Odebrałem prawko kat. D, chcę pracować, gdzie iść?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 13:02

Właśnie odebrałem prawko i tak zastanawiam się gdzie iść, do jakiego przewoźnika. Czy do MZA, ITSu, PKSu ... hmmm. Jak na razie z tego co udało mi się wyszukać w necie, choć nie za dużo, wydaje mi się, że najlepiej do MZA. Teraz moje pytanie, jakie kroki dalej powinienem poczynić, tzn, do kogo się zgłosić, czy są jakieś szkolenia, wiem, że potrzebny jest jeszcze kurs na przegubowce, ile on trwa i kosztuje? Jak wygląda umowa z pracodawcą? Potem dalej jak wygląda pierwszy dzień w pracy, do kogo się udać, wogóle przecież nie będę wiedział jak się poruszać i za kółkiem którego autobusu zasiąść. Co to są brygady?
Proszę was pomóżcie mi się trochę dowiedzieć o pracy do której się wybieram. Pozdrawiam

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 09 wrz 2008, 13:18

Od PKS trzymaj się z daleka, chyba że chcesz co dzień walić dwie zmiany za 3 zł/h....

ITS A 218

Post autor: ITS A 218 » 09 wrz 2008, 13:31

Pierwszy dzień, a praktycznie dni, to jeździsz z patronem chyba, czyli z innym, bardziej już doświadczonym kierowcą który obserwuje Twoją jazdę i zdaje raport kierownikowi (podobno).
www.przegubowiec.com pisze: brygada - najprościej ujmując: pojazd + kierowca; pojazd oznakowany zestawem dekoracji i numerem brygady, obsługujący linię według ustalonego rozkładu jazdy; w zależności od cyklu pracy kierowcy brygady dzielą się na jedno-, dwu- a nawet trzyzmianowe; w zależności od czasu kursowania brygady dzielą się na:
- całodzienne (tzw. całki) - kursujące przez cały dzień od 5 do 23, oznaczone pojedynczymi liczbami od 1 wzwyż;
- dodatki - kursujące w godzinach szczytu porannego (A) lub popołudniowego (B), a najczęściej w obydwu, oznaczone cyfrą poprzedzoną zerem (np. 06, 030 itp.); dodatek jest obsługiwany przez jednego kierowcę, przy czym ten sam kierowca nie musi jeździć rano i po południu na tej samej linii;
- maratony - kursujące w godzinach 7-15 pozwalają zwiększyć częstotliwość w międzyszczycie, oznaczone numerem z zakresu dodatków poprzedzonym zamiast zerem literką M; kilka linii posiada także maratony w rozkładzie świątecznym;
- BWL czyli brygady wieloliniowe, kursujące jednego dnia na dwóch liniach, oznaczone numeracją powyżej 51 (np. 63, 059 itp.).
W zależności od rodzaju pojazdu przewidzianego dla danego zadania brygady dzielą się na: pojedyncze, przegubowe, pojedyncze niskopodłogowe i przegubowe niskopodłogowe; planową kombinację poszczególnych typów brygad dla danej linii i danego zakładu określa maksimum;
MZA R-4 "STALOWA"

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 14:16

Gdzieś czytałem na tym forum, że przy podpisywaniu umowy to trzeba się określić jak się chce jeździć, tzn. czy całodziennie, czy rano, czy wieczorem, czy w weekend, jak to z tym jest? Maraton wygląda mi na normalny dzień pracy tak jak w innych zawodach 8h i koniec. A te całki, przecież kierowca może jeździć 9h na dobę dwa razy po10h z tym, że później 11h odpoczynku. Wogóle jak wyglądają przykładowo zmiany. I jak mi radzicie jeździć na początku, aby się na wstępie nie zrazić. Aaaa i czy można sobie wybrać zajezdnie, w której się chce być? Dzięki za odpowiedzi.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 09 wrz 2008, 14:19

Generalnie to jeździ się rózniw, na ogół powyżej 8 godzin i raz tygodniu wyrównuje się to jakimś dodatkiem na 4-5 godzin. Maraton to normalna brygada, ale czas pracy maratonów na ogół jest mocno wyśrubowany i też raczej sie zbliża do 10 godzin.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 14:19

Jeszcze co do tej brygady, to np jak jest dwóch kierowców do jednego autobus, to też jest jako jedna brygada pojazd + kierowca + kierowca. Wogóle to jeździ się tylko jednym pojazdem, czy jest jakaś rotacja?

