Druga linia metra - dalsze plany rozbudowy
Moderator: JacekM
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ja też nie twierdzę, że ono jest niepotrzebne, ale jeśli teraz mamy "oszczędnościowo" ograniczać choćby przejścia podziemne, zmniejszając przyszłą funkcjonalność linii, a i tak znacznie przekroczyć budżet i nie zmieścić się w terminach, to chyba jest jasne, że przed EURO nawet nie ma po co rozkopywać miasta. W tym czasie trzeba nadgonić zapóźnienia w innych gałęziach (sieć tramwajowa i kolejowa, w tym odnowa i zwiększenie liczby taboru), by w czasie EURO system komunikacyjny był wydolny. A potem wrócić do metra.MeWa pisze:Zrezygnowanie teraz z budowy II linii oznaczać może, że ona nigdy nie powstanie, oznacza wyrzucenie pieniędzy w błoto z tytułu przygotowań, oznacza wywrócenie planów miasta do góry nogami, poza tym nie da się wiecznie inwestować w niewydolne środki komunikacji w centrum przy wzrastającym natężeniu ruchu
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Pozostaje otwarta kwestia: czy uwzględniając obecny "porządek" w prawie, jest to wykonalne w ciągu 3 lat?Bastian pisze:W tym czasie trzeba nadgonić zapóźnienia w innych gałęziach (sieć tramwajowa i kolejowa, w tym odnowa i zwiększenie liczby taboru), by w czasie EURO system komunikacyjny był wydolny. A potem wrócić do metra.
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
- Bastian
- Sułtan Maroka
To też dobre pytanie. Z odłożonymi inwestycjami (tramwaj na Tarchomin, na Wilanów) może byłby problem. Ale już w tabor SKM można inwestować, jak sądzę. Pamiętajmy, że gdyby II linia metra nie powstała na EURO, to pasażerów trzeba będzie przewieźć koleją tramwajami. Szyny już są, tabor trzeba kupować!
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
- Kleszczu
- Stoi... Sofista?
- Kontakt:
Dokładnie takBastian pisze:Ja też nie twierdzę, że ono jest niepotrzebne, ale jeśli teraz mamy "oszczędnościowo" ograniczać choćby przejścia podziemne, zmniejszając przyszłą funkcjonalność linii, a i tak znacznie przekroczyć budżet i nie zmieścić się w terminach, to chyba jest jasne, że przed EURO nawet nie ma po co rozkopywać miasta. W tym czasie trzeba nadgonić zapóźnienia w innych gałęziach (sieć tramwajowa i kolejowa, w tym odnowa i zwiększenie liczby taboru), by w czasie EURO system komunikacyjny był wydolny. A potem wrócić do metra.MeWa pisze:Zrezygnowanie teraz z budowy II linii oznaczać może, że ona nigdy nie powstanie, oznacza wyrzucenie pieniędzy w błoto z tytułu przygotowań, oznacza wywrócenie planów miasta do góry nogami, poza tym nie da się wiecznie inwestować w niewydolne środki komunikacji w centrum przy wzrastającym natężeniu ruchu
Nie jestem przeciwnikiem tej linii - nie budujmy jej jednak na szybko, bo pośpiech to pierwszy krok do piekła...
"Ale potrafił podać dokładnie godziny wyjazdu i przyjazdu pociągu Paryż-Berlin, kombinacje połączeń między Lyonem i Warszawą.(...) Nawet naczelnik stacji by się w tym zgubił..."
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
Albert Camus-"Dżuma"
"Kiedyś chciałem umrzeć młodo jak Jim Morrison, ale z czasem zacząłem patrzeć na to inaczej..." - Ryszard Riedel
No, jeśli spojrzeć na to pod tym kątem, to oczywiście, można inwestować. Jedynym ograniczeniem będą ewentualne odwołania i później oczekiwanie na tabor...Bastian pisze:Ale już w tabor SKM można inwestować, jak sądzę. Pamiętajmy, że gdyby II linia metra nie powstała na EURO, to pasażerów trzeba będzie przewieźć koleją tramwajami. Szyny już są, tabor trzeba kupować!
