Paliwa alternatywne w warszawskiej komunikacji miejskiej

Moderatorzy: JacekM, Dantte

marian

Post autor: marian » 12 wrz 2008, 19:08

100% to się chyba nie da technicznie zrobić :-"

Tm

Post autor: Tm » 12 wrz 2008, 19:23

Kozik pisze:Wdychając spaliny autobusu napędzanego na etanol nie da się upić.
Przede wszystkim dlatego, że wdycha sie głównie dwutlenek węgla i parę wodną. :D
Kozik pisze:To jest czysty alkohol 100%.
Etanol jako paliwo to tak naprawdę mieszkanka alkoholu i benzyny.
marian pisze:100% to się chyba nie da technicznie zrobić :-"
Można, ale jest to ciężkie do uzyskania, przez destylacje da się uzyskać "jedynie" 96%.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

kajo

Post autor: kajo » 13 wrz 2008, 11:39

Poza tym alkohol 100% jest gazem, a nie cieczą. Stosuje się go często do eksperymentów. Jak dotąd nie słyszałem o zastosowaniu praktycznym.
A co do etanolu w silniku, to jest tam około 15% benzyny potrzebnej do smarowania i taki silnik ma sporo więcej mocy niż diesel.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

Awatar użytkownika
Nolem

Post autor: Nolem » 13 wrz 2008, 12:45

kajo pisze:Poza tym alkohol 100% jest gazem, a nie cieczą. Stosuje się go często do eksperymentów. Jak dotąd nie słyszałem o zastosowaniu praktycznym.
A co do etanolu w silniku, to jest tam około 15% benzyny potrzebnej do smarowania i taki silnik ma sporo więcej mocy niż diesel.
Scania, która była testowana była napędzana paliwem E-95, a nie jak piszesz E-85.
Paliwo E-95 ma zastosowanie w silnikach o zapłonie samoczynnym, a jego skład to ok. 95% etanolu, zaś resztę stanowiły dodatki smarne i ułatwiające zapłon, które można nazwać prędzej benzynopochodnymi niż benzyną.
W przypadku paliwa E-85 sytuacja wygląda inaczej, gdyż jest ono stosowane do silników o zapłonie iskrowym, zaś proporcje to jak nazwa sugeruje ok. 85% etanolu i 15% benzyny oraz dodatków benzynopochodnych.

kajo

Post autor: kajo » 13 wrz 2008, 12:50

A to przepraszam. Zakładam w takim razie, że silniki iskrowe są stosowane częściej w samochodach osobowych, bo o takich czytałem.
Polecam: http://www.zm.org.pl
Nazywam się Kajo i jestem Roweroholikiem.

radeom

Post autor: radeom » 21 lut 2009, 14:37

TVN Warszawa pisze:Autobusy napędzane burakami będą jeździć po Warszawie
11:31 21.02.2009 / tvnwarszawa.pl

Obrazek
Hybrydowy Solaris jeździ już Poznaniu - fot. Solaris

Zamiast spalin wydmuchują powietrze, są ciche i przyjazne dla środowiska. Takie mają być nowe, warszawskie autobusy, które kupi w tym roku MZA.

- Jesteśmy zainteresowani, żeby w tym roku kupić większą partię autobusów na alternatywne paliwa - powiedział portalowi tvnwarszawa.pl Adam Stawicki, rzecznik Miejskich Zakładów Autobusowych. Przewoźnik ma w tym roku ogłosić przetarg. MZA planuje ekologiczne zakupy już od kilku lat. Czy deklaracje tym razem się sprawdzą?

Nie trują i są ciche

MZA testowało do tej pory autobusy na gaz, bioetanol i z napędem hybrydowym. Wszystkie są droższe niż standardowe autobusy. Można jednak oszczędzić na paliwie, np. autobusy z napędem hybrydowym zużywają go o 20% mniej niż zwykłe, bo mają dwa źródła zasilania - silnik elektryczny i spalinowy.

Najbardziej przyjazne dla środowiska są te napędzane bioetanolem (jego główny składnik E95 powstaje w skutek fermentacji buraków, ziemniaków, i trzciny cukrowej). Są ciche, nie wydzielają trujących substancji i prawie wcale nie emitują spalin. Zużycie paliwa jest jednak większe.

Ekologiczne autobusy jeżdżą już od kilku lat w Raciborzu. Poznań w zeszłym roku kupił autobus hybrydowy. Łódź i Gdańsk mają już autobusy na gaz. Warszawa na razie pozostaje w tyle.,

Nie będzie długich busów

Zarówno ZTM, jak i MZA rezygnuje z zakupu długich, 20 metrowych, autobusów, które były testowane na Tarchominie rok temu. Jeszcze w zeszłym roku prezes MZA przekonywał, że mogą rozładować tłok na obciążonych białołęckich liniach.

