Moja opinia pokrywa się z tą przytoczoną przez Colony'ego - chcieliście, to macie. Zaraz zaczną się starania o powrót na trasę przez Gocław, który na tej zmianie niewiele stracił w weekendy, ale zyskał w dzień powszedni. Może nawet za dużo - podejrzewam rychłe ścięcie do 12,15/20 minut.Rosa pisze:czy ZTM przyzna że poprzednia zmiana trasy 502 była pomyłka, czy też powrót do starej trasy jest pomyłką?
Komunikacja w Starej Miłośnie
Moderator: Wiliam
- Petroniusz
Nowe 502 było wg mnie jednak pomyłką i nieudanym kompromisem. Dobrze że rodzielono potoki Gocławia i Starej Miłosny.Colony pisze: Jeśli to prawda, to ZTM nie miał tu nic do gadania, a głupota jednostek zepsuła jedną z ich najbardziej udanych zmian.
411 pewnie zostanie z czasem przekształcone w pięćsetkę i cały Gocław będzie w 100% zadowolony (także ta część Gocławia, którą 502 omijało).
A Stara Miłosna dostała 198 co 10/12/12, co jest jasną decyzją ZTM, że chcą jednak wozić Starą Miłosną do Centrum koleją, a nie autobusem 502.
ZTM ze swojej strony, we wrześniowym rozkładzie 198, zrobił już praktycznie wszystko, by ludzie zechcieli tym jeździć (tylko jakiś pociąg przyjeżdża 23:03 i 198 też jest 23:03), ale to nie wina ZTM, że kolej ma beznadziejny rozkład i luki.
I choć 198+kolej kontra 502 to nadal porównywalny czas dojazdu do Centrum, to już nie z winy ZTM, a kolei. Będzie wreszcie naprawdę dobra dowozówka, ale wciąż do słabej kolei. Niestety część kursów 198 nie będzie dowozić do żadnego kursu pociągu.
Aha, no i kawałek Armii Krajowej (przystanki: Chodkiewicza, Czarnieckiego oddalone od stacji), też zyskają dowozówkę do PKP. Mam nadzieję, że Urząd zrezygnuje z głupiego pomysłu puszczenia wszystkich linii (173, 514) w całości ul. Głowackiego, a jedynie wykręci na Chodkiewicza i dalej Armii Krajowej, tak jak teraz będzie 198.
Jak dla mnie teraźniejsza zmiana rozkładu tego autobusu jest wielką porażką. Ok
rozumiem, że niektórym zależało by 502 jeździł trasą łazienkowską ( nawet jeśli
tym sposobem się jedzie o 5 minut dłużej do centrum) ale dlaczego znów
zmniejszyli nam częstotliwość jego jazdy do dwóch razy na godzinę. Po pierwsze
myślałam, że jeśli już mają miejsce pozytywne zmiany, w tym przypadku większa
częstotliwość to tak już co najmniej powinno zostać. Poza tym jako pasażerowie
502 jesteśmy też klientami ZTM i oni powinni dbać o nasz komfort i wygodę a nie
ją ograniczać. Poza tym ta sytuacja jest dla mnie tym bardziej beznadziejna z
uwagi na duże podwyżki cen biletów od 1 czerwca, więcej płacimy i mamy rzadziej
autobus! Zadzwoniłam dziś do ZTM by się dowiedzieć chociaż o powód zmiany
częstotliwości na 2 razy na godzinę. Zostałam poinformowana, że to dlatego, że
osiedle Stara Miłosna nie chce płacić za większą częstotliwość jazdy. Jak to
jest w ogóle możliwe, po piewrsze płacimy takie same podatki jak w innych
gminach w Warszawie, to dlaczego mamy mieć dużo rzadziej autobus niż gdzie
indziej, poza tym te podwyżki cen biletów, powinniśmi również cos z tego mieć.
Wypowiedzcie się co o tym myślicie i jakie mamy możliwości w tej sprawie by
zwiększyc częstotliwość?
rozumiem, że niektórym zależało by 502 jeździł trasą łazienkowską ( nawet jeśli
tym sposobem się jedzie o 5 minut dłużej do centrum) ale dlaczego znów
zmniejszyli nam częstotliwość jego jazdy do dwóch razy na godzinę. Po pierwsze
myślałam, że jeśli już mają miejsce pozytywne zmiany, w tym przypadku większa
częstotliwość to tak już co najmniej powinno zostać. Poza tym jako pasażerowie
502 jesteśmy też klientami ZTM i oni powinni dbać o nasz komfort i wygodę a nie
ją ograniczać. Poza tym ta sytuacja jest dla mnie tym bardziej beznadziejna z
uwagi na duże podwyżki cen biletów od 1 czerwca, więcej płacimy i mamy rzadziej
autobus! Zadzwoniłam dziś do ZTM by się dowiedzieć chociaż o powód zmiany
częstotliwości na 2 razy na godzinę. Zostałam poinformowana, że to dlatego, że
osiedle Stara Miłosna nie chce płacić za większą częstotliwość jazdy. Jak to
jest w ogóle możliwe, po piewrsze płacimy takie same podatki jak w innych
gminach w Warszawie, to dlaczego mamy mieć dużo rzadziej autobus niż gdzie
indziej, poza tym te podwyżki cen biletów, powinniśmi również cos z tego mieć.
