Komunikacja w Rembertowie

Moderator: Wiliam

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 29 sie 2008, 21:15

Jarek pisze:
Nazgul pisze:Najpierw należy zabrać i to wszystkie brygady z 408 (czyt. wycofać z Rembertowa.) i to samo zrobić ze 168 a potem część dodać do 515, aby uzyskać minimum 15/20/20, tym bardziej że 521 wyleciało z TŁ.
Dobra. Idź do radnych i przekonaj. ZTM wprowadzi z pocałowaniem ręki. Ale nikt nie odda ani 408, ani 168, ani żadnej innej linii. W Rembertowie panuje przekonanie o dobrobycie komunikacyjnym i za nic w świecie nie zechca zmienić status quo.
Jeśli chce się najważniejszą linię Rembertowa wrzucić na TS, pozbawić AON i osiedle dojazdu do Politechniki, a zostawić muchowoza 408, to czy nazwałbyś to sensowną propozycją? Nie żartuj sobie, że to Rembertów jest winny takiego efektu tamtych rozmów. Przyczyną było podejście ZTM do tematu, które innego skutku mieć nie mogło. W Rembertowie nie panuje żadne przekonanie jak to ująłeś dobrobytu komunikacyjnego, nie siej tutaj zamętu. Nie chodzi tu o utrzymanie status quo za wszelką cenę, tylko jeśli mamy coś zmieniać to w sposób przemyślany i logiczny. Najlepiej i najprościej wszystko zwalić na władze dzielnicy. Naiwni to kupią. Powtórzę jeszcze raz, dla Bielan ZTM przygotował rozsądną i logiczną propozycję i bardzo dobrze uzasadnioną. Wg Ciebie władze Rembertowa a władze Bielan to zupełnie inne światy? Na prawdę sądzisz, że jakby ZTM przygotował takiego bubla dla Bielan, jak ostatnio dla Rembertowa to efekt byłby inny, jak w Rembertowie? Więc pisanie "idź i załatw" jest kompletnie nie na miejscu, bo to nie rola zwykłych mieszkańców. Mieszkańcy mogą wyrażać tylko opinię. Jak propozycja jest zła, to i takie będą opinie.

[ Dodano: Pią 29 Sie, 2008 21:22 ]
PiotrekP pisze:Takie pytanie mi przyszło na myśl. Co zrobiłby ZTM, jeśli 515 z AONu przez TS nie okazałoby się strzałem w dzisiątkę?
No przecież już dziś wiadomo, że okazałoby się strzałem co najwyżej w dwójkę. I to mimo symulacji, które ponoć są wyrocznią, ale od czasu wpadki z 401, okazało się, że jednak nie, czego ZTM do dziś nie może przeboleć i usilnie utrzymuje tą linię.

A w odpowiedzi na pytanie - to mielibyśmy jeszcze gorszą sytuację w Rembertowie, jeszcze większą nadpodaż brygad.

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 29 sie 2008, 21:26

Nie mogę tego do końca nawet czytać... ](*,)

ZTM by dołożył więcej wozów nawet, dał jakiś bonus, by tylko ruszyć ten skostniały układ połączań. Dałby mikrobus na Chełmżyńską sensownie często, dołożył brygad na 10/15/15 dla 143 do Wiatraka. Ba! I na całodzienne 408 by się wozy znalazły. Ale nie z Mokrego Ługu!
Obecny układ jest efektem braku woli reformy. Niepowodzenie z 515 ma niewiele tu do rzeczy. Wówczas był plan awaryjny z całodziennym 408, mocniejszym 143. Ale na warunek 401 do Mokrego Ługu, jaki postawił Rembertów, nikt rosądny zgodzić by się nie mógł. Jesli warunkiem brzegowym jakichkolwiek zmian jest 408 (a najlepiej 5xx) z Mokrego Ługu do Śródmieścia, to nie ma nawet co zaczynać. Można tylko dostosowac podaż do popytu. Wziąc kolejny pomiar z przystanku KORDIANA i odnotować spadek o kolejne 5-10% na rzecz kolei od ostatniego pomiaru.

Jak takiś mądry, idź do swojej dzielnicy i przekonaj ich do reformy. Życzę powodzenia i trzymam kciuki. Mówię bez ironii. Nie licza się tutaj niczyje ambicje, na pewno nie moje, tylko optymalna komunkacja. Jeśli zrobisz coś, czego ja nie umiem, to Ci kupię puchar.

