Najlepiej byłoby po staremu.R-9 Chełmska pisze:Toć znacznie lepiej, niż tuż po otwarciu nowej sygnalizacji...
Sygnalizacja świetlna (skrzyżowania bez tramwajów!)
Moderator: Wiliam
Nie powiedziałbym. Jak pracowałem w telepizzy, pokonywałem to skrzyżowanie kilkadziesiąt razy dziennie (gł. lewoskręt z Czerniakowskiej w Gagarina w kierunku Czerskiej) i kilka razy ledwie uniknąłem wypadku. Raz po prostu się zamyśliłem (z przemęczenia
) i ruszyłem przed jadące jeszcze Czerniakowską pojazdy. Na szczęście zdążyłem uciec...
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
- Bastian
- Sułtan Maroka
Jak ze Świderskiej w Porajów: nic z przeciwka, nic z lewej, z prawej (z osiedla) to już w ogóle nic... i stoooi się... 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Raczej bym się spodziewał zakazu skrętu w lewo. Nie masz miejsca na wydzielenie pasów tylko do skrętu w lewo. Podobne rozwiązanie zastosowano przy Anielewicza i sprawdza się znakomicie.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
I tak w praktyce lewy pas jest bardzo często zablokowany przez skręcające samochody, a trochę bez sensu jest pchać się do Powązkowskiej naokoło przez Babkę.pawcio pisze:Raczej bym się spodziewał zakazu skrętu w lewo. Nie masz miejsca na wydzielenie pasów tylko do skrętu w lewo. Podobne rozwiązanie zastosowano przy Anielewicza i sprawdza się znakomicie.
-
Jožin z bažin
- Kontakt:
Tak. Więcej faz, więcej.Nazgul pisze:Jestem ciekawy, kiedy wprowadzona zostanie sygnalizacja dla lewoskrętów na skrzyżowaniu Jana Pawła/Stawki. Tam jest piekielnie niebezpiecznie, dodatkowo blokowane są tramwaje.
[ Dodano: 2008-04-26, 23:08 ]
Kretyńskie przepisy uniemożliwaiające wybór przez projektanta optymalnego rozwiązania sterowania ruchem. I mamy potem takie kwiatki.Bastian pisze:Jak ze Świderskiej w Porajów: nic z przeciwka, nic z lewej, z prawej (z osiedla) to już w ogóle nic... i stoooi się...
[ Dodano: 2008-04-26, 23:15 ]
Kretyńskie przepisy zostały zmienione na nie mniej kretyńskie. A może nawet bardziej. Wcześniej praktycznie każdy wydzielony pas do skrętu w lewo implikował wydzieloną fazę. Obecnie przepis każe chyba wręcz zamieniać pasy na wprost na pasy do skrętu w lewo.
Jak to zinterpretujecie?
nowelizacja rozporządzenia
Co z tego, że "strzałka" wraca. Żenujące.
Niepotrzebnie użyłeś głowy do bicia o mur.Jarek pisze:Tak. Więcej faz, więcej.Nazgul pisze:Jestem ciekawy, kiedy wprowadzona zostanie sygnalizacja dla lewoskrętów na skrzyżowaniu Jana Pawła/Stawki. Tam jest piekielnie niebezpiecznie, dodatkowo blokowane są tramwaje.Podzielmy tort na jak najwięcej kawałków. A tramwajom damy ten najmniejszy (wymagany przepisami - 6s bodajże).
Na tym skrzyżowaniu pałka do skrętu tramwajów JP II/Stawki (i odwrotnie) ma te ustawowe 6 s, a będzie miała więcej (bo trzeba ją będzie połączyć z lweoskrętem dla samochodów). Pałka do ruchu na wprost będzie nadal długa bo połączona z ruchem na wprost samochodów (JP II). Samo skrócenie fazy na wprost nikomu wielkiej krzywdy nie zrobi - w szczycie samochody i tak nie mieszczą się za skrzyżowaniem (korek przed rondem Babka) więc dłuższy czas zielonego na wprost nie spełnia swojej roli, poza szczytem ruch jest mniejszy na tyle że i tak zdążą przejechać, natomiast tramwaje będą miały teoretycznie mniej czasu ale w rzeczywistości więcej niż teraz bo przejazd nie będzie blokowany przez samochody masowo skręcające w lewo
Tylko wtedy jeśli wlot ma 3 lub więcej pasów ruchu i istnieje ruch z naprzeciwka. Teraz też to było możliwe ale nałożone były wymyślne ograniczenia (min. % pojazdów skręcający w lewo) co dawało pole do rozmaitych interpretacji.Jarek pisze:Kretyńskie przepisy zostały zmienione na nie mniej kretyńskie. A może nawet bardziej. Wcześniej praktycznie każdy wydzielony pas do skrętu w lewo implikował wydzieloną fazę. Obecnie przepis każe chyba wręcz zamieniać pasy na wprost na pasy do skrętu w lewo.
Jak to zinterpretujecie?
Dużą radość budzi natomiast zakaz stosowania zielonej strzałki jeśli są dwa lub więcej pasy do skrętu. Czekam na likwidację strzałki Żwirki>>Trasa "Ł" gdzie mistrzowie kierownicy nawet nie zwalniają przed czerwonym na sygnalizatorze
Gdyby tak bylo to pare os odjezdzaloby stamtad codziennie w czarnych workach.Czekam na likwidację strzałki Żwirki>>Trasa "Ł" gdzie mistrzowie kierownicy nawet nie zwalniają przed czerwonym na sygnalizatorze
Przelatujacych bez zwalniania tam nie widzialem.
Kierowcy sie zatrzymuja tylko czasami jakis gamon wystawi za daleko pysk i zostaje obtrabiony.
To nie chodzi o kwestię samochód-samochód tylko samochód na zielonej strzałce-pieszy na zielonym. Tam jest dobre kilka metrów odstępu między przejściem a wjazdem na Trasę, wszystko na w miarę łagodnym łuku, więc mistrzowie kierownicy przelatują nieraz z dużą prędkością przez przejście i zatrzymują się dopiero przed jezdnią Trasy. Ruch pieszych jest niewielki, a każdy pieszy na zielonym najpierw dokładnie się rozgląda czy coś go nie zdejmie z przejścia.ness pisze:Gdyby tak bylo to pare os odjezdzaloby stamtad codziennie w czarnych workach.Czekam na likwidację strzałki Żwirki>>Trasa "Ł" gdzie mistrzowie kierownicy nawet nie zwalniają przed czerwonym na sygnalizatorze
Przelatujacych bez zwalniania tam nie widzialem. Kierowcy sie zatrzymuja tylko czasami jakis gamon wystawi za daleko pysk i zostaje obtrabiony.