Wypowiedzcie się co o tym myślicie i jakie mamy możliwości w tej sprawie by
zwiększyc częstotliwość?
- Bastian
- Sułtan Maroka
Bo z wozów kursujących przez ostatnie kilka miesięcy na linii 502 trzeba było ponownie wykroić brygady na 411 dla Gocławia. Nie można zjeść ciasteczka i mieć ciasteczka.Suzana pisze:dlaczego znów
zmniejszyli nam częstotliwość jego jazdy do dwóch razy na godzinę
Jeden eksperyment się nie powiódł, wątpię, by miały kiedykolwiek mieć miejsce następne. Skoro protestujący dotarli na tyle wysoko, że ZTM nie miał nic do gadania, to i nikt nie podejmie ryzyka dalszego grzebania przy tej linii. Na osłodę będzie 198 regularnie co 10 minut przez prawie cały dzień, to się dało zrobić minimalnym kosztem brygadowym.Suzana pisze:Wypowiedzcie się co o tym myślicie i jakie mamy możliwości w tej sprawie by
zwiększyc częstotliwość?
A to to jakaś bzdura.Suzana pisze:Zostałam poinformowana, że to dlatego, że
osiedle Stara Miłosna nie chce płacić za większą częstotliwość jazdy.
Honi soit qui mal y pense...
Chemia teraz doszła do wspaniałych wyników. Robią wiewiórki z aminokwasów. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
Gdzieś tam może i jest prawda, ale kłamstwa tkwią w naszych głowach. Terry Pratchett
Darmowy ser znajduje się tylko w pułapkach na myszy. Kir Bułyczow
-
Krzysiek_S
-
Krzysiek_S
znaczy się ze stacji do Starej Miłosnej:Krzysiek pisze:Było 12/16 ,jest 11/15?Andrzej pisze:A czemu czas dojazdu 198 ze Starej Miłosnej do PKP wzrósł o 2 minuty?
jest: 11/13 minut (w drugą stronę na około przez Moniuszki jest, jak napisałeś 12/16)
a od jutra będzie w obie strony prosto przez 1. Praskiego Pułku, a mimo to dłużej: 12/15 i 11/15.
chciałabym pogratulować osobom dzięki którym 502 wrócił na dawną trasę... wielkiej głupoty!!
W maju również byłam zdziwiona zmianą trasy na Gocław, ale jak zobaczyłam,że autobus będzie odtąd jezdził 3-4 razy na godzine byłam wniebowzięta, wreszcie po tylu latach mamy autobus który dość szybko i często docierac bedzie do cetrum i nie tylko. Oczywiście osobom którym bardziej pasowała trasa łazienkowska tak cięzko było ruszyć mózgownicą, że z Gocławia wystarczy dwa przystanki podjechać autobusem by dotrzeć własnie na nią i w rejony promenady
, i oto patrzecie do czego doprowadziliście!!
Poza tym wiele osób propstestowało przeciwko trasie przez Gocław, postulowało o zmiane rozkładu jazdy na "stary" bo blizej do promenady itd. A skad wiecie czy nie było wiecej takich osob którym odpowiadała trasa przez gocław, bo np pracują i mają szkoły nie tylko przy ostrobtramskiej i promenadzie ale i na mokotowie lub ursynowie!!
Mam w każdym bądź razie nadzieje ze uda to się jakoś odkręcić.... skoro nie da rady być większej częstotliwości to niech ten autobus wróci na Gocław jesli to jedyna szansa by mogł tak czesto jezdzic.
W maju również byłam zdziwiona zmianą trasy na Gocław, ale jak zobaczyłam,że autobus będzie odtąd jezdził 3-4 razy na godzine byłam wniebowzięta, wreszcie po tylu latach mamy autobus który dość szybko i często docierac bedzie do cetrum i nie tylko. Oczywiście osobom którym bardziej pasowała trasa łazienkowska tak cięzko było ruszyć mózgownicą, że z Gocławia wystarczy dwa przystanki podjechać autobusem by dotrzeć własnie na nią i w rejony promenady
Poza tym wiele osób propstestowało przeciwko trasie przez Gocław, postulowało o zmiane rozkładu jazdy na "stary" bo blizej do promenady itd. A skad wiecie czy nie było wiecej takich osob którym odpowiadała trasa przez gocław, bo np pracują i mają szkoły nie tylko przy ostrobtramskiej i promenadzie ale i na mokotowie lub ursynowie!!
