a skąd możesz mieć jakiekolwiek pojęcie na temat tego, jakie powinny być?Frencher pisze:Bo kwoty jakie chce ZTM są wręcz absurdalne.
Zawieszenie kursowania Expressu Piaseczno
Moderator: Wiliam
Gdy zobaczymy na wspomnianą linię X, gdzie bilet miesięczny normalny kosztuje (jak dobrze pamiętam) 60 złotych, to już nie są takie duże różnice.solaris8315 pisze:Lepszym. Bo kupuje sobie bilet za 96 zł na linie miejskie i podmiejskie a nie przykładowo na Transludize 66 zł miejski ZTM + 180 zł miesieczny Transluda. Czysta oszczędność. Trochę pojadę urzędnikom, bo narzekają, ze ZTM jest drogi ale na różne pierdoły (np. nagrody dla siebie) to już mają.Frencher pisze:Tańszym z pewnością, ale czy lepszym
Ludzie oczywiście dopłacą, ale mają pewność, że gmina może reagować na bieżąco na ich postulaty, i nikogo się nie muszą prosić aby np. linia nie stawała na jakichś przystankach - po prostu przewoźnikowi się określa gdzie ma sobie załatwić koncesje na konkretne przystanki , i on to robi.
[ Dodano: 2008-03-08, 20:43 ]
Żądać od Wołomina 2,5 miliona za te pociągi które już jeżdżą, to jest wręcz poniżej krytyki.JacekM pisze:a skąd możesz mieć jakiekolwiek pojęcie na temat tego, jakie powinny być?Frencher pisze:Bo kwoty jakie chce ZTM są wręcz absurdalne.
To tak jakby ktoś za Malucha chciał 100 tysięcy.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Więc jeśli ZTM i KM chcą 2,5 mln za linię wołomińską, to potwierdza to, że kolej jest pseudo ,,fajna'', a ZTM swą nowoczesność opiera na latach 70/80 i zapchanej na full kolei podmiejskiej pod tytułem jedyny słuszny monopolista PKP...
Życzę powodzenia w tworzeniu nowoczesnego systemu transportu aglomeracyjnego.
Na miarę XXI wieku.
Najciekawsze jest nie że 2,5 mln, ale po co 2,5 mln- czy aż taki zysk jest potrzebny, by opłacało się to zrobić?
I czy rzeczywiście ZTMowi zależy tak na gminach aglomeracji warszawskiej...
Życzę powodzenia w tworzeniu nowoczesnego systemu transportu aglomeracyjnego.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
Może zamiast rzucać takimi hasłami to sprawdziłbyś jakie są koszty obsługi tego odcinka.ziomal pisze:Więc jeśli ZTM i KM chcą 2,5 mln za linię wołomińską, to potwierdza to, że kolej jest pseudo ,,fajna'', a ZTM swą nowoczesność opiera na latach 70/80 i zapchanej na full kolei podmiejskiej pod tytułem jedyny słuszny monopolista PKP...![]()
Od Wołomina 2,5 miliona, od Ząbek 1,2 miliona, Kobyłka z tego co wiem coś podobnie jak Wołomin, Zielonka pewnie coś trochę powyżej Ząbek - to już są w sumie takie kwoty jakby tam jeździły pociągi co 5 minut, i były tylko nowe, pachnące, klimatyzowane.Premo pisze:Może zamiast rzucać takimi hasłami to sprawdziłbyś jakie są koszty obsługi tego odcinka.ziomal pisze:Więc jeśli ZTM i KM chcą 2,5 mln za linię wołomińską, to potwierdza to, że kolej jest pseudo ,,fajna'', a ZTM swą nowoczesność opiera na latach 70/80 i zapchanej na full kolei podmiejskiej pod tytułem jedyny słuszny monopolista PKP...![]()
Oj ktoś tu chce ostro zarobić, i pachnie mi tu zmową ZTM-KM odnośnie wydojenia gmin podwarszawskich
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą
Opłaty za dostęp do torów są wysokie. Do tego opłaty za energię elektryczną i obsługę pociągów. Na to KM nie ma wpływu.Frencher pisze:Od Wołomina 2,5 miliona, od Ząbek 1,2 miliona, Kobyłka z tego co wiem coś podobnie jak Wołomin, Zielonka pewnie coś trochę powyżej Ząbek - to już są w sumie takie kwoty jakby tam jeździły pociągi co 5 minut, i były tylko nowe, pachnące, klimatyzowane.
