Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy

Moderator: JacekM

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2008, 9:48

MeWa pisze:Przeiceż rozwoju tramwajów nikt nie porzuca.
Metro jest wciąż zdolne przewieźć znacznie większe potoki pasażerów.
MeWa, zgoda, ale ile sieci tramwajowej można by zbudować za koszt metra na Gocław, które w żadnych wskaźnikach (ekonomia, potoki) nie wychodzi dobrze? Tu trzeba decyzji politycznych.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 27 maja 2008, 10:03

MeWa pisze:]Rozdźwięk pomiędzy zamierzeniami a realizacją wpływa na taki, a nie inny wizerunek TW,
Ależ TW ma bardzo dobry wizerunek wśród pasażerów - i są na to badania.

[ Dodano: Wto 27 Maj, 2008 10:08 ]
MeWa pisze:Przeiceż rozwoju tramwajów nikt nie porzuca.
Tak, trasa tramwajowa do Wilanowa ma powstać już w 2023...
Metro jest wciąż zdolne przewieźć znacznie większe potoki pasażerów.
...tyle, że nie wszędzie są one na tyle duże.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Dennis

Post autor: Dennis » 27 maja 2008, 10:10

MeWa pisze:O pasażerów byłbym spokojny. Myślę, że metro przejmie część dojazdów z Jelonek, Bemowa oraz z kierunku Połczyńskiej - tam będzie przecież stacja i będzie można uczynić dogodny punkt przesiadkowy.
A zmianę przebiegu wolskiego odcinka zawdzięczamy Prawu i Sprawiedliwości, które opierało się na światłych analizach BPRW, które chyba - co pokazała praktyka i późniejsze problemy - przede wszystkim chyba kreśliło sobie bezmyślnie kreski i kropki na mapie.
A ja myślę, że jesteś tak zapamiętałym fanatykiem metra, że jest Ci wszystko jedno, gdzie ono będzie budowane, byleby było ;) Z jednej strony piszesz bowiem, że o pasażerów w obecnie przyjętym wariancie przebiegu II linii metra na Woli i Bemowie jesteś spokojny, a z drugiej ubolewasz, że został on przyjęty w oparciu o analizy ignorantów :-s
a/p TALENT pisze:możliwość zabudowy południowego pasa wzdłuż ul. Górczewskiej od Ratusza Bemowa po pętlę tram- autobus.
Jak się wyburzy istniejące tam ogromne osiedle mieszkaniowe, to z pewnością możnaby ten teren zabudować :-? Jednak pasażerów to tak, czy inaczej metru nie przysporzy.
MeWa pisze:Podniesienie prędkości niewiele da, jeśli tramwaj będzie utykać w punktach kolizyjnych - skrzyżowania, przejścia, to nie takie proste.
Ależ mówimy o podniesieniu średniej prędkości podróży (podpowiem: szybki tramwaj, całkowicie bezkolizyjny, częściowo schowany pod ziemią*) ;)

* nie wierzę - wystarczy porównać zabudowę Ursynowa-Natolina-Kabat oraz wielkość miejscowości sąsiednich, dowożonych do I linii metra, z Wolą i Bemowem oraz Babicami i Ożarowem - aby II linia metra miała przewozić, przynajmniej na odcinku zachodnim, tak znaczne potoki pasażerskie, by uzasadniało to budowę stricte ciężkiego metra, a nie np. linii szybkiego tramwaju =;

kajo

Post autor: kajo » 27 maja 2008, 11:04

A ja jeszcze raz to powiem Tramwaj można puścić częściej i kiedyś czytałem, że przy tramach niskopodłogowych, priorytetach itd. Tramy na takim samym odcinku mogą przewieść 60-70% tego co metro, a za tą samą cenę takich lini można zbudować 3-4 razy tyle. W ten sposób możnaby zbudwać za tą samą cene 2 ciągi, które byłyby w stanie przewieść taką samą liczbe pasażerów, czy to nie są korzyści?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
a/p TALENT

