Komunikacja podmiejska

Moderatorzy: Poc Vocem, Wiliam

Radzyminfan

Post autor: Radzyminfan » 27 mar 2008, 19:54

Wolfchen pisze:Ale to jest Zarząd Transportu Miejskiego, więc przede wszystkim powinni stwarzać jak najlepsze warunki podróży warszawiakom, a okolicznym gminom na podstawie umów komunikację.
Hmm to trochę staroświeckie myślenie. Zły tabor, mieszkańcy gmin podwarszawskiech:

1. Wsiadają do samochodów = większe korki w Warszawie - wydłużóny czas dojazdu = niższy komfort życia Warszawiaków

2. Wybierają PKS = większa ilość burakowozów = wieszy ruch na buspasach = dłuższy czas dojazdu

Tm

Post autor: Tm » 28 mar 2008, 21:07

Czy nie dało się lepiej zrobić rozkładu 727? Po zapowiedziach sądziłem, że będzie równy takt tymczasem w zasadzie jest po staremu, tyle, że w DS po ósmej jest godzinna dziura z Głoskowa. Rozumiem, że zgranie ze sobą kursów cmentarnych i zwykłych sprawia problemy, ale częstotliwość 40-40-20-20-40-40-22-18-42 wygląda nieco dziwnie i mimo powtarzających sie taktów nie pozwala na łatwe zapamiętanie rozkładu.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

195

Post autor: 195 » 28 mar 2008, 21:52

709 :arrow: Al.Lotnika :arrow: <M> Wilanowska :arrow: 18:41 , 18:42 rany czyżby ta linia takie oblężenie miała że po minucie kolejny autobusik jedzie???? :-s

Tm

Post autor: Tm » 28 mar 2008, 22:07

Zmiana strefy czasu przejazdu, im wcześniej, tym różnica między tymi dwoma kursami wieksza.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 28 mar 2008, 22:07

zmiana strefy czasowej....

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 mar 2008, 14:08

Nawiązując do wcześniejszych wypowiedzi m.in. Frencher'a, nasuwa mi się refleksja natury ogólnej: problem moim zdaniem tkwi w tym, że mamy albo gminy podmiejskie, kombinujące jak zorganizować komunikację, ale najtańszym możliwym kosztem dla budżetu - stąd oparcie się na prywaciarzach po minimalnych, jeśli w ogóle, dotacjach, oraz gminy chcące zapłacić więcej, ale jednocześnie nie chcące wnikać w szczegóły.

Innymi słowy, brak nam dobrego przykładu gminy, która jest gotowa wyłożyć pieniądze porównwalne do pieniędzy dla ZTM, ale przeznaczyć je na innego, być może oferującego lepsze warunki, przewoźnika (organizatora).
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 mar 2008, 15:46

inż. Glonojad pisze:Innymi słowy, brak nam dobrego przykładu gminy, która jest gotowa wyłożyć pieniądze porównwalne do pieniędzy dla ZTM, ale przeznaczyć je na innego, być może oferującego lepsze warunki, przewoźnika (organizatora).
Łomianki?
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 29 mar 2008, 16:58

MeWa pisze:
inż. Glonojad pisze:Innymi słowy, brak nam dobrego przykładu gminy, która jest gotowa wyłożyć pieniądze porównwalne do pieniędzy dla ZTM, ale przeznaczyć je na innego, być może oferującego lepsze warunki, przewoźnika (organizatora).
Łomianki?
A Łomiankom to źle z ich komunikacją :?: Ona jest tylko niedofinansowana - zarówno w dziedzinie taboru, jak i braku kursów w niektórych godzinach. Gdyby rozszerzyli godziny kursowania (tak aby przynajmniej kursowanie od strony Warszawy było już od 4 do 23:30), dołożyli przez noce po kursie raz na godzinę, to by powstała linia całodobowa że mucha nie siada.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 29 mar 2008, 18:53

