401 - dzielić, czy nie?

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Emdegger
Kontakt:

Post autor: Emdegger » 21 mar 2008, 11:08

Dennis pisze:Jeśli zaś dajemy jednak szansę 401, to możnaby pomyśleć nad skróceniem 168, ale to tylko wtedy, jeśli faktycznie występują na tej linii dysproporcje pomiędzy zapełnieniem na N-E i W-S od Gocławia :-$
Właśnie ja cały czas o tym :D

Niewielka, przy bardzo przeciętnym zapełnieniu solówek, liczba wysiadających na ZAMIENIECKIEJ i BUKOWSKIEGO powoduje, że nie widzę absolutnie sensu utrzymywania relacji Rembertów - Gocław przy pomocy linii pseudoobwodowej, gdy doceolwym powinien być zupełnie inny korytarz, którym można zrealizować dokładnio to samo połączenie. Potoki na Gocław oraz na Ostrobramską nie powinny były jednak być połączone. Ten pierwszy może jednak podróżować, właścwie bez szwanku, linią obwodową, ten drugi należy raczej wozić połączeniem po promieniu, mniejsza o numerek (może to jechać np. na Gwiaździstą :D).
"Coś ci powiem chłopcze! Gdy będziesz wracał do domu dziś wieczór, a jakiś psychopata rzuci się na ciebie z garścią malin, nie przyłaź mi tutaj skomleć." - John Cleese

Rosa

Post autor: Rosa » 21 mar 2008, 12:06

emdegger pisze:Potoki na Gocław oraz na Ostrobramską nie powinny były jednak być połączone. Ten pierwszy może jednak podróżować, właścwie bez szwanku, linią obwodową,
Sam pisałes że do 401 wsiada na Gocławiu w szczycie 20-30 osób. Jest to duzo jak na tą linię ale jak na możliwości Gocławia jest to bardzo mało. Po prostu dojazd do pętli i TS jest nieopłacalny dla zdecydowanej większości osiedla. Juz pisałem że dla mnie który mieszkam 1 przystanek lub 9 min na piechotę od pętli bardziej oplaca się jechac na Saską , dla ludzi mieszkających dalej od pętli a bliżej TŁ sprawa wyglada jeszcze bardziej klarownie więc trudno tu mówic o podróżowaniu "bez szwanku"

[ Dodano: 2008-03-21, 18:16 ]
Właśnie jechałem z Witosa na Gocław. 17:40 piątkowy szczyt , 4 minuty stałem na przystanku, podjeżdża 401 wsiadam i lącznie z pozostałymi DWIEMA osobami jedziemy TS. Na Gocławiu wraz ze mną jedna osoba wysiada, ktos wsiada i 2 osoby jada dalej na Płowiecką.
Czy znajdziecie jakąkolwiek inną linie która przejeżdża przez którys most na Pragę o tej porze gdzie można spotkać taka sytuację?

Podoba mi się pomysł Pawcia żeby ją wykręcić i aby jechała Powsińską i Św. Bonifacego. Dłużej raczej nie będzie. Wczoraj jechałem 401 o 12:44 z Gocławia na Nowoursynowską (5 osób). Teoretycznie poza szczytem ale na Sikorskiego był jak zwykle korek i okazało się że przy Dolinie dogonilo nas 148 które z Goclawia ruszało 12:53.

lasuch

Post autor: lasuch » 15 kwie 2008, 19:30

Chciałbym zauważyć, że 401 chyba nabiera tempa w połączeniach przez Wisłę. Dzisiaj śmignął mi przed oczami na wysokości Idzikowskiego z napełnieniem: wszystkie siedzące zajęte i ok 30 osób stojących.

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 22 maja 2008, 11:19

Czy 401 zostanie przekształcone w cało tygodniową linię 5xx. :?: ,kiedy to nastąpi :?: Zapewne jest to kwestią czasu.Wprowadzając zmiany w komunikacji miejskiej można zrobić
drobną korektę. Linia 524 Marysin :arrow: Ursus os. Niedżwiadek 15/15/15/20,ze względu na słabe wykorzystanie 401 na odcinku od Marysina do Sikorskiego częstotliwość jest optymalna.401 Wilanów :arrow: Ursus niedżwiadek nowe połączenie dzielnic Wilanów i Ursus
zapewni właśnie ta linia kursująca w szczycie co 15 minut skorygowana z linią 524.Natomiast
189 trasa bez zmian ale za to 8/10/8/20. :-k

