KM po ukoĹczeniu budowy pierwszej linii Metra
Moderator: Wiliam
Kiedyś się poprawi?pawcio pisze: Wiem, że nie jest dobrze. Jak tylko będzie okazja, to się poprawi,
Masz na myśli 3-12 w DS ?pawcio pisze: tak jak prawie idealnie udało się poprawić 19 i 33 z Broniewskiego.
Dlaczego się musi gdzieś popsuć? Naprawdę się nie da zrobić tego dobrze w kilku miejscach naraz?pawcio pisze: Pytanie tylko, gdzie się wtedy coś popsuje.
Dzięki za komentarz,
Na Mickiewicza będzie częste 116 i konieczne są lepsze tramy. 157 to moim zdaniem marnotrawstwo brygad - ta linia u mnie w dzielnicy zawsze miała opinię takiej socjalnej, powolnej (mnóstwo przystanków), wygodnej bo luźnej.
Pzdr
ale jednorazowa - poprzednie zmiany były częściowe, teraz wszystkich zmusza się do zmiany swoich podróży - poza tymi co korzystają z tramów.Bastian pisze:Znacznie mniejsza, niż na Ursynowie, jeśli się odnosić do stanu komunikacji sprzed 15 lat. A Ursynów nie ma tramwajów, przypominam.Kra pisze:Przyznaję, że jestem zaskoczony skalą zmian na Bielanach, toż to istna rewolucja.
Po co ? Bo na siłę zmusza się do przesiadek. Nie dziw się, że jak było coś bezpośredniego to było OK. Trochę jeżdżę tędy (z Ciepłowni do siebie na Aspekt) i ... totalnie brakuje tu koordynacji połączeń (w znacznej mierze przez opóźnienia). Powiem tak - bardziej widziałem 184 sprzed powstania 106. I wtedy 189 niekonieczne aż do Chomików. 167 mogłoby być wydłużone do Huty, taki układ wydaje mi się bardziej czysty (lub ewentualna zamiana bielańskich końców wymienionych wyżej 184 i 167).Bastian pisze:Silne 114 z Młocin przez Hutę do Conrada, stamtąd jeszcze silniejsze 189. Coś jeszcze na to nałożyć? Po co i z czego?
Może szkoda, choć prywatnie obawiam się, że też byłoby puste - tu doskonale sprawdza się 17 - gdyby tylko mocniejsze w DSBastian pisze:Chcieliśmy przez Stołeczną - na razie nie wyszło. Zresztą coś na Mickiewicza powinno zostać.Kra pisze:Dziwne wydaje mi się 157 ...
Na Mickiewicza będzie częste 116 i konieczne są lepsze tramy. 157 to moim zdaniem marnotrawstwo brygad - ta linia u mnie w dzielnicy zawsze miała opinię takiej socjalnej, powolnej (mnóstwo przystanków), wygodnej bo luźnej.
Zgoda, ale zastanówcie się, czy 503 w relacji Pl.Wilsona - KP coś da dla Żoliborza i Bielan - czy 503 w trasie zza Wisły będzie miało znaczącą wymianę na Pl. Wilsona, nie wiem ?Bastian pisze:Komasacja linii daje optymalny stosunek podaży do liczby angażowanych wozów. Innymi słowy: tymi samymi brygadami można zapewnić lepszą obsługę za pomocą jednej linii, niż dwóch lub więcej. Choć prywatnie starego E-1 też mi żal...
Są wakacje, urlopy. Ja np. nie będę w stanie wypowiedzieć się na ten temat. Uważam, iż przy takiej rewolucji (świadomie używam tego słowa - jednorazowa wielka zmiana) potrzebny jest dłuższy czas konsultacji w tym danie szansy dzielnicom na konsultacje własne z mieszkańcami (tak jak to np. było na Żoliborzu przy zmianach związanych ze stacją Pl. Wilsona.Bastian pisze:Dwa tygodnie. Czemu kpina?
Pzdr
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Przy tej liczbie dogmatycznych warunków brzegowych może być ciężko.mkm101 pisze:Dlaczego się musi gdzieś popsuć? Naprawdę się nie da zrobić tego dobrze w kilku miejscach naraz?pawcio pisze: Pytanie tylko, gdzie się wtedy coś popsuje.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
167,106,189 - tak jak proponujesz,ale 114 wydłużone do Metro Młociny żeby Chomiczówka miała dobry dojazd do metra.Likwidacja 184 tak, ale w rejonie Szczęśliwic zrobiłbym zmianę trasy 154 żeby w obu kierunkach jechała trasą: Grójecka – Dickensa – Szczęśliwicka. Jeżeli Jelonki tak bardzo potrzebują zachować połączenie z DWZ, to można wydłużyć 172 po trasie 184 do Powstańców Śląskich i zakrańcować na Oś.Górczewska.solaris8315 pisze:
Ja bym to może trochę inaczej zrobił. Owszem wyciął 184, ale:
167 tak jak w projekcie.
106 zostawiamy i zwiększamy częstotliwość
189 skracamy do Cm. Wolskiego.
114 do Chomiczówki.
Nie ma takiego miasta Londyn, jest Lądek, Lądek Zdrój.
-
desert_eag
Widać straszny opór co do likwidacji 106 i 184 ale gdyby to tak zdrowo przemyśleć to oferta w zamian jest atrakcyjna:
• 114 - co 8-10-10 min.
• 167 - co 12-15-15 min.
