Tramwaje dla Warszawy-plany, przetargi, zamówienia, dyskusje

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sty 2008, 16:55

Tabor, motorniczowie...
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 sty 2008, 17:39

Tabor w leasing przy umowie wieloletniej, motorniczowie z rynku lub podkupieni TW. To wszystko oczywiście nie jest do zorganizowania w 5 minut, ale na pewno jest teoretycznie możliwe.
Pytanie tylko, jak będzie ustanowiona własność nowej zajezdni.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sty 2008, 18:48

blinski pisze: no tak, masz rację, nie uwzględniłem kasacji. bez ich uwzględnienia na stanie TW (na pdst. tramwaru) jest ok. 420 składów wysokopodłogowych (liczę też wagony kursujące pojedynczo) i 45 niskaczy. w sumie w 2027, jeśli wszystko pójdzie dobrze, powinno być co najmniej 260 niskich. ile do tego czasu zostanie skasowanych wysokich? jeśli niskich ma być 60% składów, to skasowanych musiałoby być ok. 175 wysokich. w sumie, przez 20 lat nie jest to takie nierealne ;-)
Wysokich składów, tak. O ile wiem, skala kasacji może przekroczyć 400 wagonów, wiek najastarszego spadnie poniżej 30 lat.
jak się nie zna wszystkich danych to i tak się pisze, chociażby po to żeby obudzić tych którzy znają - by mogli się powymądrzać ;-)
Jakby mogli, to by pewnie szczegóły ujawnili.
'W projekcie umowy przyjęto że przewozy będą odbywały się w ramach obecnie istniejącej sieci, w 2011r. rozszerzonej o nowy odcinek wzdłuż tzw. Trasy Krasińskiego (czyli o przebiegającą przez most Krasińskiego trasę łączącą pl. Wilsona z Bródnem), a w 2017r. o nowy odcinek wzdłuż ul. Powstańców Śląskich (łączący Bemowo z Jelonkami) i wzdłuż ulic Ordona i Kasprzaka.'

racja, w sumie to niewielkie odcinki.
Właśnie dlatego, że wymienione są z nazwy te dwa można (słusznie) wnioskować, że umowa innych nie obejmuje.
masz rację, nie doczytałem tego. chociaż jeśli miasto rzuci się na nie, a ue do tego dopłaci - to kto wie.
Kluczowe jest słowo "jeśli".
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 sty 2008, 18:49

inż. Glonojad pisze:Właśnie dlatego, że wymienione są z nazwy te dwa można (słusznie) wnioskować, że umowa innych nie obejmuje.
Nie tylko można, ale wprost należy.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sty 2008, 18:53

pawcio pisze:Tabor w leasing przy umowie wieloletniej, motorniczowie z rynku lub podkupieni TW. To wszystko oczywiście nie jest do zorganizowania w 5 minut, ale na pewno jest teoretycznie możliwe.
Owszem, ino raczej nie tanie. Pamiętajmy, ze prywaciarz musi mieć zysk. Ale jeśli miasto musi się sparzyć, żeby docenić posiadanie własnej spółki, to proszę bardzo. Ciekawe, dlaczego przykład z SKM ich nic nie nauczył... a rynek kolejowy jest jednak dużo bardziej liberalizowalny - chociażby i dlatego, że kible mogą nocować i w Siedlcach, spięte w 6 przyprowadzone przez jednego maszynistę nad ranem. Tramwaju ciężarówkami nie przywieziesz...

Co do Tarchomina - ten akurat TW mogą z istniejących zajezdni obsłużyć, Wilanów prawdopodobnie też. To teoretycznie stawia je w pozycji uprzywilejowanej. Z drugiej jednak strony, jeśli będzie przetarg otwarty to TW, korzystające z umowy wieloletniej o której teraz mówimy, nie będą mogły w nim wystartować. Takie są bowiem warunki, jakie UE stawia - by podmiot wspomagany nie działał na rynku konkurencyjnym.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sty 2008, 18:58

inż. Glonojad pisze:jeśli będzie przetarg otwarty
Moim zdaniem byłoby to działanie zupełnie pozbawione sensu...
inż. Glonojad pisze:mogą z istniejących zajezdni obsłużyć
pomieszczą nowy tabor (zresztą nieco dłuższy)?

A jak jest z torami? Czy one są w pełni własnością TW czy też może jak to było w przypadku Metra miasto je bezpłatnie użycza?

