia na inną taryfę, a informacja o zmianach nie istnieje.
Linia Pruszków-Raszyn istnieje - 2 kursy dziennie (sic!).
O wiele częściej jest linia do Nadzarzyna. Obydwie finansuje Starostwo.
WKD do Janek jest bez sensu. Rozważane są dwa warianty (szczegóły poniżej na obrazku).
1) z Komorowa, przez środek Komorowa, wzdłuż Marii Dąbrowskiej i Sokołowskiej do Janek.
2) Odbicie miedzy Michałowicami a Regułami do Janek.
Obydwa warianty kolidują z Trasą S-W.
[ Dodano: 2008-01-08, 23:41 ]
PS SISKOM działa już w kwestiach wyżej omawianych
ale jak na razie prosimy o ciszę
by nie zapeszać. Może uda się przełamać upór.
Powiem tak, Starostwo mówi, że problemu nie ma, bo linie są obsługuje jest PKS GM. Pruszków mówi, że ZTM chce dużo kasy. Poza tym wcześniej wspominałem, że Zarząd Miasta chciał wycofać się z N85. Ogólnie nie lubią tu Warszawy etc. Twierdzą, że komunikacja jest, ale nikt nią nie jeździ. A czemu wg mnie? Bo każda linia na inną taryfę, a informacja o zmianach nie istnieje.
Linia Pruszków-Raszyn istnieje - 2 kursy dziennie (sic!).
O wiele częściej jest linia do Nadzarzyna. Obydwie finansuje Starostwo.
WKD do Janek jest bez sensu. Rozważane są dwa warianty (szczegóły poniżej na obrazku).
1) z Komorowa, przez środek Komorowa, wzdłuż Marii Dąbrowskiej i Sokołowskiej do Janek.
2) Odbicie miedzy Michałowicami a Regułami do Janek.
Obydwa warianty kolidują z Trasą S-W.
[ Dodano: 2008-01-08, 23:41 ]
PS SISKOM działa już w kwestiach wyżej omawianych
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu jego napisania:)
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
SISKOM - Stowarzyszenie Integracji Stołecznej Komunikacji
- MeWa
- Cukiereczek
Powstanie tam, gdzie będzie możliwe i opłacalne, poczekać trzeba na studium wykonalności.Wolfchen pisze:Michałowice OK. Ale z Komorowa, to już za daleko...MeWa pisze:Było powiedziane skąd: Komorów albo Michałowice.
Czas przejazdu z Centrum Warszawy do Komorowa to ok. 30 minut. Jadąc tramwajem i autobusem, byłbyś gdzieś na Okęciu. Jak weźmie się pod uwagę dalsze korki, to bardzo złe by to nie było. Ale zapraszam do stosownego wątku...
Według Siskomu w związku z tym w ogóle należy zrezygnować z WKD i wszystkim starczyć ma Trasa S-W?humptyangel pisze:WKD do Janek jest bez sensu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]