Czas
Podczas podróżowania po warszawie, niezwykle istotna informacja jest aktualna godzina z dokładnością co do minuty (w przypadku metra co do sekundy).
Godzinę można sprawdzić na:
Kasowniku,
Wyswietlaczu informacji pasazerskiej,
wbudowanym zegarze (neoplany),
Tablicach elektronicznych,
W innych miejscach w pojeździe.
Najczęściej korzysta sie z kasowników i informacji pasażerskiej jednak.. Następuje pewien zgrzyt,
Ponieważ co i rusza jest inna godzina ustawiona. Jechałem Takim neoplanem to:
Wg mojego telefonu była 15:25, Wg Informacji i kasowników - 15:23, wg zegarka autobusowego 15:19.
Podobnie było z Wyświetlaczami przystankowymi - Na wyświetlaczu była 15:43, na kasowniku 15:47, na telefonie 15:51. Telefon pokazywał poprawną godzinę.
I teraz pytanie. W jaki sposób synchronizowany jest czas pojazdach komunikacji miejskiej, skąd są te odchyły od prawdziwego czasu? Nauczyłem sie już zbytnio nie ufać godzinom w autobusach i tramwajach, ponieważ łatwo sie wrobić w maliny.
AJkie sa szanse by wszystkie zegarki były wyregulowane?
Godzinę można sprawdzić na:
Kasowniku,
Wyswietlaczu informacji pasazerskiej,
wbudowanym zegarze (neoplany),
Tablicach elektronicznych,
W innych miejscach w pojeździe.
Najczęściej korzysta sie z kasowników i informacji pasażerskiej jednak.. Następuje pewien zgrzyt,
Ponieważ co i rusza jest inna godzina ustawiona. Jechałem Takim neoplanem to:
Wg mojego telefonu była 15:25, Wg Informacji i kasowników - 15:23, wg zegarka autobusowego 15:19.
Podobnie było z Wyświetlaczami przystankowymi - Na wyświetlaczu była 15:43, na kasowniku 15:47, na telefonie 15:51. Telefon pokazywał poprawną godzinę.
I teraz pytanie. W jaki sposób synchronizowany jest czas pojazdach komunikacji miejskiej, skąd są te odchyły od prawdziwego czasu? Nauczyłem sie już zbytnio nie ufać godzinom w autobusach i tramwajach, ponieważ łatwo sie wrobić w maliny.
AJkie sa szanse by wszystkie zegarki były wyregulowane?

Czas wyświetlany na kasownikach jest synchronizowany po przejeździe autobusu przez stację paliw przed wyjazdem (MZA). Tam umieszczone są nadajniki, które aktualizują plik kasownika i godzinę. Ale że rano nie zawsze jest czas na przejechanie przez nią więc zdarzają się odchylenia. Ja najbardziej ufam czasowi z kasowników i na ich podstawie reguluje zegarek w telefonie...Ryoga pisze:W jaki sposób synchronizowany jest czas pojazdach komunikacji miejskiej, skąd są te odchyły od prawdziwego czasu?
Dokładnie. Na terenie zajezdni są jeszcze umieszczone nadajniki do sterowników R&G (na Woronicza w dwóch miejscach - przy stacji paliw i hali elektryków).Proboszcz pisze:Czas wyświetlany na kasownikach jest synchronizowany po przejeździe autobusu przez stację paliw przed wyjazdem (MZA). Tam umieszczone są nadajniki, które aktualizują plik kasownika i godzinę.
Problemem jest synchronizowanie dwóch czasów - tych dla Monetela i tych dla R&G. Oczywiście większą wagę przykłada się do Monetela i to jest czas "urzędowy".
Możesz mnie oświecić i podać jakąś podstawę prawną - np. regulamin, zakres obowiązków etc.?Adam G. pisze:Jeśli motorowy/kierowca zauważy znaczne odchylenie czasu kasowników od normy, ma prawo, a nawet powinien zjechać do zajezdni.
ZTCP nie ma takiej możliwości z poziomu pulpitu.Ryoga pisze:A co zegarem Neoplanach - czy przypadku odchyłów nie powinien go wyłączyć?
Dobre pytanie.Ryoga pisze:Dlaczego w nie może być nadajników synchronizujących czas w kilku jeszcze miejscach w warszawie - na tych najbardziej ruchliwych skrzyżowaniach / ulicach?
BTW - ZTCW zegary w metrze sterowane są przez jeden zegar-matkę, który z kolei jest synchronizowany z zegarem atomowym (z Frankfurtu bodajże?).
14.07.2008 - i starczy...
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
Dla sympatyków metra: http://www.tadek.jasky.pl (ostatnia aktualizacja: 06.07.2008)
To lepiej na stałe go wyłączyć.Tadek A. pisze:ZTCP nie ma takiej możliwości z poziomu pulpitu.
Bo zawsze wprowadza w błąd.
Czyli nad niektórymi stacjami metra wystarczyło by dorobić "słupki" z antenami synchronizującymi czas.Tadek A. pisze: BTW - ZTCW zegary w metrze sterowane są przez jeden zegar-matkę, który z kolei jest synchronizowany z zegarem atomowym (z Frankfurtu bodajże?).
A Tablice w Al. Jerozolimskich to skąd maja czas? własny czy też z tej nitki?

NieTadek A. pisze:Możesz mnie oświecić i podać jakąś podstawę prawną - np. regulamin, zakres obowiązków etc.?Adam G. pisze:Jeśli motorowy/kierowca zauważy znaczne odchylenie czasu kasowników od normy, ma prawo, a nawet powinien zjechać do zajezdni.
noidea