Linie mikrobusowe

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
MisiekK

Post autor: MisiekK » 04 cze 2008, 11:07

Macie chociaż zielone pojęcie jak wygląda pętla Nowodwory w czasie szczytu? Przejedźcie się tam i zobaczcie, że mało brakuje, żeby autobusy stały wzdłuż Światowida.
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.

Awatar użytkownika
Dawid_2248

Post autor: Dawid_2248 » 04 cze 2008, 21:55

Dla mnie w ogóle ta linia jest kretyńska. Z frekwencją nie wiem jak jest w szczycie, ale przebieg tej linii potwierdza moją tezę o szczególnym "dopieszczaniu" mieszkańców osiedli na Nowodworach. Jadąc z metra 511 na Dąbrówce Wiślanej po zawrotce przez Buków byłoby się może 3-5 min później niż w przykładowej relacji metro - E-4 - 211. Cudują i cudują, a minibusy potrzebne są w wielu innych miejscach, a nie tam, gdzie można sobie spokojnie dojść piechotą (przy okazji trzeba zauważyć, że 211 nie obsługuje żadnych nowych obszarów, wspólne przystanki ma z 511 i 516, a nieoficjalnie planowany przystanek w okolicach ronda przy Aluzyjnej nie wypalił). Miały być linie choćby wzdłuż ul.Szeligowskiej na Bemowie czy też Borków w Wawrze, i co? Wszystkie minibusy w komplecie, a tu lipa. O bezsensownym rozłożeniu postojów nie wspomnę, bo powtarzać się nie chcę.

P.S. witam wszystkich na forum :grin:
Lewarek -> piękna rzecz :)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 cze 2008, 22:05

Dawid_2248 pisze:211 nie obsługuje żadnych nowych obszarów
Ale dowozi z Dąbrówki do szkół na Tarchominie.
Dawid_2248 pisze:Miały być linie choćby wzdłuż ul.Szeligowskiej na Bemowie
Jak dzielnica Bemowo oraz gmina Ożarów wykona przystanki, to i linia będzie. Uzgodnienia w toku ;)
Dawid_2248 pisze:Borków w Wawrze, i co?
Na razie tam nie ma wodociągu. Jak będzie wodociąg, to pojawi się i chodnik i lepsza nawierzchnia, a w ślad za nimi być może i autobus ;) Prędzej zobaczymy komunikację na Mrówczej, jak sądzę.
Dawid_2248 pisze:Wszystkie minibusy w komplecie, a tu lipa.
Nie bój się, znajdą się i po wakacjach - jeśli będzie trzeba, to zdejmie się je wtedy z linii typu 161, czy 134.

Jeszcze raz, bo już o tym było: w tej chwili brane są pod uwagę linie w Wawrze, na Włodarzewskiej, na Chrzanowie i Szeligach oraz na Księżycowej, w tych sprawach dzielnice coś robią (a przynajmniej tak twierdzą ;). Ewentualnie jeszcze może Ursynów się wykokosi z czymś na Zielonym Ursynowie - Baletowa, Krasnowolska lub coś w tym stylu. Ale tu jeszcze nie ma konkretów.
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 04 cze 2008, 22:08

Bastian pisze:Nie bój się, znajdą się i po wakacjach - jeśli będzie trzeba, to zdejmie się je wtedy z linii typu 161, czy 134.

Jeszcze raz, bo już o tym było: w tej chwili brane są pod uwagę linie w Wawrze, na Włodarzewskiej, na Chrzanowie i Szeligach oraz na Księżycowej, w tych sprawach dzielnice coś robią (a przynajmniej tak twierdzą . Ewentualnie jeszcze może Ursynów się wykokosi z czymś na Zielonym Ursynowie - Baletowa, Krasnowolska lub coś w tym stylu. Ale tu jeszcze nie ma konkretów
Coś mi smierdzi kolejnym przetargiem na obsługe kolejnych lini mikrobusowych :D