Awatar użytkownika
Nazgul

Post autor: Nazgul » 29 sie 2008, 21:48

Jarek pisze:Nie mogę tego do końca nawet czytać... ](*,)

ZTM by dołożył więcej wozów nawet, dał jakiś bonus, by tylko ruszyć ten skostniały układ połączań. Dałby mikrobus na Chełmżyńską sensownie często, dołożył brygad na 10/15/15 dla 143 do Wiatraka. Ba! I na całodzienne 408 by się wozy znalazły. Ale nie z Mokrego Ługu!
Obecny układ jest efektem braku woli reformy. Niepowodzenie z 515 ma niewiele tu do rzeczy. Wówczas był plan awaryjny z całodziennym 408, mocniejszym 143. Ale na warunek 401 do Mokrego Ługu, jaki postawił Rembertów, nikt rosądny zgodzić by się nie mógł. Jesli warunkiem brzegowym jakichkolwiek zmian jest 408 (a najlepiej 5xx) z Mokrego Ługu do Śródmieścia, to nie ma nawet co zaczynać. Można tylko dostosowac podaż do popytu. Wziąc kolejny pomiar z przystanku KORDIANA i odnotować spadek o kolejne 5-10% na rzecz kolei od ostatniego pomiaru.
Jeśli twierdzisz, że warunkiem brzegowym dla Rembertowa jest utrzymanie 408 do Politechniki, to ja nie wiem kto tak twierdzi, bo osobiście nie spotkałem się z takim postulatem. Natomiast spotkałem się z warunkiem, jakim jest utrzymanie linii z Koloni do Politechniki, z czym się zgadzam w 100%. Problem z tym ścinaniem jest taki, że już nic ściąć nie można, ani 408 ani 168, żeby nie zabierać innym dzielnicom i tu jest pułapka.

Skontaktuję się z osobą, która ma wpływ na stanowisko Rembertowa w sprawie komunikacji i zapytam o ten warunek brzegowy z 408. Aż nie chce mi się wierzyć, że Rembertów kosztem takiego ścięcia 515 będzie za wszelką cenę chciał utrzymać 408 na Mokrym Ługu oraz 168.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 sie 2008, 9:02

Nazgul pisze:Natomiast spotkałem się z warunkiem, jakim jest utrzymanie linii z Koloni do Politechniki, z czym się zgadzam w 100%. Problem z tym ścinaniem jest taki, że już nic ściąć nie można, ani 408 ani 168, żeby nie zabierać innym dzielnicom i tu jest pułapka.
I tu leży pies pogrzebany. Jedyną linią, która zależy tylko od Rembertowa jest ta, która Rembertowowi się najbardziej należy.
Nazgul pisze:Skontaktuję się z osobą, która ma wpływ na stanowisko Rembertowa w sprawie komunikacji i zapytam o ten warunek brzegowy z 408. Aż nie chce mi się wierzyć, że Rembertów kosztem takiego ścięcia 515 będzie za wszelką cenę chciał utrzymać 408 na Mokrym Ługu oraz 168.
Powalcz. Przy okazji zmian Bielańskich będzie szansa na zrobienie porządku (rozkładowego) także na Ostrobramskiej. Warto by było, żeby kombinacje z 408 i 515 można było w to wpleść.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 30 sie 2008, 9:48

Nazgul pisze:A w odpowiedzi na pytanie - to mielibyśmy jeszcze gorszą sytuację w Rembertowie, jeszcze większą nadpodaż brygad.
Dokładnie o to mi chodzi!

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 30 sie 2008, 10:22

Jeśli twierdzisz, że warunkiem brzegowym dla Rembertowa jest utrzymanie 408 do Politechniki, to ja nie wiem kto tak twierdzi, bo osobiście nie spotkałem się z takim postulatem. Natomiast spotkałem się z warunkiem, jakim jest utrzymanie linii z Koloni do Politechniki, z czym się zgadzam w 100%. Problem z tym ścinaniem jest taki, że już nic ściąć nie można, ani 408 ani 168, żeby nie zabierać innym dzielnicom i tu jest pułapka.
Każdy rejon dzielnicy ma swoich radnych. Każdy radny nie odpuści swojej linii na swoim obszarze. Mokry Ług musi mieć pośpiecha, Kolonia musi mieć pośpiecha i musi być częsta linia na Wygodę. To jest pat.
Nazgul pisze:Problem z tym ścinaniem jest taki, że już nic ściąć nie można, ani 408 ani 168, żeby nie zabierać innym dzielnicom i tu jest pułapka.
Mylisz się. Kursy wariantowe pozwalają ograniczyć podaż na wybranym odcinku danej linii.

Andrzej

Post autor: Andrzej » 30 sie 2008, 11:07

Jarek pisze:Każdy rejon dzielnicy ma swoich radnych. Każdy radny nie odpuści swojej linii na swoim obszarze. Mokry Ług musi mieć pośpiecha, Kolonia musi mieć pośpiecha i musi być częsta linia na Wygodę. To jest pat.
Wygoda: koncepcja skrócenia 168 do Witolina (dzięki temu 401 nie będzie miało już żadnej konkurencji na Płowieckiej, Okularowej), i zastąpienie minibusowym 115 jest chyba nadal możliwe?

