Modernizacja trasy tramwajowej w ciÄ gu Al. Jerozolimskich
Moderator: Wiliam
Wczoraj w godz.15:30->16:00 najwieksze korki tramwajowe robiły się na Towarowej.Najzabawniejsza była sytuacja jak motornicza linii 8,która kierowała stopiątką zamiast skręcić z przyst.PL.Zawiszy13 w tronę PL.Starynkiewicza(tatiak 8,22 lub 24) to ona skręciła w kierunku PL.Narutowicza(tatiak 32)
.Zauważyła to i pojechała zawrócić na PL.Narutowicza,ale zanim wróciła to wyprzedziła ją 8(dodatek też stopiątka).
1069, 7722
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
Ulubione wozy: 5240, 5243, 6207
817, WKD, R1, S1
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Jak nie ma szans, jak na własne oczy widziałem, że wjeżdżają...JotPeCet pisze: Przez 15 sekund nie ma szans żeby dwa wozy wjechały
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Niemniej czasy wjazdu tramwaju w dwóch różnych relacjach na jednym sygnale odchodzą w przeszłość ze względu na sterowanie. Pl. Zawiszy to taki spektakularny, ale jednak wyjątek, który wystąpić może wyłącznie na rondlach.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.
Obecnie sytuacja wygląda na stabilną. Obserwując ruch tramwajów po rondzie, gdzie często sa wszystkien tory zajęte a równoczesnie widac ich stosunkowo niewielki czas zatrzymań, wynikający w głównej mierze z ustepowania miejsca na wlotach składom jadącym w innych relacjach można wywnioskować, że dało się z tego programu wyciągnąc niemal wszystko (no jeśli chodzi o tramwaje, to jest jeszcze jeden szczegolik, który moznaby poprawić ale nie będzie on miał znaczenia przy akomodacji). W każdej luce między strumieniami ruchu starano sie wpuścić tramwaj choćby na minimalnych parametrach, co powinno zapewnic amksymalna droznośc układu torowego
Totez sądzę, że pomimo poniedziałkowego potknięcia można pokusić się o pogratulowanie Siemensowi wdrożenia tego etapu, gdyz Pl.Zawiszy przy swych uwarunkowniach geometrycznych i ograniczeniach prawnych) był niewątpliwie najtrudniejszym elementem projektu. Teraz czekamy na sezon powakacyjny. Choć tramwaje więcej nie mają szans dostać (i chyba nie ma potrzeby), a akomodacja powinna nieco podratowac kołowkę, niemniej odradzam korzystanie z komunikacji nieszynowej w tym rejonie.
Totez sądzę, że pomimo poniedziałkowego potknięcia można pokusić się o pogratulowanie Siemensowi wdrożenia tego etapu, gdyz Pl.Zawiszy przy swych uwarunkowniach geometrycznych i ograniczeniach prawnych) był niewątpliwie najtrudniejszym elementem projektu. Teraz czekamy na sezon powakacyjny. Choć tramwaje więcej nie mają szans dostać (i chyba nie ma potrzeby), a akomodacja powinna nieco podratowac kołowkę, niemniej odradzam korzystanie z komunikacji nieszynowej w tym rejonie.
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
No cóż, generalnie dla kołówki to ta krzyżówka i tak nigdy nie była zbyt przejezdna
.
Marzyłby się wiadukt na ciągu N-S, ale prawdopodobnie będzie tunej na ciągu E-W...
Marzyłby się wiadukt na ciągu N-S, ale prawdopodobnie będzie tunej na ciągu E-W...
Z moich obserwacji...
Ciekawe czy sa szanse na zsynchronizowanie swiatel Srebrna/Towarowa tak aby tramy ruszajace z pl Zawiszy dostawaly I. NIe rozumiem dlaczego na tym skrzyzowaniu piesi (ktorych tam tyle co kot naplakal) maja rownoczesnie zielone zarowno w poprzek Tow. jak i w poprzek Sreb. Efekt :3-4 osoby przejda a tramy i samochody dluuugo stoja.
Ponadto Al Jerozolimskie sa bardziej drozne gdy wylaczone sa swiatla na przejsciu miedzy pl Zawiszy a pl Starynkiewicza.
Ciekawe czy sa szanse na zsynchronizowanie swiatel Srebrna/Towarowa tak aby tramy ruszajace z pl Zawiszy dostawaly I. NIe rozumiem dlaczego na tym skrzyzowaniu piesi (ktorych tam tyle co kot naplakal) maja rownoczesnie zielone zarowno w poprzek Tow. jak i w poprzek Sreb. Efekt :3-4 osoby przejda a tramy i samochody dluuugo stoja.
Ponadto Al Jerozolimskie sa bardziej drozne gdy wylaczone sa swiatla na przejsciu miedzy pl Zawiszy a pl Starynkiewicza.
Na razie to mogliby uruchomić przyciski dla pieszych, bo nie wiadomo po co wszystko działa teraz w stałym cyklu. No i jakiś "mądry" uznał, że jak wyjeżdżają auta ze Srebrnej, to dla tramwaju musi być "-" mimo że na zach. nitce Towarowej pali się zielone i mogłoby byc spokojnie jeszcze ze 20 s "l" . A gdy dla tramów jest "-" to dla pieszych jest zielone tylko przez tory, ciekawe po jakiego grzyba. Ale spokojnie, niedługo będą światła przy Chłodnej, będzie jeszcze "fajniej"...mcdm pisze: Ciekawe czy sa szanse na zsynchronizowanie swiatel Srebrna/Towarowa tak aby tramy ruszajace z pl Zawiszy dostawaly I. NIe rozumiem dlaczego na tym skrzyzowaniu piesi (ktorych tam tyle co kot naplakal) maja rownoczesnie zielone zarowno w poprzek Tow. jak i w poprzek Sreb. Efekt :3-4 osoby przejda a tramy i samochody dluuugo stoja.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
Widziałeś program świateł przy Chłodnej czy tak sobie klepiesz? Może przypadkiem wcale nie będzie zły...
"Przypadkiem"? W tym mieście każde nowe światła to murowana zawalidroga. Już mam serdecznie dość tych ich "wzbudzanych" świateł chodzących w stałym cyklu. Czy na Jerozolimskich się coś poprawiło, gdzie ten "bezwzględny priorytet" na Emilii, Kruczej i Starynkiewicza, no gdzie?
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"
- Glonojad
- Dark Lord of The Plonk
System na Alejach jeszcze nie ruszył. Na razie wycięto parkowanie lewoskrętów na torach tramwajowych - a to już bardzo dużo. Zaprzeczysz?
W tym przypadku zdecydowanie nie zaprzeczę, choć nie jest mi dane zobaczyć jak to wygląda w popołudniowym szczycie. Chodzi mi prędzej o same światła, w ten priorytet ciężko uwierzyć jak naćkali tyle tych faz.