Odebrałem prawko kat. D, chcę pracować, gdzie iść?

Moderatorzy: JacekM, Dantte

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 14 wrz 2008, 21:00

Frencher pisze:Ad.1 To wniosek taki, że im kierowców nie brakuje. Skoro stawiają warunki kandydatom odnoście lokalizacji miejsca pracy pod kątem własnych bieżących potrzeb, to mogą widac sobie pozwolić na utratę potencjalnych pracowników.
No właśnie, z tym akurat zgodzić się mogę. Od chwili zainicjowania kampanii reklamowej nt. braków kadrowych w MZA chyba troszkę się zmieniło...

[ Dodano: Nie 14 Wrz, 2008 21:02 ]
Frencher pisze:Ad. 2 A ile firm posiada oddziały w Warszawie. Mobilis ma oddział w Piasecznie (bardzo lichy), a PKS to już kompletna drobnica - kilka baz w Warszawie i okolicach. I ciężko je porównywać do MZA.
A czy ja pisałem konkretnie o przykładach firm z oddziałami na terenie Warszawy i okolic ?!

Awatar użytkownika
Frencher
Zgryźliwy Tetryk

Post autor: Frencher » 14 wrz 2008, 21:03

Jamnik pisze:
Frencher pisze:O brakach kierowców w MZA powszechnie wiadomo. I gdy już się zgłasza do nich osoba która chce podjąć pracę w tych charakterze, i ma ku temu odpowiednie kwalifikacje, to sobie MZA łaskawie daje do wyboru 2 zajezdnie, które akurat to im pasują.
Proponuje się oddziały, w których kierowcy są potrzebni. Tam gdzie jest komplet, nie ma potrzeby zatrudniania nowych kierowców, gdyż wpływa to niekorzystnie na stan finansowy firmy (zbyt dużo rezerwowych do opłacania). Nie widzę tu nic dziwnego.
Jestem pewny, ze by się wielu znalazło na wszystkich zajezdniach, którzy obecnie mają stosunkowo długi dojazd do pracy, a po drodze mijają inne odziały MZA do których mieliby dużo bliżej. I pewnie wielu gdyby miało taką możliwość, to by się chętnie przeniosło. I byłoby to w interesie firmy, bo choćby ściągnąć kierowce w razie potrzeby z domu który ma do przejechania całą Warszawę nie jest łatwo.
Odwagą nie jest bycie takim jak inni - odwagą jest bycie sobą

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 14 wrz 2008, 21:12

Frencher pisze:Jestem pewny, ze by się wielu znalazło na wszystkich zajezdniach, którzy obecnie mają stosunkowo długi dojazd do pracy, a po drodze mijają inne odziały MZA do których mieliby dużo bliżej.
Zapytaj sie Gregorego5576, ktory mieszka na Tarchominie, czemu pracuje na Redutowej, a do tego jeszcze zasila w Mobilisie?

Ja nadal czekam na spis kursów, jakie trzeba zrobic, aby jezdzić autobusem :D-obiecaleś 8-(

silmek

Post autor: silmek » 14 wrz 2008, 22:03

Nie wiecie, może, czy badania lekarskie które oprócz orzeczenia psychologicznego wymagają w MZA, to oni mnie wyślą i płacą za nie, tak jak jest to w innych firmach podczas zatrudniania się. Bo jak dzwoniłem w piątek to mi powiedzieli, żebym przyniósł te co robiłem podczas robienia i nie orzeczenie lekarskie tylko wyniki, aby ich lekarz mógł do nich wystawić orzeczenie, a jak ich nie mam to żebym je zrobił u nich chyba na Stalowej. Mam samo orzeczenie ,a zapewne w ITSie (tam robiłem kurs) nie wyciągne ich.

Awatar użytkownika
pawcio

Post autor: pawcio » 14 wrz 2008, 22:48

silmek pisze:Nie wiecie, może, czy badania lekarskie które oprócz orzeczenia psychologicznego wymagają w MZA, to oni mnie wyślą i płacą za nie, tak jak jest to w innych firmach podczas zatrudniania się.
Zgodnie z KP to nawet muszą.
Niekoniecznie zgadzam się ze wszystkim, co napiszę. (C) Marshall McLuhan
"Na diamentach nic nie wyrośnie. Za to kwiaty świetnie rosną na gnoju." - Josefa Idem

Bierut

Post autor: Bierut » 15 wrz 2008, 8:15

Jamnik pisze:
Frencher pisze:O brakach kierowców w MZA powszechnie wiadomo. I gdy już się zgłasza do nich osoba która chce podjąć pracę w tych charakterze, i ma ku temu odpowiednie kwalifikacje, to sobie MZA łaskawie daje do wyboru 2 zajezdnie, które akurat to im pasują.
Proponuje się oddziały, w których kierowcy są potrzebni. Tam gdzie jest komplet, nie ma potrzeby zatrudniania nowych kierowców, gdyż wpływa to niekorzystnie na stan finansowy firmy (zbyt dużo rezerwowych do opłacania). Nie widzę tu nic dziwnego.
Jak porozmawiacie z kierownikami to okaze sie, ze braki sa wszedzie. Z tym ze na Redutowej i Kleszczowej najwieksze. Dlatego tak zatrudniaja.