Nie wiem czy ZTM się rozlicza na podstawie kilometrażu handlowego czy technicznego, ale wychodzi mi, że przy stawce 7,50/km o jakiej pisały pismaki ZTM za odcinek Wileńska - Ząbki dopłaca w skali roku KM od 1857241,26 zł do 1927170,00 zł, więc kwota 1,2 mln wcale nie wydaje się być wygórowaną... (liczone dla 255 dni roboczych/366 dni w roku). Pytanie, czy ta kwota obejmuje także uruchamianie takich linii jak 145, 199 czy za to Ząbki płacą oddzielnie?
Niestety, póki co częściej niż co 8-9 minut się nie da (brak blokady na szlaku Marki - Zielonka).Frencher pisze:jakby tam jeździły pociągi co 5 minut
1 10 20 22 24 26 103 109 151 157 171 180 190 507 520 645 691 695 KM2 KM7 KM8 KM26 KM31 IC3 IC4 IC7 IC8 IC10
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
To, że pracuje tam gdzie pracuję nie oznacza, że zawsze zgadzam się z decyzjami swojej firmy, a wszystko co tu wyprodukuje jest moim własnym zdaniem.
a poza tym zgadzam się z maksymą pawcia!
Brzmi to tak, jakby ZTM ubezwłasnowolniał gminy. Skoro te jednak decydują się na podpisanie umow, to znaczy, że uznają proponowaną trasą za dobrą. To raz. Dwa - skoro gminy nie mają żadnego wpływu na rozkład to czemu takie Zamienie ma dodatkowy kurs w dni nauki szkolnej, dojeżdżający do W-wy, tak, żeby uczniowe dotarli na 8? Skoro gmina nie ma na nic wpływu, to czemu Legionowo zreformowalo swoją sieć połączeń? ZTM im zaproponował reformę?Frencher pisze:A teraz wejdźmy dowolną linię podmiejską ZTMco tak naprawdę gmina może
Nic
Trasę może tylko zaproponować, na rozkład (poza liczbą kursów) nie ma żadnego wpływu, o taborze jaki będzie jeździł nie wspominając. Gmina jest zawsze stawiana przez ZTM przed faktem dokonanym.
System się tak rozpada, że w ciągu ostatnich miesięcy powstało 809, 735, 705 zaczęło zajeżdżać do Rynii, mamy 733, Twoje Marki zmajstrowały sobie 732, a Legionowo się całkowicie zreformowalo komunikacyjnie. Żeby każdy system się tak sypał...Frencher pisze:A co do linii podmiejskich autobusowych ZTM, to jest tylko kwestia czasu, aż się wszystko zacznie sypać. Niech się tylko jeszcze ze 2-3 większe gminy gdzie kursują bardziej znaczące linie wyłamie, i na swoim przykładzie pokaże że tak jak w Ząbkach można uruchomić linie, które będą dobrze przyjęte przez mieszkańców (i nawet nico droższy bilet nie będzie przeszkodą, jak pokazała linia X), to te biedniejsze gminy pójdą ich śladem. A za nimi kolejne, i kolejne... i tak bajka o komunikacji aglomeracyjnej w wydaniu ZTM zostanie tylko na papierze, i to z winy ZTM.
Warszawa płaci tyle samo, jak wynika z artykułu w poście bohuna, więc nie wiem, gdzie widzisz tą zmowę. Chyba, że Warszawa specjalnie placi zawyżoną stawkę, byle tylko móc zniszczyć te podmiejskie gminy, oferując im taką samą.Frencher pisze:Oj ktoś tu chce ostro zarobić, i pachnie mi tu zmową ZTM-KM odnośnie wydojenia gmin podwarszawskich
[ ... ::: Mądry głupiemu ustępuje... i dlatego ten świat tak wygląda ::: ... ]
Prędzej Frencher chce odkryć spiskową teorię dziejów ZTM (której nie ma). Najlepiej jakby Warszawa płaciła za wszystkie gminy, bo jest najbogatsza... Popieram zdanie Siecoola. Gminy przystępują na warunki ZTM to znaczy, ze je akceptują. Nie od dziś wiadomo, że komunikacji NIGDY nie będzie rentowna...
Rozumiem 1,2 mln, ale n ie 2,5 mln...Premo pisze:Opłaty za dostęp do torów są wysokie. Do tego opłaty za energię elektryczną i obsługę pociągów. Na to KM nie ma wpływu.Frencher pisze:Od Wołomina 2,5 miliona, od Ząbek 1,2 miliona, Kobyłka z tego co wiem coś podobnie jak Wołomin, Zielonka pewnie coś trochę powyżej Ząbek - to już są w sumie takie kwoty jakby tam jeździły pociągi co 5 minut, i były tylko nowe, pachnące, klimatyzowane.
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
To tylko efekt uboczny.
Paweł Ney