SP45-166
Zbanowany

Post autor: SP45-166 » 22 maja 2008, 13:04

Paweł C. pisze:Czy 401 zostanie przekształcone w cało tygodniową linię 5xx. :?: ,kiedy to nastąpi :?: Zapewne jest to kwestią czasu.Wprowadzając zmiany w komunikacji miejskiej można zrobić
drobną korektę. Linia 524 Marysin :arrow: Ursus os. Niedżwiadek 15/15/15/20,ze względu na słabe wykorzystanie 401 na odcinku od Marysina do Sikorskiego częstotliwość jest optymalna.401 Wilanów :arrow: Ursus niedżwiadek nowe połączenie dzielnic Wilanów i Ursus
zapewni właśnie ta linia kursująca w szczycie co 15 minut skorygowana z linią 524.Natomiast
189 trasa bez zmian ale za to 8/10/8/20. :-k
A ja bym osobiście to jeszcze inaczej rozwiązał. Linii 401 przywrócił kursowanie na Ursynów, czyli od nowoursynowskiej prosto i po starej trasie, lub np koło SGGW, potem Kiedacza i prosto Rosoła aż do samych Kabat. Linia łatwa prosta i przyjemna dla kierowcy ze sporym odstresowującym odcinkiem bez korków, szybka komunikacja w ciągu ulicy Rosoła, oraz alternatywne połączenie osiedla Kabaty z SGGW. Kursowanie cały dzień także poza szczytem w dnaich roboczych tak jak ma to miejsce obecnie.

A do Marysina uruchomiłbym drugą linię i to wcale nie z Ursusa, obsługiwaną solówkami Kleszczowa/Woronicza z przewagą tego drugiego. Mogłoby być to nawet 5xx z niską częstotliwością kursowania poza szczytem i dużą w szczycie. np poza szczytem co 20-30 minut, a w szczycie co 10 :) Trasę rozpocząłbym np na Bokserskiej i dalej Gotarda, w lewo w Rzymowskiego, koło Galerii Mokotów, w prawo w Al. Wilanowską potem ciągiem al. Lotników, Wałbrzyska i w lewo dalej po trasie obecnego 401 do Marysina. Oczywiście mozna by się pokusić o odbicie z Sikorskiego na św. Bonifacego i w lewo w Sobieskiego i dalej po starej trasie coby podnieść frekwencje. Korki dla tej trasy (poza nieogarnialnym węzłem Płowiecka) byłyby bardzo przewidywalne i możnaby ułożyć rozkład dzieki któremu autobus pogrobowiec po 401 będący kręgosłupem przewozowym na trasie "S" byłby możliwie w 99% punktualny.

Dodatkowo takie rozwiązanie powoduje dodatkowe kursy po najbardziej obciążonym pasażerami ciągu Galera-Bełdan-Al.Lotników-Wałbrzyska-Metro-Nowoursynowska, a za to nie generuje stosów niepotrzebnych wożących muchy przegubów na trasie S
Pogrążacie się coraz bardziej!

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 maja 2008, 13:19

SP45-166 pisze:od nowoursynowskiej prosto i po starej trasie
Kosztem 193? :>
SP45-166 pisze:Mogłoby być to nawet 5xx z niską częstotliwością kursowania poza szczytem (...) np poza szczytem co 20-30 minut
Przecz z liniami, na które nikomu nie opłaca się czekać!

Przy tych dwóch twoich liniach, to ja już nie widzę miejsca ani na 193, ani na 141...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 22 maja 2008, 13:29

193 można obniżyć trochę częstotliwość bo i tak kursuje często.Na wystarczy korekta trasy.
W tedy można utworzyć nową linię 524 Bokserska :arrow: Marysin 15/20/15/20, a 401 Ursus
os.Niedżwiadek :arrow: Ursynów PŁd.10/15/10. W tedy 524 nie będzie muchowozem tak jak
teraz na trasie od Marysina do Sikorskiego jest 401.Natomiast mieszkańcy Ursynowa uzyskają solidną linię przyśpieszoną i odciąży zatłoczoną nowoursynowską. =D>

