Warszawska Kolej Dojazdowa

Moderator: JacekM

Teokryt

Post autor: Teokryt » 31 sty 2008, 8:55

bohun pisze: Nadal nie rozumiem.
Nie jeżdze koleją poza mazowsze.
Tylko po co robić dubel kolejki w postaci autobusu, skoro jest sama kolejka?
Nie dubel a łącznik. miejscowości na przyszłym odcinku WKD sa rozsiane mocno, i mom głównego punktu w Jankach to robienie jeszcze z Janek do Michałowic kilkunastu innych stacji to nie potrzebne koszty, można zrobić 2 - 3. I puścić np linie autobusową przecinającą trasę WKD przy jakiejś stacji. Wątpię w to czy ew. mieszkańcy raszyna będą sie dostać te 2 km autobusem. Gdyby jechała jakaś linia autobusowa z raszyna do Michałowic czy cos - to znacznie więcej ludzi by wsiadło. Sami raszynianie na WKD nie skorzystają w sposób gigantyczny bez komunikacji na terenie gminy - tak jak mamy 124.
Widział ktoś kiedyś puste 124 jadące w kierunku Raszyna? A i tak wiele osób korzysta z 706. Co do miejscowosci Niżej, Nadarzyn, Sekocin, Piaseczno, Złotokłos i spółka. Jesli by znikł Korek w raszynie po wybudowaniu Trasy SW, to czemu mieli by sie celowo przesiadaćw wKD któ®e bedzie jechało 30 minut do stacji krańcowej w śródmieściu. I tak dużo ludzi będzie jechało do krzyżówek z Hynka na Mokotów, i tak dużo ludzi będzie jechało Do Bitwy Warszawskiej, i tak dużo do Politechniki. Ktoś powie ze przecież z WKD łatwo się przesiać do autobusów jadących tymi ciągami... WKD Raków - rety co za zapyziała stacja. Zachodni - podróże po zachodnim - heh. WKD śródmieście? I co, czekać na 19? czy z buta? Ludzie z natury są leniwi. Istota prowadzenia WKD do janek to jak Nocny N88. Jeździ tylko tak naprawdę do Falent.BO janki od 23 są już nieczynne.

Może gdyby stacja WKD była tak ustawiona jak trzeba, powstał by duży P+R a ze stacji Raków, Zachodni, Śródmieście, można by szybko rozjechać sie w rożne strony miasta to może może. Jednak Wolę tramwaj w Raszynie. Częściej a mniej.
Obrazek

mamadoo

Post autor: mamadoo » 09 lut 2008, 22:42

Właśnie przeglądam w Nowej Zajedzni artykuł o 80 rocznicy powstania WKD i czytam fragment o przetargu na studium wykonalności projektu modernizacji kolejki. Jedną ze wstępnych koncepcji, o której już parę razy wspominano, jest zmiana napięcia na 3000V. Podejrzewam, że taka zmiana miałaby wiązać się z wkroczeniem wukadki na tory kolei "sieci krajowej". To jest jedno z rozwiązań zwiększenia jej zasięgu, na przykład, przez linię średniową ale, moim zdaniem, wewnętrznie sprzeczne. Jak autorzy takiej wstępnej koncepcji wyobrażają sobie rozwiązanie problemu różnicy wysokości peronów? Kupno taboru wysokopodłogowego i przebudowa wszystkich stacji WKD? Tabor wysokopodłogowy z rozkładanymi stopaniami jak w stadtbahnach niemieckich?

Bucefał

Post autor: Bucefał » 19 cze 2008, 9:15

I co, zrobili już to studium wykonalności dla WKD? Kiedy nowe składy? Może wie ktoś...
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.

Piotr Wi

Post autor: Piotr Wi » 20 cze 2008, 19:44

Na razie cisza o studium wykonalności modernizacji, ale przynajmniej znalazłem info o przetargu dot. modernizacji srk. Patrz http://www.wkd.com.pl/index.php/pl/auct ... s/full/157

Bucefał

Post autor: Bucefał » 07 sie 2008, 9:23

Ludzie, ale ileż można czekać!!

Kilka lat temu przeniosłem się pod Warszawę i wybrałem lokalizację zwabiony m.in. obietnicami o rychłej inwestycji w tabor, tory i nowe połączenia. Tymczasem od kilku lat ciągłe obietnice, ale ZERO DAT - nic!

Tymczasem stan taboru WKD narusza godność ludzką i woła o pomstę do nieba.

Podobno w przyszły roku upływa termin nadawania się taboru WKD do bezpiecznego użytkowania i powienien on zostac całkowicie wymieniony.
Umowę sprzedaży WKD parafowali przedstawiciele zainteresowanych samorządów z wyjątkiem Warszawy. Prezydent Lech Kaczyński był wtedy chory i nie zdążył ustanowić swojego pełnomocnika. Stołeczni urzędnicy mieli uzupełnić brakujący podpis w ciągu kilku dni. Nie zrobili tego przed dwa lata.