Tm pisze:Czy nie dało się lepiej zrobić rozkładu 727? Po zapowiedziach sądziłem, że będzie równy takt tymczasem w zasadzie jest po staremu, tyle, że w DS po ósmej jest godzinna dziura z Głoskowa. Rozumiem, że zgranie ze sobą kursów cmentarnych i zwykłych sprawia problemy, ale częstotliwość 40-40-20-20-40-40-22-18-42 wygląda nieco dziwnie i mimo powtarzających sie taktów nie pozwala na łatwe zapamiętanie rozkładu.
rozkład 709 też do końca chyba nie przemyślany :-? Jak dotąd rozkład z 8 minutową częstotliwością po 8 rano był OK,to teraz gdy Expresu nie ma jest...10 minut 8-( ](*,) A wieczorem te 7 minut po 20 to też kosmos (-( zresztą to samo tyczy się taktu po godzinie 21 i 22 ](*,) Po 20 spokojnie 10 minut by wystarczyło,a po 21 i 22 lekką reką 15 minut :-$ ale co tam...to takie obiektywne spostrzeżenia 8-(

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 29 mar 2008, 20:45

Santos pisze:
Tm pisze:Czy nie dało się lepiej zrobić rozkładu 727? Po zapowiedziach sądziłem, że będzie równy takt tymczasem w zasadzie jest po staremu, tyle, że w DS po ósmej jest godzinna dziura z Głoskowa. Rozumiem, że zgranie ze sobą kursów cmentarnych i zwykłych sprawia problemy, ale częstotliwość 40-40-20-20-40-40-22-18-42 wygląda nieco dziwnie i mimo powtarzających sie taktów nie pozwala na łatwe zapamiętanie rozkładu.
rozkład 709 też do końca chyba nie przemyślany :-? Jak dotąd rozkład z 8 minutową częstotliwością po 8 rano był OK,to teraz gdy Expresu nie ma jest...10 minut 8-( ](*,) A wieczorem te 7 minut po 20 to też kosmos (-( zresztą to samo tyczy się taktu po godzinie 21 i 22 ](*,) Po 20 spokojnie 10 minut by wystarczyło,a po 21 i 22 lekką reką 15 minut :-$ ale co tam...to takie obiektywne spostrzeżenia 8-(
Mój drogi, rozkład jazdy robi się na podstawie napełnień pojazdów. Po godz. 8:00 z Piaseczna spokojnie wystarczy takt 10 min. Częstotliwość wieczorna też została poprawiona, bo trudno uznać za dopuszczalne by w godz. 19:00-20:30 autobusy jeździły przepełnione. A to że jeżdżą w godz. 20-22 co 7-10 min. wynika z tego, że muszą wrócić z tego Piaseczna z taką częstotliwością z jaką były potrzebne miedzy 19:00 a 21:00 z Wilanowskiej. Wolisz rozkład pocięty czy z dobrą ofertą podaży miejsc?

Tm

Post autor: Tm » 29 mar 2008, 22:48

A co z 727?

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 mar 2008, 22:53

Frencher pisze:
MeWa pisze:Łomianki?
A Łomiankom to źle z ich komunikacją :?: Ona jest tylko niedofinansowana
A więc nie łapie się w wymienioną przeze mnie kategorię ;)
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 29 mar 2008, 22:54

inż. Glonojad pisze:
Frencher pisze:A Łomiankom to źle z ich komunikacją :?: Ona jest tylko niedofinansowana
A więc nie łapie się w wymienioną przeze mnie kategorię ;)
a jak oceniasz komunikację łomiankowską w porównaniu do innych, podmeijskich linii? :>
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 29 mar 2008, 22:56

MeWa pisze:
inż. Glonojad pisze: A więc nie łapie się w wymienioną przeze mnie kategorię ;)
a jak oceniasz komunikację łomiankowską w porównaniu do innych, podmeijskich linii? :>
Jak dla mnie to jedna z mutacji kategorii pierwszej (czyli kombinowaniem z przerzucaniem kosztów na pasażera), właściciel przewoźnika ma tu drugorzędne znaczenie (w końcu prywatna X Ząbek jest także dotowana).

alojzy

Post autor: alojzy » 31 mar 2008, 11:59

inż. Glonojad pisze:
MeWa pisze:a jak oceniasz komunikację łomiankowską w porównaniu do innych, podmeijskich linii? :>
Jak dla mnie to jedna z mutacji kategorii pierwszej (czyli kombinowaniem z przerzucaniem kosztów na pasażera), właściciel przewoźnika ma tu drugorzędne znaczenie (w końcu prywatna X Ząbek jest także dotowana).
Co jakiś czas na forum Łomianek pojawia się kwestia komunikacji, czyli KMŁ vs. ZTM.
I zawsze w tym kontekście pojawia się "aspekt społeczny" funkcjonowania KMŁ, czyli głownie że zapewnia pracę kilkudziesięciu osbom z okolic.

ODPOWIEDZ