SKM w Warszawie
Moderator: JacekM
- MeWa
- Cukiereczek
Wagony SKM zmienią kolory
ar 16-06-2008, ostatnia aktualizacja 16-06-2008 10:30
Wagony Szybkiej Kolei Miejskiej zmienią barwy. Nowe, żółto-czerwone składy mają być... czystsze.
Jak pisze "Dziennik", zmiana barw SKM podyktowana jest nie tylko chęcią upodobnienia pociągów do pozostałego taboru miejskiego. Na żółto-czerwonych wagonach mniej widać będzie brud. Dziś składy są biało-niebieskie, za sprawą decyzji byłego wiceprezydenta miasta Andrzeja Urbańskiego.
Efekt? Jeżdżące dziś składy wyglądem kompromitują miasto. Prawie każdy wagon SKM wygląda tak, jakby od miesięcy nie widział środków czyszczących. Okna są brudne, na wagonach widać zacieki i przebarwienia. Na pociągach widać przebarwienia lakieru - to skutek częstego - nawet do trzech razy w tygodniu - mycia.
Jak pisze gazeta, tabor ma poważną wadę - podczas ulewy czy mycia woda spływa z dachu na boki wagonów. A to właśnie dach, poza podwoziem, jest miejscem, gdzie gromadzą się resztki smarów i opiłki ołowiu. W innych pociągach woda spływa po bokach wagonów specjalnymi rynienkami. W składach SKM to niemożliwe - przerobienie konstrukcji wymagałoby prucia dachu.
Zdaniem zarządu SKM, problem rozwiąże przemalowanie pociągów. Na nowych kolorach zanieczyszczenia nie mają być tak widoczne. Pierwszy żółto-czerwony skład ruszy w wakacje, ostatni - pod koniec przyszłego roku. - Malowanie będziemy wykonywać w trakcie okresowych przeglądów. Nie stać nas na to, by od razu pomalować komplet wagonów - mówi Leszek Walczak, szef SKM.
Źródło : "Dziennik"
STACJA METRA "RATUSZ" POWINNA NAZYWAĆ SIĘ "PLAC BANKOWY"
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
[size=0]M-1 1 7 9 14 15 182 208 523[/size]
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Podejrzewam, że na takie same, jak w ostatnim przetargu dla MZA, czyli RAL 1004 (golden yellow) i 3003 (ruby red), z kompozycją kolorystyczną uzgodnioną/zaprojektowaną przez ZTM (już się boję...
).
Nawiasem, taki żółty i taki czerwony zobaczyć można na 120N.
Nawiasem, taki żółty i taki czerwony zobaczyć można na 120N.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Żeby tylko przebarwienia. Lakier zaczyna odpadać.MeWa pisze:Na pociągach widać przebarwienia lakieru - to skutek częstego - nawet do trzech razy w tygodniu - mycia.
MeWa pisze:innych pociągach woda spływa po bokach wagonów specjalnymi rynienkami.
Ten 'ktoś' nazywa się Andrzej Urbański.jasiu pisze:w konkursie na logo były nawet preferowane kolory związane z Warszawą - ale nie, ktoś "wiedział lepiej".
Jožin z bažin kouše, saje, rdousí.... -
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" - Stanisław Lem
Powyższy post jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem z którym inni dyskutanci nie muszą się zgadzać.
Ja już nie będę komentował spraw politycznych bo to szkoda klawiatury.
Mam inną ciekawostkę. Wiem, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale dziś w 107 na 1 brygadzie kierpoć nie miał krótkofalówki. Zamiast tego świecił latareczką do kamery na zewnątrz pociągu. Głupio zrobiłem, że nie zapytałem dlaczego ](*,)](./images/smilies/eusa_wall.gif)
Mam inną ciekawostkę. Wiem, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale dziś w 107 na 1 brygadzie kierpoć nie miał krótkofalówki. Zamiast tego świecił latareczką do kamery na zewnątrz pociągu. Głupio zrobiłem, że nie zapytałem dlaczego
- Bastian
- Sułtan Maroka
Pytanie brzmiało "dlaczego", a nie "po co", bo akurat tego to łatwo się jest domyślić 
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow