Komunikacja w Rembertowie

Moderator: Wiliam

zadzior

Post autor: zadzior » 14 maja 2008, 0:10

Jarek pisze:
Fikander pisze:Kolej jest szybka, brudna i stara.
No nie, nie do końca. Czasy przejazdu w warszawskim węźle kolejowym sa długaśne. Zwłaszcza do Otwocka. Po co takie rezerwy? Nie znam się na kolejowych rozkładach, ale - jako inżynier - ubolewam, że funkcjonuje coś tak nieoptymalnego. Zresztą, co tam kible. Flirty dopiero bedą musiały na siłę wolno jechać!
Halo, Misiu, jaki mamy temacik? W związku z tym proszę o nieporuszanie tu tematu linii otwockiej, a jeno mińskiej. A tu mamy bardzo przyzwoite czasy przejazdu 18-20 minut z Rembertowa do Śródmieścia. Znajdź mi inny w Warszawie środek komunikacji miejskiej, który będzie miał prędkość podróżną rzędu 45-50 km/h.
Pozdrawiam serdecznie
Paweł Zadrożny
http://firr.org.pl/uploads/PUB/090608_D ... iejska.pdf

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 14 maja 2008, 6:26

zadzior pisze:Halo, Misiu, jaki mamy temacik? W związku z tym proszę o nieporuszanie tu tematu linii otwockiej, a jeno mińskiej. A tu mamy bardzo przyzwoite czasy przejazdu 18-20 minut z Rembertowa do Śródmieścia. Znajdź mi inny w Warszawie środek komunikacji miejskiej, który będzie miał prędkość podróżną rzędu 45-50 km/h.
Widzę że kolega w ogóle się nie orientuje. Rezerwy są na każdej linii. A właśnie w WWK są wygórowane.
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 16 maja 2008, 0:13

zadzior pisze:Halo, Misiu, jaki mamy temacik?
Nie jestem Twoim misiem.
zadzior pisze:W związku z tym proszę o nieporuszanie tu tematu linii otwockiej, a jeno mińskiej.
Prośba nie zostanie spełniona.
zadzior pisze:A tu mamy bardzo przyzwoite czasy przejazdu 18-20 minut z Rembertowa do Śródmieścia. Znajdź mi inny w Warszawie środek komunikacji miejskiej, który będzie miał prędkość podróżną rzędu 45-50 km/h.
Nawet na tej linii jest duża rezerwa. Pociągi mają przyzwoite czasy, ale na odcinku Rembertów - Wschodni -- już nie. Czy trzeba aż tak drastycznie zwalniać (do bodajże 60)? Nie można jechać 80-100 chociaż do Chełmżyńskiej, a może nawet kawałeczek dalej? Nawet pociągi dalekobiezne zwalniają. A przecież szlak został poddany kompleksowej modernizacji.
Spokojnie kible mazowieckie mogłyby jechać 1-2 min krócej.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 16 maja 2008, 9:18

Jarek pisze:Nawet na tej linii jest duża rezerwa. Pociągi mają przyzwoite czasy, ale na odcinku Rembertów - Wschodni -- już nie. Czy trzeba aż tak drastycznie zwalniać (do bodajże 60)? Nie można jechać 80-100 chociaż do Chełmżyńskiej, a może nawet kawałeczek dalej? Nawet pociągi dalekobiezne zwalniają. A przecież szlak został poddany kompleksowej modernizacji.
Spokojnie kible mazowieckie mogłyby jechać 1-2 min krócej.
No właśnie też się zastanawiam, czemu na tak zmodernizowanym odcinku na torach podmiejskich pociągi mogą jechać tylko max 60km/h. Ktoś wie czemu obowiązuje tam takie ograniczenie?, bo chyba nie z powodu stanu infrastruktury...

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 16 maja 2008, 11:23

zadzior pisze:Halo, Misiu, jaki mamy temacik? W związku z tym proszę o nieporuszanie tu tematu linii otwockiej, a jeno mińskiej. A tu mamy bardzo przyzwoite czasy przejazdu 18-20 minut z Rembertowa do Śródmieścia. Znajdź mi inny w Warszawie środek komunikacji miejskiej, który będzie miał prędkość podróżną rzędu 45-50 km/h.
Metro srednio ok. 40 km/h

Linia kolejowa W-wa Wileńska - Tłuszcz średnia powyżej 60 km/h :>
Nazgul pisze:No właśnie też się zastanawiam, czemu na tak zmodernizowanym odcinku na torach podmiejskich pociągi mogą jechać tylko max 60km/h. Ktoś wie czemu obowiązuje tam takie ograniczenie?, bo chyba nie z powodu stanu infrastruktury...
Np na linii z Tłuszcza do Wawy pociągi grzeją 100 km/h, jednak gdy dojeżdżają do terenów zabudowanych to drastycznie zwalniaja... Może to jest powód? Ograniczenie w obszarze zabudowanym?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 16 maja 2008, 14:16

Nazgul pisze:Ktoś wie czemu obowiązuje tam takie ograniczenie?, bo chyba nie z powodu stanu infrastruktury...
PLK sobie wymyśliła ciasne łuki, tylko że zmiana szlakowej jest chyba sporo przed tymi łukami.