Awatar użytkownika
Dawid_2248

Post autor: Dawid_2248 » 04 cze 2008, 22:13

Ja bym nie miał nic przeciwko. Widzę, że kolega ma świeże i bogate informacje, cieszę się, bo już myślałem że ZTM zapomniał o swoich obietnicach :smile:
Lewarek -> piękna rzecz :)

biedronp

Post autor: biedronp » 04 cze 2008, 22:14

.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 04 cze 2008, 22:15

Dzieki solaris8315 za info na PW, ale niestety niemogę Ci odpowiedziec, gdyz mam blokadkę :D

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 cze 2008, 22:28

jacek pisze:Coś mi smierdzi kolejnym przetargiem na obsługe kolejnych lini mikrobusowych :D
Na razie nic o tym nie słychać, a wystarczy tych, co są. Ale w przyszłości - kto wie. Niby cały ten pomysł wydawał się średnio sensowny, tymczasem okazało się, że tymi busikami można osiągnąć całkiem interesujące efekty :)
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 04 cze 2008, 22:33

Bastian pisze: tymczasem okazało się, że tymi busikami można osiągnąć całkiem interesujące efekty
O wlaśnie (-X
Co nastapi gdy dana linia mikrobusowa zyska olbrzymią popularność, a tabor okaże się zbyt mały, a trasa nie przystosowana do większego taboru?
Czy ZTM bral takie ewentualnosci pod uwagę?
Czy nastapi wtedy zmiana czestotliwości takiej lini,oczywiscie w miare mozliwości (przepustowosc danej trasy i mozliwość sciągniecia taboru z innej lini), czy ewentualna przebudowa (w miarę mozliwości), trasy ,aby mógł kursować inny tabor?
To tak apropo ewentualnego, przyszłego przetargu :-$

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 cze 2008, 22:39

ZTM może co najwyżej zwiększyć częstotliwość - i przecież nikt nie mówi, że to się nie da zrobić. Przebudowa trasy to już inna bajka i do kogo innego należy...

Awatar użytkownika
Piotrek

Post autor: Piotrek » 04 cze 2008, 22:46

Bastian pisze:oraz na Księżycowej, w tych sprawach dzielnice coś robią (a przynajmniej tak twierdzą ;)
Chyba tylko nadal papiery, bo efektów na ulicy nie widać ;)
Kasta pianistów
Pozdrawiam, Szafran.

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 04 cze 2008, 22:46

Bastian pisze:ZTM może co najwyżej zwiększyć częstotliwość - i przecież nikt nie mówi, że to się nie da zrobić
Wspomnialeś że zawsze mozna sciągnąc wozy z lini typu:134,161,ja jeszcze zakladam ewentualnosć 163,164, a co bedzie jesli ich zabraknie, a bedzie nadal parcie na nowe i dodatkowe kursy?
Rozpisanie przetargu tez wymaga czasu :-k

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 04 cze 2008, 22:54

Bastian pisze: jeśli będzie trzeba, to zdejmie się je wtedy z linii typu 161, czy 134.
196 (-o< Czemu akurat na tej linii?

Awatar użytkownika
Colony
Kontakt:

Post autor: Colony » 04 cze 2008, 22:55

Piotrek pisze:Chyba tylko nadal papiery, bo efektów na ulicy nie widać ;)
Akurat Bielany mają najprostszą robotę. W zasadzie tylko stawiać słupki i rysować kreski na ulicy. Może chociaż na otwarcie Metra Młociny się doczekamy?
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 04 cze 2008, 22:57

Piotrek pisze:Chyba tylko nadal papiery, bo efektów na ulicy nie widać ;)
Papiery zazwyczaj zajmują najwięcej czasu, więcej, niż sama robota ;)
jacek pisze:co bedzie jesli ich zabraknie, a bedzie nadal parcie na nowe i dodatkowe kursy?
Z pustego i Salomon nie wytrze... naleje. Jeśli dzielnice nie zdążą, to będą musiały poczekać na nowe możliwości.

ODPOWIEDZ