Halo, Misiu, jaki mamy temacik? W związku z tym proszę o nieporuszanie tu tematu linii otwockiej, a jeno mińskiej. A tu mamy bardzo przyzwoite czasy przejazdu 18-20 minut z Rembertowa do Śródmieścia. Znajdź mi inny w Warszawie środek komunikacji miejskiej, który będzie miał prędkość podróżną rzędu 45-50 km/h.Jarek pisze:No nie, nie do końca. Czasy przejazdu w warszawskim węźle kolejowym sa długaśne. Zwłaszcza do Otwocka. Po co takie rezerwy? Nie znam się na kolejowych rozkładach, ale - jako inżynier - ubolewam, że funkcjonuje coś tak nieoptymalnego. Zresztą, co tam kible. Flirty dopiero bedą musiały na siłę wolno jechać!Fikander pisze:Kolej jest szybka, brudna i stara.
Komunikacja w Rembertowie
Moderator: Wiliam
Widzę że kolega w ogóle się nie orientuje. Rezerwy są na każdej linii. A właśnie w WWK są wygórowane.zadzior pisze:Halo, Misiu, jaki mamy temacik? W związku z tym proszę o nieporuszanie tu tematu linii otwockiej, a jeno mińskiej. A tu mamy bardzo przyzwoite czasy przejazdu 18-20 minut z Rembertowa do Śródmieścia. Znajdź mi inny w Warszawie środek komunikacji miejskiej, który będzie miał prędkość podróżną rzędu 45-50 km/h.
Polityka złym doradcą w pracy!
Nie jestem Twoim misiem.zadzior pisze:Halo, Misiu, jaki mamy temacik?
Prośba nie zostanie spełniona.zadzior pisze:W związku z tym proszę o nieporuszanie tu tematu linii otwockiej, a jeno mińskiej.
Nawet na tej linii jest duża rezerwa. Pociągi mają przyzwoite czasy, ale na odcinku Rembertów - Wschodni -- już nie. Czy trzeba aż tak drastycznie zwalniać (do bodajże 60)? Nie można jechać 80-100 chociaż do Chełmżyńskiej, a może nawet kawałeczek dalej? Nawet pociągi dalekobiezne zwalniają. A przecież szlak został poddany kompleksowej modernizacji.zadzior pisze:A tu mamy bardzo przyzwoite czasy przejazdu 18-20 minut z Rembertowa do Śródmieścia. Znajdź mi inny w Warszawie środek komunikacji miejskiej, który będzie miał prędkość podróżną rzędu 45-50 km/h.
Spokojnie kible mazowieckie mogłyby jechać 1-2 min krócej.
No właśnie też się zastanawiam, czemu na tak zmodernizowanym odcinku na torach podmiejskich pociągi mogą jechać tylko max 60km/h. Ktoś wie czemu obowiązuje tam takie ograniczenie?, bo chyba nie z powodu stanu infrastruktury...Jarek pisze:Nawet na tej linii jest duża rezerwa. Pociągi mają przyzwoite czasy, ale na odcinku Rembertów - Wschodni -- już nie. Czy trzeba aż tak drastycznie zwalniać (do bodajże 60)? Nie można jechać 80-100 chociaż do Chełmżyńskiej, a może nawet kawałeczek dalej? Nawet pociągi dalekobiezne zwalniają. A przecież szlak został poddany kompleksowej modernizacji.
Spokojnie kible mazowieckie mogłyby jechać 1-2 min krócej.
Metro srednio ok. 40 km/hzadzior pisze:Halo, Misiu, jaki mamy temacik? W związku z tym proszę o nieporuszanie tu tematu linii otwockiej, a jeno mińskiej. A tu mamy bardzo przyzwoite czasy przejazdu 18-20 minut z Rembertowa do Śródmieścia. Znajdź mi inny w Warszawie środek komunikacji miejskiej, który będzie miał prędkość podróżną rzędu 45-50 km/h.
Linia kolejowa W-wa Wileńska - Tłuszcz średnia powyżej 60 km/h
Np na linii z Tłuszcza do Wawy pociągi grzeją 100 km/h, jednak gdy dojeżdżają do terenów zabudowanych to drastycznie zwalniaja... Może to jest powód? Ograniczenie w obszarze zabudowanym?Nazgul pisze:No właśnie też się zastanawiam, czemu na tak zmodernizowanym odcinku na torach podmiejskich pociągi mogą jechać tylko max 60km/h. Ktoś wie czemu obowiązuje tam takie ograniczenie?, bo chyba nie z powodu stanu infrastruktury...