Mam w każdym bądź razie nadzieje ze uda to się jakoś odkręcić.... skoro nie da rady być większej częstotliwości to niech ten autobus wróci na Gocław jesli to jedyna szansa by mogł tak czesto jezdzic.
- Colony
- Kontakt:
Obawiam się, że co najmniej przez najbliższy rok czy dwa to jest niemożliwe do zrealizowania. ZTM nie pójdzie na to, by wyszłoby że sam się autoparodiuje. Nie miej do nas tu pretensji. Jesteśmy tylko miłośnikami komunikacji, a nie mieszkańcami Miłosny. Mnie osobiście jako gocławiaka dobija utrata dojazdu w weekend do MP, ale sam uderzać będę raczej w stronę przekształcenia z czasem 411 w 5xx. Jeśli jest tu wina waszych radnych to wiecie jak zareagować. Ale mówię Ci szczerze. Szanse że wróci 502 wróci na Gocław, a co za tym idzie do poprzedniej częstotliwości są niemal zerowe.
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)
Suzana pisze:chciałabym pogratulować osobom dzięki którym 502 wrócił na dawną trasę... wielkiej głupoty!!
W maju również byłam zdziwiona zmianą trasy na Gocław, ale jak zobaczyłam,że autobus będzie odtąd jezdził 3-4 razy na godzine byłam wniebowzięta...
bo to ztm potrafi jednak udowodnić to co chce udowodnić podczas zman komunikacyjnych.... Ztm zagrał Pani na nosie...ztm twierdzi że częściej 502 na trasie Ł.- nie da...
pisałem wcześniej w tym temacie, że jest to na zasadzie swoistego szantażu.
w przypadku tej linii szantaż ztm-u polega na :
albo przez trasę Łazienkowską co 30 min, albo przez Gocław co 15.
jest to wyraziste.
a przecież czy co 15 czy co 30 minut to staromiłośnian jest określona liczba mieszkanców, która daje określone zapełnienie autobusów.
przy częstotliwości 15-to minutowej zapełnienie pojazdu jest mniejsze przyjmując ten sam rodzaj taboru niż przy częstotliwosci 30-to minutowej.
niestety, wydaje się że dla pracowników ztm taki komfort podrózowania jest nie do przyjęcia a jeśli czytasz niektóre wypowiedzi innych forumowiczów pojazdy komunikacyjne o małym zapełnieniu nazywają "muchowozami".
w przyszłości "Suzana" ze Starej Miłosnej na Gocław - jeśli wierzyć obecnym zapowiedziom ztm-u - będziesz miała linię 147.
ztm jak widać nie liczy się z kosztami, to nie są bezpośrednio pieniądze pracowników ztmu.Rosa pisze:Skoro dokonanno tych zmian to jestem ciekaw czy ZTM przyzna że poprzednia zmiana trasy 502 była pomyłka, czy też powrót do starej trasy jest pomyłką?
Jedno jest pewne takich zmian NIE WOLNO robić bo zmiana trasy linii co 3 miesiące to jest nie tylko strata pieniędzy, czasu ale przede wszystkim nerwów pasażerów którzy potem nie wiedzą którędy dana linia w tym tygodniu będzie przebiegała.
gdyby ktoś musiał zapłacić karę z własnej kieszeni za tego rodzaju zmiany na pewno przemyślałby to kilka razy.
a tak ?
pieniądze społeczne są pieniędzmi niczyimi.
można je "wyrzucać w błoto" bezkarnie.
.
- Colony
- Kontakt:
Niby stary użytkownik, a jakoś nie dociera do Ciebie brak brygad. Nie strugaj obrońcy uciśnionych skoro wiesz dobrze, że jeśli utrzymano by częstotliwość 502 to mieszkańcy Miłosnej jeździliby wygodniej, ale gdzie indziej nie wciśnięto by się do autobusu.tadeo pisze:niestety, wydaje się że dla pracowników ztm taki komfort podrózowania jest nie do przyjęcia a jeśli czytasz niektóre wypowiedzi innych forumowiczów pojazdy komunikacyjne o małym zapełnieniu nazywają "muchowozami".
w przyszłości "Suzana" ze Starej Miłosnej na Gocław - jeśli wierzyć obecnym zapowiedziom ztm-u - będziesz miała linię 147.
Ponadto nie czytasz tematu skoro jeszcze do Ciebie nie dotarło, że to decyzja polityczna. Pomyśl 16 razy zanim napiszesz kolejny raz podobny post. Tak myślących to my mamy 466 już w Sejmie.tadeo pisze:ztm jak widać nie liczy się z kosztami, to nie są bezpośrednio pieniądze pracowników ztmu.
gdyby ktoś musiał zapłacić karę z własnej kieszeni za tego rodzaju zmiany na pewno przemyślałby to kilka razy.
a tak ?
(podpis tymczasowy zanim nie znajdę czegoś niebanalnego co was zbije z pantałyku)