Post autor: a/p TALENT » 27 maja 2008, 11:19

Dennisie , nikt nie będzie burzył istniejącej zabudowy SM Górczewska . Szkoda , że umknął twojej uwadze olbrzymi pas gruntu / wolnego / na narożniku Górczewskiej i Powst. Śl. aż do Przychodni przy ul. Czumy . Olbrzymią rezerwą pod budowę wzdłuż ul. Górczewskiej / południowa strona / są tereny zajęte przez tymczasowe parkingi .
Na dodatek - o czym nikt nie wspomniał - na swój kres istnienia oczekuje wieczna prowizorka drewnianej zabudowy Jelonek Akademickich . Stosując przelicznik deweloperski / łagodny / same te ww. tereny mogą być zamieszkane przez prawie 15 tys. nowych mieszkańców .
Idiokracja nas otacza

Dennis

Post autor: Dennis » 27 maja 2008, 11:34

Drogi Talencie :!:
Mam jednak nadzieję, że nikt nie pozwoli na tak szaleńcze i barbarzyńskie dogęszczanie zabudowy Jelonek =; Jednocześnie tereny wzdłuż Wolskiej i Połczyńskiej mogą i będą się zabudowywać praktycznie bez szkody urbanistycznej dla kogokolwiek. I nawet bez szczegółowych wyliczeń, tzw. gołym okiem widać, że wielokrotnie więcej ludzi tam można "upchnąć" (stosując oczywiście te same standardy zabudowy, jak dla Górczewskiej), niż w okolicach bemowskiego ratusza.

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2008, 17:39

inż. Glonojad pisze:Ależ TW ma bardzo dobry wizerunek wśród pasażerów - i są na to badania.
Zależy co jest badane. Jeżeli wyniki są gdzieś budowane, fajnie byłoby to zobaczyć. Chodziło mi bardziej o to, o czym pisał Rosa w zakresie nowych inwestycji.
Dennis pisze:analizy ignorantów
Ze wspomnianych względów jednak o pasażerów jestem spokojny.
Dennis pisze:nie wierzę
wartości podawane dla całej linii są wyższe niż liczba pasażerów obecnie osiągana na I linii metra.

Termin wpłynięcia ofert przesunięto o kilka dni w związku z dużą liczbą zapytań. Żadna z firm nie złożyła odwołania w związku ze wcześniejszym odrzuceniem protestów.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"

[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 27 maja 2008, 18:34

Obrazek napisało:
Druga linia już się spóźnia

Obrazek

Konrad Majszyk 26-05-2008, ostatnia aktualizacja 27-05-2008 10:48

Jeszcze bardziej zmalały szanse na otwarcie linii metra między rondem Daszyńskiego a Dworcem Wileńskim przed Euro 2012. Urzędnicy przełożyli otwarcie ofert przetargowych.

Za ile i jak szybko ubiegające się o kontrakt koncerny z Niemiec, Francji i Hiszpanii będą gotowe zbudować metro pod Świętokrzyską i Targową? Odpowiedzi na te pytania mieliśmy poznać wczoraj, w czasie otwarcia ofert. Zamiast tego usłyszeliśmy nowy termin: 3 czerwca.

– Wyznaczony przez nas okres przygotowania ofert zbiegł się w czasie ze świątecznymi dniami wolnymi w Hiszpanii i Niemczech – mówi rzecznik Metra Warszawskiego Krzysztof Malawko. – To utrudniło prace przy dokumentacji. Zależy nam na dobrych relacjach z oferentami, dlatego poszliśmy im na rękę – twierdzi.

Ale metro nie miało wyboru. Bez właściwie przygotowanych ofert przetarg mógłby nie wypalić. Tym samym Hanna Gronkiewicz-Waltz poniosłaby inwestycyjną porażkę, a ta z kolei mogłaby ją kosztować przegraną w wyborach na prezydenta miasta w 2010 roku.

Niestety, nie wiadomo, czy 3 czerwca nie usłyszymy o kolejnej zmianie daty otwarcia ofert. Czterech z pięciu oferentów domagało się bowiem wydłużenia terminu jeszcze bardziej – do 15 albo nawet 30 lipca. Jak to się ma do wcześniejszych wypowiedzi prezesa Metra Warszawskiego Jerzego Lejka, który zapewniał o wysokim profesjonalizmie procedury wyboru wykonawcy? Lejk robił nadzieję, że trwający od 15 października tzw. dialog konkurencyjny pozwoli wskazać zwycięskie konsorcjum bez protestów i opóźnień.