[ Dodano: Wto 09 Wrz, 2008 14:25 ]
Dało by rade, aby ktoś przesłał mi jakis swój stary grafik, abym zobaczył mniej więcej jak się rozkłada praca?? Dodam, że interesują mnie te na cały etat. A i jeszcze, kurde mam tyle pytań, że naraz mi wszytsko nie przychodzi do głowy. Czy ja jako świeżak to dostane jakiś starszy autobus typu tego co podsyłaja na Odlewniczą? Bo przyznam, praca na takim sprzęcie trochę ujmuje urokowi .....

SławekM
(solaris8315)
Kontakt:

Post autor: SławekM » 09 wrz 2008, 14:27

No przychodzisz na dany dzień i dostajesz inny wóz. No chyba, że masz jakiegoś na stanie i jesteś "właścicielem" to nim jeździsz cały czas.

jgas

Post autor: jgas » 09 wrz 2008, 14:43

silmek pisze: Dało by rade, aby ktoś przesłał mi jakis swój stary grafik, abym zobaczył mniej więcej jak się rozkłada praca??
Tu masz przykładowy grafik:
http://members.chello.pl/k.wolska9/grafik.jpeg

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 wrz 2008, 14:59

A tu masz nr:tel do ITSu 022-510-15-60 i się dowiedz osobiście, bo z wypowiedzi forumowych chłopców, to wynika wiele, ale nic sensownego.
Skoro jesteś dorosły (tak wynika z twojego podanego wieku i tego że posiadasz już"D"),dowiedz się osobiście u zródeł, skoro Ci ponoć zależy na pracy kierowcy (-(

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 15:03

Dziaki wielkie.
Widzę, że jeździ się przewżnie po 9h dziennie. Ale np w pt. 4h tylko. A czy to gdzieś jest napisane skąd zaczynam: czy z zajezdni, czy z miasta?
Wytłumaczylibyście mi jeszcze te poszczególne oznaczenie z tego grafiku?
50 -
R-7 - oznaczenie zajezdni (to już wiem:))
CPN4 - (mam rozumieć, ze sie tankuję przy przy 4 :) hehhe)
6/503 -
(9.67) -
WG -
REZ B -
WN -
REZ A -

chyba wszystko...

Z góry dzieki za wyrozumiałość i sorki za dla was pewnie błahe pytania.....

fraktal

Post autor: fraktal » 09 wrz 2008, 15:09

Ja bym Ci doradzał jednak, żebyś przynajmniej wykonał telefon do każdego z wymienionych przez Ciebie przewoźników i wybrał tego, który Ci najbardziej odpowiada. Opinie są jakie są, ale chyba najlepiej sobie wyrobić własną na podstawie tego, czego się dowiesz.

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 15:10

jacek pisze:A tu masz nr:tel do ITSu 022-510-15-60 i się dowiedz osobiście, bo z wypowiedzi forumowych chłopców, to wynika wiele, ale nic sensownego.
Skoro jesteś dorosły (tak wynika z twojego podanego wieku i tego że posiadasz już"D"),dowiedz się osobiście u zródeł, skoro Ci ponoć zależy na pracy kierowcy (-(
Dzięki za numer, który mam już z internetu, z reszta u nich robiłem prawko.... Jeśli chodzi o dowiadywanie się samemu, to pewnie, że się wybiorę i podowiaduję. Ale wiesz jak to jest, nieraz pracodawca podczas rozmowy naobiecuje Ci wiele : wysokie zarobki, premie, szybki awans, praca w renomowanej firmie itd. A ja po prostu chce zaciągnąc też informacji od was, pracujących już w tym zawodzie.

A jeśli chodzi o te inne pytanie typu co i jak się odbywa, to czysta ciekawość, człowiek na początku zawsze jest trochę zagubiony w nowym miejscu pracy. Mam nadzieje tylko, że tam gdzie trafi panuje miła atmosfera.

