Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 sty 2008, 21:48

Tak, ten plan wcale nie jest duży. A jak nie jest duży w samym założeniu, to już w ogóle sobie nie wyobrażam jaki będzie naprawdę 8-( Ale pewnie jest niekompletny, no sorry 155 tramów w 4 lata, i 60 w 14?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sty 2008, 22:04

To sobie policz, w jakim wieku będą tramwaje po zakupie 155 i kiedy trzeba będzie kupować następne.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 sty 2008, 22:05

inż. Glonojad pisze:w jakim wieku będą tramwaje po zakupie 155 i kiedy trzeba będzie kupować następne.
105tek starych nadal za dużo.
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sty 2008, 22:06

blinski pisze:[
no.. tak, to też napisałem o tym, na samym początku :-s 155 + 60 to m/w 2/5 całego taboru
Ciekawostka, bo po tych zakupach niskie będzie 60% składów, ale każdy liczy jak umie... a może, jak się nie zna wszystkich danych (np. o kasacjach), to się nie pisze?
, a przecież założenie jest takie, że kilka nowych tras powstanie
Gdzie jest takie założenie? Jakieś podstawy w WPI? I skąd podejrzenia, że TW je będą obsługiwać taborem z umowy wieloletniej?
- a więc zapotrzebowanie taborowe jeszcze podskoczy. wielka część tych nowych dostaw zasili przecież właśnie nowe linie.
Gdzie to przeczytałeś? Przecież do cholery WSZYSTKO jest napisane w dokumentach na stronach urzędu miasta, można sobie przeczytać!

[ Dodano: 2008-01-09, 22:11 ]
Piotrek pisze:
inż. Glonojad pisze:w jakim wieku będą tramwaje po zakupie 155 i kiedy trzeba będzie kupować następne.
105tek starych nadal za dużo.
ROTFL. Pewnie. A pieniądze weźmy ze szpitali i dofinansowania szkół. Tramwaj to nie autobus, co to po 8 latach się go wymienia... i tak ten program 215 przewiduje cięcie tramwajów długo przed terminem zużycia technicznego... oby się chociaż zamortyzować zdążyły :p

Aha, jakbyś przeczytał dokument, który komentujesz, to byś wiedział, że to nie jest ostateczna liczba wagonów..,. polecam ostatnie punkty Uzasadnienia.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 sty 2008, 22:18

Tramwaj to nie autobus, co to po 8 latach się go wymienia...
Ale to raz nie będzie 8, bo jeśli tak to należałoby już 116 wycinać, dwa i tak ciężko jest uwierzyć w 155 tramów w 4 lata... Nie twierdzę, że po tych dostawach będzie źle, tylko, że nie wiem czy jest potrzeba tak ostro spuszczać z tonu i mało kupować przez 14 lat. Chyba, że pójdzie to na nowe trasy :]...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sty 2008, 22:32

No tak, 155 tramwajów cztery lata, to mu nagle potem mało, ale kurczę policz sobie jaki będzie wiek wagonów które ocaleją z rzezi... w 2018 dojdą do 30 lat, a to jest mało nawet na zachodnie standardy!

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 sty 2008, 22:45

inż. Glonojad pisze:155 tramwajów cztery lata,
A wierzysz, że tak będzie?
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sty 2008, 22:46

A to przepraszam kolega o czym dyskutuje, bo myślałem, że o tym dokumencie?

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 09 sty 2008, 22:49

inż. Glonojad pisze:że o tym dokumencie?
No o dokumencie...
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sty 2008, 22:53

Bo odnoszę wrażenie, że o Twoich widzeniach, co będzie, a co nie będzie zrealizowane.

Sorry, wymiękam, ja mogę dyskutować, czy założony program wymiany taboru jest czy nie jest dobry, ale o tym, co Ty przypuszczasz czy nie przypuszczasz to naprawdę mi ciężko.

Zdecyduj się zatem, dobranoc w międzyczasie ;)

blinski

Post autor: blinski » 09 sty 2008, 22:59

piotram pisze:
blinski pisze: no.. tak, to też napisałem o tym, na samym początku :-s 155 + 60 to m/w 2/5 całego taboru, a przecież założenie jest takie, że kilka nowych tras powstanie - a więc zapotrzebowanie taborowe jeszcze podskoczy. wielka część tych nowych dostaw zasili przecież właśnie nowe linie. stąd moje zaskoczenie i zafrapowanie, jak oni sobie mają zamiar poradzić? .
Ale właśnie w umowie nie ma wzrostu ilości wozów w ruchu (tylko zmiany kosmetyczne). Jest to o tyle ciekawe, że jeśli te trasy jednak powstaną, to duża część nowego taboru będzie musiała przejść do obsługi nowych linii (wzrost wzkm będzie musiał wtedy nastąpić), a "graty" nadal będą musiały jeździć. Chyba, że ZTM planuje obsługę nowych tras w drodze przetargu?
no więc o tym mówiłem:) wiem że nie ma wzrostu obsługi w umowie, to był jedynie wywód logiczny, kto wie, może zupełnie błędny i wymyślą coś jeszcze innego. co do obsługi to czytałem gdzieś, może nawet tu, że podpisana zostałą właśnie 20-letnia umowa z TW na wyłączność obsługi tras tramwajowych. tego TW potrzebowało by móc zaciągnąć olbrzymie kredyty na rozwój, i stad plan jest aż 20-letni właśnie, jak mniemam.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 09 sty 2008, 23:04

