Komunikacja na Tarchominie i Nowodworach (cz. 1)
Moderator: Wiliam
-
Dęboszczak
Skoro 101 ma wrócić na pierwotną trasę (niestety) to jestem ciekaw jak od 1.10 dojadą mieszkańcy Tarchomina i Nowodworów do metra (może inaczej w jakich warunkach) - oddają nowe bloki w północnej części Nowodworów, wprowadzi się tam masa ludzi. Skąd wziąć brygady na zwiększoną podaż do metra? Można przypuszczać, że linia E-8 nie zaistnieje, bo nie będzie na nią wozów. Co na to władze Białołęki? Z której linii na Białołęce trzeba zabrać wozy by zapewnić w miarę normalny dojazd tysięcy mieszkańców do pracy i miejsc nauki? Rozumiem, że ważniejsze jest puste 101 i 326 niż przepełnione E-4? Takie jest stanowisko władz Dzielnicy, że ważniejsze jest utrzymywanie psuedo-socjalnej linii 101 niż na rozwiązaniu problemu palącej potrzeby poprawy dojazdu do metra? Jakie zdanie na ten temat ma kolega Tarantula? Od razu mówię, że z innych dzielnic i wtyczek wozów nie będzie, bo gdzie indziej (no, może poza Rembertowem i Bródnem) wozów brakuje.
-
jacek
- Zbanowany
Zapewne gmina liczy na cud, twierdząc zapewne,że jakos to bedzie, nie biorac pod uwagę innego scenariusza?Dęboszczak pisze:Skoro 101 ma wrócić na pierwotną trasę (niestety) to jestem ciekaw jak od 1.10 dojadą mieszkańcy Tarchomina i Nowodworów do metra (może inaczej w jakich warunkach) - oddają nowe bloki w północnej części Nowodworów, wprowadzi się tam masa ludzi. Skąd wziąć brygady na zwiększoną podaż do metra? Można przypuszczać, że linia E-8 nie zaistnieje, bo nie będzie na nią wozów. Co na to władze Białołęki? Z której linii na Białołęce trzeba zabrać wozy by zapewnić w miarę normalny dojazd tysięcy mieszkańców do pracy i miejsc nauki? Rozumiem, że ważniejsze jest puste 101 i 326 niż przepełnione E-4? Takie jest stanowisko władz Dzielnicy, że ważniejsze jest utrzymywanie psuedo-socjalnej linii 101 niż na rozwiązaniu problemu palącej potrzeby poprawy dojazdu do metra? Jakie zdanie na ten temat ma kolega Tarantula? Od razu mówię, że z innych dzielnic i wtyczek wozów nie będzie, bo gdzie indziej (no, może poza Rembertowem i Bródnem) wozów brakuje.
Prawdopodobnie z koncem wakacji bedzie wielkie rozczarowanie
Szczerze? Skierujcie do obsługi 101 na całej linii tyle samo wozów jak planowano po skróceniu do Hallera. Linia socjalna będzie. Kiedyś jeździł co godzinę - teraz też może.Dęboszczak pisze:Skoro 101 ma wrócić na pierwotną trasę (niestety) to jestem ciekaw jak od 1.10 dojadą mieszkańcy Tarchomina i Nowodworów do metra (może inaczej w jakich warunkach)
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
- tarantula01
- Kontakt:
Stanowisko moje wyraża przyjęta w tej kwestii uchwała Rady - wolę lepsze E-4/E-8 (bo przy uwzględnieniu 211, to jest praktycznie tożsame z postulowanym tam 524 i E-4). Dla mnie i podejrzewam 99% mieszkańców Nowodworów 101 i 326 jest zbędne na naszej pętli. Ale z całej Rady i Zarządu dzielnicy tylko 3 radnych jeździ autobusami regularnie i tym samym wie co się dzieje w tej komunikacji.Dęboszczak pisze:Takie jest stanowisko władz Dzielnicy, że ważniejsze jest utrzymywanie psuedo-socjalnej linii 101 niż na rozwiązaniu problemu palącej potrzeby poprawy dojazdu do metra? Jakie zdanie na ten temat ma kolega Tarantula?