SP45-166
Zbanowany

Post autor: SP45-166 » 22 maja 2008, 13:48

Bastian pisze:
SP45-166 pisze:Mogłoby być to nawet 5xx z niską częstotliwością kursowania poza szczytem (...) np poza szczytem co 20-30 minut
Przecz z liniami, na które nikomu nie opłaca się czekać!
A widziałeś kiedyś frekwencję w 401 poza godzinami szczytu lub po 21? Bo ja miałem kilka razy okazję (całki) i powiem ci że przeciętnie przegubowiec wiózł od zera do pięciu osób po trasie S. Jak ktoś będzie musiał to i tak zaczeka te 20-30 minut poza szczytem. Tak samo zresztą jak ludziom każecie czekać na niejedną obleganą linię do centrum w DŚ Czy nawet w DP (sic) np na 517 z niedźwiadka. Szczegónie niebagatelne znaczenie ma to w piatek. Ponoć nie opłaca się czekać.... a "siedemnastka" jeździ wieczorami pełna po dach. Naprawdę dla pięciu osób nie opłaca się robić częstotliwości co 10 minut, a dodam że zdarzyło mi się któregoś razu przejechać w DP z zupełnie pustym autobusem przez trasę S od Gocławia do Al. Witosa. Dodać warto jeszcze że od "dołożenia 502 od Gocławia do Płowieckiej, linia 401 straciła kolejnych pasażerów na Trasie S i szczerze mówiąc przeguby na połowie długości tej linii są coraz większym nieporozumieniem
Pogrążacie się coraz bardziej!

Paweł C.

Post autor: Paweł C. » 22 maja 2008, 14:21

Więc dlatego nie można trzymać 401 z częstotliwością 10/15/10 i przegubów na tej linii bo to
jest muchowóz maksymalny.Wprowadzić 524 na trasie Marysin :arrow: Bokserska 15/30/15/30 lub 15/20/15/20 a 401 na Ursynów z obecną częstotliwością i problem rozwiązany. =D>

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 22 maja 2008, 14:42

Tu akurat poprę Bastiana. Żadnego tworzenia długodystansowych potworów o częstotliwościach w okolicach 30 minut. Też mogę zarzucić kłamstwo w obserwacji popytu na 401. Owszem nie jest to zapełnienie godne przeguba, ale ponieważ jeżdzę nim często około 21 stwierdzam, że TS jest zwykle od 15 do 20 osób. Mniej niż 10 od paru dobrych miesięcy nie zanotowałem na żadnym kursie.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

geograf_OSU

Post autor: geograf_OSU » 22 maja 2008, 17:35

oczywiscie ze SP45-166 ma racje odnosnie 401. to powinny byc dwie osobne linie, stare 401 (czyli pociecie 193) oraz 402 na solowkach z tamtych rejonow pragi po trasie dzisiejszego 401 gdzies do Lotniska czy Bokserskiej, czy czegos tam. A ze wymagaloby kilka brygad, trudno, ale gorsze jest marnowanie przegubow na wschod od Nowoursynowskiej. Minelo juz tyle miesiecy a jakos poza kilkoma kursami 401 jezdzi puste, kazdy to widzi tylko wiadomo kto. I jakos nie zanosi sie na powtorke z 186, jak ktos sugerowal jakis czas temu.

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2008, 18:36

Może nawet nie dzielenie - trzeba trochę trasę zmodyfikować na prawym brzegu... :roll:
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Tm

Post autor: Tm » 22 maja 2008, 18:37

Skrócić w międzyszczycie i tyle.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

Awatar użytkownika
R-9 Chełmska

Post autor: R-9 Chełmska » 22 maja 2008, 18:42

same fajne pomysły... Skrócenie linii w międzyszczycie zniechęci do korzystania z linii również te pojedyncze jednostki jeżdżące w szczycie, bo nie będą wiedziały, czy jeszcze/już linia jeździ...
5290 - LINIĘ OBSŁUGUJE ZAKŁAD "CHEŁMSKA"
Najczęściej podróżuję: 2, 3, 6, 17, 26, 136, 141, 172, 186, 188, 509, 518, N01, N32

Awatar użytkownika
Kleszczu
Stoi... Sofista?
Kontakt:

Post autor: Kleszczu » 22 maja 2008, 18:46

R-9 Chełmska pisze:same fajne pomysły... Skrócenie linii w międzyszczycie zniechęci do korzystania z linii również te pojedyncze jednostki jeżdżące w szczycie, bo nie będą wiedziały, czy jeszcze/już linia jeździ...
Ale z tą linią trzeba coś sensownego zrobić. Nie może być tak, że linia - choćby i była cudownym dzieckiem ZTM - miała tak ogromne różnice w wykorzystaniu. Śmiało można stwierdzić, że 401 jest chyba najmniej zapełnioną linią na Trasie Siekierkowskiej...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"

"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel

Zablokowany