blinski pisze:
no więc o tym mówiłem:) wiem że nie ma wzrostu obsługi w umowie, to był jedynie wywód logiczny, kto wie, może zupełnie błędny i wymyślą coś jeszcze innego. co do obsługi to czytałem gdzieś, może nawet tu, że podpisana zostałą właśnie 20-letnia umowa z TW na wyłączność obsługi tras tramwajowych. tego TW potrzebowało by móc zaciągnąć olbrzymie kredyty na rozwój, i stad plan jest aż 20-letni właśnie, jak mniemam.
To nie czytaj gdzieś, tylko w dokumencie, o którym dyskutujesz... zakres obsługi jest tam sprecyzowany.

A nowych tras tramwajowych, z wyjątkiem ogryzka Tarchomina, po prostu nie będzie i tyle. A na ogryzek zapewne ZTM podpisze z TW aneks, jak tylko dostanie pierwsze wstępne oferty potencjalnej konkurencji. I tyle.

blinski

Post autor: blinski » 09 sty 2008, 23:18

inż. Glonojad pisze:
blinski pisze:[
no.. tak, to też napisałem o tym, na samym początku :-s 155 + 60 to m/w 2/5 całego taboru
Ciekawostka, bo po tych zakupach niskie będzie 60% składów, ale każdy liczy jak umie... a może, jak się nie zna wszystkich danych (np. o kasacjach), to się nie pisze?
no tak, masz rację, nie uwzględniłem kasacji. bez ich uwzględnienia na stanie TW (na pdst. tramwaru) jest ok. 420 składów wysokopodłogowych (liczę też wagony kursujące pojedynczo) i 45 niskaczy. w sumie w 2027, jeśli wszystko pójdzie dobrze, powinno być co najmniej 260 niskich. ile do tego czasu zostanie skasowanych wysokich? jeśli niskich ma być 60% składów, to skasowanych musiałoby być ok. 175 wysokich. w sumie, przez 20 lat nie jest to takie nierealne ;-)
jak się nie zna wszystkich danych to i tak się pisze, chociażby po to żeby obudzić tych którzy znają - by mogli się powymądrzać ;-)

[ Dodano: 2008-01-09, 23:23 ]
inż. Glonojad pisze:
, a przecież założenie jest takie, że kilka nowych tras powstanie
Gdzie jest takie założenie? Jakieś podstawy w WPI? I skąd podejrzenia, że TW je będą obsługiwać taborem z umowy wieloletniej?
'W projekcie umowy przyjęto że przewozy będą odbywały się w ramach obecnie istniejącej sieci, w 2011r. rozszerzonej o nowy odcinek wzdłuż tzw. Trasy Krasińskiego (czyli o przebiegającą przez most Krasińskiego trasę łączącą pl. Wilsona z Bródnem), a w 2017r. o nowy odcinek wzdłuż ul. Powstańców Śląskich (łączący Bemowo z Jelonkami) i wzdłuż ulic Ordona i Kasprzaka.'

racja, w sumie to niewielkie odcinki.

[ Dodano: 2008-01-09, 23:25 ]
inż. Glonojad pisze:
blinski pisze:a więc zapotrzebowanie taborowe jeszcze podskoczy. wielka część tych nowych dostaw zasili przecież właśnie nowe linie.
Gdzie to przeczytałeś? Przecież do cholery WSZYSTKO jest napisane w dokumentach na stronach urzędu miasta, można sobie przeczytać!
masz rację, nie doczytałem tego. chociaż jeśli miasto rzuci się na nie, a ue do tego dopłaci - to kto wie.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 09 sty 2008, 23:53

inż. Glonojad pisze:jak tylko dostanie pierwsze wstępne oferty potencjalnej konkurencji
przewidujesz w ogóle takową możliwość, by jakakolwiek konurencja była w tej sprawie dla TW?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 sty 2008, 13:26

Jeżeli zajezdnia na Tarchominie ma być budowana przez ZTM w ramach całego kontraktu, to byłaby teoretyczna możliwość jej dzierżawy do obsługi iluśtam linii.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

ODPOWIEDZ