Walas

Post autor: Walas » 07 sie 2008, 9:30

Bucefał pisze: Tymczasem stan taboru WKD narusza godność ludzką i woła o pomstę do nieba.
Nie przesadzajmy.Jednostki EN94 są cały czas remontowane,a EN95 jes w Bydgoszczy w PESIE,bo coś tam jej się stało.Do końca sierpnia powinna wrócić.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Bucefał

Post autor: Bucefał » 07 sie 2008, 10:47

małpa pisze:
Bucefał pisze: Tymczasem stan taboru WKD narusza godność ludzką i woła o pomstę do nieba.
Nie przesadzajmy.Jednostki EN94 są cały czas remontowane,a EN95 jes w Bydgoszczy w PESIE,bo coś tam jej się stało.Do końca sierpnia powinna wrócić.
EN94 jest- głośne, śmierdzące, brudne, nie ma klimatyzacji i przyśpieszenia.
NE95 (pesa) - jak wszytko PESY psuje się częściej niz jeździ. Mam nadzieję, że niegdy już żadne produkty tej firmy nie zostaną przez WKD kupione.

Chyba jesteś zbyt przyzwyczajony do buraczanego standardu.

Walas

Post autor: Walas » 07 sie 2008, 10:52

Sorry bardzo głośne nie jest,bo jak robią remon to prztwornice/sprężarki robią cichsze;Zawsze na Śródmieściu i w Grodzisku jak WKD przyjdzie to sprzątają ją,w Grodzisku po zakończonej pracy jednosyki EN94 są mytę,także w międzyszczycie;Przyśpieszenie mają tylko ty moze tego nie odczuwasz.One moga jechać najwyżej do 85km/h,maja ogranicznik na 85km/h.Jednostki,które się dobrze rozpędzały to było EN94-15+EN94-22,teraz 15 i 22 jeżdzą rozłączone,15 z 17,a 22 nie wiem z jaką.Właśnie 15+22 były najgłośniejsze jednostki mna WKD,ale po tym wypadku w Salomei,zrobili je cichsze.
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 sie 2008, 11:08

WKD i jej tabor jest najgłośniejszą komunikacją naziemną jaką znam.
Hałas przejazdu słyszałem w słuchawkach podczas rozmowy na Skype który mieszka 100m od torów.
samego WKD unikam bo jak wchodzi w dowolny zakręt to mało bębenki nie popękają.
Obrazek

Awatar użytkownika
fik
Naczelne Chamidło

Post autor: fik » 07 sie 2008, 12:27

Teokryt pisze:WKD i jej tabor jest najgłośniejszą komunikacją naziemną jaką znam.
Nie przesadzajmy - 13N i niektóre lewarki są o wiele gorsze.
raz szalem, raz racą kibolskie łajdactwo!

Bucefał

Post autor: Bucefał » 07 sie 2008, 12:27

małpa pisze:Sorry bardzo głośne nie jest,bo jak robią remon to prztwornice/sprężarki robią cichsze;Zawsze na Śródmieściu i w Grodzisku jak WKD przyjdzie to sprzątają ją,w Grodzisku po zakończonej pracy jednosyki EN94 są mytę,także w międzyszczycie;Przyśpieszenie mają tylko ty moze tego nie odczuwasz.One moga jechać najwyżej do 85km/h,maja ogranicznik na 85km/h.Jednostki,które się dobrze rozpędzały to było EN94-15+EN94-22,teraz 15 i 22 jeżdzą rozłączone,15 z 17,a 22 nie wiem z jaką.Właśnie 15+22 były najgłośniejsze jednostki mna WKD,ale po tym wypadku w Salomei,zrobili je cichsze.
Widzę, że kolega dość mocny merytorycznie! =D>

Jednakże 2 zasadnicze uwagi:

- WKD jest bardzo głośne wewnątrz i nie ulega to żadnej wątpliwości, a jeśli je masz to przejedź się nowymi SKM lub tramwajami (koniecznie nowymi oczywiście).

- piszesz, "są myte", "są sprzątane", a ja się pytam i co z tego? jaki jest tego efekt? efekt jest znikomy, bo myte nie oznacza wymyte, a sprzątane nie oznacza posprzątane. Dodatkowo brak klimatyzacji powoduje, że ludzie się pocą i śmierdzi jeszcze bardziej. Ponownie proponuję nie pisać o czymś abstrakcyjnie, tylko konkretnie porównać np. z SKM lub nawet z nową WKD (której broń boże nie próbuję tutaj promować).

Jest to tabor z poprzedniego wieku, który dziś jest dobry w muzeum ( waży też bardzo dużo, co powoduje zwiększone koszty explatacji przy dzisiejszych i jutrzejszych cenach energii).

Nie ma co tego bronić, czy reperować tylko szybko wymienić. Tylko - na pchły moje- nie_na_PESĘ!!

Teokryt

Post autor: Teokryt » 07 sie 2008, 12:50

Fikander pisze:Nie przesadzajmy - 13N i niektóre lewarki są o wiele gorsze.
Tak, zapomniałem o Rosyjskich wagonach metra...

13N - nie jest tak tragicznie, jest to podczs normalnej eksploatacji i nie jest tak wysokotonowy jak w Metrze czy WKD.

Lewarki, sam się uskarżałem :) ale tylko jak jedzie
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 08 sie 2008, 22:19

Jak zmieniać napięcie z tramwajowego (chociaz moim zdaniem to jest marnowanie potencjalnego bardzo ciekawego połączenia dwóch systemów), to na prąd zmienny od razu.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Bucefał

Post autor: Bucefał » 13 sie 2008, 14:41

A zmieniając nieco temat, to jaki tabor widzicie dla WKD?

mamadoo

Post autor: mamadoo » 13 sie 2008, 18:23

Dwusystemowy:
Obrazek Karlsruhe
Obrazek Saarbahn- źródło
Obrazek Kassel - źródło

ODPOWIEDZ