- fik
- Naczelne Chamidło
PLK sobie wymyśliła ciasne łuki, tylko że zmiana szlakowej jest chyba sporo przed tymi łukami.Nazgul pisze:Ktoś wie czemu obowiązuje tam takie ograniczenie?, bo chyba nie z powodu stanu infrastruktury...
Inna rzecz, że mamy chyba najmniejszą dopuszczalną wartość przyspieszenia bocznego na łukach w Europie. W Czechach czy Niemczech na łukach o tych samych parametrach jeździ się sporo szybciej niż u nas...
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!
Drogi ZTMie!
Przestań robić Nas, Rembertowian w ch**a twierdząc, że takie 199 nie mogłoby zawracać na PKP Rembertów i mieć tam pętli, skoro dziś zauważone A596 na 168 swobodnie wykręcało w wyżej wymienionym miejscu. Ba ! nawet 8401, czy 6401 na 199.
Niedasie? Owszem, da !
* Przy okazji, dlaczego 153 nie ma wspólnego przystanku z 168/196/515, tylko ze 199 za skrzyżowaniem Paderewskiego x Chruściela?
* Przy okazji 2: Od kiedy 199 ma przystanek Ratusz?
Pozdrawiam.
Przestań robić Nas, Rembertowian w ch**a twierdząc, że takie 199 nie mogłoby zawracać na PKP Rembertów i mieć tam pętli, skoro dziś zauważone A596 na 168 swobodnie wykręcało w wyżej wymienionym miejscu. Ba ! nawet 8401, czy 6401 na 199.
* Przy okazji, dlaczego 153 nie ma wspólnego przystanku z 168/196/515, tylko ze 199 za skrzyżowaniem Paderewskiego x Chruściela?
Pozdrawiam.
Najpierw rzucasz w nich mięsem i krzyczysz, a potem pozdrawiasz i chcesz żeby odpowiedzieli?PiotrekP pisze:Drogi ZTMie!
Przestań robić Nas, Rembertowian w ch**a twierdząc, że takie 199 nie mogłoby zawracać na PKP Rembertów i mieć tam pętli, skoro dziś zauważone A596 na 168 swobodnie wykręcało w wyżej wymienionym miejscu. Ba ! nawet 8401, czy 6401 na 199.Niedasie? Owszem, da !
* Przy okazji, dlaczego 153 nie ma wspólnego przystanku z 168/196/515, tylko ze 199 za skrzyżowaniem Paderewskiego x Chruściela?![]()
Pozdrawiam.
Na tym w sumie powinienem skończyć czytanie tego postu, ale dalej czytam...PiotrekP pisze:Drogi ZTMie!
Przestań robić Nas, Rembertowian w ch**a
Ja też jechałem tam autobusem, który tam zawrócił (całe szczęście przejazd był otwarty i nie było korka). Ale osoba odpowiedzialna za inżynierię ruchu w Warszawie (wypadło mi, jak on się nazywaPiotrekP pisze:twierdząc, że takie 199 nie mogłoby zawracać na PKP Rembertów i mieć tam pętli, skoro dziś zauważone A596 na 168 swobodnie wykręcało w wyżej wymienionym miejscu. Ba ! nawet 8401, czy 6401 na 199.Niedasie? Owszem, da !
Prace remontowe w ul. Chruściela prowadzone są akurat na wspólnym odcinku tychże linii.PiotrekP pisze:* Przy okazji, dlaczego 153 nie ma wspólnego przystanku z 168/196/515, tylko ze 199 za skrzyżowaniem Paderewskiego x Chruściela?![]()
Nie wiem, nie chcę wiedzieć, zarobiony jestem (ale sie dowiemPiotrekP pisze: * Przy okazji 2: Od kiedy 199 ma przystanek Ratusz?
Pozdrawiam.
Polityka złym doradcą w pracy!
Zamiast walczyć z Panem G. należałoby 199 puścić po prostu Cyrulików do Kolonii. Ale do tego potrzebna jest zmiana trasy 153, a to może się odbyć tylko w ramach reorganizacji całej komunikacji w Rembertowie, która mam nadziejęJotPeCet pisze:Ja też jechałem tam autobusem, który tam zawrócił (całe szczęście przejazd był otwarty i nie było korka). Ale osoba odpowiedzialna za inżynierię ruchu w Warszawie (wypadło mi, jak on się nazywa![]()
) negatywnie wypowiedziała się nt. zawracania autobusu przy Cyrulików. Nie mniej zgadzam sie z Tobą że linia ta, gdyby zawracałaby tam, NABRAŁABY WIĘKSZEGO SENSU i uszczęśliwiłaby całą rzeszę mieszkańców południowych Ząbek (i nie tylko).
-
Dęboszczak