Z końcem wakacji dopiero dotrze do tych co chcą pozostawienia 101, co narobili.jacek pisze:Prawdopodobnie z koncem wakacji bedzie wielkie rozczarowanie
Żal Powiśla i Pragi mimo wszystko.MisiekK pisze:Skierujcie do obsługi 101 na całej linii tyle samo wozów jak planowano po skróceniu do Hallera. Linia socjalna będzie. Kiedyś jeździł co godzinę - teraz też może.
dokładnie, nie o to chodzi żeby dac nauczke kosztem innych czesci miasta.tarantula01 pisze:MisiekK napisał/a:
Skierujcie do obsługi 101 na całej linii tyle samo wozów jak planowano po skróceniu do Hallera. Linia socjalna będzie. Kiedyś jeździł co godzinę - teraz też może.
Żal Powiśla i Pragi mimo wszystko.
PURA VIDA!
Powiśla, Praga sobie poradzi.tarantula01 pisze:Żal Powiśla i Pragi mimo wszystko.
Zgadzam się, ale utrzymanie tego 101 na Nowodworach przy skierowaniu dodatkowych, nieprzewidywanych wozów spowoduje rozwalanie całego projektu, bo trzeba będzie inne linie rozrzedzić i polecą koordynacje.
hmm... jakby czegoś brakowało pomiędzy kursami oznaczonymi na czerwono?
211 (DW
Nowodwory)
| 5 | [06] [21] [36] [51]
| 6 | [06] [37] [47] [57]
511 (DW
Marymont)
| 21 | [29] [59]
| 22 | [59]
| 23 | [29]
EDIT:
211 z Nowodworów odjeżdża
| 6 |[01] [16] [31]
ten o 01 wraca 06, 31 wraca 37, czyli ten 16 powinien wracać 21.
To raczej błąd w rozkładzie.
211 (DW
| 5 | [06] [21] [36] [51]
| 6 | [06] [37] [47] [57]
511 (DW
| 21 | [29] [59]
| 22 | [59]
| 23 | [29]
EDIT:
211 z Nowodworów odjeżdża
| 6 |[01] [16] [31]
ten o 01 wraca 06, 31 wraca 37, czyli ten 16 powinien wracać 21.
To raczej błąd w rozkładzie.
Godzina między kursami i to o tak późnej godzinie, kto wymyślił coś takiego?

Omni-Bus galeria współczesna http://www.omni-bus.eu/omnigaleria/profile.php?uid=27
Omni-Bus galeria podróżnicza http://www.omni-bus.eu/podroze/profile.php?uid=27
Omni-Bus galeria podróżnicza http://www.omni-bus.eu/podroze/profile.php?uid=27
Chyba lepiej, że o później niż o wcześniejszej. Paradoksalnie, ale większym błędem może być pozostawienie kursów po 22, bo przyzwyczai ludzi do czekania na 511, a nie skorzystanie z 211, albo tych dowozówkowych kursów 144.Czepel pisze:Godzina między kursami i to o tak późnej godzinie, kto wymyślił coś takiego?
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى
- tarantula01
- Kontakt:
Wrażenia z jazdy autobusami po skróceniu do Marymontu nie są najlepsze. Opóźnienie kursów sięgające 15 minut w drodze powrotnej w szczycie popołudniowym. Albo bus-pas, albo powrót do Nowodworów z pl. Wilsona, a więc dla E-4 trasa:
Nowodwory - ... - Trasa AK - metro Marymont (przystanek 01) - Słowackiego - pl. Wilsona (przystanek 01) - Krasińskiego - Wisłostrada - most Grota - ... - Nowodwory.