• 189 - co 6-8 min.
(zakładam, że przeguby w zamian za sztywniaki na 106 i 184; 189 co 10 w DS)
+ uzupełniająco:
• 112 - co 10-12-15 min.
W obecnym układzie wybierając sie w np. w DS z Reymonta/okolic Huty w okolice Okęcia raczej wykorzystuję Centrum, bo przerażają mnie częstotliwości 106 i 184 (obie co 20). Przy dobrych wiatrach mogę czekać i 35 minut na przystankach. W DP nie jest lepiej. W proponowanym układzie praktycznie każdy zyskuje. Pytanie tylko, czy i jak często 189 i 167 będą utykać w korkach...
• 114 - co 8-10-10 min.
• 167 - co 12-15-15 min.
• 189 - co 6-8 min.
(zakładam, że przeguby w zamian za sztywniaki na 106 i 184; 189 co 10 w DS)
+ uzupełniająco:
• 112 - co 10-12-15 min.
W obecnym układzie wybierając sie w np. w DS z Reymonta/okolic Huty w okolice Okęcia raczej wykorzystuję Centrum, bo przerażają mnie częstotliwości 106 i 184 (obie co 20). Przy dobrych wiatrach mogę czekać i 35 minut na przystankach. W DP nie jest lepiej. W proponowanym układzie praktycznie każdy zyskuje. Pytanie tylko, czy i jak często 189 i 167 będą utykać w korkach...
W takim wypadku czy nie lepiej byłoby tam skierować 136, oczywiście z oberkiem przez Szczęśliwicką, Grzymały i Jerozolimskie? IMHO Młynów to niezbyt trafiony kraniec dla tej linii, zważywszy na fakt, iż od Banacha do PKP Koło trasa pokrywa się ze 186. Oczywiście problemem jest ilośc brygad, których zapewne może zabraknąć na taki manewr.148 pisze:Jeżeli Jelonki tak bardzo potrzebują zachować połączenie z DWZ, to można wydłużyć 172 po trasie 184 do Powstańców Śląskich i zakrańcować na Oś.Górczewska.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
A może 717 wydłużyć na Szczęśliwice?
A 136 chociaż do Cm. Wolskiego...
A 136 chociaż do Cm. Wolskiego...
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Bastian
- Sułtan Maroka
A to co by miało dać? Aż do Redutowej jest 154...inż. Glonojad pisze:A 136 chociaż do Cm. Wolskiego...
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
I o to 116 w szczycie trochę się boję - tu może być za rzadko, bo są spore przewozy do szkół wzdłuż Żeromskiego. Teraz na odcinku Conrada - Reymonta zostanie tylko 116 i 110 - czy ta druga też jeździłaby częściej? Do tego sam Uniwerek nieźle zapycha każdą z trzech linii jadących obecnie na Żoliborz.Dęboszczak pisze: 166 i 195 15/20/20
116 10/10/10
131 jak 522 Waryńskiego
Co do Mokotowa to można by zapytać, czy do Wilanowa z częstym 131 będzie też jeździć 180.
A całość zmian - rewelacja
To była główna idea.Rumcajs pisze:A całość zmian - rewelacjaZwłaszcza to zwiększanie częstotliwości. Może w końcu więcej linii dojdzie do standardu 508, 171 czy 175.
Do Cm. WOlskiego nei ma sensu, ale przez Człuchowską na Górczewską już owszem, jako zachowanie relacji Jelonki-Ochota. Chyba, że łączymy 408 i 515 w 515i tworzymy 143.Bastian pisze:A to co by miało dać? Aż do Redutowej jest 154...inż. Glonojad pisze:A 136 chociaż do Cm. Wolskiego...
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem
Jeździsz czasem 189 z <M> Służew? Coś mi się wydaje, że bardzo rzadko i poza szczytemTGM pisze:Ale skoro już tak kombinować, to może jednak zrobić tak:
189 5xx Chomiczówka - Sadyba. Ale przez Wilanowską a nie Wałbrzyską. Częstotliwość dać słabszą (12 w g. szczytu). Uzasadnienie: no żeby to jakoś szybko jechało. Wiadomo też, że sporo pasażerów by odpadło, zwłaszcza ze Służewia. W związku z tym:
193 przez Galerię Mokotów jak 141 (duże potoki generowane przez okolice GM).
141 jak 193 (Gotarda) i częściej trochę.
Na reszcie trasy tej 5xx utrzymać jednak 1xx do krótszych relacji. Zostawić 106 itp.
A Bus Pas dużo nie pomoże...
"Pociąg zawsze dojedzie"
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
To tylko efekt uboczny.
Zły chłopiec i troll pozdrawia
Paweł Ney
Jakoś tak wyszło, że czestotliwość kursowania mojej linii na tym forum zmniejszyła sie
Zły chłopiec i troll pozdrawia
110 tez ma kursować częściej.Rumcajs pisze:Teraz na odcinku Conrada - Reymonta zostanie tylko 116 i 110 - czy ta druga też jeździłaby częściej?
Uniwerek zapycha to, co pierwsze przyjedzie. W tych warunkach naprawdę lepsza jest jedna-dwie silne linie niż trzy.Rumcajs pisze:Do tego sam Uniwerek nieźle zapycha każdą z trzech linii jadących obecnie na Żoliborz.
Ciekawe czy ludzie z Nowego Bemowa będą się burzyć, że nie będą mieli całotygodniowego połączenia z KP...