S4 | R8 | R90 | RE8 | RE90 || 10 | 11 | 36 || 105 | 136 | 167 | 178 | 184 | 186 | 414 | 523 | N43
Ale SKM tak cz inaczej powina zdążyć z pociągami do obsługi tras LOTNISKO OKĘCIE - MODLIN i LOTNISKO OKĘCIE - OTWOCK, jeśli nie będzie odwołań to te pociągi zaczną jeździć na przełomie 2010 i 2011 roku, więc jeszcze dużo przez EURO2012.
A co do przetargu na centralny odcinek II linii metra, to uważam, że ze względu na kompletny brak umiejętności przewidywania ruchów konsorcjów budowlanych osoby odpowiedzialne za jego treść powinny zostać odwołane. Po jasną cholerę ten zapis o punktowaniu za skrócenie budowy do 42 miesięcy. To był gol samobójczy Metra Warszawskiego. Firmy budowlane zrozumiały dzięki temu, że ta budowa to tzw. produkt pierwszej potrzeby (taki bez którego nie da się obyć) i stąd takie piekielnie wysokie cenowo oferty. Moim zdaniem powinien zostać za taki chujowy przetarg odwołany prezes Metra Warszawskiego Jerzy Lejk.
A co do przetargu na centralny odcinek II linii metra, to uważam, że ze względu na kompletny brak umiejętności przewidywania ruchów konsorcjów budowlanych osoby odpowiedzialne za jego treść powinny zostać odwołane. Po jasną cholerę ten zapis o punktowaniu za skrócenie budowy do 42 miesięcy. To był gol samobójczy Metra Warszawskiego. Firmy budowlane zrozumiały dzięki temu, że ta budowa to tzw. produkt pierwszej potrzeby (taki bez którego nie da się obyć) i stąd takie piekielnie wysokie cenowo oferty. Moim zdaniem powinien zostać za taki chujowy przetarg odwołany prezes Metra Warszawskiego Jerzy Lejk.
pozdrawiam Kozik
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Gdyby było niezbędne, to by powstało. Miasto jakoś mimo jego braku działa, więc takie najpotrzebniejsze to nie jest.mariow pisze:Oczywiscie że nie. Metro jest potrzebne temu miastu i to bardzo.R-11 Kleszczowa pisze:Wręcz przeciwnie. Byłoby bardzo fajnie![]()
Nikt nie mówi, żeby je zastępować trasami tramwajowymi, jest jeszcze CZTEROTOROWA LINIA ŚREDNICOWA.Nie wszedzie da się je zastąpic liniami tramwajowymi.
Nawiasem mówiąc, owszem, dałoby się.
[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 18:32 ]
Za przeproszeniem, guzik prawda. To, że miasto traktuje tę inwestycję politycznie i prestiżowo, a więc absolutnie priorytetowo, było zrozumiałe dla ślepca. Nie wiem, czemu uważasz te firmy za takich durni, że dopiero owe "42 miesiące" im miały otworzyć oczy...Kozik pisze:A. Po jasną cholerę ten zapis o punktowaniu za skrócenie budowy do 42 miesięcy. To był gol samobójczy Metra Warszawskiego. Firmy budowlane zrozumiały dzięki temu, że ta budowa to tzw. produkt pierwszej potrzeby
[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 18:35 ]
Nieprawda. Jedno słowo: ni-we-le-ta.MeWa pisze:Niezmieniony odcinek centralny nie determinuje przebiegu metra na Chrzanów,
Ponadto, teoretycznie oczywiście można sobie wyobrazić prawie dowolne gięcie metra (łącznie z cofaniem się w stronę Centrum żeby z Młocin wylądować pod Światowida
[ Dodano: Pią 06 Cze, 2008 18:41 ]
Bo co? Budowniczowie metra się obrażą? Kadry techniczne MW wyemigrują na Nową Zelandię?MeWa pisze: Zrezygnowanie teraz z budowy II linii oznaczać może, że ona nigdy nie powstanie,