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 sty 2008, 18:59

Skoro tak, to zapewne przetargu nie będzie, tylko zwykły aneks do umowy. Bo wygląda na to, że faktycznie nie będzie się to opłacało ani ZTM-owi, ani TW, a i dla prwywatnego inwestora może to być ciężki kawałek chleba.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sty 2008, 19:04

MeWa pisze:pomieszczą nowy tabor (zresztą nieco dłuższy)?
Żoliborz ma pewne rezerwy terenowe, które na trasę Młociny - Winnica powinny starczyć, a oprócz tego wciąż ma rezerwy w pojemności.
Problem w tym, że to Żoliborz - nie ważyłbym sie im dać tramwajów bez zapewnionej obsługi technicznej od producenta (a to podnosi cenę albo koszty roczne).
Po drugie, nowe tramwaje mają wyższą gotowość techniczną (takie Combino Plus z obsługą producenta osiąga w Budapeszcie gotowość pomiędzy 95 a 98 procent...), średnio zaś o 10 punktów procentowych (bez takich "ekscesów" jak Budapeszt znaczy się). To rekompensuje w zasadzie różnice w długości. Na ile te różnice będą znaczące, dowiemy się po przetargu, bo 2 metry w tym wypadku dają 10 składów różnicy, a nawet więcej bo tramwajów nie da się "kroić" i po kawałku na torze trzymać :term:
A jak jest z torami? Czy one są w pełni własnością TW czy też może jak to było w przypadku Metra miasto je bezpłatnie użycza?
Użyczeń prawie nie ma, chociaż jest kilka miejsc, w których nie wiadomo, kto jest w ogóle właścicielem ;)

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 10 sty 2008, 19:13

inż. Glonojad pisze:Użyczeń prawie nie ma, chociaż jest kilka miejsc, w których nie wiadomo, kto jest w ogóle właścicielem
do czego dążę, że gdyby się uprzeć, mógłby być formalny problem na odcinku Marymoncka - Metro Młociny przy obecnej własności torów TW.

Czy w ogóle gdziekolwiek blisko nas funkcjonuje taki patent różnych operatorów tramwajowych - czyli miasto podpisuje umowę z firmą inną niż posiadającą infrastrukturę - taką, która nie ma zajezdni na własność i musi specjalnie tabor zamawiać?
Ok, zagmatwałem. Chodzi mi o sytuację wskazaną przez Pawcia jako możliwą przy Tarchominie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sty 2008, 19:16

MeWa pisze:
inż. Glonojad pisze:Użyczeń prawie nie ma, chociaż jest kilka miejsc, w których nie wiadomo, kto jest w ogóle właścicielem
do czego dążę, że gdyby się uprzeć, mógłby być formalny problem na odcinku Marymoncka - Metro Młociny przy obecnej własności torów TW.
TW by musiały wyznaczyć stawki dostępu (zapewne zbliżone do odpowiednich kwot w swoim wozokm), a jakby się opierały, to zarząd zawsze można zmienić...
Czy w ogóle gdziekolwiek blisko nas funkcjonuje taki patent różnych operatorów tramwajowych - czyli miasto podpisuje umowę z firmą inną niż posiadającą infrastrukturę - taką, która nie ma zajezdni na własność i musi specjalnie tabor zamawiać?
Ok, zagmatwałem. Chodzi mi o sytuację wskazaną przez Pawcia jako możliwą przy Tarchominie.
Zrozumiałem, o co Ci chodzi - nie znam takiej sytuacji, chociaz zastanawiam się, jak to wygląda:
a) w Łodzi, gdize jest 3 gminnych przewoźników
b) w zagłębiu Ruhry, gdzie zdarzają się odcinki wspólnie obsługiwane (Koeln - Bonn na przykład).

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 sty 2008, 19:26

inż. Glonojad pisze:w zagłębiu Ruhry, gdzie zdarzają się odcinki wspólnie obsługiwane (Koeln - Bonn na przykład)
Lepiej się nie pokazuj w Kolonii. Zagłębie Ruhry kończy się w Duisburgu i już w Duesseldorfie za określenie ich jako Zagłębie Ruhry można zostać potraktowanym wybitnie niemile. A co dopiero w Kolonii i Bonn.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 10 sty 2008, 19:40

Dobrze, Nadrenia. ;)

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 10 sty 2008, 19:41

Wracając do meritum.
A co dopiero w Karlsruhe!

bart235
Zbanowany

Post autor: bart235 » 10 sty 2008, 22:41

Kiedy się tego cacka doczekamy w stolicy?Po Poznaniu będzie już jeździł jako brygada WOŚP-u?

EDIT: Korekta tematu
Bartosz Adamski

W związku z powtarzającą się wielokrotnie krytyką użytkowników dotyczacą gramatyki i ortografii Twoich postów proszę o korzystanie z dowolnej formy sprawdzania pisowni przed wysłaniem postu. Junior-admin i użytkownik hafilip84

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 10 sty 2008, 23:01

bart235 pisze:Kiedy się tego cacka doczekamy w stolicy?
Jak dostanie homologację.
bart235 pisze:Po Poznaniu będzie już jeździł jako brygada WOŚP-u?
Nie ma homologacji, nie będzie na WOŚP.

ODPOWIEDZ