Inna rzecz, że mamy chyba najmniejszą dopuszczalną wartość przyspieszenia bocznego na łukach w Europie. W Czechach czy Niemczech na łukach o tych samych parametrach jeździ się sporo szybciej niż u nas...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 20 maja 2008, 12:24

Fikander pisze:PLK sobie wymyśliła ciasne łuki
Wolne żarty :-s gdzie tam są ciasne łuki, może przed samym Wschodnim, tylko że jakby nie patrzyć na odcinku Wschodni - Stadion bardziej "rzuca na boki" pasażerami.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 20 maja 2008, 22:30

Może to po prostu czyjeś widzimisie?

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 21 maja 2008, 15:03

Oczywiście, że widzimisię, tam nieomal w same perony można by 100 wjechać.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 07 cze 2008, 18:24

Drogi ZTMie!
Przestań robić Nas, Rembertowian w ch**a twierdząc, że takie 199 nie mogłoby zawracać na PKP Rembertów i mieć tam pętli, skoro dziś zauważone A596 na 168 swobodnie wykręcało w wyżej wymienionym miejscu. Ba ! nawet 8401, czy 6401 na 199. :] Niedasie? Owszem, da !
* Przy okazji, dlaczego 153 nie ma wspólnego przystanku z 168/196/515, tylko ze 199 za skrzyżowaniem Paderewskiego x Chruściela? :-s
* Przy okazji 2: Od kiedy 199 ma przystanek Ratusz?
Pozdrawiam.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 07 cze 2008, 18:46

PiotrekP pisze:Drogi ZTMie!
Przestań robić Nas, Rembertowian w ch**a twierdząc, że takie 199 nie mogłoby zawracać na PKP Rembertów i mieć tam pętli, skoro dziś zauważone A596 na 168 swobodnie wykręcało w wyżej wymienionym miejscu. Ba ! nawet 8401, czy 6401 na 199. :] Niedasie? Owszem, da !
* Przy okazji, dlaczego 153 nie ma wspólnego przystanku z 168/196/515, tylko ze 199 za skrzyżowaniem Paderewskiego x Chruściela? :-s
* Przy okazji 2: Od kiedy 199 ma przystanek Ratusz?
Pozdrawiam.
Najpierw rzucasz w nich mięsem i krzyczysz, a potem pozdrawiasz i chcesz żeby odpowiedzieli?

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 07 cze 2008, 18:51

Andrzej pisze:Najpierw rzucasz w nich mięsem i krzyczysz
owszem.
Andrzej pisze:a potem pozdrawiasz
ironia, ironia !

Awatar użytkownika
JotPeCet

Post autor: JotPeCet » 07 cze 2008, 21:34

PiotrekP pisze:Drogi ZTMie!
Przestań robić Nas, Rembertowian w ch**a
Na tym w sumie powinienem skończyć czytanie tego postu, ale dalej czytam...
PiotrekP pisze:twierdząc, że takie 199 nie mogłoby zawracać na PKP Rembertów i mieć tam pętli, skoro dziś zauważone A596 na 168 swobodnie wykręcało w wyżej wymienionym miejscu. Ba ! nawet 8401, czy 6401 na 199. :] Niedasie? Owszem, da !
Ja też jechałem tam autobusem, który tam zawrócił (całe szczęście przejazd był otwarty i nie było korka). Ale osoba odpowiedzialna za inżynierię ruchu w Warszawie (wypadło mi, jak on się nazywa :-k ;) ) negatywnie wypowiedziała się nt. zawracania autobusu przy Cyrulików. Nie mniej zgadzam sie z Tobą że linia ta, gdyby zawracałaby tam, NABRAŁABY WIĘKSZEGO SENSU i uszczęśliwiłaby całą rzeszę mieszkańców południowych Ząbek (i nie tylko).
PiotrekP pisze:* Przy okazji, dlaczego 153 nie ma wspólnego przystanku z 168/196/515, tylko ze 199 za skrzyżowaniem Paderewskiego x Chruściela? :-s
Prace remontowe w ul. Chruściela prowadzone są akurat na wspólnym odcinku tychże linii.
PiotrekP pisze: * Przy okazji 2: Od kiedy 199 ma przystanek Ratusz?
Pozdrawiam.
Nie wiem, nie chcę wiedzieć, zarobiony jestem (ale sie dowiem :|)
Polityka złym doradcą w pracy!

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 09 cze 2008, 10:13

JotPeCet pisze:Ja też jechałem tam autobusem, który tam zawrócił (całe szczęście przejazd był otwarty i nie było korka). Ale osoba odpowiedzialna za inżynierię ruchu w Warszawie (wypadło mi, jak on się nazywa :-k ;) ) negatywnie wypowiedziała się nt. zawracania autobusu przy Cyrulików. Nie mniej zgadzam sie z Tobą że linia ta, gdyby zawracałaby tam, NABRAŁABY WIĘKSZEGO SENSU i uszczęśliwiłaby całą rzeszę mieszkańców południowych Ząbek (i nie tylko).
Zamiast walczyć z Panem G. należałoby 199 puścić po prostu Cyrulików do Kolonii. Ale do tego potrzebna jest zmiana trasy 153, a to może się odbyć tylko w ramach reorganizacji całej komunikacji w Rembertowie, która mam nadzieję 8-( że wreszcie kiedyś nastąpi, bo dosyć tej nadpodaży brygad.

Dęboszczak

Post autor: Dęboszczak » 09 cze 2008, 10:32

153 skrócić do PKP Rembertów i zwiększyć częstotliwość a 199 puścić od PKP Rembertów jak 153 do Kolonii. odcinek PKP Remberów - Rembertów Kolonia pasuje do obsługi linią 20/30/30 a nie 10/15/15-20/

ODPOWIEDZ