Przystanki ZTM - pytanie o współrzędne

Moderator: Wiliam

kekerott

Post autor: kekerott » 21 mar 2008, 22:55

Witam,

pracuję na pewnym projektem związanym z komunikacją publiczną (ZTM/wawa), chcę stworzyć coś na kształt matematycznego/statystycznego modelu komunikacji miejskiej w Warszawie.

Z dostępem do danych o rozkładach i średnich czasach między-przystankowych nie ma problemu lecz aby to wszystko miało sens potrzebne są dane o współrzędnych geograficznych każdego przystanku - a tych jest ok. 1700 (same zespoły przystanków) jak wynika ze strony ZTM'u.
Ręczna lokalizacja każdego przystanku jest bardzo czasochłonna (np. prez ztm.dojazd.pl), i tu chciałem się zwrócić do was z pytaniem:

Czy posiada ktoś może dane o współrzędnych geograficznych przystanków ZTM w Warszawie (zarówno autobusowych jak i tramwajowych) - jeśli tak to proszę o info na pw, albo na mail widoczny w profilu.

Awatar użytkownika
person
(geograf)

Post autor: person » 21 mar 2008, 23:16

tak z czystej ciekawości:
kekerott pisze:chcę stworzyć coś na kształt matematycznego/statystycznego modelu komunikacji miejskiej w Warszawie.
a tak na język laika, to co chcesz zrobić? :>

kekerott

Post autor: kekerott » 22 mar 2008, 11:20

mapę typu 'heat map' (mapa gęstości) bazującą na czasie jaki trzeba poświęcić aby dostać się z punktu A -> B na terenie warszawy komunikacją miejską + uwzględnienie 'ost. mili' na piechotę.

Punkty A, to parę głównych lokalizacji (np. centrum, starówka, dworce, itp...) na terenie warszawy, B to pozostałe. Dla każdego punktu A sporządzona zostanie mapa obrazująca gdzie można się dostać (punkty B) w ciągu x minut.

Do tego może interaktywny skrypt do wyznaczania na mapie warszawy trasy oraz czasów dla każdej trasy ZTM.

ODPOWIEDZ