Zrezygnowanie teraz z budowy metra jest absolutnie logiczne, bowiem zostało już udowodnione, że do obsługi Euro nie jest ono niezbędne, a jednocześnie rozgrzebane w przypadku nieukończonej budowy metra miasto obsługę Euro z dużym prawdopodobieństwem uniemożliwiłoby
Lepiej w błoto wyrzucić 50 mln czy 5000 mln?oznacza wyrzucenie pieniędzy w błoto z tytułu przygotowań,
i tak były nierealne i ze źle rozłożonymi akcentamioznacza wywrócenie planów miasta do góry nogami,
jak na razie to niewydolnym środkiem komunikacji okazuje się metro - od 25 lat zżera wszystkie niemal pieniądze na inwestycje w TZ, a jak problemów komunikacyjnych miasta nie rozwiązywało, tak nie rozwiązujepoza tym nie da się wiecznie inwestować w niewydolne środki komunikacji w centrum przy wzrastającym natężeniu ruchu
Poza tym, co to jest za dogmat z tym "wzrastającym natężeniem ruchu"? Fakt, że miasto od lat omija problem ograniczeń we wjeździe, problem obwodnic, problem priorytetów, problem organizacji i sterowania ruchem nie oznacza jeszcze, że zamiast wydać 200 czy 300 mln na system sterowania ruchem lepiej wydać 6 mld na metro dla jednego korytarza.
Nawiasem mówiąc, w owe "niewydolne środki komunikacji" jak na razie się NIE inwestuje, mówienie zatem o "wiecznym" w nie inwestowaniu jest jakimś grubym nieporozumieniem.
Podsumowując, jest to doskonała okazja, żeby miasto ochłonęło, porządnie zaprojektowało II linię metra, z budową do rozpoczęcia PO Euro2012, a w międzyczasie przyjrzało się inwestycjom w tabor i w infrastrukturę pozostałych, skandalicznie zaniedbanych środków transportu.
@Bastian: Przeciwnie, zarówno Tarchomin, jak i Wilanów jeszcze by się do Euro wybudować dało. W 3 miesiące wybudowano od nowa bezpodsypkowy odcinek torowiska w Alejach Jerozolimskich od Zawiszy do Waszyngtona, nieprawdaż? Tyle, że większy związek z Euro mialaby chyba Świętokrzyska trasa tramwajowa - i jestem pewien, że do otwarcia centralnej części II linii metra zdążyłaby się zamortyzować.
Ale, tak naprawdę, nie wierzę, że miasto odstąpi od podpisania tej umowy. Jestem pewien, że ją podpisze i najwyżej potnie inne inwestycje w tym celu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
To nie wina przetargu. Tajemnicą przecież nie było, że oczekiwane jest wybudowanie linii na Euro.Kozik pisze:A co do przetargu na centralny odcinek II linii metra, to uważam, że ze względu na kompletny brak umiejętności przewidywania ruchów konsorcjów budowlanych osoby odpowiedzialne za jego treść powinny zostać odwołane. Po jasną cholerę ten zapis o punktowaniu za skrócenie budowy do 42 miesięcy. To był gol samobójczy Metra Warszawskiego. Firmy budowlane zrozumiały dzięki temu, że ta budowa to tzw. produkt pierwszej potrzeby (taki bez którego nie da się obyć) i stąd takie piekielnie wysokie cenowo oferty. Moim zdaniem powinien zostać za taki chujowy przetarg odwołany prezes Metra Warszawskiego Jerzy Lejk.
bez tramwajów też by jakoś działo, bez I linii też działało, a teraz na brak pasażerów nie narzeka.inż. Glonojad pisze:Miasto jakoś mimo jego braku działa, więc takie najpotrzebniejsze to nie jest.
Oczywiście, we wszystkie strony nie wygniesz, choć można próbować jak panowie z BPRW. Chodziło mi raczej zmiarnę korytarza - np. z Górczewskiej na Kasprzaka, Wolską czy Człuchowską. Jeśli było to niejasne, to teraz prostuję.inż. Glonojad pisze:Nieprawda. Jedno słowo: ni-we-le-ta.