- Autobusy pozytywnie przeszły testy - przyznaje Adam Stawicki. - Na razie jednak będziemy kupować autobusy 18-metrowe. Stawicki tłumaczy, że decyzję o zakupie długich busów musi podjąć ZTM, jeśli uzna, że zwiększyło się obciążenie konkretnych linii. Igor Krajnow, rzecznik Zarządu Transportu Miejskiego przyznaje, że nie ma w planach takich zakupów.

MZA nie opłaca się na własną rękę kupować długich autobusów, bo miasto płaci temu przewoźnikowi za wozokilometr, nie za długość pojazdu.

Adam G.

Post autor: Adam G. » 21 lut 2009, 21:52

TVN Warszawa pisze:Autobusy napędzane burakami
przepraszam, ale nie mogę się powstrzymać - :smiech:
noidea

Teokryt

Post autor: Teokryt » 22 lut 2009, 7:50

radeom pisze:Najbardziej przyjazne dla środowiska są te napędzane bioetanolem
NIE PRAWDA!
Może i w skali mikro sa przyjazne ale w skali makro już mocno szkodliwe. 50 autobusów na bioetanol wiosny nie czyni nie będzie problemem ale gdyby ich miało jeździć 5000 lub więcej to byłbym mocno przeciwko. Bo ten bioetanol skądś trzeba przecież brać.
Wzrosną ceny żywności z której można produkować bioetanol, wzrosną ceny trocin i odpadów drzewnych. Jak nie będzie trocin czy drewna do opalania domów to więcej pójdzie węgla. który jest gorszy niż np gaz ziemny.
Już wole LPG, elektryczne, hybrydowe, wodorowe, czy inne kosmiczne ale nie biopaliwa które są ślepą uliczką.
Obrazek

Awatar użytkownika
Glonojad
Dark Lord of The Plonk

Post autor: Glonojad » 22 lut 2009, 8:53

Muszę się z tym stanowiskiem zgodzić.
Wypowiedź ta stanowi moje prywatne zdanie i nie może być cytowana lub analizowana w związku z moją działalnością w jakiekolwiek instytucji z którą mogę lub mogłem współpracować, ani jako stanowisko tej instytucji. Nie wyrażam także zgody na jej przetwarzanie w żadnej formie technicznej ni magicznej.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 22 lut 2009, 10:48

Na jakiejś konferencji podawali dane, że żeby w Krakowie wszystkie autobusy mogły jeździć na bioetanol, to połowa (!) ziemi uprawnej w województwie małopolskim musiałaby zostać przeznaczona na uprawę rzepaku na tenże bioetanol.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 22 lut 2009, 11:34

pawcio pisze:uprawę rzepaku na tenże bioetanol.
Widać że warszawiak. Z rzepaku robi się olej

Tm

Post autor: Tm » 22 lut 2009, 11:59

A z oleju biopaliwo. Do fermentacji można użyć słomy rzepakowej (choć są lepsze surowce). Zaletą tej rośliny jest to, że da się ja uprawiać na terenach skażonych metalami ciężkimi, a więc takich, które inaczej leżałyby odłogiem.
აბგდევზთიკლმნოპჟრსტუფქღყშჩცძწჭხჯჰ
абвгґдеєжзиіїйклмнопрстуфхцчшщюяь
ابتثجحخدذرزسشصضطظعغفقكلمنهويةى

adaszko

Post autor: adaszko » 22 lut 2009, 11:59

Premo pisze:
pawcio pisze:uprawę rzepaku na tenże bioetanol.
Widać że warszawiak. Z rzepaku robi się olej
Tm pisze:A z oleju biopaliwo. Do fermentacji można użyć słomy rzepakowej (choć są lepsze surowce). Zaletą tej rośliny jest to, że da się ja uprawiać na terenach skażonych metalami ciężkimi, a więc takich, które inaczej leżałyby odłogiem.
Z rzepaku to produkuje się tzw. biodiesel ;-)

Awatar użytkownika
Premo

Post autor: Premo » 22 lut 2009, 12:20

Tm pisze:Do fermentacji można użyć słomy rzepakowej (choć są lepsze surowce). Zaletą tej rośliny jest to, że da się ja uprawiać na terenach skażonych metalami ciężkimi, a więc takich, które inaczej leżałyby odłogiem.
Mimo wszystko żadnego z biopaliw nie da się stosować na masową skalę.

Awatar użytkownika
Poc Vocem
(volviak)

Post autor: Poc Vocem » 22 lut 2009, 15:36

A ja jako ciekawostkę napiszę, że podobno taka Scania na bioetanol spalała w Warszawie ok. 80l/100km (zwykła coś koło 30l ropy) co wydaje się mało opłacalne (nawet przy cenie etanolu 2zł/l), zwłaszcza jeśli wziąć pod uwagę cenę zakupu tychże Scanii. Wniosek: jeśli kupować pojazdy ekologiczne to tylko hybrydy bądź gazowce.
In times of eternal darkness / In times of peace and embrace / When the minstrel of atrophy mock us / There's need for love and there's need for death / Too late for understanding / Too late for your tears

ODPOWIEDZ