Realizacja bus-pasa na Trasie AK powinna się udać i bez nacisku społecznego, jak na Modlińskiej. Po skierowaniu na Trasę AK E-4 (czyli dodatkowych kilku tysięcy pasażerów), statystyka: liczba osób jadących Trasą AK w KM / liczba osób jadących ogółem KM i samochodami na trasie AK, powinna znacząco się poprawić.
Z tym, że działać na rzecz bus - pasa należy szybko, inaczej pasażerowie będą się opowiadać za trasą z pl. Wilsona
Nowodwory - ... - Trasa AK - metro Marymont (przystanek 01) - Słowackiego - pl. Wilsona (przystanek 01) - Krasińskiego - Wisłostrada - most Grota - ... - Nowodwory.
Realizacja bus-pasa na Trasie AK powinna się udać i bez nacisku społecznego, jak na Modlińskiej. Po skierowaniu na Trasę AK E-4 (czyli dodatkowych kilku tysięcy pasażerów), statystyka: liczba osób jadących Trasą AK w KM / liczba osób jadących ogółem KM i samochodami na trasie AK, powinna znacząco się poprawić.
Z tym, że działać na rzecz bus - pasa należy szybko, inaczej pasażerowie będą się opowiadać za trasą z pl. Wilsona
- Colony
- Kontakt:
Ona nie wróci ze względu na protesty Żoliborzan, a ZTM nie wycofa się przecież ze swieżo wybudowanej pętli. Bus pas tam to niestety pieśń odległej przyszłości. Pewnie można będzie o nim pomyśleć dopiero w trakcie modernizacji Trasy AK i mostu, przy okazji tworzenia obwodnicy.tarantula01 pisze:Z tym, że działać na rzecz bus - pasa należy szybko, inaczej pasażerowie będą się opowiadać za trasą z pl. Wilsona
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Ciekawe, czy w tym przypadku SISKOM też by napisał, że wydzielenie pasa będzie możliwe dopiero po wybudowaniu alternatywnej drogi dla samochodów. 
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Wycofany z Marymontu na 100% nie będzie. Jedyne, co można zrobić to zmienić trasę wyjazdową, ale do obsługi będzie tyle samo wozów, co teraz więc siłą rzeczy spadnie częstotliwość.Colony pisze:Ona nie wróci ze względu na protesty Żoliborzan, a ZTM nie wycofa się przecież ze swieżo wybudowanej pętli. Bus pas tam to niestety pieśń odległej przyszłości. Pewnie można będzie o nim pomyśleć dopiero w trakcie modernizacji Trasy AK i mostu, przy okazji tworzenia obwodnicy.
- tarantula01
- Kontakt:
Możesz rozwinąć?inż. Glonojad pisze:Ciekawe, czy w tym przypadku SISKOM też by napisał, że wydzielenie pasa będzie możliwe dopiero po wybudowaniu alternatywnej drogi dla samochodów.
[ Dodano: Wto 24 Cze, 2008 11:14 ]
Wtedy o bus-pasie można będzie zapomnieć. GDDKiA nie będzie takich rozwiązań stosować ze względu na zagrożenie ruchu na trasie ekspresowej.Colony pisze:Pewnie można będzie o nim pomyśleć dopiero w trakcie modernizacji Trasy AK i mostu, przy okazji tworzenia obwodnicy.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Polecam dyskusje o Puławskiej i Al. Krakowskiej - obie arterie to ciągi o silnym obciążeniu ruchem samochodowym, ale i bardzo dużej popularności autobusów (nie tylko ZTM zresztą).tarantula01 pisze:Możesz rozwinąć?inż. Glonojad pisze:Ciekawe, czy w tym przypadku SISKOM też by napisał, że wydzielenie pasa będzie możliwe dopiero po wybudowaniu alternatywnej drogi dla samochodów.
Rzeczywiście, powinienem był napisać "znaczący członkowie SISKOM" a nie "SISKOM" jako organizacja, mój błąd.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.