Tram-Pas na Młynarskiej

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2008, 20:06

tomkrt: 70 cm brakuje w jedną stronę, łącznie to półtora metra.

Wydaje mi się, że ŻW dokonało pewnego przekłamania - docelowy układ rzeczywiście możliwy będzie po brzebudowie infrastruktury, ale ograniczenie ruchu na Młynarskiej do tego czasu JEST możliwe.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
piotram

Post autor: piotram » 20 sie 2008, 20:32

Wydzielenie torowiska tylko od Górczewskiej do Wolskiej wg mnie spowoduje tylko efekt odwrotny. Będzie tak jak na W-Z, czyli qrewski korek przed zwężeniem, z tym że będą stac w nim również tramwaje...
A na razie, to jest bardzo proste rozwiązanie - wydłużyć fazy zielone dla Młynarskiej. Górczewska i Wolska sa szerokie i tyle zielonego co teraz mają nie potrzebują.
"A jedenastka to pojedzie w zatrzymanie, bo oni nie mogą tymi nowymi tramwajami po innych torach jeździć"

"Odbudowa trakcji elektrycznej na Chłodnej to szalony pomysł, gdyż wymaga to budowy pętli. Tramwaj konny jej nie potrzebuje" - architekt projektu rewitalizacji Chłodnej

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 20 sie 2008, 20:37

Nie nie nie, momencik, momencik.

Jedna rzecz to przebudowa. Ta jest pewniejsza dla tego właśnie odcinka. W jej wyniku powstaną DWA pasy dla samochodów przed skrzyżowaniem w kierunku Wolskiej, wydzielone torowisko i jeden pas dla aut z powrotem.

Przebudowa dalszej części jest rzeczą bardziej skomplikowaną i na wiosnę na pewno nie nastąpi.

Druga rzecz to organizacyjne ograniczenie ruchu na Młynarskiej do lokalnego, które można przeprowadzić na obu kawałkach, bardziej prawdopobne jest jednak na północnym i oznacza, że aż do Górczewskiej tramwaj będzie jechał bez korka. A na ostatnim (południowym) odcinku trochę postoli, ale się przepcha.

[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 20:38 ]
Nie jest mi natomiast znany scenariusz, że jest wydzielone torowisko na obecnej infrastrukturze tylko na odcinku od Górczewskiej do Wolskiej. Byłoby to zresztą niemożliwe.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 20 sie 2008, 22:58

inż. Glonojad pisze:tomkrt: 70 cm brakuje w jedną stronę, łącznie to półtora metra.
Z naszych (SISKOM) wyliczeń w oparciu o minimalne wymagane prawem wymiary torowiska oraz pasów ruchu dla ulicy klasy Z wynika owe 70 cm. Młynarska ma ok. 1190 cm szerokości na północ od Leszno/Górczewskiej i 1150 cm szerokości na południe od tych ulic.
inż. Glonojad pisze:Jedna rzecz to przebudowa. Ta jest pewniejsza dla tego właśnie odcinka. W jej wyniku powstaną DWA pasy dla samochodów przed skrzyżowaniem w kierunku Wolskiej, wydzielone torowisko i jeden pas dla aut z powrotem.
Układ 2+tory+1 wymaga przesunięcia torowiska o jeden pas ruchu, tj. o prawie 3 m na wschód. Chyba, że zamiarem jest skasowanie zachodniego chodnika w ciągu ulicy Młynarskiej.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 sie 2008, 6:24

tarantula01 pisze:
inż. Glonojad pisze:tomkrt: 70 cm brakuje w jedną stronę, łącznie to półtora metra.
Z naszych (SISKOM) wyliczeń w oparciu o minimalne wymagane prawem wymiary torowiska oraz pasów ruchu dla ulicy klasy Z wynika owe 70 cm.
Nie będziemy tutaj projektować. Każdy ma swoje obliczenia. Wystarczy, że zarządzający drogą nie zgodzi się na warunek "przy ruchu uspokojonym" i już mogiła. Tak czy siak, decydować będą ludzie odpowiedzialni za poszczególną infrastrukturę.
Układ 2+tory+1 wymaga przesunięcia torowiska o jeden pas ruchu, tj. o prawie 3 m na wschód. Chyba, że zamiarem jest skasowanie zachodniego chodnika w ciągu ulicy Młynarskiej.
Taki układ został przyjęty do realizacji przez miasto. Nie skasowanie, tylko przeniesienie. I nie prawie 3 m, tylko ponad 3 m.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 21 sie 2008, 11:19