Budowa drugiej linii metra ma ruszyć latem 2009 roku.Według wstępnych szacunków, inwestycja będzie kosztowała 3 mld zł, ale firmy mogą próbować wykorzystać pośpiech przed Euro 2012. A w tej sytuacji koszty ofert zapewne poszybują w górę.

Cena będzie stanowiła do 70 proc. punktacji przetargowej. Pozostałe 30 proc. da się zdobyć, skracając termin inwestycji albo proponując korzystne dla miasta sposoby rozliczeń.

Każdy tydzień jest na wagę złota. Miejski harmonogram przewiduje, że przygotowanie ostatecznego projektu i budowa potrwają 45 miesięcy. W najbardziej optymistycznym wariancie budowa skończy się na miesiąc przed Euro 2012.
Ciekawe ile można wygrać u bukmacherów obstawiając, że linia powstanie w terminie...

Link
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2008, 18:46

Tylko to jest na razie bicie piany i robienie sensacji.
Metro Warszawskie pisze:Komentarz do artykułu zamieszczonego w dzienniku "Życie Warszawy"

Informacje
27.05.2008

Pan Redaktor
Konrad Majszyk
Życie Warszawy

Szanowny Panie Redaktorze,

W nawiązaniu do Pańskiego artykułu pod tytułem „Druga linia już się spóźnia” zamieszczonego w wydaniu Życia Warszawy w dniu 27 maja 2008 roku, Metro Warszawskie informuje, że w treści pojawiły się nieścisłości wymagające wyjaśnienia.

Niestety już tytuł artykułu zawiera błąd, ponieważ nie ma podstaw do twierdzenia, zawartego również w treści, że przebieg procedury wyłaniania wykonawcy powoduje jakieś opóźnienia.

Jak Panu mówiłem, termin zakończenia budowy przed rozpoczęciem Euro 2012 jest realny. Problematyka określenia czasu niezbędnego na wykonanie przedmiotu zamówienia była, jeszcze przed ogłoszeniem postępowania, przedmiotem szczegółowych analiz, także z udziałem międzynarodowych ekspertów i autorów Wielobranżowego Projektu Koncepcyjnego (konsorcjum Metroprojekt i AMC Chołdzyński).

Zagadnienie to było także bardzo dokładnie omówione z oferentami podczas dialogu. Co więcej, istnieją rezerwy w czasie realizacji inwestycji. Może to mieć miejsce, na przykład, w okresach przewidzianych na uzyskanie pozwoleń na budowę. Założyliśmy na to 60 dni i każde przyspieszenie w tej sprawie będzie działało na korzyść inwestycji.

Bardzo ważne jest w tym kontekście powołanie przez Panią Prezydent m. st. Warszawy, Komitetu Sterującego, którego zadaniem jest przyspieszenie procedur.

Do zamawiającego – Metra Warszawskiego Sp. z o.o. wpłynęły dwa protesty w sprawie terminu składania ofert, do których przyłączyły się dwa kolejne konsorcja. Protesty te, zarówno w kwestii zmiany terminu złożenia ofert, jak i we wszystkich pozostałych kwestiach zostały w całości odrzucone.

Wbrew temu co Pan pisze, Metro miało wybór – mogło nie przesuwać terminu złożenia ofert i z całą pewnością oferenci przesłaliby nam prawidłowe dokumenty przetargowe – byli do tego przygotowani w wyniku całej procedury.

Przesunięcie terminu składania ofert jest natomiast uwzględnieniem zasygnalizowanych nam potrzeb uczestników. W trakcie naszej rozmowy podkreślałem, że przesunięcie tego terminu jest postępowaniem, które nie narusza harmonogramu inwestycji.

Warto pamiętać, że przetarg nie jest formą konfrontacji, a dążeniem do znalezienia optymalnego wariantu wykonania zadania. Na koniec chcę podkreślić, że protest jest jedną z form przewidzianych prawnie do komunikacji między zamawiającym a oferentami.

Fakt, że od decyzji o oddaleniu protestów żaden z uczestników postępowania nie wniósł odwołania, świadczy jednoznacznie o prawidłowości naszych działań i profesjonalizmie w przygotowaniu procedury wyboru wykonawcy.