[ Dodano: Wto 09 Wrz, 2008 15:15 ]
fraktal pisze:Opinie są jakie są,
Wiem, że opinie są jakie są, jeden ma zły dzień to powie, że praca jest o d... potłuc, inny robi to bo lubi i ma fajny dzień to będzie chwalił, a jak jeszcze ma dobre układy to wogóle oh i ah, wiem też, że jak gdzieś jest dobrze to Cie do koryta raczej nikt nie dopuści i też będzie Ci odradzał .... Rozumiecie, skrawek po skrawku informacji pozbieram troche z forum, troche od samych przewoźników i podejmę decyzję. Z góry więc dzięki za odpowiedzi na moje pytania i pomoc.....

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 09 wrz 2008, 15:22

silmek pisze: szybki awans, praca w renomowanej firmie itd
Jaki awans w zawodzie kierowcy autobusu :D
silmek pisze:nieraz pracodawca podczas rozmowy naobiecuje Ci wiele : wysokie zarobki, premie,
W ITSie zaoferują Ci 11,5-solówka, 12-przegub i lepszą atmosfere, aniżeli w MZA, lini mniej, wozy dobre. Dni i zmiany w których chcesz pracować też do uzgodnienia, jesli jesteś faktycznie po kursie u nich-swoim kursantom idą na rękę.
Wozy na których się uczyłeś (biało/niebieskie Many), niewiele się róznią od tych na których miałbyś ewentualnie jezdzić.
Jezdzisz kilka/kilkanaście dni z patronem, wcześniej ktoś Ci pokaże obsługe wozu.
W czasie jazdy z patronem poznajesz linie, masz za wszystko płacone.
Jesli chcesz pracować i nie wykrecasz się powierzonych Ci obowiązków (nie narzekasz na grafik, lub godziny pracy i niemasz wiekszych wpadek, następne grafiki masz ułozone pod siebie i wtedy nabiersz chęci do pracy kierowcy :D

fraktal

Post autor: fraktal » 09 wrz 2008, 15:22

silmek pisze:Wiem, że opinie są jakie są, jeden ma zły dzień to powie, że praca jest o d... potłuc, inny robi to bo lubi i ma fajny dzień to będzie chwalił,
Ale nie chodzi mi o opinie na temat pracy, tylko opinię o przewoźnikach - jak poczytasz trochę to forum, to zobaczysz, że nawet kierowcy są podzieleni.... Najbardziej obiektywne kryterium wyboru to chyba tylko marka i typ autobusu, którym chcesz pracować... No i stawka za godzinę.

silmek

Post autor: silmek » 09 wrz 2008, 15:36

Co do awansu hehe to była przenośnia, tak mi się napisało chyba z tego, że w poprzedniej robocie tak gadali....
jacek pisze:W ITSie zaoferują Ci 11,5-solówka, 12-przegub i lepszą atmosfere, aniżeli w MZA, lini mniej, wozy dobre.
W MZA ponoć 12,6 a po 3 miechach 13,4, ale nie wiem czy solówka, czy przegub. Co do atmosfery to chmmmm, słyszałem, że w MZA nie jest najgorsza... co do wozów, to w necie piszą, że teraz na jesień nowa dostawa, później w następnym roku kolejna , więc też nie powinno być chyba najgorzej. No ale jak to się mówi, że najważniejsze jest ile się do łapy bierze. No i własnie w MZA jakieś dodatki są, 755 premi ponoć, ale nie wiem czy od razu czy po 3miesiącach, a czy są jakieś inne dodatki...? Czy w ItSie też to jest? Chociażby bezpłatne przejazdy dla rodziny.....
silmek napisał/a:
Wiem, że opinie są jakie są, jeden ma zły dzień to powie, że praca jest o d... potłuc, inny robi to bo lubi i ma fajny dzień to będzie chwalił,
Ale nie chodzi mi o opinie na temat pracy, tylko opinię o przewoźnikach - jak poczytasz trochę to forum, to zobaczysz, że nawet kierowcy są podzieleni.... Najbardziej obiektywne kryterium wyboru jest chyba tylko marka i typ autobusu, którym chcesz pracować... No i stawka za godzinę.
Rzomumiem, źle to może ująłem...

Zablokowany