Mokry Ług: skoro ZTM ma władzę ciąć 515, to ma też władzę zabrać 408, wzmacniając 153 na tyle, że nawet pasażerowie się do tego przekonają.

Kolonia: tu jest najwięcej komplikacji. Sam uważam, że linia do Politechniki być powinna - przez Wiatraczną - jedna silna; albo przez Ostrobramską, i druga na Wiatraczną - obie słabsze.
Ale zostaje jeszcze kwestia 199 (braku miejsca na pętli), i ewentualnej nadpodaży na Cyrulików - gdyby były tam 153 i 199, i nieszczęsny brak możliwości zawrotu przy stacji na skrzyżowaniu Chruściela/Cyrulików.

**
Przyszedł mi teraz jeszcze taki luźny pomysł do głowy:
a gdyby połączyć 196 ze 199 i z 305? Takie wschodnio-warszawskie odcinkowe połączenie:
Pl. Hallera, Targówek, Ząbki, Rembertów, Zielona, Marysin, Wawer, Międzylesie.
196 i 199 częsotoliwości mają zbliżone. Chociaż z drugiej strony, aż 3 przejazdy kolejowe na trasie.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 sie 2008, 11:14

Ze 168 na Witolinie jest problem o tyle, że nie ma miejsca na pętli. Choć wywlenie 405 trochę może pomóc.
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
PiotrekP

Post autor: PiotrekP » 30 sie 2008, 11:16

@Andrzej: Odcinasz Kolonię od PKP. (-X Zresztą nie wiem czy byłoby wzięcie na taką długa linię i jak sam zauważasz: 3 przejazdy, które moga zrobić z tą linią co chcą.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 30 sie 2008, 11:17

To jest na pewno kiepski pomysł.

Awatar użytkownika
Bastian
Sułtan Maroka

Post autor: Bastian » 30 sie 2008, 13:39

Andrzej pisze:Mokry Ług: skoro ZTM ma władzę ciąć 515, to ma też władzę zabrać 408
Cięć się z dzielnicą nie konsultuje - poza tym ma się na nie twarde papiery w postaci pomiarów napełnienia. Ja wiem, że robienie z linii zdychających dziadów ma niewiele wspólnego z optymalizacją układu komunikacyjnego, ale często jest to jedyna metoda zdobycia brygad na potrzebne rzeczy (zazwyczaj - choć niekoniecznie akurat w tym przypadku - w obrębie tej samej dzielnicy bez kasacji połączeń, których dzielnica i pasazerowie nie dają sobie skasować, mimo że nie korzystają z nich w stopniu uzasadniającym ich istnienie; na podobnej zasadzie cięcia 505 umożliwiły wykrojenie brygad na utworzenie 192). Skoro nie pozwalają optymalizować najprościej, to robi się to pośrednio...
Honi soit qui mal y pense... Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow

Awatar użytkownika
Jarek

Post autor: Jarek » 30 sie 2008, 14:52

Andrzej pisze:Wygoda: koncepcja skrócenia 168 do Witolina (dzięki temu 401 nie będzie miało już żadnej konkurencji na Płowieckiej, Okularowej)
168 nie jest praktycznie żadną konkurencją dla 401 w godzinach, gdy 401 czesto kursuje.

Awatar użytkownika
chudzini7

Post autor: chudzini7 » 31 sie 2008, 11:03

W rozkładzie linii 199 jest napisane "TRASA CZASOWO ZMIENIONA"

Czyżby oznaczało to dalsze zmiany? Np podciągnięcie jednak linii do pętli Rembertów-Kolonia?

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 31 sie 2008, 11:12

Nie. To tylko objazd na Rondzie Żaba...

Andrzej

Post autor: Andrzej » 31 sie 2008, 18:10

PiotrekP pisze:@Andrzej: Odcinasz Kolonię od PKP. (-X Zresztą nie wiem czy byłoby wzięcie na taką długa linię i jak sam zauważasz: 3 przejazdy, które moga zrobić z tą linią co chcą.
Bo bardzo problematyczny jest brak możliwości zawracania przy Chruściela/Cyrulików przy stacji. Skutkiem tego autobus ze Starego Rembertowa/Mokrego Ługu musi: albo wozić muchy na Cyrulików do Kolonii, albo na siłę przejeżdżać przez przejazd PKP.

[ Dodano: Nie 31 Sie, 2008 18:53 ]
Bastian pisze:Problem w tym, że 515 jest jedyną linią obsługującą w zasadzie tylko Rembertów, więc z jakiej paki ciąć inne linie innym dzielnicom dlatego, ze Rembertów nie może się zdecydować? :/
515 było także atrakcyjnym połączeniem Grochowa z TŁ. Chwiliowo zapewniło je 521.

ODPOWIEDZ