inż. Glonojad pisze:
tarantula01 pisze:Układ 2+tory+1 wymaga przesunięcia torowiska o jeden pas ruchu, tj. o prawie 3 m na wschód. Chyba, że zamiarem jest skasowanie zachodniego chodnika w ciągu ulicy Młynarskiej.
Taki układ został przyjęty do realizacji przez miasto. Nie skasowanie, tylko przeniesienie. I nie prawie 3 m, tylko ponad 3 m.
Zaraz, zaraz. Przenoszony będzie chodnik? W partery zachodniej pierzei ulicy? Budynki stoją tam w odległości ok. 290 cm od krawężnika ul. Młynarskiej. Miejsce jest tylko przy samym skrzyżowaniu.
Czy przenoszone będzie torowisko w kierunku wschodnim?

W obu przypadkach: Co, że tak się zapytam z kanalizacją burzową? Zostanie na swoim miejscu? Nie oczekuję odpowiedzi na te pytanie od Ciebie.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 sie 2008, 14:40

Skoro nie chcesz, to nie odpowiem, nie ma problemu. Tylko do kogo skierowany jest zatem ten post, bo się trochę zgubiłem?

kajo

Post autor: kajo » 21 sie 2008, 22:27

Raczej nie chciał na ciebie naciskać byś odpowiedział.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 21 sie 2008, 22:32

No właśnie nie bardzo rozumiem, dlatego pytam. A może Tarantuli chodziło o kwestię kanalizacji?

kajo

Post autor: kajo » 21 sie 2008, 22:34

A może myślałe, że ty masz tylko wiadomości na temat tramwajów?
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
tarantula01
Kontakt:

Post autor: tarantula01 » 21 sie 2008, 22:43

Układ do realizacji przyjęty przez miasto. Tak, wynika z Twojej wypowiedzi. Adresatem tych wątpliwości - w formie pytań - jest miasto. Niewątpliwie nie reprezentujesz tego miasta. A post? Forum czytają różne osoby. Urzędnicy z ZTM (dyr. ZTM być może też) i pracownicy TW też. Ba reprezentanci ZDM tez się znajdą. Nie wiem, czy ZMiD i BDiK też mają tu przedstawicieli, może są reprezentowane najmniej licznie - nie wiem. W każdym razie może odpowiednie osoby (Ty też) przeczytają i zweryfikują, że założenia projektu takie kwestie (kanalizacja burzowa) też dobrze rozwiązują. Wtedy OK.

PS. Na północnym odcinku Młynarskiej już raz poszerzano jezdnię bez zmiany lokalizacji wlotów do kanalizacji.

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sie 2008, 20:03

O projekcie trudno dyskutować, bo go nie ma.

Na południu będzie kompleksowy, na północy - wydaje się, że nie musi, można się zmieścić w krawężnikach.

Oczywiście, w świetle planów budowy stacji metra na rogu Płockiej i Wolskiej wypadałoby się zastanowić nad układem komunikacyjnym Młynowa w ogóle - zwłaszcza, że ZTM ma ochotę na jakieś durne linie skręcające północ - zachód przy PDT (jakby Rondo Daszyńskiego było jakąś gorszą stacją).

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2008, 23:08

inż. Glonojad pisze:ZTM ma ochotę na jakieś durne linie skręcające północ - zachód przy PDT (jakby Rondo Daszyńskiego było jakąś gorszą stacją).
Że co? :shock: #-o
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 sie 2008, 23:22

Dowozówka z Bemowa do Metra Płocka-Wolska z pętlą na Cm. Wolskim, nie znasz tej koncepcji?

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 22 sie 2008, 23:31

Nie... :boohoo:
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

ODPOWIEDZ