Ponadto, teoretycznie oczywiście można sobie wyobrazić prawie dowolne gięcie metra
bo na razie tylko jedna liniainż. Glonojad pisze:jak na razie to niewydolnym środkiem komunikacji okazuje się metro - od 25 lat zżera wszystkie niemal pieniądze na inwestycje w TZ, a jak problemów komunikacyjnych miasta nie rozwiązywało, tak nie rozwiązuje
przez ile ma być rozkopane miasto? W ostatniej fazie prace i tak toczą się pod ziemią.inż. Glonojad pisze: jednocześnie rozgrzebane w przypadku nieukończonej budowy metra miasto obsługę Euro z dużym prawdopodobieństwem
Bo koszty będą rosnąć, nie wiadomo, czy metro będzie na liście dofinansowania.inż. Glonojad pisze:Bo co?
przywracasz mi wiaręinż. Glonojad pisze:tak naprawdę, nie wierzę, że miasto odstąpi od podpisania tej umowy. Jestem pewien, że ją podpisze i najwyżej potnie inne inwestycje w tym celu.
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Bezpośredni wahadłowiec na Księżyć w taryfie Strefy 1 też miałby wzięcie, ale nie o to chodzi, czy są pasażerowie, czy nie, tylko, czy pieniądze społeczne są wydane w najlepszy możliwy sposób.
A panów z BPRW zostaw, oni bardzo lubią metro i nie znoszą tramwajów, powinni Ci się spodobać
Co do zmiany korytarza - nie do końca będzie możliwa, na Młynarską nie wygniesz przy tej niwelecie, która jest obecnie zaprojektowana.
A panów z BPRW zostaw, oni bardzo lubią metro i nie znoszą tramwajów, powinni Ci się spodobać
Co do zmiany korytarza - nie do końca będzie możliwa, na Młynarską nie wygniesz przy tej niwelecie, która jest obecnie zaprojektowana.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- MeWa
- Cukiereczek
czy ja coś pisałem o Młynarskiej?inż. Glonojad pisze:Co do zmiany korytarza - nie do końca będzie możliwa, na Młynarską nie wygniesz przy tej niwelecie, która jest obecnie zaprojektowana
Bardziej chodziło mi o swobodne kreślenie przebiegów i łączenie zaznaczonych punktów na mapieinż. Glonojad pisze: panów z BPRW zostaw, oni bardzo lubią metro
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
inż. Glonojad pisze:Bezpośredni wahadłowiec na Księżyć w taryfie Strefy 1 też miałby wzięcie
A teraz do rzeczy. Jak już wspomniałem, jeżeli Ministerstwo Finansów nie sypnie groszem z jakiejś rezerwy, to szanse na podpisanie umowy są raczej nikłe. Nie wierzę, by HGW wykazała się takim brakiem instynktu samozachowawczego i wysupłała "z powietrza" nagle prawie 3 miliardy złotych. Pragnąłbym przypomnieć z tego miejsca, że wydatki na 2008 rok wynoszą 11 292 212 276 zł a przychody 9 885 212 276 zł co nam daje różnicę 1 407 000 000 zł. Należy przy tym pamiętać, że Warszawa wyemitowała już w tym roku obligacje za 1 110 000 000 zł, więc to takie trochę sztuczne przychody.
- Kochasz mnie?
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!
- Kocham.
- Wyjdziesz za mnie?
- Nie.
- Złaź!
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Tym gorzej właśnie, bo cięcia są na całej trasie, a w moim wariancie tylko na tej części, gdzie można czymś sobie podjechać.
- Bastian
- Sułtan Maroka
Ponawiam swe pytanie w kwestii drugiej linii metra:
[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 07 Cze, 2008 18:13 ]
Usunięcie części wiadomości odnoszącej się do innego tematu. MeWa
Bastian pisze:Jaka decyzja wydaje się wam bezpieczniejsza dla wyborczego wyniku obecnej ekipy?
[ Komentarz dodany przez: MeWa: Sob 07 Cze, 2008 18:13 ]
Usunięcie części wiadomości odnoszącej się do innego tematu. MeWa