Rzecznik Prasowy

Krzysztof Malawko

mariow

Post autor: mariow » 27 maja 2008, 18:55

MeWa a ty wierzysz jeszcze że zdążą?
PURA VIDA!

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 27 maja 2008, 19:28

Trzeba być optymistą. Zwłaszcza jeśli są głosy, że jest zapas czasu. Nie mniej jednak uważam, że pisanie o tym, że teraz "na pewno" nie zdążymy, co coś przesunęło się o kilka dni, jest przesadą, zwłaszcza jeśli naciąga się fakty.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 27 maja 2008, 20:42

Bardzo ważne jest w tym kontekście powołanie przez Panią Prezydent m. st. Warszawy, Komitetu Sterującego, którego zadaniem jest przyspieszenie procedur.
Jak się zrezygnuje z części przejść podziemnych, to i się zdąży. Może potem przyjdzie na razie zrezygnować z jakichś dwóch stacji, ale i tak się zdąży :P
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Koszałek

Post autor: Koszałek » 27 maja 2008, 21:19

Słowa "na razie" są kluczowe w Twoim poście Mewo.
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!

mozgow

Post autor: mozgow » 02 cze 2008, 22:58

Gazeta Wyborcza Stołeczna pisze:Oferty na metro później

śmik
2008-06-02, ostatnia aktualizacja 2008-06-02 22:33

Metro Warszawskie po raz drugi przesunęło termin składania ofert na projekt i budowę centralnego odcinka drugiej linii metra.

Metro Warszawskie po raz drugi przesunęło termin składania ofert na projekt i budowę centralnego odcinka drugiej linii metra. Tym razem jednak tylko o trzy dni - oferty poznamy nie dziś, tylko w piątek. Według przedstawicieli Metra powodem przesunięcia terminu są przyczyny formalne. Jak pisaliśmy w maju, większość firm oprotestowała zbyt krótki czas na przygotowanie oferty. Niektóre konsorcja chciały nawet przesunąć termin otwierania kopert na koniec lipca. Zwycięska firma w ciągu 45 miesięcy będzie musiała zaprojektować i zbudować drugą linię na odcinku od ronda Daszyńskiego do Dworca Wileńskiego.

Źródło: Gazeta Wyborcza Stołeczna
Źródło: gazeta.pl
1 7 9 22 128 141 157 172 175 504

Awatar użytkownika
MeWa
Cukiereczek

Post autor: MeWa » 06 cze 2008, 12:57

Wpłynęły trzy oferty w przetargu na budowę i projekt II linii metra. Wszystkie zakładają realizację inwestycji w przeciągu 42 miesięcy. Jest to termin skrócony względem zakładanego (45 miesięcy).

I.
ALPINE BAU Deutschland AG (Lider - Niemcy), FCC CONSTRUCCIÓN (Hiszpania), ALPINE Untertagebau GmbH (Niemcy), PBG S.A. Wysogotowo, HYDROBUDOWA WŁOCŁAWEK S.A., PRG Metro Sp. z o.o., ALPINE Construction Polska Sp. z o.o.
Cena: 5.885.838.760,00 zł

II.
DRAGADOS S.A. – Pełnomocnik Konsorcjum Avda (Hiszpania), Przedsiębiorstwo Robót Inżynieryjnych POL – AQUA S.A., TRAKCJA POLSKA – PKRE S.A., VIAS Y CONSTRUCCIONES S.A. (Hiszpania), TECSA EMPRESA CONSTRUCTORA S.A. (Hiszpania).
Cena: 6.226.676.484,05 zł

III.
Mostostal Warszawa S.A. (Lider), ACCIONA INFRAESTRUCTURAS S.A. (Hiszpania), STRABAG Sp. z o.o., STRABAG AG (Austria), Ed. Zűblin AG Albstadtweg 3 (Niemcy), DYWIDAG International GmbH (Niemcy), DYWIDAG Bau GmbH (Niemcy), Przedsiębiorstwo Budowy Kopalń PeBeKa S.A.
Cena: 5.978.000.000,00 zł

ODPOWIEDZ