Awatar użytkownika
Jamnik

Post autor: Jamnik » 15 wrz 2008, 8:20

Bierut pisze:Jak porozmawiacie z kierownikami to okaze sie, ze braki sa wszedzie. Z tym ze na Redutowej i Kleszczowej najwieksze. Dlatego tak zatrudniaja.
W którymś z ostatnich zestawień Ostrobramska miała zero wadliwych półkursów z tytułu braku kierowcy. Więc tutaj jest komplet.

Bierut

Post autor: Bierut » 15 wrz 2008, 8:23

silmek pisze:Nie wiecie, może, czy badania lekarskie które oprócz orzeczenia psychologicznego wymagają w MZA, to oni mnie wyślą i płacą za nie, tak jak jest to w innych firmach podczas zatrudniania się. Bo jak dzwoniłem w piątek to mi powiedzieli, żebym przyniósł te co robiłem podczas robienia i nie orzeczenie lekarskie tylko wyniki, aby ich lekarz mógł do nich wystawić orzeczenie, a jak ich nie mam to żebym je zrobił u nich chyba na Stalowej. Mam samo orzeczenie ,a zapewne w ITSie (tam robiłem kurs) nie wyciągne ich.
Jak bedziesz mial juz wszystko zebrane (przypominam prawo jazdy, psychotesty, kurs na przeguby, przewoz osob) to na Wloscianskiej dostaniesz skierowanie na badania lekarskie. Musisz je wykonac w przychodni wyznaczonej przez MZA (firma ATIS czy jakos tak). Mozna je wykonac na Skierniewickiej, Gorczewskiej, zajezdni tramwajowej na Woronicza. Najpierw udajesz sie do lekarza internisty. On decyduje jakie badania musisz wykonac (krew, mocz, okulista, neurolog, badania sluchu, rentgen itp.) Z wynikami wracasz do internisty i on wystawia ci orzeczenie. Z nim idziesz z powrotem na Wloscianska i dopiero wtedy umowisz sie na 1 dzien w pracy na zajezdni. Jak potrzebujesz wiecej szczegolow to pisz na priv. Ja w sierpniu wszystko przechodzilem, wiec cos niecos wiem.

silmek

Post autor: silmek » 15 wrz 2008, 9:31

A z tym kursem na przeguby to pierw ide na Stalową go zrobić, czy to z Włościańskiej tam mnie skierują. No bo zrobie go wydam kase, a oni mnie nie przyjmą.

Kurde ide pierw wyciągne zapytanie o niekaralność, a potem się tam przejade wypytam, nie ma jednak jak się na żywo pogada, bo przez telefon nie za wsze się wszytskiego można dowiedzieć.

[ Dodano: Pon 15 Wrz, 2008 21:10 ]
No i decyzja zapadła, dziś złożyłem podanie w MZA. A zjezdnia Kleszczowa. Teraz dali mi karteczkę co mam donieść i zaczynamy......

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 16 wrz 2008, 10:47

Jamnik pisze:W którymś z ostatnich zestawień Ostrobramska miała zero wadliwych półkursów z tytułu braku kierowcy. Więc tutaj jest komplet.
Z tym kompletem to trochę przesadziłeś. To, że było zero, spowodowane jest operatywnością pewnych osób i zgodą kierowców na pracę zwd. Choć muszę przyznać, że jest lepiej niż było jeszcze trochę czasu wstecz.

Awatar użytkownika
Santos
Zbanowany

Post autor: Santos » 16 wrz 2008, 10:59

Solaris pisze:Z tym kompletem to trochę przesadziłeś. To, że było zero, spowodowane jest operatywnością pewnych osób i zgodą kierowców na pracę zwd.
To samo na Woronicza (-( Braki cały czas są, a efekt ten jest minimalizowany poprzez dobrą wolę kierowców, którzy przychodzą z wolnego. Ale to też do czasu (-X Kary się posypią za zbyt dużą liczbę wyjeżdżonych godzin w miesiącu i dany kierowca już na dodatkowe godziny zatrudnienia nie znajdzie. Tylko nominał.

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 16 wrz 2008, 11:25

Przesadzasz :P Patroni z R-7 ostatnio ciągle są zajęci przez bardziej lub mniej kumatych praktykantów :P Mój wczoraj tak się zanudzał, że nawet przysypiał :P

jacek
Zbanowany

Post autor: jacek » 16 wrz 2008, 11:35

Flash8222 pisze:Przesadzasz :P Patroni z R-7 ostatnio ciągle są zajęci przez bardziej lub mniej kumatych praktykantów :P Mój wczoraj tak się zanudzał, że nawet przysypiał :P
Czyżbyś Flash zmienił pracodawce, czy tylko zasilanie, podobnie, jak w PKS GM?

Flash8222

Post autor: Flash8222 » 16 wrz 2008, 12:13

Zdecydowanie zmienił pracodawcę :P Mobilis olałem a w PKS GM zostałem na zasilaniu.

Awatar użytkownika
Solaris

Post autor: Solaris » 16 wrz 2008, 12:21

To Flash ma prawo jazdy :shock:

Ps
BP NMSP

Zablokowany